Hoe werkt televisie via glasvezel?
Met een glasvezelaansluiting kun je genieten van televisieprogramma's met een superieure beeldkwaliteit en geluid. De voordelen van glasvezel zorgen voor een betere kijkervaring.
Glasvezelkabels zenden licht uit in plaats van elektrische signalen, en zijn daarom immuun voor storingen van bijvoorbeeld elektrische apparaten of elektromagnetische velden. Dat betekent minder kans op pixelvorming, haperingen of ruis.
Bovendien hebben glasvezelkabels een hogere bandbreedte dan traditionele kabels van koper of coax. Daarom kijk je televisie in 4K of 8K zonder buffering of vertraging.
Ten slotte is glasvezel een symmetrische technologie met hoge uploadsnelheden, prettig voor zaken als videochat en online gamen of streamen.
Hoe sluit je de tv aan op glasvezel?
De provider monteert het aansluitpunt in je meterkast voor het glasvezelmodem. Na het afsluiten van een internetabonnement ontvang je een pakket met een decoder en modem.
Het goede nieuws is dat je geen speciale kabels of een andere televisie nodig hebt. Het enige verschil is namelijk het modem, wat werkt met glasvezelinternet.
Kijk je nu televisie via coax? Dan moet deze vervangen worden door een netwerkkabel, tenzij je draadloos tv wilt kijken. We komen daar later op terug.

Tv aansluiten op het modem
Om het tv-abonnement via glasvezel te kunnen gebruiken sluit je het modem aan op het glasvezelaansluitpunt. Bij het bestellen van een internet en tv-abonnement kun je kiezen voor een monteur die alles voor installeert.
Na activatie maakt het modem maakt verbinding met je provider om het internet en tv-signaal te kunnen ontvangen en vertalen.
Bekabeling naar je toestel
Enkele providers bieden je de keuze om tv via coax te blijven ontvangen. In de meeste gevallen ontvang je tv via glasvezel. Dan hoef je geen kabels te trekken naar je televisie.
In huis gebruik je geen glasvezelkabels maar standaard netwerkkabels voor je hele thuisnetwerk, dus ook voor het televisiesignaal. Voor televisie via glasvezel zul je dus een netwerkkabel moeten aanleggen naar je toestel.
Glasvezel kan hoge internetsnelheden aan, en daarom raden we aan om minimaal CAT6 netwerkkabels te gebruiken. Daarmee haal je de hoogste snelheden.
Heb je alleen coax naar je televisie?
Het nadeel van tv via glasvezel is de bestaande bekabeling in huis. Veel mensen hebben alleen een coaxkabel naar de huiskamer waar de televisie staat. Je kunt dus ook geen gebruik meer maken van je bestaande DVB-C tuner in je televisietoestel.
Gelukkig zijn er genoeg oplossingen om je televisie op je glasvezelmoden aan te sluiten:
- Coaxkabel vervangen voor UTP: Vervang de bestaande coaxkabel vanuit de meterkast door de coax als trekveer te gebruiken. Deze oplossing werkt niet altijd helaas.
- TV kijken via het stopcontact: Werkt met 2 losse powerline adapters in het stopcontact die verbinding met elkaar maken. Dan hoef je geen kabels meer te trekken.
- Draadloos tv kijken: Verbind je smart-tv met wifi en installeer de tv-app van je providers. Of kijk via streamingdiensten of tv-abonnementen zoals NLziet of NPO Start (gratis).
- Coax naar utp converter: Met twee converters die op stroom werken wordt het coaxiaal kabelsignaal omgezet naar een signaal wat door de netwerkkabel kan.
Mijn advies is om een monteur te laten komen bij de levering van je nieuwe glasvezelabonnement. Op verzoek kan de monteur een netwerkkabel van de meterkast naar je woonkamer trekken.
Wil je een nieuwe netwerkkabel door de muren heen trekken, dan is het vaak mogelijk om de nieuwe kabel direct naast de bestaande coax te trekken.
Als dat echter niet mogelijk is, dan zal de installateur de nieuwe kabel door de leiding kunnen trekken naast de dunnere telefoonkabel.
Ik raad aan de oude coax te behouden als back-up wanneer mogelijk, voor het geval je weer wilt switchen naar kabelinternet.
Oplossingen voor je tv aansluiten via glasvezelinternet
Na het aansluiten zijn er twee manieren om tv te kijken via glasvezel. Het goede nieuws is dat de installatie eenvoudig is, en in de meeste gevallen heb je geen hulp nodig.
1. Tv kijken via glasvezel met een tv-ontvanger
Televisiekijken via glasvezel met een tv-ontvanger (decoder) werkt precies hetzelfde als met andere type verbindingen. Je verbindt de tv-ontvanger met netwerkkabel vanuit je glasvezelmodem.
Het televisiesignaal verloopt daarna via de netwerkkabel vanuit de modem naar je tv-ontvanger. Sluit daarna je toestel aan via een HDMI-kabel met de decoder. Praktisch elke televisie is geschikt voor internet en tv via glasvezel.
2. Tv kijken via glasvezelinternet, ook draadloos
Tv-kijken via glasvezel kan ook zonder decoder, namelijk rechtstreeks via de internetverbinding. Het voordeel is dat je televisieprogramma's ook draadloos kunt streamen vanaf elke plek via wifi.
Ook zijn er websites die livestreams aanbieden zoals de NPO. Of kijk tegen een maandelijkse vergoeding via verschillende streamingdiensten.
Verder bieden veel providers een speciale tv-app, met een selectie kanalen. Een tv-app is dan beschikbaar voor smart-tv's, mediaspelers en mobiele apparaten.
3. Meerdere televisies aansluiten op glasvezel
Wil je meerdere tv's aansluiten op glasvezel, dan heb je een switch nodig. Met een switch kun je meerdere apparaten op één netwerk aansluiten.
Een switch is een kastje dat zorgt voor meerdere aansluitmogelijkheden. Met een switch sluit je ook eenvoudig meerdere tv's aan op een (glasvezel)modem.
Let wel op dat je switch IGMP snooping ondersteunt om het tv-signaal door te kunnen sturen naar meerdere tv-toestellen.
De draadloze oplossing zoals de tv-app van je provider zijn ook handig om meerdere tv's aan te sluiten, vooral een stuk eenvoudiger.
Samengevat
Met glasvezelinternet kun je net zoals andere type internetverbindingen overal in huis tv-programma’s bekijken. Je hebt geen speciale tv-kastje, toestel of kabels nodig.
Alle kabels en apparatuur die je nodig hebt, vind je in de installatiedoos van je provider. Je hoeft dus zelf geen extra spullen aan te schaffen.
Het voordeel is de extra snelheid van glasvezelinternet wat zorgt voor een onbegrensde hoge beeldkwaliteit met veel minder kans storing.
16 reacties op dit artikel
C.E.Quist
Larissa
Marnix de Munck
Veldje
Chris
Sjaak
Charles
Johann
Franske
Marnix de Munck
Ad
Frans
Marnix de Munck
Cath
Marnix de Munck
Nora
Marnix de Munck
Lena
Marnix de Munck
Stella
Jacques
Marnix de Munck
Albert