Hoe kun je tv kijken via glasvezel?

Glasvezelinternet is op steeds meer plekken in Nederland beschikbaar, maar hoe werkt tv kijken via glasvezel eigenlijk? Veel blijft hetzelfde, maar hoe wordt het aangesloten in huis?

Glasvezelkabel op een televisie

Hoe werkt televisiekijken via glasvezel?

Met glasvezel kun je, net als via coax, genieten van tv met een uitstekende beeld- en geluidskwaliteit. Glasvezelkabels gebruiken licht in plaats van elektriciteit en zijn daarom minder gevoelig voor storingen.

Bovendien hebben glasvezelkabels een hogere bandbreedte dan kabels van koper of coax, waardoor je met gemak televisie kunt kijken in 4K of 8K met meerdere mensen in huis zonder buffering of vertraging.

Na het afsluiten van een internet- en tv-abonnement ontvang je een installatiedoos met alle kabels en apparatuur die je nodig hebt. Je hoeft dus zelf geen extra spullen aan te schaffen.

Tv kijken via glasvezel aansluitschema

Bekabeling naar je toestel

Binnenshuis gebruik je geen glasvezelkabels, maar netwerkkabels of wifi voor je thuisnetwerk. Voor televisie via glasvezel wordt aangeraden om minimaal CAT6 netwerkkabels te gebruiken.

Vaak ligt er al een coaxkabel naar de huiskamer. Hier zijn enkele oplossingen om je bestaande coaxkabels in huis te blijven gebruiken:

  • Vervang de bestaande coaxkabel door een netwerkkabel. Gebruik hiervoor de bestaande coaxkabel vanuit de meterkast als trekveer. Het kan voorkomen dat de coaxkabel soms te strak vastzit.
  • Gebruik MoCA-adapters om internet- en tv-signalen via coaxkabels te versturen. Deze oplossing is betrouwbaar, snel en makkelijk te installeren.
  • Laat een monteur een netwerkkabel leggen. Soms kan deze naast de bestaande coaxkabel geplaatst worden, of anders naast de dunnere telefoonkabel.

Het is aan te raden om het oude coaxnetwerk in huis te behouden voor het geval je ooit terug wilt overstappen naar kabelinternet. Tenzij je van plan bent om draadloos tv te kijken, want dat werkt hetzelfde voor zowel glasvezel- als kabelinternet.

Tv aansluiten op glasvezel

  • Met een tv-ontvanger: Sluit de tv-ontvanger aan met een netwerkkabel van je glasvezelmodem naar de ontvanger, en verbind daarna je televisie met een HDMI-kabel aan de ontvanger.
  • Draadloos tv-kijken: Kijk rechtstreeks via de internetverbinding van je glasvezel of gebruik losse powerline adapters in het stopcontact, waardoor kabels trekken overbodig wordt. Een eenvoudigere oplossing is het installeren van een speciale tv-app op je smart-tv of mediaspeler.
  • Meerdere televisies aansluiten: De tv-app van je provider, of een losse tv-aanbieder, maakt het makkelijk om op meerdere toestellen televisie te kijken. Gebruik een switch voor een bekabelde oplossing. Let wel op dat die IGMP snooping ondersteunt.

Ben je geholpen met deze pagina?

Geef een reactie

17 reacties op dit artikel

wilma luijtgaarden van de

Tevreden met deze informatie. Het bleef maar door mijn hoofd spelen met de gedachte dat ik de coaxverbinding moest blijven aanhouden.

C.E.Quist

Uitermate nuttige informatie om een dig TV te koppelen aan glasvezelkabel!

Larissa

Ik ben een leek op het gebied van glasvezel. Nu meerdere mensen gesproken van sales t-mobile ivm overstappen van ziggo naar t-mobile. Twee van de medewerkers van t-mobile hebben aangegeven dat de modem in de woonkamer geplaatst kan worden en verbonden wordt met glasvezel uit de meterkast via WiFi. Volgens de medewerkers kunnen de ps4 (2×) en gamedesktop ook via de wifi lopen zonder verslechtering van kwaliteit t.o.v. kabel. Een derde medewerker zegt dat je toch echt kabels moet doortrekken voor de ps4 en gamedesktop die een verdieping hoger staan om hapering en vertraging te voorkomen bij het gamen/streamen. Wie kan mij vertellen wat het juiste is? Groeten, Larissa
Marnix de Munck

Marnix de Munck

Hoi Larissa, Voor de beste prestaties is het aan te raden om apparaten zoals een PS4 bekabeld aan te sluiten. Wifi is handig voor mobiele apparaten, maar het kan gevoeliger zijn voor storingen en vertragingen. Kabels trekken naar de verdieping waar de PS4 en computer staan is altijd een goede keuze. Of gebruik een accesspoint naar de eerste verdieping toe, zodat je dicht bij je apparaten een wifipunt hebt. Succes met aansluiten!

Veldje

Duidelijk, kort en bondig

Chris

Jammer, IPTV. Ik zocht TVOF (TV over fiber) en kwam deze site tegen. Het lijkt alsof de meeste aanbieders IPTV aanbieden en niet - zoals bijvoorbeeld Kabelnoord - DVB-C via glasvezel (dat is dus TVOF). Kun je je coax-netwerk in huis gebruiken. Je DVB-C-apparatuur. Dus thuis opnemen en niet - maximaal 200 uur voor een paar maanden - in de cloud. Wie - naast Kabelnoord - biedt dit nog meer aan?

Sjaak

Bedankt voor de uitleg was zeer nuttig

Charles

Duidelijker dan KPN !

Johann

Een heleboel abracadabra voor mij, ik hou de kabel.

Franske

Ik mis hier iets in deze uitleg. Bij mijn huidige provider, Ziggo, is het eenvoudig om door middel van een QE317 naar radio te luisteren in een kamer waar geen TV staat. Dit is eigenlijk al een soort van "noodoplossing" aangezien dat ding niet gebruikt kan worden zonder afstandbediening en alleen maar aangesloten kan worden op de, toevallig hier wel aanwezige, line ingang. Wat ik mis op alle sites, dus ook op de site is een oplossing voor hoe kan ik via een glasvezel provider luisteren in kamers in mijn huis waar geen tv staat en waar alleen een coax aansluiting ligt, zoals een slaapkamer. Veel mensen zouden wel over willen gaan naar glasvezel, maar wegens het niet bestaan van een eenvoudig goedkope oplossing om naar glasvezelradio te luisteren met bestaande apparatuur, moeten veel mensen helaas noodoplossingen verzinnen, zoals, een antenne draadje uitspannen, maar daarmee ontvangst met het gewenste station niet, of DAB+ wat ook niet goed werkt zonder goede antenne, of een internet radio tuner, die ook vrijwel niet meer meer bestaat als goedkoop los apparaat.Dus samengevat: Waarom bestaat er geen fatsoenlijke apparatuur om via glasvezel te luisteren naar de aangeboden radio stations in een ruimte zonder een TV of IP aansluiting. Een dergelijk goedkoop kastje zou een groot gat in de markt opvullen.
Marnix de Munck

Marnix de Munck

Hoi Franske, Dat is een punt dat vaak over het hoofd wordt gezien. Bij kabelaars zijn er meer opties voor radio. Bij glasvezel is dat lastiger. Een andere oplossing is radio streamen vanaf je telefoon naar een bluetooth speaker.

Ad

Hier, pc 4926, gaan geruchten dat niet alle merkt/types TV goede ontvangst/beeld hebben met glasvezel. Dit is door monteur die hier op het dorp huis aansluitingen kwam installeren vertelt.

Frans

Is niet alles zo snel als de zwakste schakel? Je kunt glasvezel van buiten naar binnen hebben liggen en je modem aangesloten, en dan? Zolang je geen smart tv hebt of de nieuwste pc blijft je kabel binnen het zwakste punt. Je WiFi zal er ook niet sneller door worden omdat je telefoon / tablet maar een bepaald aantal data kan verwerken. 4k uitzendingen zijn leuk, maar er zijn zeer maar dan ook zeer weinig zenders die ook daadwerkelijk in 4k uitzenden laat staan in 8k.
Marnix de Munck

Marnix de Munck

Hoi Frans, je apparatuur speelt zeker een rol. Toch heeft glasvezel vele voordelen wanneer je woning is aangesloten op het glasvezelnetwerk. Je upload- en downloadsnelheid zijn even snel, wat niet het geval is met DSL en Coax. Met internet via de coaxkabel is je maximale internetsnelheid 1000 Mbps down en 70 up. Met glasvezel is dat 1000 Mbps up én down, met ook nog minder vertraging (pingsnelheid). Gebruik je een netwerkkabel of wifi, dan profiteer je in huis ook van deze voordelen. Glasvezel heeft daarnaast minder last van storingen, en het netwerk gebruikt minder energie omdat het special gemaakt is voor het versturen van data. Dat is niet het geval met de telefoon- en televisiekabel van koper en coax. Als er nog vragen zijn dan hoor het wel!

Cath

Ik heb een glasvezelaansluiting en ik betaal naast mijn basispakket ook nog voor 2 extra tv’s bij Delta. Maar omdat die niet alle maanden van het jaar gebruikt worden wilde ik deze tijdelijk kunnen deactiveren, maar dat gaat niet omdat de interactieve tv-ontvangers gehuurd worden en deze zou ik dan terug moeten geven. Is hier een andere oplossing voor? Ik hoef ook geen interactieve tv, gewoon tv kijken: programma pauzeren, opnemen, terugspoelen is niet nodig.
Marnix de Munck

Marnix de Munck

Hoi Cath, ik denk niet dat je de huur van tv-ontvangers tijdelijk kunt pauzeren. Je zou Delta kunnen bellen en vragen of je tijdens je contract de extra decoders kunt opzeggen. Heb je smart-tv's of mediaspelers zoals Chromecast of Apple-tv dan kun je daar de tv-app van Delta op installeren. Zo kijk je zonder extra ontvanger via de internetverbinding. Succes!

Nora

We hebben nog koperdraad uit de vorige eeuw.(woon in een buitengebied). Hoe kan ik straks tv kijken via glasvezel zonder tientallen meters kabel? Kan dat via poweradapters? De verst gelegen tv is op 50 m afstand van het modem / router. Alles - behalve het zeer trage internet- werkt nu naar behoren. Ik twijfel dus. Kies ik nu niet voor glasvezel, val ik later dan helemaal buiten de boot ?
Marnix de Munck

Marnix de Munck

Hoi Nora, Het is zeker mogelijk om tv te kijken via glasvezel zonder tientallen meters kabels te moeten trekken door je woning. Toestemming geven voor glasvezel is erg verstandig zodat je zonder vertragingen kunt streamen en internetten, zeker voor in de toekomst. Je kunt inderdaad gebruik te maken van powerline adapters die werken via het stroomnetwerk in huis. Daarmee maak je een verbinding tussen het modem-router en je toestel. Zo kun je gemakkelijk tv kijken zonder lange kabels. Het is wel belangrijk om te onthouden dat powerline adapters niet zo betrouwbaar zijn als een bekabeld thuisnetwerk. De kwaliteit is vooral afhankelijk van je stroomnetwerk in huis. Je kunt ook alvast een provider vragen of de monteur kabels kan trekken door de telefoonaansluiting, maar dat blijft wel een gok. Wat tegenwoordig veel mensen doen is tv streamen via internet. Let er dan op dat je provider een tv-app biedt. Of neem een losse tv-providers, zoals NLziet. Deze apps installeer je gewoon op je smart-tv of mediaspeler. Zorg dan dat je tv verbonden is via wifi. Succes!

Lena

Ik heb een humax 5200C recorder, en mijn kabel signaal ging eerst daarin, en dan naar de tv. kan dat nog steeds samen met glasvezel?
Marnix de Munck

Marnix de Munck

Hoi Lena, Helaas is dat niet mogelijk. De Humax is namelijk geschikt voor een kabelaansluiting via DVB-C. Ga je glasvezelproviders vergelijken, kijk dan goed naar opnameopties per aanbieder. Succes!

Stella

Kan je ook alleen een TV abonnement via de glasvezel verbinding krijgen? De Caiway kabel waar ik TV van heb via coax is in de straat kapotgetrokken en ik vermoed dat die niet gerepareerd gaat worden. Ik heb Internet en bellen van KPN. Begrijp van de Caiway site dat je alleen Internet + TV abbo kunt afsluiten, waarom niet alleen TV? Ik wil voor de rest bij KPN blijven, want pas nog gewijzigd. Wat adviseer je? Dank voor je reactie.

Jacques

Hoe worden de TV's op slaapkamers etc. aangesloten dat normaal via coax gaat?
Marnix de Munck

Marnix de Munck

Hoi Jacques, je kunt meerdere televisies aansluiten met netwerkkabels of met een powerline adapters, de laatste oplossing gaat via het stopcontact met losse kastjes. Heb je smart-tv's in huis of mediaspelers zoals Chromecast, dan kan je daar de tv-app van je provider op installeren. Dat is een gemakkelijk draadloze oplossing voor tv kijken op meerdere tv's. Succes!

Albert

Glasvezelnetwerken zouden gekoppeld moeten zijn. Men wordt zo wel beperkt in de keuze. In tegenstelling met elektriciteit, gas en water.