Wat is een smart-tv en wat kun je er allemaal mee?

Een smart-tv is een televisie die met het internet verbonden is. Deze televisies hebben een speciaal besturingssysteem waarmee je, naast gewoon tv-kijken, ook verschillende apps kunt gebruiken. Het geeft je meer entertainment. Van streamen, gamen tot muziek luisteren.

Smart-tv met apps

Een smart-tv heeft een ingebouwde minicomputer die je kunt verbinden met je internetverbinding. Dat kan via je wifinetwerk of met een netwerkkabel. Vervolgens download je verschillende apps, van Netflix tot Spotify. Zo kun je genieten van al het gemak dat je gewend bent van je smartphone, maar dan gewoon op je televisie.

Een smart tv met apps
Op een smart-tv zitten eindeloos veel handige apps

Verschil tussen een smart-tv en een gewone tv

Het grote verschil tussen een smart-tv en een gewone tv is de ingebouwde mediaspeler met internetaansluiting. Met een smart-tv heb je toegang tot apps, terwijl een normale tv die functie niet heeft. Het maakt van je gewone televisie een soort entertainmentsysteem.

Je kunt wel series of films streamen naar een gewone televisie, maar daar heb je een kabel of losse mediaspeler voor nodig. Een smart-tv heeft deze mediaspeler al ingebouwd, zodat je geen extra apparaat meer nodig hebt.

Aan de voorkant zie je overigens geen verschil tussen een normale tv en een smart-tv. Toch zijn er een paar kenmerken waaraan je een smart-tv kunt herkennen:

  • De mogelijkheid om te verbinden met het internet onder instellingen.
  • Een ingang voor een netwerkkabel.
  • Een ingebouwde appstore waar je apps kunt downloaden.
  • Een knop voor Netflix op je afstandsbediening.

De voordelen van een smart-tv

Je weet nu wat een smart-tv is, maar waarom zou je er eigenlijk een kopen?

Meer content bekijken én beluisteren

Wil je niet alleen naar televisiezenders kijken, maar ook streamen op Netflix, Videoland, Disney+ en Amazon Prime? Het kan allemaal met je smart-tv. Deze televisies hebben apps voor alle grote streamingdiensten, niet alleen voor series en films, maar ook voor muziek. Je favoriete Spotify-playlist afspelen kan dus ook met een slimme tv.

Minder apparatuur nodig

Met een smart-tv heb je minder apparatuur nodig. Een mediaspeler is overbodig, want je hebt al je favoriete films en series al bij de hand. Ook een bluetoothspeaker is een overbodige luxe. Je laat je favoriete nummers gewoon door de speakers van de televisie schallen. Heeft je provider een tv-app, dan is een los televisiekastje ook niet meer nodig.

Makkelijk koppelen met andere apparaten

Andere apparaten zijn makkelijk te koppelen aan een slimme televisie. Zo kun je foto's streamen van je telefoon naar je smart-tv, zodat je iedereen die leuke vakantiefoto's kunt laten zien. Ook een koppeling met een smart speaker is mogelijk. Zo kun je met een spraakopdracht je favoriete serie aanzetten.

Redenen om geen smart-tv te kopen

Een smart-tv is handig en veelzijdig, maar toch is dit type toestel niet voor iedereen de beste keuze. We geven je een aantal redenen waarom je je oude televisie misschien beter nog even kunt houden.

Veiligheidsrisico's

Smart-tv's kunnen snel verouderen wanneer ze niet meer worden ondersteund met updates. Dit maakt je toestel kwetsbaar voor hackers.  Kies daarom een betrouwbaar exemplaar en merk met langdurige ondersteuning.

Inbreuk op privacy

Controleer welke gegevens de televisie bijhoudt. Dit kun je zien bij de instellingen van je smart-tv. Wanneer de televisie je kijkgedrag volgt en opslaat, kan deze informatie gebruikt worden om advertenties aan je te tonen, ook door derde partijen.

De interface is vaak onhandig en traag

Het gebruik van een smart-tv kan minder prettig zijn. Navigeren en typen doe je met een afstandsbediening, wat aanzienlijk minder snel gaat. Daarnaast hebben veel smart-tv's een trage interface die niet altijd intuïtief werkt. Een losse mediaspeler werkt vaak een stuk sneller en gebruiksvriendelijker.

Korte levensduur

Losse mediaspelers worden langer ondersteund en ontvangen vaker updates. Dit zorgt voor betere prestaties en een langere levensduur dan smart-tv's. Voor een goed werkende smart-tv heb je vaak een duurder model nodig van een bekend merk.

Dit heb je nodig voor een smart-tv

In principe heb je niet veel extra nodig voor een smart-tv dan voor een normale televisie. Maar er zijn een paar belangrijke punten om rekening mee te houden als je er een wilt aanschaffen.

Het juiste besturingssysteem

Het besturingssysteem heeft misschien wel de grootste invloed op de werking van een smart-tv. Bijna elk merk heeft zijn eigen besturingssysteem met verschillende voor- en nadelen. Dit zijn de meest voorkomende:

  • Samsung (Tizen): Tizen heeft een overzichtelijk menu dat je helemaal kunt personaliseren. De appstore is wat lastig te navigeren, en je hebt een account nodig.
  • LG (WebOS): WebOS werkt relatief snel en de apps zijn naar eigen inzicht te rangschikken. De symbolen zijn alleen wat lastig om te ontcijferen.
  • Panasonic (My Home Screen): Een simpel en overzichtelijk systeem, waarbij je zelfs apps kunt toevoegen aan het startscherm. De appstore is erg overzichtelijk.
  • Sony (Android TV): Navigeren in dit besturingssysteem is makkelijk, al kun je niet alle ongebruikte apps verwijderen. Goedkopere modellen hebben dit besturingssysteem niet.
  • Philips (Android TV): Veel smart-tv's van Philips werken ook met Android TV, maar het zelf indelen van apps is niet mogelijk bij Philips.
  • Philips (Saphi): Goedkopere smart-tv's van Philips gebruiken dit besturingssysteem. Het systeem werkt trager dan Android TV.

Internetverbinding

Je smart-tv verbinden met internet kan op twee manieren: direct met de kabel (LAN-verbinding) of draadloos via wifi. Voor het streamen van video's in hoge kwaliteit heb je een internetsnelheid van minimaal 30 Mbps nodig. Als er meer apparaten dan alleen je televisie in huis met het internet verbonden zijn, heb je een hogere internetsnelheid nodig.

Een extra access point of wifi-versterker kan nodig zijn wanneer je smart-tv verder weg van je router staat. Plaats deze zo dicht mogelijk bij de tv voor de beste prestaties.

Smart-tv apps

Een smart-tv heeft een app store met een overzicht van alle applicaties die je kunt installeren. Hier vind je ook de apps die de meeste mensen installeren, zoals Netflix, YouTube, Videoland, NPO Start en KIJK. Maar er zijn nog veel meer handige applicaties naast alle streamingdiensten. Download bijvoorbeeld Facebook om door je tijdlijn te scrollen of de NOS app voor het laatste nieuws. De grote providers hebben vaak een tv-app waarmee je alle zenders uit je pakket kunt bekijken.

Welke smart-tv past bij jou?

Welke het beste bij jou past, hangt af van bepaalde voorkeuren. Het is dus niet makkelijk om te zeggen welke je moet kopen. Stel jezelf vooral de volgende vragen wanneer je een nieuw exemplaar uitzoekt:

  • Welke apps moet de smart-tv hebben?
  • Welk besturingssysteem lijkt je prettig?
  • Welke afmeting moet de televisie hebben?
  • Wil je in hoge resoluties televisie kunnen kijken, zoals 4K of 8K?
  • Heeft een model een snelle interface?
  • Biedt het merk regelmatig en langdurig software-updates?
  • Wil je graag spraakondersteuning?

Maak je gewone televisie smart

Het grote voordeel van een smart-tv is dat je toegang hebt tot apps zoals Netflix, YouTube en Spotify. Maar er zijn ook andere apparaten waarmee je dat kunt bereiken, zoals Apple TV of Chromecast. Dit zijn kleine apparaatjes die je aan je normale televisie koppelt via een HDMI-kabel. Ze zijn goedkoper dan een nieuwe smart-tv en hebben toch al je favoriete apps. Hiermee kun je dus je eigen televisie smart maken, met als voordeel dat deze apparaatjes vaak sneller zijn, en langer meegaan.

Ben je geholpen met deze pagina?

Geef een reactie

6 reacties op dit artikel

JPO

Nuttige en duidelijke informatie.

Claude De Paepe

Zeer interessant en duidelijk 👍🏻

Sybren

Een goede uitleg lijkt het, moet nog wel weer teruglezen want ben digibeet! maar de uitleg geeft vertrouwen.... dank, Sybren

Cora

Duidelijke uitleg, bedankt!

Hellen Moser

Perfect , bedankt voor het uitleg!

Pieter van C.

Uitgebreid en helder artikel. Vraagt wel om concentratie en herlezen voordat alles doordringt, maar dat heeft ook met de lezer te maken. Heeft mij in ieder geval slimmer gemaakt.