Internet op je tv aansluiten? Zo krijg je dat voor elkaar

Internet op je tv is ideaal, want naast het gewone televisieaanbod heb je ineens toegang tot streamingdiensten, sociale media en vele apps op je televisie. Je kunt je tv met internet verbinden via een smart-tv of met behulp van een mediaspeler.

Internet op een televisie via wifi

Internet aansluiten op je smart-tv

Smart-tv's hebben een ingebouwde wifi-ontvanger. Deze ontvanger maakt verbinding met je wifi thuis voor internettoegang. Meestal heeft een smart-tv ook een netwerkaansluiting voor internet via een netwerkkabel.

Elk merk dat smart-tv's aanbiedt, heeft een eigen platform. Maar dit zijn grofweg de stappen die je moet volgen om je smart-tv met het internet te verbinden:

Draadloos verbinden

 • Druk op de menu-knop van je afstandsbediening.
 • Selecteer "Instellingen".
 • Selecteer "Netwerk".
 • Selecteer "Draadloos" als type verbinding.
 • Selecteer je wifinetwerk uit de lijst.
 • Voer het wachtwoord in van je wifinetwerk.

Je televisie is nu draadloos via het wifi-netwerk met het internet verbonden. Vervolgens kun je de apps downloaden die je wilt gebruiken. Dit kunnen Netflix, Videoland, Spotify en nog vele andere apps zijn.

Het is ook de moeite waard om de tv-app van je provider te installeren om televisie te kijken zonder extra kabels. De internetproviders Delta, KPN, Ziggo en Odido hebben zo'n tv-app.

Tips

 • Zorg ervoor dat je smart-tv zich binnen het bereik van je wifi bevindt.
 • Controleer bij problemen of je met je eigen wifi-netwerk bent verbonden.
 • Overweeg een bekabelde verbinding bij onvoldoende wifibereik.
 • Controleer of je software-updates kunt uitvoeren.

Verbinden via een netwerkkabel

Kies ervoor om je televisie met een netwerkkabel op het internet aan te sluiten wanneer je wifi-signaal niet sterk genoeg is. Een verbinding met een netwerkkabel is sneller en stabieler. Volg de onderstaande stappen voor een bekabelde internetverbinding:

 • Sluit de netwerkkabel aan op de televisie en het modem.
 • Druk op menu-knop om het hoofdmenu weer te geven.
 • Selecteer "Algemeen" en daarna "Netwerk".
 • Selecteer "Bekabeld" als type aansluiting.

Oude tv op internet aansluiten

Oudere tv's hebben soms geen internetaansluiting. Een nieuw exemplaar kopen is dan natuurlijk de makkelijkste oplossing. Toch kunnen oude televisies "smart" worden gemaakt met een mediaspeler. Dit apparaat maakt een verbinding tussen jouw tv en het internet.

Hier zijn enkele manieren om je oude tv smart te maken:

 • Een mediaspeler gebruiken is een veelgebruikte manier om je tv slim te maken. Zelfs mensen met een smart-tv kopen soms een aparte mediaspeler vanwege de snelle hardware en de vele apps. Ook het streamen naar je televisie gaat dan soepel.
 • Een laptop aansluiten op je televisie is een prima manier voor een tijdelijke internetverbinding. De makkelijkste manier is een verbinding via een HDMI-kabel. Het beeld van je laptop verschijnt dan op het grote scherm.
 • Een spelcomputer zoals een Xbox of PlayStation kun je perfect gebruiken voor internet op je tv. Een gameconsole is krachtig en werkt met bijna elk toestel. Daarnaast speel je zonder problemen je eigen films en muziek af.
 • Sommige providers bieden een tv-ontvanger aan gebaseerd op Android TV, met Chromecast geïntegreerd. Zo kun je apps installeren en met je tv op internet.

Kom je er niet uit, neem dan gerust contact op met de fabrikant van jouw televisie. Daar weten ze wel raad met technische vragen.

Geef een reactie

12 reacties op dit artikel

-= GensNet =- (Jan)

Ik heb goed gezocht maar wat is de internet snelheid van de lan-poort bij een Philips 50pus8848/12? Nergens staat aangegeven wat de snelheid van die poort is. Gezien het updaten (dat een eeuwigheid duurde) heeft een de tv "maar" een lan-poort snelheid van maximaal 100 Mbit/s terwijl momenteel de "standaard" snelheid 1 Gbit/s is.
Marnix de Munck

Marnix de Munck

Hoi Jan, De Philips 50pus8848/12 heeft een Gigabit poort met de maximale internetsnelheid van 1000 Mbps.

Celeste

Hoi. Ik heb een probleem met wifi op mijn smart TV. Hij maakt wel verbinding met de router maar niet met het internet. Telefoon en ipad doen het wel op wifi. Ziggo zegt dat het aan de TV ligt. De TV heeft het eerder wel gedaan met wifi, dus ik denk dat het iets anders is. Uiteraard alles al gereset etc. Zelfs TV op fabrieksinstellingen gezet. Wat kan het zijn?

Celest

Hoi. Als ik mijn samsung smart TV verbind met het wifi netwerk. Verbind hij wel met de router, maar niet met het internet. De wifi, met internet, doet het wel op de telefoon en ipad. Ziggo geeft aan dat het aan de TV ligt. Maar hij heeft het altijd gedaan. Iemand een idee wat het probleem is? Uiteraard alles al gereset, stekker eruit etc. Zelfs TV al op fabrieksinstellingen gezet.
Marnix de Munck

Marnix de Munck

Hoi Celest, klopt het dat je tv wel een wifiverbinding heeft, maar geen internet? Probeer dan eens de afstand naar je router te verkleinen, want het zou kunnen dat het signaal te zwak is. Voer ook een netwerkstatustest uit in de netwerkinstellingen van je Samsung-tv, en kijk of je foutmeldingen terugkrijgt. Werkt dit niet, neem dan contact op met Samsung Support.

m. notten

Beste, ik heb een tijdje televisie met een mediabox. Nu heb ik n smart-tv in dezelfde woonkamer die het perfect doet met wifi. Maar zo gauw ik de andere tv (die met de mediabox) aanzet, dan valt de smart-tv uit. Heeft u daar een oplossing voor?
Marnix de Munck

Marnix de Munck

Hoi n. notten, het kan zijn te veel apparaten via de 2.4 wifi band verbonden zijn waardoor er te weinig bandbreedte over blijft. Probeer in je router alleen de 5 GHz band aan te zetten voor een sterker wifisignaal. Alleen moderne televisie zullen dit ondersteunen. Een andere eventuele oplossing is een bekabelde verbinding maken. Heb je geen kabelnetwerk in huis, dan zijn powerline adapters via het stopcontact een oplossing. Succes!

Kees

Heb een samsung TV UE37C5100 met een vaste internetverbinding. Volgens de netwerktest werkt het netwerk goed. Maar hoe kom ik nu op internet. Ik heb werkelijk geen idee. Een van jullie misschien wel? Alvast bedankt.
Marnix de Munck

Marnix de Munck

Hoi Kees, als je Samsung-tv aangeeft dat je netwerk goed is, druk dan op je afstandsbediening op "Tools" voor alle smart-opties met apps zoals Netflix en een browser. Controleer op de site van Samsung of je toestel nog updates ontvangt. Is dit niet het geval, overweeg dan een losse mediaspeler zoals Chromecast. Succes!

John

Sinds de storing maakt mijn Philips smart tv geen contact meer met de router. Dus al m'n streamingsdiensten weg...oa npo..Netflix...Videoland.. YouTube.
Marnix de Munck

Marnix de Munck

Hoi John, ik hoop dat je internetstoring snel is verholpen. Probeer eens het DNS te veranderen in je netwerkinstellingen, dat kan wel eens helpen. Een andere oplossing is tijdelijk je mobiele internet gebruiken, of streamen naar je tv van je mobiel. Succes!

Jan-Willem

Ik heb een oudere Samsung smart-tv. Draadloos verbinden met mijn wifi lukt. Maar dan? Hoe krijg ik dan signaal op die TV? Ik heb abbo op NLziet en Netflix.
Marnix de Munck

Marnix de Munck

Hoi Jan-Willem, komt je Samsung-tv uit 2012 of later dan is de kans groot dat Netflix wordt ondersteund. Op je afstandsbediening zit een knop die je naar de smart-omgeving brengt. Hier kun je Netflix als app downloaden en installeren. Zoek in de handleiding hoe je naar de app-store van Samsung kunt navigeren vanaf je afstandsbediening. Dan moet het lukken! Is je televisie wat ouder of ontvang je geen updates meer, overweeg dan een mediaspeler zoals Apple TV of Google Chromecast. Succes!

Piet Huisman

Kan het kwaad als je een netwerkkabel aanbrengt, vanaf je wifi-versterker naar je LAN aansluiting op je TV?
Marnix de Munck

Marnix de Munck

Hoi Piet, het zou zeker moeten lukken wanneer je wifiversterker een UTP-uitgang heeft, zodat je daar een netwerkkabel op aan kunt sluiten. Daar is deze uitgang namelijk voor bedoeld. Lukt dit niet, probeer dan je televisie via wifi te verbinden. Succes!

Kitty

Ik probeer mijn wachtwoord in te stellen op de tv, hoe krijg ik een hoofdletter? Txs Kitty
Marnix de Munck

Marnix de Munck

Hoi Kitty, bij de meeste afstandsbedieningen zie je een kleine en een grote letter "a" naast elkaar. Dat ziet er zo uit: "aA" Klik daar op voor hoofdletter, en klik er weer op voor kleine letters.

Mvg herman

Ik hem een probleem met het installeren van een netwerkkabel op mijn smart tv van merk SOLARO, nu ongeveer 5 jaar oud. En heb netwerkkabel op de tv aangesloten en op de modem, maar kan geen verbinding maken via instelling. Volgens mijn provider moet het kunnen omdat het een smart tv is.
Marnix de Munck

Marnix de Munck

Hoi Herman, probeer eens een ander apparaat, zoals een laptop, op de netwerkkabel aan te sluiten. Heb je internet op je laptop via de netwerkkabel, dan ligt het aan je televisie. Heb je geen internetsignaal op je laptop? Probeer dan eens een andere netwerkkabel, die is misschien niet goed meer. Of probeer het anders via wifi. Succes!

Robert Beelen

Ik heb pas een smart-tv en deze is via een digirecoder aangesloten via een internetkabel, en werkt nu op mijn wifi. Is er nu nog een extra kabel nodig voor verbinding naar mijn televisie?
Marnix de Munck

Marnix de Munck

Hoi Robert, de beste verbinding krijg je met een kabel naar je ontvanger. Daarna sluit je de ontvanger met een HDMI-kabel aan op je televisie. Internet op je tv staat hier los van. Lees hier meer over het aansluiten van je televisie.

Julius

Duidelijk verhaal, bedankt

Gerelateerde artikelen

Besparen op je abonnement?

Postcode is onbekend
Combinatie is onbekend