Smart tv

Wat is een smart tv en waarvoor kan ik hem gebruiken?

Wat is er nou gezelliger dan met je gezin of huisgenoten samen lachen om YouTube-filmpjes of genesteld onder een dekentje je lievelingsserie bingewatchen? Dankzij de opkomst van smart tv’s doen steeds meer mensen dit gewoon weer lekker voor de buis. Wat is een smart tv en wat kun je ermee? In deze blog leggen we het je uit en vertellen we wat de voordelen ervan zijn.

Interesse in een aansluitend pakket voor jouw smart tv? Vergelijk de verschillende pakketten voor internet en digitale tv

Wat is een smart tv?

Een smart tv is een televisie die je op het internet kunt aansluiten. Dit doe je via je eigen WiFi-netwerk of met een internetkabel. Dus naast het ‘gewone’ televisie kijken, heb je ook toegang tot al het moois dat het internet te bieden heeft. Smart tv wordt daarom ook wel internet tv genoemd.

Wat kun je met smart tv?

Internetten, dat doe je toch op je laptop, tablet of telefoon? Natuurlijk, maar het één sluit het ander niet uit. Wat je allemaal kunt doen met een smart tv:

Online content kijken

Filmpjes, series of andere content kijk je direct op je televisie via internet. Dit doe je met hulp van de  apps die op je smart tv zijn geïnstalleerd. Dus of je nu de socialmedia-updates van je vrienden wilt checken of gebruik maakt van streamingdiensten zoals Netflix, HBO of Videoland: het kan allemaal op de smart tv. Naast het bekijken van online content, kun je er ook games op spelen en nuttige informatie ontvangen (zoals het weerbericht en het nieuws). Sommige smart tv’s bieden ook de mogelijkheid om normaal te internetten, via een internetbrowser.

Een thuisnetwerk opzetten

Met een smart tv kun je een thuisnetwerk opzetten waarin al je andere apparaten, zoals je PC, tablet of smartphone, met elkaar verbonden zijn. De smart tv fungeert dan een soort mediahub, in het midden van dat netwerk. Kijk je een mooie film op de televisie en wil je verder kijken op je tablet in bed (of op de wc)? Dankzij het thuisnetwerk waarbij alle apparaten aan elkaar verbonden zijn, is dit geen probleem. Verdient de Facebook-update van je beste vriendin echt een groter scherm dan die van je smartphone? Je tovert hem met het thuisnetwerk zo tevoorschijn op je televisiescherm.

Tv bedienen met je telefoon

Het bedienen van de smart tv kan op verschillende manieren. Ten eerste met een afstandsbediening die er speciaal voor is ontwikkeld door de fabrikant. Maar alle producenten van smart tv’s hebben ook een afstandsbediening-app ontwikkeld die je gratis kunt downloaden uit de Apple App Store en/of de Android Marketplace. Zo bedien je jouw smart tv dus met je smartphone of tablet.

Voordelen smart televisie

Een smart tv heeft volop voordelen. We zetten ze voor je op een rij:

  • Internet heb je thuis waarschijnlijk toch al, dus waarom zou je het niet gebruiken om eindeloos toegang te hebben tot films, series en documentaires op je tv?
  • De beeldkwaliteit van televisies wordt steeds hoger, dus je ziet je series, film(pjes) en foto’s in de mooiste en scherpste kleuren.
  • Jij bepaalt zelf wanneer je wat kijkt. Het terugkijken van programma’s doe je direct op de televisie, zonder eerst een laptop aan te hoeven sluiten.
  • De tv wordt weer hart van je huishouden, waar iedereen zich omheen verzamelt. Helemaal wanneer je alle tablets, telefoons en laptops aan elkaar verbindt

Tv smart maken

Heb je een smart tv nodig voor internet op de televisie? Of zijn er ook andere mogelijkheden? Tegenwoordig zijn bijna alle televisies die verkocht worden internet ready. Ze hebben een ingebouwde WiFi-ontvanger. Met die ontvanger verbind je de televisie met het draadloze WiFi-netwerk. Er zijn ook tv’s die een LAN-aansluiting hebben, hier kun je dus een internetkabel op aansluiten. Is je tv nog niet klaar voor internet? Geen probleem, daarvoor zijn de set-top box, de WiFi- USB-stick en smart tv stick ontwikkeld. Deze apparaatjes zorgen ervoor dat je internetcontent ook op een oudere televisie kunt bekijken.

Besturingssystemen voor smart tv

Als je een smart tv koopt, is het wel belangrijk na te denken over het besturingssysteem dat je kiest. Dit bepaalt namelijk hoe de interface van je televisie eruit ziet en hoe alles werkt. Je kunt dit vergelijken met een smartphone: het besturingssysteem van Android zit heel anders in elkaar dan dat van Apple. Op dit moment heb je de keuze uit: Samsung met Tizen, Sony en Philips met Android TV. LG en Panasonic hebben ook een eigen besturingssysteem voor de smart tv. Datum: 29-09-17