Is het verstandig om glasvezel te nemen?

Glasvezel biedt vele voordelen vergeleken met andere internetverbindingen. Het is snel, stabiel en toekomstbestendig. Het is alleen (nog) niet beschikbaar voor iedereen in Nederland. Maar is glasvezelinternet eigenlijk een goede keuze voor jou?

Marnix de Munck

Marnix de Munck

Specialist Internet

Glasvezel kiezen

Waarom is glasvezelinternet een goede keuze?

Glasvezelinternet biedt een hoge bandbreedte, zodat je internet altijd snel en zonder haperingen werkt. Dit maakt glasvezel ideaal voor het streamen van hoge kwaliteit video's, werken in de cloud en online gamen met een lage ping.

Tussen de 80 en 90 procent van de huishoudens geeft dan ook toestemming om glasvezel in huis aan te laten leggen.

De meeste mensen met een glasvezelaansluiting zijn namelijk ruim tevreden over hun internetverbinding. Dit blijkt uit een tevredenheidsonderzoek met de volgende cijfers:

GroepGlasvezel cijferKabel cijferDSL cijfer
Buitengebied met glasvezel7,674,6
Sterk afgelegen843,9
Kernen met glasvezel 7,87,35,6

Glasvezel is een verstandige keuze voor verschillende redenen, ik noem ze hieronder:

Hoge snelheid

Glasvezelinternet biedt een veel snellere internetverbinding dan andere soorten internet. Dit betekent dat je kunt streamen, gamen en downloaden, en dat allemaal tegelijk, zonder dat je internet trager wordt. Ook is de up- en downloadsnelheid even snel.

Stabiel

Glasvezelinternet is beter dan andere internetverbindingen omdat het licht gebruikt om gegevens te verzenden. Hierdoor is er minder kans op storing. Dit betekent dat je internet stabieler en betrouwbaarder is.

Toekomstbestendig

Glasvezelkabels kunnen heel veel internetverkeer verwerken zonder dat het traag wordt. Dit betekent dat je met glasvezelinternet in huis altijd snel internet hebt, ook als er veel familieleden tegelijk online zijn.

Duurzaam en veilig

Het gebruik van licht in plaats van stroom maakt je verbinding niet alleen sneller, maar ook veiliger en efficiënter. Daarnaast is glasvezel gemaakt van duurzaam materiaal dat nauwelijks onderhoud nodig heeft en lang mee gaat. Bovendien veroorzaakt glasvezel minder afval dan andere kabels.

Glasvezel geeft je woning meerwaarde

Uit onderzoek van de Universiteit van Colorado blijkt dat een huis met glasvezel ongeveer 3% meer waard kan zijn. Dit is vooral belangrijk in afgelegen gebieden waar internetverbindingen soms niet zo snel zijn.

Waarom zou je geen glasvezel nemen?

Glasvezel is vooral populair omdat het snel en betrouwbaar is. Toch zijn er mensen die weigeren om glasvezel aan te laten sluiten. Ik noem de belangrijkste redenen die ik kon vinden in onderzoeken en op verschillende forums:

  • Te hoge aansluitkosten: Een glasvezelaansluiting is meestal gratis. Want als er plannen zijn voor het aanleggen van een glasvezelnetwerk in je buurt, en je gaat akkoord, dan zijn er geen aansluitkosten.
  • Te dure abonnementen: Dit is niet altijd het geval, want een glasvezelabonnement is meestal net zo duur als via coax. Blijf vooral de verschillende glasvezelaanbieders vergelijken om te controleren wat voor jou de goedkoopste keuze is.
  • Te veel overlast van werkzaamheden: Dit valt mee, want de werkzaamheden om glasvezel aan te sluiten duren maar een dag. In de ochtend gaat de straat open en 's avonds is je straat weer helemaal dicht.
  • Gezondheidsrisico's: Onterecht want glasvezel gebruikt geen elektromagnetische signalen, maar ingekapselde lichtsignalen. Het heeft daarom de minste uitstraling vergeleken met alle andere soorten internetverbindingen.
  • Tevreden met huidige provider: Misschien ben je tevreden met je huidige internetprovider, en levert deze niet over het glasvezelnetwerk in je buurt. Toch is een providercheck maken altijd de moeite waard. Wie weet loont het overstappen.
  • Niet bekend met de voordelen: Eén reden is dat mensen niet bekend zijn met alle voordelen van glasvezelinternet vergeleken met andere internetverbindingen.
  • Voelen zich onder druk gezet: Sommige netwerkproviders zetten bewoners onder druk en dreigen met hoge aansluitkosten als ze zich later bedenken. Weet dat je altijd vrij bent om de keuze te maken, maar je loopt wel het risico om een gratis aansluiting mis te lopen.
  • Te veel moeite om over te stappen: Genoeg mensen vinden het terugsturen van oude apparatuur en het instellen van het nieuwe modem teveel gedoe. De overstapservice zorgt gelukkig voor een soepele overgang. En vaak is een monteur gratis.

Waarom toestemming geven voor glasvezelaansluiting?

Heb je een brief ontvangen met een glasvezelplanning voor jouw buurt? Daarin staat hoe je via een website toestemming kunt geven voor jouw woning.

Eerst worden alle glasvezelkabels getrokken door de straat. Daarna wordt alleen met jouw toestemming de kabel vanaf de stoep onder de grond doorgetrokken naar je woning.

Glasvezelkabel steekt uit stoep
Glasvezelkabel steekt eerst uit stoep om de deze later bij je naar binnen te leggen

Samen met een monteur bepaal je de beste plek voor de glasvezelaansluiting in je woning. Dit is meestal in de meterkast. Met een boor wordt de kabel onder je tuin of oprit doorgetrokken om beschadigingen te voorkomen.

Je bent overigens nooit verplicht om toestemming te geven voor glasvezel. Maar let wel op dat DSL (koper) op termijn verdwijnt, en dan heb je alleen nog maar coax in je woning. Of je betaald hoge aansluitkosten omdat er dan special een monteur ingepland moet worden.

Kies je wel voor een glasvezelaansluiting, dan heb je altijd de keuze uit meerdere providers omdat het een open netwerk is. Dit is een belangrijk verschil tussen coax en glasvezel.

Na het geven van je toestemming zit je verder nergens aan vast. Je bent nog altijd vrij om wel of geen glasvezelabonnement af te sluiten, en deze is na een jaar weer opzegbaar.

Wat heb je aan glasvezel in de toekomst?

De vraag naar meer bandbreedte zal toenemen vanwege onder andere de populariteit van streamen en werken in de cloud. Glasvezel biedt dan meer dan genoeg bandbreedte.

Bovendien is glasvezel samen met coax straks de enige vaste internetaansluiting wanneer DSL op termijn verdwijnt. Dus wil je voor altijd de hoogste internetsnelheden in huis, dan is glasvezel zonder enige twijfel de beste keuze.

Mijn mening is dan ook dat toestemming geven voor een glasvezelaansluiting in je woning verstandig is. Het is kosteloos en het geeft je de mogelijkheid om er in de toekomst alsnog gebruik van te maken, met vele providers om uit te kiezen.

Overweeg je geen glasvezel te nemen, bedenk dan dat toekomstige bewoners van je huis misschien wel graag een glasvezelaansluiting willen gebruiken. Dit kan zelfs de waarde van je huis verhogen, omdat steeds meer mensen snel en stabiel internet belangrijk vinden.

Ben je geholpen met deze pagina?

Geef een reactie

1 reactie op dit artikel

H.Pagnier

Iemand heeft mij opgebeld voor een glasvezelaansluiting ,maar ik heb geen brief en overleg gehad. Ik schrok ik dacht dat een crimineel mij belde ik weet niet eens voor welk netwerk.
Marnix de Munck

Marnix de Munck

Hoi, het is te begrijpen dat je je zorgen maakt als je ineens wordt gebeld over een glasvezelaansluiting. Om duidelijkheid te krijgen zou ik aanraden om contact op te nemen met je internetprovider of de gemeente. Ze kunnen je dan helpen om te achterhalen je vanuit een echt bedrijf bent gebeld, maar ook wat de plannen zijn voor een aansluiting op je adres.