Tv-abonnement vergelijken: kies de juiste aanbieder

Zoek je een nieuw tv-abonnement? We doen regelmatig onafhankelijk onderzoek naar alle tv-abonnementen in Nederland. Vergelijk daarom hier de verschillende aanbieders, en vind gemakkelijk de juiste tv-aanbieder.

Marnix de Munck

Marnix de Munck

Specialist Internet

Apps van tv-aanbieders op een toestel

Steeds meer mensen kijken hun programma's, series en films via tv-apps van providers en streamingdiensten. Vroeger was het heel gebruikelijk om een pakket te bestellen met een internet- én tv-abonnement bij dezelfde provider.

Tegenwoordig zijn er genoeg alternatieven om je favoriete programma's te streamen met een los tv-abonnement, dat wordt ook wel een tv-only-abonnement genoemd.

Er komen steeds meer tv-aanbieders met verschillende prijzen en zenderpakketten. We helpen je graag met het vergelijken, zodat je het beste abonnement kunt afsluiten!

Tv-abonnementen en aanbieders vergelijken

tv-providerAantal zendersOntvangerPrijs per maand
NLZiet64App€8,95
Canaal Digitaal78App€14,95
Ziggo kabel-tv50Decoder€22,95
Digitenne30Decoder€18,00
NPO Plus6App€2,95

NPO Plus is het goedkoopste tv-abonnement in Nederland voor €2,95 per maand. Met deze app kijk je live of on-demand naar alle publieke zenders. Let wel op dat het aantal zenders zeer beperkt is. Daarnaast zijn er veel slechte recensies vanwege een matige beeldkwaliteit en slecht werkende tv-app.

De beste tv-aanbieder is volgens onze mening NLZiet. Voor een betaalbare prijs van €7,95 per maand ontvang je 64 televisiezenders en een zeer gebruiksvriendelijke app die goed werkt op elk apparaat. Wel een waarschuwing voor mensen met een gehoorbeperking, want niet alle programma's zijn ondertiteld.

Deze tabel toont de top 10 providers voor televisieabonnementen. Ziggo blijft de grootste tv-aanbieder met daarna KPN. Het gaat hier om internet en tv-abonnementen.

ProviderPercentage
Ziggo/Vodafone41.4%
KPN30.7%
T-Mobile4.8%
Caiway2.9%
Anders1.8%
XS4ALL1.2%
Tele21.3%
Delta1.6%
CanalDigitaal1.1%

Hoe kies je het beste tv-abonnement?

 1. Bepaal je budget: Bedenk eerst wat je voor een tv-abonnement wilt uitgeven per maand.
 2. Bepaal je favoriete kanalen: Bedenk hoeveel en welke televisiezenders je sowieso wilt ontvangen.
 3. Vergelijk alle tv-abonnementen: Aanbieders hebben verschillende zenderpakketten en prijzen. Vergelijk daarom het complete aanbod.

Waarom kiezen voor een los televisieabonnement?

Een traditioneel televisieabonnement wordt steeds minder aantrekkelijk gevonden. Dat zien we terug in onze vergelijkingen. Tv kijken via internet is daarentegen een trend vanwege het gemak van on-demand kijken.

Je kunt natuurlijk je televisieabonnement opzeggen omdat je steeds minder kijkt of wilt besparen. Een goede tussenoplossing is het afsluiten van een los tv-abonnement. Dan hoef je geen tv-kanalen te missen, maar je bent wel meer flexibel.

Het is een ideale combinatie samen met alleen internet thuis, voor als je toch nog televisie wilt kijken, maar dan los van je internetabonnement en zonder tv-ontvanger.

Je zit dan nergens aan vast, en voor een vast maandbedrag kun je nog steeds digitale zenders bekijken. Deze stream je dan op je smart-tv, telefoon of mediaspeler.

Er zijn genoeg redenen om alleen een tv-abonnement af te sluiten:

 • Goedkoper: Een los tv-only-abonnement is goedkoper dan een alles-in-1 of internet en tv-pakket. Zo bespaar je op je maandelijkse kosten.
 • Geen reclame bij terugkijken: Bij livetelevisie heb je nog reclameblokken, maar bij een programma terugkijken heb je geen vervelende reclames meer.
 • Kijk op meerdere schermen: Tegenwoordig kijk je liever op verschillende schermen in huis. Met een tv-app stream je alle zenders op het mobiele apparaat naar keuze.
 • Makkelijk switchen: Met een tv-only-abonnement zit je niet vast bij een enkele provider met een heel pakket, zodat je gemakkelijk kunt wisselen van aanbieder.
 • Kijk waar je wilt: Je bent niet meer afhankelijk van je woonkamer. Kijk naar televisieprogramma's waar je wilt en wanneer je maar wilt.
 • Eenvoudig opzeggen: Bij de meeste aanbieders kun je elke maand opzeggen. Dat is anders bij een compleet pakket waarbij je alle diensten tegelijk moet opzeggen.
 • Geen onnodige kosten: Betaal niet meer teveel voor te veel kanalen, eenmalige activatiekosten, of het huren van een digitale tv-ontvanger.

Welke vormen van televisiekijken zijn er?

We leggen de verschillende manieren van televisiekijken aan je uit, zo maak je makkelijker een keuze. Er zijn namelijk drie verschillende soorten:

 • Digitale-tv: Je digitale televisie wordt dan geleverd via de kabel of via de ether (digitenne). Je hebt een digitale tv-ontvanger nodig voor ontvangst.
 • Satelliet-tv: Met een schotel aan huis kijk je dan televisie via een satellietverbinding.
 • Tv-apps: Kijk naar zenders via je internetverbinding met een app op je smart-tv, laptop, tablet of smartphone. Ontvang live-tv, of kijk programma's later terug.

Digitale tv zit meestal bij je internetabonnement, deze optie is duurder, maar het zenderaanbod is wel groter.

Soort tv-abonnementTechniekType tv-ontvangerAansluitingProviders
Digitale tvKabel, etherDecoderHDMI, scart, coaxO.a. Ziggo, KPN, T-Mobile
Satelliet tvSatellietDecoderHDMI, scart, coaxCanal Digitaal
StreamingdienstenInternetApp voor smart-tv, tablet, smartphoneWifi, ethernetO.a. NLziet, Netflix, NPO Plus

De meeste abonnementen vind je bij aanbieders met losse tv-apps. Je krijgt wel minder live tv-zenders dan bij lineaire digitale-tv, maar wel een betere app en een lagere maandprijs.

Alternatieven voor digitale-tv

Wil je helemaal van je digitale tv-abonnement af, dan zijn er twee alternatieven waarmee je helemaal gratis publieke zenders kunt kijken. Hieronder vind je de opties:

 • Gratis televisiekijken met een antenne: Je kunt zonder abonnement gratis naar NPO 1, 2 en 3 en regionale zenders kijken via de ether. Dan heb je alleen een antenne nodig en een modern toestel met een ingebouwde DVB-T2 ontvanger.
 • Gratis tv-app: Heb je geen antenne en een DVB-T2 ontvanger, dan kun je deze zenders ook ontvangen met een gratis tv-app, zoals NPO Start, met daarin alle publieke zenders.

Veelgestelde vragen

In Nederland kijken veel huishoudens naar lineaire tv om nieuws- en andere live programma's te volgen. Lineaire televisie sluit je samen af met je internetabonnement waarna een decoder krijgt opgestuurd voor ontvangst. De opkomst van on-demand kijken via internet zorgt voor een verschuiving van lineair naar andere alternatieven. Dit zien we ook terug in de hoeveel internet only abonnementen die zonder tv worden afgesloten op onze site.

Cord-cutting betekent "kabel doorknippen" in het Nederlands. Je switch dan van een tv-abonnement via een kabel naar streaming-apps. Deze manier van kijken is sterk in opkomst over de hele wereld. Niet alleen voor films en series, maar ook voor ouderwets televisiekijken. Dit zie je terug in de statistieken, in 2022 had 9% van de Nederlandse huishoudens geen traditioneel lineair tv-abonnement, een stijging van 7,5% vergelijken met 2021.

Een tv-app is een applicatie dat je kunt installeren op je toestel of mediaspeler en geeft je toegang tot het televisieaanbod van je internetaanbieder. Smart-tv's en mobiele telefoons hebben een app store waar je deze apps kunt vinden en installeren. Dit kan alleen op een apparaat met internettoegang.

Een stand televisieabonnement bestaat uit minimaal dertig zenders, dit aanbod is volgens de wet bepaalt. Veel aanbieders bieden nog veel meer kanalen, en met een duurder abonnement zelfs extra zenderpakketten. Denk aan sportzenders en buitenlandse zenders, maar het aanbod wisselt sterk per provider.

Kijk je nog amper naar televisieprogramma's, overweeg dan gerust een los tv-abonnement af te sluiten. Zeg dan wel eerst je oude abonnement op. Deze is na een jaar opzegbaar. Log in op de website van je huidige provider om je tv-contract te beëindigen of neem telefonisch contact op. Moeilijk is het niet, maar wacht wel op de bevestiging voor de zekerheid. Opzeggen kan meestal met behoud van je internetabonnement, dus daar hoef je je gelukkig geen zorgen over te maken.

Geef een reactie

0 reacties op dit artikel

Gerelateerde artikelen

Besparen op je abonnement?

Postcode is onbekend
Combinatie is onbekend