vpn verbinding

Wat is een VPN?

De afkorting VPN staat voor virtual private network, dit is verbinding dat je maakt met jouw apparaat en de VPN server. Deze server dient als een tussenstop tussen jouw apparaat en de website die je probeert te bereiken. Het grote voordeel hieraan is dat de website niet jouw IP-adres binnen ziet komen, maar dat van de server. Hierdoor is jouw surfgedrag dus niet terug te leiden naar jouw persoon.

Wil jij gebruik kunnen maken van het internet zonder dat organisaties, regeringen en hackers over je schouder mee kunnen kijken? Dan doe je er goed aan om gebruik te maken van een VPN. Wat een VPN is, waarom het ze handig is en hoe je er gebruik van maakt, vertellen we je in deze blog.

Hoe werkt een VPN verbinding?

Wanneer je gebruik maakt van openbaar internet kunnen je acties gemakkelijk gevolgd worden aan de hand van je IP-adres. Dit maakt het internet aan de ene kant gebruiksvriendelijker (zo weet Google bijvoorbeeld precies waar je naar op zoek bent), maar tegelijkertijd belemmert het jouw privacy. Zoekopdrachten zijn gemakkelijk naar jou terug te leiden, je data kan eenvoudig onderschept worden, en je locatie is zichtbaar voor iedereen met technische kennis.

Door gebruik te maken van VPN beweeg je met een alias over het web. Nu is de vraag natuurlijk waarom je dat zou willen. Waarschijnlijk kun je zelf wel een aantal scenario’s verzinnen waarin je graag anoniem wilt blijven op het internet, maar een Virtueel Privé Netwerk biedt meer voordelen. Zelfs wanneer je ‘niets te verbergen’ hebt, kan een geanonimiseerde verbinding enorm handig zijn.

Waarom VPN en wat zijn de voordelen?

Om precies te zijn heeft VPN drie duidelijke kenmerken die in je voordeel kunnen werken.

  • Je locatie blijft bij het gebruik van een VPN-server verborgen
  • Je data wordt versleuteld
  • Je behoud je online je anonimiteit.

Laten we wat verder inzoomen op deze drie voordelen.

Je locatie blijft verborgen

Het eerste grote voordeel is dat je locatie verborgen blijft. Je IP-adres is namelijk gekoppeld aan je fysieke locatie. Vaak kan er op basis van alleen je IP-adres al gezien worden waar je woont. Probeer het zelf maar eens door www.whatismyipaddress.com te bezoeken. Door gebruik te maken van een virtual private network verandert het IP-adres (en dus je locatie) dat de website te zien krijgt naar die van de VPN-server. Dit opent nieuwe deuren, je geografische locatie heeft namelijk invloed op de manier waarop het internet jou behandelt.

Zo zijn er bepaalde online diensten – met name video streamingdiensten zoals Netflix – die content aanbieden op basis van de locatie van je IP-adres. Een concreet voorbeeld is de populaire comedyserie The Office: op het Amerikaanse Netflix zijn alle seizoenen hiervan beschikbaar, terwijl je op het Nederlandse Netflix geen één aflevering ervan kunt vinden. Wanneer je vanuit Nederland verbinding met Netflix maakt via een Amerikaanse VPN server, dan denkt Netflix dat je je in Amerika bevindt. Dan kan je The Office wel gewoon bekijken. Helaas is de populaire Nederlandse serie Undercover dan weer buiten bereik.

Een ander voorbeeld dat laat zien hoe belangrijk je locatie is, doet zich voor wanneer je vliegtickets wilt bestellen. Vliegtickets staan bekend om hun flexibele en continu veranderende prijzen. Je zoekgeschiedenis, het tijdstip van boeken, het apparaat waarmee je boekt en zelfs je locatie kunnen allemaal invloed hebben op de prijs van een vliegticket. Met een VPN kun je je locatie veranderen naar een land waar vliegtickets goedkoper zijn en zo geld besparen. Hartstikke handig dus, ook als je niets te verbergen hebt.

Je data wordt versleuteld

Een tweede voordeel van VPN is dat het al je data versleutelt. Zodra je verbinding maakt met een website, dan verstuur je een enorm pakket met data. Hierin staat je IP-adres, maar het kan bijvoorbeeld ook je naam, je zoekgeschiedenis, je geslacht, je wachtwoorden en je adres bevatten. Dit zijn allemaal zaken die interessant zijn voor de website die je bezoekt, omdat zij op deze manier meer inzicht krijgen in wie hun bezoekers zijn. Best handig dus, maar soms wil je dit soort gevoelige informatie helemaal niet prijs geven. Bijvoorbeeld wanneer je zoekt naar informatie op het moment dat je zwanger denkt te zijn, of wanneer je meer wilt leren over iets wat taboe is binnen jouw cultuur.

vpn op een openbare locatie
Zeker op openbare WiFi-netwerken kan een versleutelde verbinding van pas komen

Tussen een VPN server en een website wordt het IP-adres van de VPN server gebruikt, waardoor al deze informatie niet gedeeld wordt. Tussen de VPN server en jouw apparaat wordt deze informatie allemaal versleuteld. Hierdoor wordt de data onbruikbaar voor iedereen die (met goede of kwade bedoelingen) jouw gegevens probeert te onderscheppen.

Je blijf online anoniem

Door gebruik te maken van een VPN kun je dus je locatie veranderen en wordt je data versleuteld. Deze combinatie zorgt ervoor dat jij je over het internet kunt bewegen zonder digitale vingerafdrukken achter te laten. Zelfs wanneer overheden of instanties jouw gegevens opeisen bij de VPN server (wat in sommige gevallen binnen de wet mag), zullen ze hier weinig aan hebben. Ten eerste omdat de data versleuteld is met een code die vaak de provider niet weet, en ten tweede omdat veel VPN servers hun data niet opslaan. Je online gedrag en gegevens zijn dus op weinig plekken zo veilig als op een VPN server.

VPN opzetten

Met een VPN blijft je locatie verborgen, is je data versleuteld en blijf je anoniem op het net. Als je van die voordelen wilt genieten, zul je eerst een VPN moeten opzetten. Gelukkig is dit in de meeste gevallen enorm eenvoudig. Je doorloopt drie stappen:

  1. installeren
  2. instellen
  3. gebruiken

We leggen je graag per stap uit hoe dat werkt.

VPN installeren

Je begint met het installeren van je VPN. Er zijn veel verschillende VPN aanbieders die allemaal net wat anders aanbieden. Sommige aanbieders hebben servers in meer verschillende landen, sommige zijn goedkoper en weer andere bieden extra privacy-bescherming. Je sluit pas een abonnement af wanneer je een VPN provider hebt gevonden die bij jouw wensen past. Vervolgens zal de aanbieder je door een paar eenvoudige stappen leiden waarmee je zijn dienst kunt installeren, dit gebeurt meestal in de vorm van een app.

vpn app op een telefoon
Het gebruik van VPN via een app is heel gebruiksvriendelijk

VPN instellen

Wanneer je de app van je aanbieder eenmaal geïnstalleerd hebt, is dat apparaat automatisch verbonden met de dichtstbijzijnde server. Het volgende wat je dan wilt doen is je VPN correct instellen. Zo kun je bijvoorbeeld meerdere apparaten (meestal maximaal 5) gebruik laten maken van VPN. Maak dan je keuze uit alle servers die de aanbieder onder zijn hoede heeft. Bedenk hierbij wel dat je internetsnelheid afneemt naarmate je servers verder weg van jouw huidige locatie kiest.

VPN gebruiken

Wanneer je een koppeling hebt ben je verbonden bent met de server van jouw keuze. Je hoeft verder eigenlijk niets meer te doen. Al je webverkeer zal vanaf nu verlopen via de VPN server, waardoor je van alle bijkomende voordelen geniet. Wil je veranderen van server of een ander apparaat koppelen? Ook dat is meestal snel en eenvoudig gedaan in de app van je aanbieder.

VPN aanbieders

De meeste aanbieder vragen geld wanneer je gebruik wilt maken van hun diensten. Dat is natuurlijk niet zo gek: het onderhouden van veilige servers wereldwijd is nu eenmaal niet gratis. Het mooie van VPN aanbieders, is dat ze bijna allemaal internationaal opereren. Dit betekent dat het niet uitmaakt waar de aanbieder vandaan komt, de dienst zal hetzelfde zijn. Je hoeft dus niet op zoek naar een aanbieder die in Nederland is gevestigd.

Datum: 22-08-19