Internet op je tv aansluiten? Compleet stappenplan

Internet op je tv is ideaal. Want naast het gewone aanbod heb je ineens toegang tot streamingdiensten, social media en vele apps op je televisie. Met ons stappenplan, kun jij ook je toestel gemakkelijk verbinden met internet.

Marnix de Munck

Marnix de Munck

Specialist Internet

Internet op een televisie via wifi

Wat kan je met internet op tv?

Tegenwoordig zijn smart tv's die je in de winkel koopt internet-ready. Je kunt er dan meteen het internet mee op via wifi op een netwerkkabel.

Op zo’n smart-tv installeer je handige apps. Hiermee kun je bijvoorbeeld: video’s streamen met Netflix of YouTube, films huren, spelletjes spelen of het laatste nieuws lezen.

Ook handig is om meerdere tv's aan te sluiten op je internet en tv abonnement. Heeft je provider een tv-app, dan installeer je die op je smart-tv of mediaspeler.

Het systeem achter al deze functies heet een smart platform. Elk merk heeft zijn eigen platform. Gelukkig kun je ook zonder smart-tv je toestel verbinden met internet.

We leggen het je graag uit hoe dat allemaal werkt.

Hoe sluit je internet aan op je tv?

Televisies die internet ready zijn, hebben een ingebouwde wifi-ontvanger. Die ontvanger maakt verbinding met je wifinetwerk thuis voor internettoegang. Meestal heeft een televisie ook een netwerkaansluiting, voor internet via een netwerkkabel.

Heb je een oudere televisie zonder smart-functies, dan zijn er toch nog mogelijkheden om je gewone televisie smart te maken. Je oudere televisie kun je verbinden met een extra apparaat voor internettoegang. Daarvoor gebruik je een mediaspeler, een computer of gameconsole.

We komen daar later op terug.

Nieuwe televisies hebben meestal dus al een ingebouwde wifi-ontvanger. Binnen een paar minuutjes zet je de verbinding op, en daarna kun je eindeloos genieten van internet op je tv.

We leggen het stap voor stap uit:

Draadloos verbinden

 • Druk op de Home toets om het hoofdmenu weer te geven
 • Selecteer Configuratie
 • Selecteer Netwerk
 • Selecteer Netwerkinstallatie
 • Selecteer het type aansluiting: Wireless (in het Nederlands: Draadloos)
 • Voer het wachtwoord in voor je wifinetwerk

Je televisie is nu draadloos via het wifi-netwerk met internet verbonden.

Verbinden via LAN-kabel

Ondersteunt je tv geen draadloos ontvangst, of heeft een internetverbinding via een kabel je voorkeur? Dan verbind je de televisie met een netwerkkabel. Deze verbinding is een stuk stabieler dan draadloos.

Volg onderstaande stappen voor een bekabelde verbinding:

 • Sluit de netwerkkabel eerst aan op je televisie
 • Druk op de Home toets om het hoofdmenu weer te geven
 • Selecteer Configuratie
 • Selecteer Netwerk
 • Selecteer Netwerkinstallatie
 • Selecteer het type aansluiting: Netwerkkabel

Geen smart-tv? Connect je gewone televisie met internet

Wat ben je plan met internet op je tv? Wil je alleen Netflix installeren, probeer dan eerst eens door het menu van de tv-ontvanger van je provider te bladeren. Veel providers hebben namelijk al toegang tot streamingdiensten via het menu.

Sommige tv’s hebben geen internetaansluiting. Een nieuwe kopen is natuurlijk de makkelijkste oplossing. Toch kunnen oudere televisies smart worden gemaakt met extra apparatuur. Met een internetabonnement en een vrije HDMI-ingang moet het lukken.

Dus ben je nog tevreden bent met je oude televisie, dan kun je nog even vooruit met de volgende oplossingen:

 • Mediaspelers aansluiten: Een populaire manier voor internet op je toestel is het aansluiten van een mediaspeler. Zelfs mensen met een smart-tv kopen nog een aparte mediaspeler. Smart-tv's hebben meestal niet de snelste hardware. Een mediaspeler zoals Apple TV of Google Chromecast bieden veel meer mogelijkheden, zoals games spelen. Ook het streamen naar je televisie gaat dan soepel.
 • Computer aansluiten: Wil je tijdelijk internet op je televisie, gebruik dan een laptop of PC. Het scherm van je computer verschijnt dan op je televisie. De makkelijkste manier is een verbinding via een HDMI-kabel. Een wifi-stick werkt niet goed op alle televisies, deze raden we af.
 • Gameconsole aansluiten: Heb je een spelcomputer in huis zoals een Xbox of Playstation, dan kun je die perfect gebruiken voor internet op je tv. Een gameconsole is krachtig en werkt met bijna elk toestel. Daarnaast speel je zonder problemen je eigen films en muziek af.

Internet op tv aansluiten lukt niet?

Lukt het installeren niet? Probeer altijd eerst of je genoeg wifi-dekking hebt op de plek van je televisie, en controleer nog even goed de bekabeling. Volg rustig alle stappen nogmaals.

Kom je er niet uit, neem dan contact op met de fabrikant van jouw televisie. Daar weten ze meestal wel raad met technische vragen. Je mag ook altijd een reactie achterlaten op dit artikel.

Geef een reactie

12 reacties op dit artikel

-= GensNet =- (Jan)

Ik heb goed gezocht maar wat is de internet snelheid van de lan-poort bij een Philips 50pus8848/12? Nergens staat aangegeven wat de snelheid van die poort is. Gezien het updaten (dat een eeuwigheid duurde) heeft een de tv "maar" een lan-poort snelheid van maximaal 100 Mbit/s terwijl momenteel de "standaard" snelheid 1 Gbit/s is.
Marnix de Munck

Marnix de Munck

Hoi Jan, De Philips 50pus8848/12 heeft een Gigabit poort met de maximale internetsnelheid van 1000 Mbps.

Celeste

Hoi. Ik heb een probleem met wifi op mijn smart TV. Hij maakt wel verbinding met de router maar niet met het internet. Telefoon en ipad doen het wel op wifi. Ziggo zegt dat het aan de TV ligt. De TV heeft het eerder wel gedaan met wifi, dus ik denk dat het iets anders is. Uiteraard alles al gereset etc. Zelfs TV op fabrieksinstellingen gezet. Wat kan het zijn?

Celest

Hoi. Als ik mijn samsung smart TV verbind met het wifi netwerk. Verbind hij wel met de router, maar niet met het internet. De wifi, met internet, doet het wel op de telefoon en ipad. Ziggo geeft aan dat het aan de TV ligt. Maar hij heeft het altijd gedaan. Iemand een idee wat het probleem is? Uiteraard alles al gereset, stekker eruit etc. Zelfs TV al op fabrieksinstellingen gezet.
Marnix de Munck

Marnix de Munck

Hoi Celest, klopt het dat je tv wel een wifiverbinding heeft, maar geen internet? Probeer dan eens de afstand naar je router te verkleinen, want het zou kunnen dat het signaal te zwak is. Voer ook een netwerkstatustest uit in de netwerkinstellingen van je Samsung-tv, en kijk of je foutmeldingen terugkrijgt. Werkt dit niet, neem dan contact op met Samsung Support.

m. notten

Beste, ik heb een tijdje televisie met een mediabox. Nu heb ik n smart-tv in dezelfde woonkamer die het perfect doet met wifi. Maar zo gauw ik de andere tv (die met de mediabox) aanzet, dan valt de smart-tv uit. Heeft u daar een oplossing voor?
Marnix de Munck

Marnix de Munck

Hoi n. notten, het kan zijn te veel apparaten via de 2.4 wifi band verbonden zijn waardoor er te weinig bandbreedte over blijft. Probeer in je router alleen de 5 GHz band aan te zetten voor een sterker wifisignaal. Alleen moderne televisie zullen dit ondersteunen. Een andere eventuele oplossing is een bekabelde verbinding maken. Heb je geen kabelnetwerk in huis, dan zijn powerline adapters via het stopcontact een oplossing. Succes!

Kees

Heb een samsung TV UE37C5100 met een vaste internetverbinding. Volgens de netwerktest werkt het netwerk goed. Maar hoe kom ik nu op internet. Ik heb werkelijk geen idee. Een van jullie misschien wel? Alvast bedankt.
Marnix de Munck

Marnix de Munck

Hoi Kees, als je Samsung-tv aangeeft dat je netwerk goed is, druk dan op je afstandsbediening op "Tools" voor alle smart-opties met apps zoals Netflix en een browser. Controleer op de site van Samsung of je toestel nog updates ontvangt. Is dit niet het geval, overweeg dan een losse mediaspeler zoals Chromecast. Succes!

John

Sinds de storing maakt mijn Philips smart tv geen contact meer met de router. Dus al m'n streamingsdiensten weg...oa npo..Netflix...Videoland.. YouTube.
Marnix de Munck

Marnix de Munck

Hoi John, ik hoop dat je internetstoring snel is verholpen. Probeer eens het DNS te veranderen in je netwerkinstellingen, dat kan wel eens helpen. Een andere oplossing is tijdelijk je mobiele internet gebruiken, of streamen naar je tv van je mobiel. Succes!

Jan-Willem

Ik heb een oudere Samsung smart-tv. Draadloos verbinden met mijn wifi lukt. Maar dan? Hoe krijg ik dan signaal op die TV? Ik heb abbo op NLziet en Netflix.
Marnix de Munck

Marnix de Munck

Hoi Jan-Willem, komt je Samsung-tv uit 2012 of later dan is de kans groot dat Netflix wordt ondersteund. Op je afstandsbediening zit een knop die je naar de smart-omgeving brengt. Hier kun je Netflix als app downloaden en installeren. Zoek in de handleiding hoe je naar de app-store van Samsung kunt navigeren vanaf je afstandsbediening. Dan moet het lukken! Is je televisie wat ouder of ontvang je geen updates meer, overweeg dan een mediaspeler zoals Apple TV of Google Chromecast. Succes!

Piet Huisman

Kan het kwaad als je een netwerkkabel aanbrengt, vanaf je wifi-versterker naar je LAN aansluiting op je TV?
Marnix de Munck

Marnix de Munck

Hoi Piet, het zou zeker moeten lukken wanneer je wifiversterker een UTP-uitgang heeft, zodat je daar een netwerkkabel op aan kunt sluiten. Daar is deze uitgang namelijk voor bedoeld. Lukt dit niet, probeer dan je televisie via wifi te verbinden. Succes!

Kitty

Ik probeer mijn wachtwoord in te stellen op de tv, hoe krijg ik een hoofdletter? Txs Kitty
Marnix de Munck

Marnix de Munck

Hoi Kitty, bij de meeste afstandsbedieningen zie je een kleine en een grote letter "a" naast elkaar. Dat ziet er zo uit: "aA" Klik daar op voor hoofdletter, en klik er weer op voor kleine letters.

Mvg herman

Ik hem een probleem met het installeren van een netwerkkabel op mijn smart tv van merk SOLARO, nu ongeveer 5 jaar oud. En heb netwerkkabel op de tv aangesloten en op de modem, maar kan geen verbinding maken via instelling. Volgens mijn provider moet het kunnen omdat het een smart tv is.
Marnix de Munck

Marnix de Munck

Hoi Herman, probeer eens een ander apparaat, zoals een laptop, op de netwerkkabel aan te sluiten. Heb je internet op je laptop via de netwerkkabel, dan ligt het aan je televisie. Heb je geen internetsignaal op je laptop? Probeer dan eens een andere netwerkkabel, die is misschien niet goed meer. Of probeer het anders via wifi. Succes!

Robert Beelen

Ik heb pas een smart-tv en deze is via een digirecoder aangesloten via een internetkabel, en werkt nu op mijn wifi. Is er nu nog een extra kabel nodig voor verbinding naar mijn televisie?
Marnix de Munck

Marnix de Munck

Hoi Robert, de beste verbinding krijg je met een kabel naar je ontvanger. Daarna sluit je de ontvanger met een HDMI-kabel aan op je televisie. Internet op je tv staat hier los van. Lees hier meer over het aansluiten van je televisie.

Julius

Duidelijk verhaal, bedankt

Gerelateerde artikelen

Besparen op je abonnement?

Postcode is onbekend
Combinatie is onbekend