Starlink in Nederland: Wat zijn de opties en kosten?

Starlink is een satellietdienst van het ruimtevaartbedrijf SpaceX, opgericht door de bekende Tesla-topman Elon Musk. In dit artikel vind je alle informatie die je nodig hebt over Starlink in Nederland: wat is het precies, wat bieden ze aan, en voor wie?

starlink logo

Satellietinternet voor thuisgebruik

Een thuisabonnement voor satellietinternet bij Starlink kost 50 euro per maand. Daarnaast dien je eenmalig een schotel en router aan te schaffen voor een prijs van 225 euro. Ook zijn er eenmalige kosten van 23 euro voor verzending en afhandeling.

De geschatte levertijd bedraagt 1-2 weken, en je kunt een internetsnelheid verwachten van ongeveer 100 Mbps. Bovendien kun je het abonnement 30 dagen uitproberen, en als je niet tevreden bent, kun je alles retourneren en krijg je je geld terug.

Starlink abonnementDetails
Maandelijkse kosten50 euro
Schotel en router225 euro
Verzending/afhandeling23 euro
Levertijd1-2 weken
Internetsnelheid100-200 Mbps
Proefperiode30 dagen

Starlink biedt alleen internet aan en geen televisieabonnementen. Maar je kunt tegenwoordig gemakkelijk een los tv-abonnement bestellen, en televisiekijken via de internetverbinding.

Hoe werkt Starlink?

Het verschil tussen Starlink en traditioneel satellietinternet is dat de satellieten zich in een lagere baan rond de aarde bevinden, waardoor er veel minder vertraging optreedt. Normaal gesproken is dat een nadeel bij internet via de satelliet. Daarnaast heeft Starlink de satellieten met elkaar verbonden via laserverbindingen zodat er minder afhankelijkheid is van grondstations. De satellieten werken op zonne-energie.

Op dit moment zijn er duizenden Starlink-satellieten actief, met plannen voor duizenden extra satellieten in de toekomst.

Elke satelliet kan slechts een beperkt aantal schotels op aarde tegelijk bedienen. Starlink is daarom vooral geschikt voor dunbevolkte gebieden.

Starlink schotel
Met een app bepaal je de beste plek voor je Starlink schotel

Wereldwijde roaming bij Starlink

Starlink biedt ook wereldwijde roaming aan, waarmee klanten vrijwel wereldwijd kunnen internetten met onbeperkte data. Dit is vooral geschikt voor mensen of bedrijven die vaak op verschillende locaties over de hele wereld zijn.

Internationale reizigers betalen 230 euro per maand. Er is ook een regionale optie voor 59 euro per maand, die alleen geldig is op hetzelfde continent. Voor de router en schotel zijn de eenmalige kosten 225 euro. Het abonnement werkt alleen op locaties waar Starlink actief is.

Is het wat voor jou?

Bij internet via een satelliet gebruik je een schotel in plaats van je vaste internetaansluiting. Om de signalen van de satellieten op te kunnen vangen, plaats je de schotel buitenshuis. Dit kan voor veel huurwoningen of appartementen een uitdaging zijn.

Verder is de snelheid, bandbreedte en reactietijd van satellietinternet lager dan bij glasvezel en kabelinternet. Dit maakt het minder geschikt voor activiteiten zoals online gamen. Daarnaast is traditioneel satellietinternet gevoelig voor slecht weer en obstakels in de omgeving.

Een satellietverbinding is vooral een alternatief voor mensen zonder toegang tot vast internet, zoals in afgelegen gebieden, op een boot of in een vakantiehuisje zonder wifi of mobiel internet.

Ben je geholpen met deze pagina?

Geef een reactie

5 reacties op dit artikel

Roel J. Berghuis

Ik volg al geruime tijd de ontwikkelingen rond Starlink. Zou dolgraag een abonnement afsluiten als de prijs beneden of rond de 100 euro ligt, maar dan wel dat ik hem kan gebruiken op mijn thuisadres. Maar ook op mijn boot in Europese wateren. Ik ben nu eenmaal niet op twee plaatsen gelijk. Dat ik een tweede antenne nodig zou hebben maakt mij niet zo veel uit.

André de Meijer

Kan ik mijn Nederlandse abonnement in Europa gebruiken en zoja krijg ik bijv. In Frankrijk een ander IP-nummer toegewezen dan in Nederland? Op basis van het IP-nummer worden tv-zenders geblokkeerd.
Marnix de Munck

Marnix de Munck

Hoi Andre, Starlink werkt ook in andere Europese landen. Maar als je langer dan twee maanden in een ander land bent, dan moet je je adres updaten. Je IP-adres kan altijd verandering, dat lees je op hun website. Wil je overigens meer vrijheid, dan kun je "Starlink Roam" gebruiken. Daarmee kun je je abonnement even op pauze zetten.

Peter van Velthoven

Kan ik via starlink in Frankrijk Nederlandse televisie ontvangen? NPO, rtl, e.d.
Marnix de Munck

Marnix de Munck

Hoi Peter, Starlink is in principe niets meer dan een internetverbinding. Ze bieden alleen internet, dus geen tv-abonnement, maar je kunt wel gewoon streamen via internet. Houd wel rekening met geoblokkering (afschermen) van Nederlandse televisiekanalen in het buitenland. Uiteraard zijn er wel manieren om dit te omzeilen, zoal een VPN gebruiken. De NPO heeft een kanaal special voor mensen in het buitenland: BVN (Het Beste van Vlaanderen en Nederland). Verder zijn er tv-abonnementen zoals NLZiet of Canal Digitaal waarmee andere EU-landen tv kunt kijken. Deze zijn alleen niet gratis.

Huib

Dag Marnix, werkt zo'n abonnement ook voor ontvangst aan boord van pleziervaartuigen die zich wereldwijd op zee bevinden?
Marnix de Munck

Marnix de Munck

Hoi Huib, de dekking van Starlink is inderdaad wereldwijd op zee. Je kunt dan kiezen uit verschillende abonnementen. Het goedkoopste is Mobile Global voor 230 euro per maand. Als je meer data en snelheid wilt, dan zijn er duurdere abonnementen. Hier vind je meer informatie over Starlink voor boten.

Hans van Swoll

Goeie middag , Mijn naam is Hans van Swoll en ik heb een vraag over het World Roaming abonnement (230 euro per maand). U schrijft "Je kunt het abonnement dan alleen gebruiken op plekken waar Starlink beschikbaar is. Starlink is actief in vijftig landen. " Ik leef in een land waar geen Residential abonnement is. Ik heb gezien dat schepen hier op de ree wèl een Starlink-signaal kunnen ontvangen, dus wat bedoelt u nu precies? Kan ik met een World Roaming abonnement nu wel of niet het Starlink-signaal ontvangen in Curaçao?
Marnix de Munck

Marnix de Munck

Hallo Hans, Starlink is nog niet in alle landen uitgerold. Je kunt het beste een postcodecheck uitvoeren op de website van Starlink.com. Daar kun je de beschikbaarheid nagaan. Als ik naar de map van Starlink kijk, dan zie ik dat Curaçao nog op de wachtlijst staat. Nog even geduld hebben zo lijkt het.