Wat is het verschil tussen een modem en een router?

Een modem maakt verbinding met je internetprovider voor internettoegang. Een router verdeelt het verkeer naar je al je apparaten. In dit artikel leggen we je verder uit hoe modems en routers werken, en wat alle verschillen zijn.

Marnix de Munck

Marnix de Munck

Specialist Internet

Vrouw weegt de verschillen tussen een modem en een router

Veel mensen gebruiken de woorden modem en router door elkaar. Hoewel het modem én de router een grote rol spelen bij je internetverbinding thuis, zijn het toch echt twee verschillende apparaten.

Laten we beginnen met het modem. Het belangrijkste apparaat voor internet thuis.

Wat is een modem?

Zonder een modem kun je niet internetten. De modem zorgt namelijk voor een werkende internetverbinding.

Eigenlijk zou je hem kunnen zien als een soort vertaler: hij zorgt ervoor dat het internetsignaal van je provider wordt vertaald, zodat je computer, smartphone of televisie het kan gebruiken.

Vast internet komt je huis binnen via de kabel, DSL of glasvezel. De modem vertaalt het binnenkomende signaal. Omgekeerd vertaalt je modem ook het signaal vanuit je huis naar je internetprovider. Zo komt er een werkende internetverbinding tot stand.

Het woord modem is een samentrekking van de woorden modulator en demodulator, zeg maar: het heen-en-weer vertalen.

Wat is een router?

Gebruik je internet thuis op meer dan één apparaat? Dit kan allemaal dankzij de router.

Een router verdeelt namelijk het internetsignaal over meerdere apparaten. Ook zorgt de router voor communicatie tussen al die apparaten. Zo ontstaat er een netwerk. Dit netwerk kan opgebouwd worden met hulp van kabels, of draadloos.

De router deelt IP-adressen (unieke namen) uit in een netwerk om in verbinding te staan met al je apparatuur. Het internetsignaal wordt daarna verdeeld over alle IP-adressen.

De meeste mensen hebben thuis een draadloos wifinetwerk waarop alle apparaten zijn aangesloten. Gebruik je alleen het modem van je provider, dan zit daar een router met een wifi-punt ingebouwd. We komen daar later op terug.

Verschil modem en router

Een modem is dus nodig om het binnenkomende internetsignaal te vertalen, zodat al jouw apparaten het signaal kunnen ontvangen en begrijpen. De router sluit je aan op het modem, om het internet te verdelen over verschillende apparaten.

Het internetsignaal komt dus eerst via het modem je woning binnen, de router verdeelt het daarna over alle computers, televisies en telefoons in huis.

Je computer kun je trouwens ook direct op je modem aansluiten, maar dan heb je alleen internet op die ene computer. Wil je meerdere apparaten op internet aansluiten, dan heb je een router nodig. Want dan moet er namelijk een verdeling komen van het signaal.

Zwarte router met drie wifi-antennes
Een router verdeelt het internet naar al jouw apparaten

Modem-router: twee-in-één

Nu denk je misschien: "mooi verhaal Marnix, maar ik heb thuis maar één kastje staan?" Dat kan zeker kloppen, want tegenwoordig leveren veel internetproviders een modem-router.

Dit zijn modems met een ingebouwde router. Handig, omdat je maar één apparaat hoeft te installeren. Nog een voordeel is dat je minder stekkers hebt. En je bespaart weer wat ruimte.

Maar het kan ook nadelen hebben. De modem-router moet namelijk altijd in de buurt staan van het hoofdaansluitpunt, waar je internet het huis binnenkomt. Dit aansluitpunt is vaak in de meterkast. En de meterkast is niet het meest centrale punt in je woning.

Een centrale plaatsing is wel belangrijk voor goed draadloos internetbereik door je woning. Vooral zonder al te veel deuren en obstakels in de buurt.

Een oplossing voor dit probleem is een losse router, maar nog beter zijn meerdere wifi-punten op elke verdieping. Die kun je verbinden met het modem van je internetprovider. Zo krijg je goed internetbereik in elke kamer.

En zeg nu eerlijk, wie wordt er niet blij van volle wifi-streepjes op je apparaat?

Mag je een andere modem gebruiken?

Jazeker, sinds januari 2022 mogen internetproviders je niet meer verplichten om een bepaalde modem of router te gebruiken. Dit geeft je de vrijheid om een eigen modem en router te gebruiken.

Maar wel goed op, je hebt technische kennis nodig en je bent soms duurder uit. Voor de meeste mensen is het standaard modem van de provider meer dan voldoende.

Ben je geholpen met deze pagina?

Geef een reactie

17 reacties op dit artikel

gerard

duidelijk uitgelegd. bedankt

joh.straver

super dankje wel, top. Eindelijk duidelijkheid.

Pascale

Top ...duidelijke info. Dank je.

Jan.

Fijn duidelijk uitgelegd,hier heeft de gewone man ook wat aan.Hartelijk dank.

Wilma

Eindelijk iemand die het kan uitleggen in Jip en Janneke taal. Dank je wel hiervoor Marnix

katzching@live.nl

Volgens mij is een router een modem en een hub in 1, en dat heet een router. Als je alleen een modem hebt en je wil later meer aansluitingen dan koop je een hub en geen router.
Marnix de Munck

Marnix de Munck

Hoi, een router is bijna nooit een modem, andersom is het vaker wel het geval. Een switch kun je alleen op een router of een modem met routerfunctie aansluiten. Zodra je verkeer gaat verdelen, dan heb je namelijk een router nodig met een ingebouwde DHCP-server de IP-adressen uitdeelt in een netwerk. Hoop dat het duidelijk voor je is, anders hoor ik het wel!

Hans

Heel duidelijke uitleg! Bedankt

Pemg0

Thnx

Hilde

Digibeet............maar dit begrijp ik. Nu verder de digitale wereld ontdekken.

Bernadette

Eindelijk een uitleg die ik begrijp, mijn hartelijke dank!!

Diederich Von Vleuten tot Hobbelduif

Heldere uiteenzetting die ik als internet analfabeet zelfs begrijp. 😁👍

Toin van kampen

Helder verhaal. Ik begrijp het nu. Maar hoe kom ik erachter welke modem geschikt is (nu het een vrije keuze is). En zijn routers allemaal gelijk of zit daar ook nog verschil in? Ben benieuwd.
Marnix de Munck

Marnix de Munck

Hallo Toin, we hebben een artikel geschreven over vrije modemkeuze. Ik hoop dat je hier het antwoord kunt vinden!

Ronny S

Duidelijk omschreven, chapeau. Velen doen alsof je digibeet bent als je het niet direct kan volgen.

Gerard

Superduidelijk en eenvoudig uitgelegd, ik snap het!

HBdG

Zeer duidelijke uitleg! Dank daarvoor.

A. van Straaten

Hartelijk dank voor de heldere uitleg, ik gebruikte deze termen door elkaar heen zonder dat ik precies wist hoe het in elkaar zit, weer wat geleerd vandaag!

Joep Gudde

Eindelijk begrijp ik, als 70 plusser, hoe het werkt.