Stappenplan om je wifi signaal te verbeteren

Naast rotweer en vertraagde treinen, hebben we een nieuwe nationale ergernis: slechte en trage wifi in huis. Daarom hebben voor jou slimme tips om het wifi-signaal in huis te verbeteren.

Marnix de Munck

Marnix de Munck

Specialist Internet

Persoon gebruikt wifi op zijn laptop in huis

Waarom heb je slecht wifi-ontvangst?

Alleen het modem van je provider is niet altijd voldoende voor een goede wifi-dekking thuis. Veel mensen hebben dan ook last van wegvallende wifi, of zelfs helemaal geen bereik.

Vooral de afstand tot je wifi-punt bepaalt de snelheid. Het bereik is maximaal 35 meter, maar helaas heeft een huis veel obstakels en stoorzenders die deze afstand verkleinen.

Heb je last wifi wat traag is, of steeds wegvalt, dan kan dit verschillende oorzaken hebben. Zo zitten je muren in de weg, maar ook andere apparaten en zelfs het netwerk van de buren.

Magnetrons, babyfoons en zelfs draadloze deurbellen kunnen je wifi-signaal verzwakken. Hieronder leggen we uit hoe dat komt, en wat je eraan kunt doen.

Veelvoorkomende problemen met wifi

Heb je een slecht signaal, dan valt je wifi soms compleet weg. Bij Windows zie je rechtsonder hoeveel streepjes het wifi-symbool heeft. Bij MacOS zie je dat rechtsboven, en bBij een smartphone of tablet staat het wifi-symbool bovenin het scherm.

Zijn alle streepjes van het wifi-icoontje gevuld, dan heb je een sterk signaal. Zie je maar één streepje, dan is de kans op uitval groot.

Wifi staat aan

Gelukkig zijn er oplossingen om je wifi-signaal te versterken, daar komen we snel op terug. We bespreken eerst de problemen, daarmee kun je sneller de oorzaak achterhalen.

 • Wifi valt steeds weg: Het is heel vervelend als je internet traag is of steeds wegvalt. Het opnieuw opstarten van je modem of je computer kan helpen. Dan lijkt het even opgelost, maar grote kans dat na een tijd je wifi weer uitvalt.
 • Geen wifi ontvangt: Je wilt aan de slag op zolder maar het wifi-signaal is nergens te bekennen. Een simpele reden kan zijn dat de afstand naar je wifi-punt te groot is. Probeer eerst of je wel ontvangst als je dichter bij je modem of router bent.
 • Wifi is traag: Heb je een lage internetsnelheid, dan is het positieve dat je wel verbinding kunt maken. Test je snelheid eens met een netwerkkabel direct op je modem. Dan weet je alvast de maximaal haalbare snelheid als uitgangspunt.
 • Wel wifi, maar geen internet: Ben je verbonden met je netwerk, maar internetten werkt niet? Probeer dan of je kunt internetten op een ander apparaat. Werkt draadloos internet via wifi dan wel? Dan ligt het aan dit specifieke apparaat. Hier meer oplossingen.

Ervaar jij één van deze problemen. Kijk eerst op de website van je provider en controleer op storingen in de buurt.

Werkt alles vanuit de kant van je internetprovider, sluit dan zelf de volgende punten uit. Dan kun je gerichter naar een oplossing zoeken.

 • Werkt internet wel via een netwerkkabel direct op het modem of router?
 • Kun je wel internetten met een ander apparaat?
 • Heb je af en toe wel verbinding, maar niet altijd?
 • Werken alle websites niet, of alleen een specifieke website?
 • Gebruik je ook andere netwerkapparaten, of alleen het modem?

Nog steeds slechte wifi in huis, bel dan eens je provider op zodat ze op afstand naar je internetverbinding en modem kunnen kijken.

Stoorzenders van wifi

Draadloos internet is gevoelig voor verstoringen. Het signaal moet door de lucht reizen waardoor veel zaken het signaal in de weg kan zitten.

De grootste stoorzenders van wifi zijn:

 • Fysieke obstakels: Muren, plafonds en vloeren, maar ook objecten van hout, metaal, en beton kunnen je wifi-signaal flink zwakker maken.
 • Elektrische apparaten: Mobiele telefoons, draadloze lampen, bluetooth apparaten, babyfoons, en magnetrons kunnen wifi-problemen veroorzaken.
 • Stoorzenders op je frequentie en kanaal: Maken veel andere apparaten gebruik van hetzelfde frequentie of kanaal, dan kunnen ze je wifi-signaal verstoren.

Tips om je wifi-signaal te versterken

Tot zover de oorzaken, laten we eens kijken naar de oplossingen. Nu je meer weet over de stoorzenders van wifi, zul je ook beter begrijpen waarom je snelheid soms zo traag is.

We helpen je graag met tips die zorgen voor een sterker signaal. Om te beginnen, meet eerst in alle kamers je internetsnelheid voor een compleet beeld. Dan weet je achteraf of de oplossingen hebben geleid tot een snelheidswinst.

Vier stappen om je wifi te verbeteren:

 1. Controleer of je apparatuur up-to-date is: Je internetverbinding blijft sneller en stabieler door je apparatuur up-to-date te houden met de nieuwste technologieën. Dat geldt niet alleen voor modem of router, maar ook voor je verbonden apparaten.
 2. Verbeter de plek van je modem of router: Zorg voor een centrale plek voor je modem of router in huis voor een goed bereik van je wifi-signaal. Maak ook zoveel mogelijk ruimte, en zet je modem of router niet op de grond en in een kast.
 3. Verminder elektrische stoorzenders. Houd elektrische apparaten zoals mobiele telefoons, mediaspelers en magnetrons uit de buurt van je wifi-punten zodat ze het signaal niet kunnen verstoren.
 4. Wifi instellingen verbeteren: Maak gebruik van de 5G-frequentie, want daar is het minder druk dan op de 2,4 GHz. Gebruik daarnaast een minder druk kanaal. Want je buren kunnen een overlappend kanaal gebruiken wat kan leiden tot een zwakker signaal.

TipKanaal 1, 6 of 11 overlappen elkaar het minst, probeer die dus als eerste. Met de tool Fing kun je prachtig je wifi-omgeving in kaart brengen. Je ziet al snel welke kanalen je het beste kan kiezen. De app is gratis op Apple en Windows apparaten te gebruiken.

Fing wifi scanner screenshot
Met een netwerktool controleer je op welke kanaal in je wifi-netwerk het druk is.

Misschien heb je meer wifi-punten nodig

De pijnlijke realiteit is dat je eigen draadloze modem niet sterk genoeg voor bereik op al je verdiepingen. Veel mensen hebben daarom een zwak signaal op zolder of in de tuin. Dan zal je meer acces points (wifi-punten) aan je thuisnetwerk moeten toevoegen.

Met een uitbreiding van wifi-punten vergroot je het bereik aanzienlijk. Je kunt kiezen uit bekabelde of draadloze wifi-punten. Ik adviseer om extra punten altijd via een netwerkkabel aan te sluiten, dan verlies je onderweg geen snelheid.

Access points met PoE-ondersteuning zijn hiervoor handig omdat de stroom dan via de netwerkkabel gaat, zonder dat je extra stopcontacten nodig hebt.

Manieren om je wifi-bereik te vergroten:

 • Gebruik mesh-wifi: Een mesh wifi systeem gebruikt hubs die met een router en met elkaar verbonden zijn om samen te werken. Zo wordt het signaal sterker dan met een enkele repeater. Dit systeem heeft onze voorkeur voor een geheel draadloze oplossing.
 • Plaats een wifi-repeater: Deze apparaten herhalen en versterken het wifi-signaal. De kwaliteit loopt snel terug met een repeater. Van alle wifi-versterkers raden we deze simpele repeaters niet aan.
 • Gebruik powerline adapters: Deze versterkers maken een netwerk aan via je stopcontacten in huis. Ze zijn een prima alternatief voor een bekabeld netwerk, maar de prestaties kunnen wel wisselvallig zijn, afhankelijk van je stroomnetwerk in huis.
 • Plaats acces points op elke verdieping: Het beste draadloze bereik krijg je met bekabelde acces points. Je sluit het apparaat aan met een netwerkkabel op je modem-router om zo een extra draadloos toegangspunt te maken.
 • Vervang je router: Een losse wireless router aansluiten op je modem is meestal niet de oplossing voor een groter bereik. Daarmee heb je op zolder misschien nog steeds geen bereik. Het kan alleen helpen voor een kleine woning met twee verdiepingen of flat.

Heb je nog steeds wifi-problemen?

Er zijn nog veel andere oorzaken voor traag internet in huis. Zo kan het liggen aan de snelheid van je internetabonnement thuis, een trage computer, of het verkeerd gebruik van netwerkapparatuur.

Meet daarom je eerst je internetsnelheid met een kabel om de oorzaak te achterhalen. Voor een betrouwbare meting kun je dit het beste op verschillende tijdstippen doen.

Bel daarna je provider zodat deze op afstand kan meekijken. Mochten ze de problemen niet op afstand kunnen oplossen, dan kunnen ze eventueel een nieuwe wifi-modem opsturen.

Alles geprobeerd, maar nog steeds niet tevreden over je wifi-snelheid? Dan is het misschien een goed moment om over te stappen naar een ander abonnement met wifi. Soms heb je simpelweg een snellere internetverbinding nodig als oplossing voor je trage internet.

Geef een reactie

0 reacties op dit artikel

Gerelateerde artikelen

Besparen op je abonnement?

Postcode is onbekend
Combinatie is onbekend