Alles wat je moet weten over wifi-versterkers

Een wifi versterker is een netwerkapparaat dat je wifi-signaal versterkt. Handig om je draadloze netwerk thuis een boost te geven, wanneer het bereik niet overal sterk genoeg is.

Wifi-versterker met takken die groeien

Een wifi-versterker wordt ook wel een WiFi-repeater, WiFi-extender of Wifi-booster genoemd. Bij allemaal gaat het om hetzelfde apparaat. De versterker werkt als een tussenstation voor je wifisignaal thuis.

Daarmee zorgt de repeater voor een groter wifi-bereik. Mesh-systemen zijn ook repeaters, met als verschil dat alle punten kunnen samenwerken. We komen daar later op terug.

Hoe werkt een wifi-repeater?

De versterker vangt het signaal van je modem of router op en stuurt het vervolgens – op een versterkte manier – nog een keer verder. Daarbij maakt de versterker een nieuw signaal aan. Je ziet daardoor een extra wifi-punt in het netwerkoverzicht van je apparaat.

Extra repeater wifi-netwerk
Een repeater maakt een extra netwerk aan

Voorbeeld: Drie personen staan op een rij. Een persoon gooit een bal naar de middelste persoon. Die gooit de bal door naar de laatste persoon. Zonder de middelste persoon was de bal met een veel lagere snelheid aangekomen bij de laatste persoon, of helemaal niet.

De middelste persoon kun je vergelijken met een repeater. Je ziet dan ook gelijk het nadeel, want de middelste persoon moet vangen en gooien. Dat kan niet tegelijk. Daarom geeft deze oplossing altijd een vertraging.

Een extra netwerk heeft ook een nadeel. Met een repeater schakel je niet automatisch over naar een ander wifi-punt. Het kan dan zijn dat je op zolder nog steeds verbonden bent met de router beneden, ondanks een zwak signaal.

Met een mesh-systeem schakel je wel over naar een beter wifi-punt. Dat heet seamless roaming. Loop je bijvoorbeeld van beneden naar zolder, dan verbindt je telefoon automatisch met een beter wifi-punt.

Met een repeater zul je dus telkens handmatig moeten wisselen van wifi-netwerk als je met een apparaat op een andere plek in huis wilt internetten.

Voordelen en nadelen van een wifi-versterker

Een wifi-versterker is een prima oplossing voor huizen zonder vaste netwerkaansluitingen in huis. Vooral wanneer je eigen router niet sterk genoeg is voor een complete dekking. Toch zijn er zeker niet alleen voordelen, maar ook enkele nadelen te noemen.

Voordelen:

 • Verbeter wifi-bereik: Het vergroot het bereik van draadloos internet in huis.
 • Goedkope oplossing: Voor een paar tientjes kun je al een repeater kopen.
 • Eenvoudige installatie: Je steekt een repeater in een stopcontact en het werk vrijwel direct, en verder heb je geen apparatuur nodig.
 • Meerdere versterkers mogelijk: Met een mesh-systeem kun je meerdere wifipunten maken in huis.

Nadelen:

 • Extra netwerk: De meeste versterkers zonder mesh maken een extra netwerk aan. Je zult dan zelf handmatig moeten wisselen van wifi-netwerk.
 • Verlies van snelheid: Een repeater heeft de taak om te ontvangen en verzenden, met een verminderde internetsnelheid als gevolg.
 • Beperkte bereik: Zonder mesh functies kun je maar één versterker aansluiten, wat meestal niet genoeg is voor een woning met meerdere kamers. Gebruik je er meer, dan verstoren ze elkaar al snel
 • Beperkte compatibiliteit: Wifi-versterkers werken niet altijd samen met elke router.
 • Kosten: Een enkele repeater is vrij goedkoop. Wil je overal in huis goed bereik, dan heb je meerdere mesh-apparaten nodig die een stuk duurder zijn.

Hoe kun je een wifi-repeater aansluiten?

Er zijn verschillende repeaters te koop, maar het aansluiten gaat altijd direct op een stopcontact. Je hebt dus geen kabels nodig. Verder is het instellen niet al te ingewikkeld.

Je gebruikt de WPS-knop (Wi-Fi Protected Setup) van je router voor een directe koppeling. Bij sommige merken is dit al genoeg om direct aan de slag te gaan.

Wifi-repeater met stopcontact
Een wifi-repeater steek je in een stopcontact

Heb je een repeater die om wat meer instelwerk vraagt, dan zijn de stappen als volgt:

 • Zet de repeater op een plek waar weinig obstakels het signaal in de weg zitten. Dus een plek zonder dikke muren, en niet achter veel spullen of deuren.
 • Steek de repeater in een stopcontact op een plek waar je wifi-ontvangst nog goed is.
 • Verbind de repeater met een computer of laptop via een netwerkkabel.
 • Open je systeemvoorkeuren en stel de juiste opties in. Kijk in de handleiding voor alle instellingen op maat.

Waarom heb je een wifi-versterker nodig?

Een simpele uitleg van wifi is: draadloos internet via radiogolven. In een woning gaan deze radiogolven niet verder dan ongeveer 10 meter. Zit je dus ver weg van de router, dan is het wifibereik zwak. Dat merk je aan een lagere internetsnelheid, of haperingen.

Mensen die meer bereik willen zijn geneigd om een betere router te kopen, maar de beste oplossing is een wifi-punt op elke verdieping. Dan maak je de reikwijdte groter door een extra draadloos punt toe te voegen.

Meer wifi-punten maken in huis kan met bekabelde acces-points of compleet draadloos met wifi-versterkers. Hiermee verbeter je het wifi-bereik in kamers waar het signaal zwak is zodat je een snellere en betere internetverbinding krijgt.

Het is een betere oplossing dan en nieuwe router kopen. Ook kun je zelfs meerdere wifi-versterkers aansluiten voor een nog een groter draadloos bereik.

Wel verlies altijd wat snelheid, dus het is niet beste oplossing. Maar wel een eenvoudig en relatief goedkoop alternatief voor als je geen thuisnetwerk met netwerkkabels hebt.

Een voorbeeld: Stel dat je router midden in de woonkamer staat. Op de bank en in de keuken heb je prima bereik. Maar achterin de tuin is het signaal zwak. Plaats dan de versterker tussen de router en de tuin in. De wifi versterker pikt het signaal onderweg van de router op, en stuurt het met een versterking door naar jou achterin de tuin.

Wifi-repeater of een Mesh-netwerk, welke heb je nodig?

Laten we voorop stellen dat bekabelde wifi-punten (access points) de beste prestaties geven. Het voorkomt signaalverlies tussen de router en het access point. Want hoe meer je gebruikmaakt van draadloze oplossingen, hoe langzamer je netwerk.

Alternatieven zijn MoCA of powerline adapters. MoCA werkt via coaxkabels en powerline adapters via het stroomnet in huis.

Wifi-versterkers zijn vooral een uitkomst als je geen netwerkkabels kan aanleggen in huis. Een repeater heeft het namelijk zwaar met het ontvangen, versterken en verzenden van draadloze signalen. Een bekabeld netwerk heeft hier geen last van.

Wifi-versterkers zijn voornamelijk een snelle en goedkope oplossing als je wifi een grote afstand moet overbruggen, maar welke heb je nodig? We leggen de verschillen voor je uit.

 • Een repeater: Dit is de voordeligste manier om slecht internetbereik te verhelpen. Het klinkt ideaal, maar het nadeel is een vertraging van je internetsnelheid. Tegelijkertijd zenden en ontvangen kan een goedkope repeater niet. Je verliest daardoor bandbreedte.
 • Een mesh-netwerk: Een mesh-netwerk werkt anders dan een losse repeater. Wil je overal in huis een beter bereik, gebruik dan liever een Mesh-wifi-systeem. Dit zijn repeaters die slim met elkaar samenwerken.

Controleer altijd of een versterker werkt met single-band (alleen de frequentie 2.4 Ghz) of dual-band (2.4 en 5 Ghz). Bij dual-band werkt je internet een stuk sneller, omdat de repeater dan beide frequenties kan gebruiken.

Let wel op dat je eigen router deze frequenties allebei kan ondersteunen.

Goede wifi versterkers

De prijs van een goede wifi-versterker varieert van ongeveer € 150 tot € 400. Zeer sterke versterkers voor grote huizen of zakelijk gebruik tot € 500 of zelf meer. Wil je een enkele repeater voor 1 kamer, dan lopen de prijzen uiteen van € 80 tot € 150.

Hieronder vind je een lijst met goed beoordeelde wifi-versterkers van verschillende merken.

Merk wifi-versterkerBelangrijkste specsVoordelen
Netgear X6SBeamforming, MU-MIMO, Netgear X6SHoge snelheid, sterke dekking.
Linksys VelopMesh, WPA2-encryptie, firewallMaak meerdere wifi-punten in huis, geavanceerde beveiliging.
TP-Link Deco M9 PlusMesh, MU-MIMO, smart home hubSterk signaal voor grote huizen, makkelijk in gebruik.
Google WiFiMesh, stem assistentMesh wifi met automatische updates.
AmpliFi HDMesh, stem assistentUitstekende prestaties, mooi design.

Met goede wifi-versterkers vergroot je het wifibereik, zodat je de snelheid van je internetverbinding verbeterd door heel je woning. Ze zijn gemakkelijk te installeren en je hebt weinig technische kennis nodig. Succes met het versterken van je wifi in huis!

Geef een reactie

10 reacties op dit artikel

Marie-José

Wij hebben op elke verdieping een versterker gezet maar het lijkt erop dat de basis wifi te zwak is want ook als ik vrijwel naast de router en versterker zit, valt de wifi regelmatig weg. Dit is al langere tijd het geval en hoe meer apparaten met wifi we krijgen, hoe groter het probleem wordt. Het signaal van de deurbel wordt ook behoorlijk vertraagd doorgegeven. Wat is hier aan te doen?
Marnix de Munck

Marnix de Munck

Hallo Marie-Jose, Bij een zwak wifi-signaal wanneer je dicht bij de router staat, zou ik toch even contact opnemen met je provider. Misschien is er iets mis in de router, of het model is verouderd. Succes.

johan

Ik heb buiten een hekopener op wifi, maar hij pakt de wifi niet die binnen staat. Is het dan raadzaam dat ik een wifi versterker bij de hekopener zet?? is dan het probleem opgelost, of moet ik die versterker binnen zetten?
Marnix de Munck

Marnix de Munck

Hoi Johan, Een wifi-versterker bij de hekopener kan zeker helpen. Zorg ervoor dat de versterker halverwege je huis en de hekopener staat voor het beste signaal. Deze moet het signaal namelijk wel goed kunnen opvangen om weer versterkt door kunnen geven.

Frank Snoeks

Hallo, Mijn printer staat boven en heeft slecht wifi ontvangst. Als ik een repeater gebruik voor de printer en niet voor mijn laptop beneden in de huiskamer, ziet mijn laptop de printer dan, omdat de wifi repeater een nieuw netwerk maakt?
Marnix de Munck

Marnix de Munck

Hoi Frank, Je laptop zou de printer nog steeds moeten kunnen zien met je repeater als beide apparaten op hetzelfde wifinetwerk zitten. Het wordt lastiger wanneer de repeater een apart netwerk aanmaakt, want dan zijn er twee netwerken. Ik raad aan om een repeater te gebruiken die dezelfde netwerknaam en wachtwoord kan gebruiken, dan moet het lukken!

JANSEN JAN

Drie caravans met Moever en een telefoon deed het niet meer door dat er een WiFi versterker in de buurt stond.

Jacques

Een duidelijk verhaal. Alleen, welk apparaat kan ik het beste kopen als ik hem wil gebruiken in een hotel om daar het signaal op te pikken en door te geven, zonder moeilijke instellingen? Ik kan dan natuurlijk niet de router bereiken.
Marnix de Munck

Marnix de Munck

Hoi Jacques, In een hotel kun je geen eigen wifiversterker gebruiken. Andere apparaten kun je niet zomaar zonder toestemming verbinden met een netwerk waar je niet de eigenaar van bent. Het zou ook niet goed en veilig zijn voor het wifi-netwerk in een hotel als meerdere mensen hun eigen netwerkapparatuur konden aansluiten. Hopelijk werkt wifi goed in je hotelkamer, probeer anders je telefoon als wifihotspot te gebruiken voor tijdelijk internet. Succes!

Verdonk

Goed uitgelegd
Marnix de Munck

Marnix de Munck

Graag gedaan! :)

Ed Ricken

Onze beide PC's pakken onbekabeld WiFi goed op Marnix, ondanks de noodgedwongen afstand met hindernissen, maar het zijn de tablet's voor de Bieb die er duidelijk moeite mee hebben.

Navid

Dank. Duidelijke uitleg. Kunnen repeaters aan elkaar worden verbonden?
Marnix de Munck

Marnix de Munck

Hoi Navid, een wifi repeater werkt als een simpel doorgeefstation, en ontvangt en versterkt het signaal van je router. Een voordeel van deze aanpak is dat een booster relatief goedkoop is, maar slim zijn ze niet. Kijk dan eerder naar een wifi mesh systeem: dit systeem bestaat uit meerdere nodes die samenwerken om één draadloos netwerk te creëren. Een voordeel van deze aanpak is een veel groter bereik omdat ze aan elkaar gekoppeld zijn, en slim samenwerken. Bovendien zijn mesh-systemen betrouwbaarder en bieden ze hogere snelheden dan repeaters. Maar mesh-systemen kunnen wel duurder zijn dan repeaters. Een repeater is dus een snelle en goedkope oplossing om net even je wifibereik op een bepaalde plek in huis te versterken. Een mesh-systeem is een oplossing voor beter wifi-ontvangst op meerdere plekken in huis.

Bird

Ik ben een stuk wijzer geworden ! dank

Albert

👍👍👍

Gerelateerde artikelen

Besparen op je abonnement?

Postcode is onbekend
Combinatie is onbekend