router vs modem

Wat is het verschil tussen een modem en een router?

Een modem maakt de verbinding met je internetprovider. Een router verdeelt het verkeer naar je al je apparaten in huis. In dit artikel leggen we je verder uit hoe modems en routers werken, en wat de verschillen zijn tussen de twee.

Veel mensen gebruiken de woorden modem en router door elkaar. Hoewel de modem én de router een grote rol spelen bij je internetverbinding thuis, zijn het toch echt twee verschillende apparaten. Laten we beginnen met de modem.

Wat is een modem?

Zonder een modem kun je niet internetten. De modem zorgt namelijk voor een werkende internetverbinding. Eigenlijk zou je hem kunnen zien als een soort vertaler: hij zorgt ervoor dat het signaal van jouw internetprovider wordt omgezet naar informatie die jouw computer, smartphone of televisie kan lezen.

Vast internet komt je huis binnen via de kabel, DSL of glasvezel. De modem vertaalt het binnenkomende signaal. Omgekeerd vertaalt je modem ook het signaal vanuit je huis naar je internetprovider. Zo komt er een werkende internetverbinding tot stand. Het woord modem is een samentrekking van de woorden modulator en demodulator, zeg maar het heen en weer vertalen.

Wat is een router?

Gebruik je zoals veel mensen internet thuis op meer dan één apparaat? Dit is allemaal mogelijk dankzij de router. Een router verdeelt het internetsignaal over meerdere apparaten. En de router zorgt voor de communicatie tussen al die apparaten. Zo ontstaat er een netwerk. Dit netwerk kan opgebouwd worden met hulp van kabels, of draadloos. Je hebt dan thuis dus een wifinetwerk waarop alle apparaten zijn aangesloten.

internet

Verschil modem en router

Een modem is dus nodig om het binnenkomende internetsignaal te vertalen, zodat je apparaten het kunnen ontvangen en begrijpen. De router sluit je aan op je modem, om het internet te verdelen over verschillende apparaten. Het internetsignaal komt dus eerst via het modem het huis binnen, de router verdeelt het over de computers, televisies en telefoons in huis.

Je kunt je computer trouwens ook direct op je modem aansluiten, maar dan heb je alleen internet op die computer. Als je meerdere apparaten op internet wilt aansluiten, dan heb je een router nodig.

Modem-router: twee-in-één

Nu denk je misschien, mooi verhaal Marnix, maar ik heb thuis maar één kastje staan? Het is goed mogelijk dat je maar één kastje hebt, want tegenwoordig leveren veel internetproviders een modem-router. Dit zijn modems met een ingebouwde router. Handig, omdat je maar één apparaatje hoeft te installeren. Nog een voordeel is dat je minder stekkers hebt. Je bespaart weer wat ruimte.

Maar het kan ook nadelen hebben. De modem-router moet namelijk altijd in de buurt staan van het aansluitpunt, waar je internet het huis binnenkomt. Dit aansluitpunt is vaak in de meterkast. En die meterkast is meestal niet het meest centrale punt in je woning.

Een centrale plaatsing is belangrijk voor goed draadloos internetbereik. Een oplossing voor dit probleem, is de aanschaf van een losse router of access point. Die kun je aansluiten op de modem van je internetprovider. Zet deze op een mooi plekje in je huis. Zo krijg je goed internetbereik. En zeg nou eerlijk, wie wordt er niet blij van volle wifi-streepjes op je apparaat?

Datum: 06-02-21