Je eigen modem gebruiken: waar moet je op letten?

Bij het afsluiten van een internetabonnement ontvang je een modem van je provider in bruikleen. Dat is niet verplicht, je mag je ook een eigen modem gebruiken. Overweeg eerst goed alle voor- en nadelen.

Marnix de Munck

Marnix de Munck

Specialist Internet

Modem-router met wifi

Wat is een vrije modemkeuze?

De vrije modemkeuze betekent dat je niet meer verplicht bent om het modem van je provider te gebruiken.

Providers informeren consumenten over de instellingen en specificaties die nodig zijn. Daardoor kun je zelf kiezen welk apparaat je wilt gebruiken op je internetaansluiting thuis.

Aanbieders kunnen je dan verplichten andere apparatuur te gebruiken wanneer er beveiligings- of netwerkproblemen ontstaan.

Waarom kiezen voor een eigen modem?

Het modem van de provider is goed afgestemd op hun netwerk. Het apparaat werkt daarom prima voor de meeste mensen. Waarom zou je dan een eigen apparaat willen kopen?

Voordelen

  • Meer controle over instellingen: Een vrije modemkeuze zorgt voor meer vrijheid over de instellingen van je thuisnetwerk. Wil je bijvoorbeeld de bridgemodus aanzetten, dan kun je dit zelf regelen zonder hulp van je internetprovider.
  • Betere kwaliteit apparaat: Je hebt meer keuze uit modems die verschillen in kwaliteit. Kies bijvoorbeeld voor een krachtige wifi 6 modem-router met extra mogelijkheden voor gamers.
  • Goedkoper abonnement: Bij sommige aanbieders betaal je elke maand een bedrag voor de huur van het modem. Zo bespaar je bij Freedom internet op de abonnementskosten als je kiest voor een eigen apparaat.
  • Makkelijker overstappen: Met een eigen modem-router stap je gemakkelijk over naar een andere aanbieder. De overstap vindt dan alleen op papier plaats, want alle apparatuur blijft hetzelfde bij je thuis.

Nadelen

  • Hogere kosten vooraf: Het modem van je provider leen je gedurende de periode van het internetcontract. Deze investeringen zitten al verwerkt in de abonnementskosten en betaal je maandelijks af. Koop je zelf een wifirouter, dan betaal je deze kosten in één keer.
  • Technische kennis nodig: Om je eigen modem te voorzien van de juiste instellingen is aardig wat technisch kennis nodig. Voor het installeren van een eigen wifirouter is kennis nodig van aansluitingen en netwerken in het algemeen. Vooral een glasvezelmodem installeren is een uitdaging.
  • Geen ondersteuning van je provider: Met een eigen modem kan de provider geen monteur aanbieden. Je zult zelf je internet moeten aansluiten. Bij traag internet of een internetstoring kun je niet meer terecht bij de helpdesk voor een oplossing.
  • Kans op veroudering apparatuur: Providers bieden om de zoveel jaar een nieuw apparaat aan met betere prestaties en andere functionaliteiten. Ook kan zijn dat het netwerk veranderd en andere eisen stelt aan apparatuur. Met een eigen modem zul je deze wijzigingen zelf in de gaten moeten houden.
  • Tegenvallende prestaties: Het gebruik van verkeerde bekabeling of instellingen kan zorgen voor slecht werkend internet. Je internetverbinding kan dan minder goed presteren. Je kunt de provider dan niet meer verantwoordelijk houden.
  • Verantwoordelijk voor beveiliging: Het gebruik van eigen apparatuur brengt veiligheidsrisico’s met zich mee. Nu je zelf verantwoordelijk bent is het handig je grondig te verdiepen in de beveiliging. Veel problemen voorkom je door firmware-updates en de juiste modeminstellingen.
  • Weinig consumentenmodems: De keuze voor losse routers zijn er genoeg. Bij modems voor consumenten is aanbod beperk. Juist omdat verreweg de meeste mensen kiezen voor apparatuur van de provider. Het daarnaast veel eenvoudiger om een aparte router aan te sluiten op het bestaande modem.

Welke modems zijn geschikt?

Heb je besloten om een eigen modem aan te sluiten? Dan is het belangrijk om na te gaan welke type internetverbinding je thuis hebt, en de eisen van je provider. Kijk op de website van je aanbieder met een complete uitleg.

Informeer daarnaast goed bij de winkel voordat je het product gaat bestellen. Bij een specialistische internetwinkel is voldoende kennis aanwezig om je verder te helpen.

Conclusie

Een eigen modem is alleen verstandig als je technisch bekwaam genoeg bent om een modem goed te installeren en configureren. Je zult er daarnaast wat vrije tijd moeten steken voor het onderhoud.

Je accepteert verder de risico's en het feit dat je geen technische ondersteuning krijgt van de internetaanbieder. Je kunt goed overweg met termen die horen bij het instellen zoals: domein, poort, proxy, igpm-snooping, point-to-point en ftth-pon-interface.

Beslis verder of een nieuwe modem kopen wel de juiste oplossing is van een bepaald probleem. Wil je bijvoorbeeld een sterker wifi-signaal. Dan zijn wifi-versterkers of access points door je hele woning een betere oplossing.

Ben je geholpen met deze pagina?

Geef een reactie

0 reacties op dit artikel