router vs modem

Wat is het verschil tussen een modem en een router?

Veel mensen gebruiken de woorden modem en router door elkaar, alsof het twee dezelfde dingen zijn. Hoewel de modem én de router een grote rol spelen bij je internetverbinding, zijn het toch echt twee verschillende apparaten. In dit artikel leggen we je uit hoe modems en routers werken en wat de verschillen zijn tussen de twee.

Wat is een modem?

Zonder een modem kun je niet internetten. De modem zorgt namelijk voor een werkende internetverbinding. Eigenlijk zou je hem kunnen zien als een soort vertaler: hij zorgt ervoor dat het signaal van jouw internetprovider wordt omgezet naar informatie die jouw computer, smartphone of televisie kan lezen. Internet komt je huis binnen via de kabel, ADSL of glasvezel. De modem vertaalt het binnenkomende internetsignaal en stuurt het door naar de aangesloten apparaten, zoals bijvoorbeeld je computer. Omgekeerd vertaalt je modem ook het signaal dat vanuit je huis naar je internetprovider gaat. Zo komt er een werkende internetverbinding tot stand. Het woord modem is een samentrekking van de woorden modulator en demodulator, zeg maar het heen en weer vertalen.

Wat is een router?

Waarschijnlijk gebruik je internet thuis op meer dan één apparaat. Misschien kijk je televisie via het internet? Of gebruiken jullie meerdere smartphones en tablets? Dit is allemaal mogelijk dankzij de router. Een router verdeelt het internetsignaal over meerdere apparaten. En de router zorgt voor de communicatie tussen die apparaten. Zo ontstaat er een netwerk. Dit netwerk kan opgebouwd worden met hulp van kabels, maar het gebeurt tegenwoordig vaker draadloos. Je hebt dan thuis dus een wifinetwerk waarop alle apparaten zijn aangesloten.

internet

Verschil modem en router

Een modem is nodig om het binnenkomende internetsignaal te vertalen, zodat je apparaten het kunnen ontvangen en begrijpen. De router sluit je aan op je modem, om het internet te verdelen over verschillende apparaten. Het internetsignaal komt dus eerst via het modem het huis binnen, waarna de router het verdeelt over de computers, televisies en telefoons in huis. Je kunt een modem trouwens ook direct op je computer aansluiten, maar dan heb je alleen internet op die computer. Als je meerdere apparaten op internet wilt aansluiten, heb je een router nodig.

Modem-router: twee-in-één

Misschien denk je nu: ik heb thuis maar één kastje staan, hoe zit dat? Het is heel goed mogelijk dat je maar één kastje hebt, want tegenwoordig leveren veel internetproviders een modem-router. Dit zijn modems met een ingebouwde router. Handig, omdat je maar één apparaatje hoeft te installeren. Maar het kan ook nadelen hebben. De modem-router moet namelijk altijd in de buurt staan van het aansluitpunt, waar je internet het huis binnenkomt. Dit aansluitpunt is vaak in de meterkast. En die meterkast is meestal niet het meest centrale punt in het huis. Terwijl zo’n centrale plaatsing belangrijk is voor goed internetbereik. Een mogelijke oplossing voor dit probleem, is de aanschaf van een losse router. Die kun je verbinden met de modem van je internetprovider en op een centralere plek in je huis plaatsen. Zo krijg je beter internetbereik.

Waarop letten bij kopen router?

Als je een losse draadloze router koopt, zijn er een paar dingen waarop je moet letten. Ten eerste de wifistandaard. Tegenwoordig hebben de meeste routers wifistandaard IEEE 802.11ac. Dit is de nieuwste en snelste wifistandaard. Je kunt er in theorie doorvoersnelheden van 1 gigabit per seconde mee bereiken. Oudere en dus langzamere wifistandaarden zijn IEEE 802.11n en IEEE 802.11g. Kijk ook of de router gebruik kan maken van de 5 GHz-frequentie. Deze frequentie is rustiger en daardoor sneller dan de ouderwetse 2,4 GHz frequentie. Oude routers maken vaak alleen gebruik van de 2,4 GHz frequentie.

Datum: 24-03-17