Wat is een smart-tv?

Een smart-tv is een televisie die je op internet kunt aansluiten. Naast het traditionele televisie kijken, heb je daardoor ook toegang tot verschillende internetdiensten. Met een smart-tv kan je bijvoorbeeld games spelen, en streamingdiensten gebruiken.

Marnix de Munck

Marnix de Munck

Specialist Internet

Smart-tv met apps

Een smart-tv is een televisie die verbonden is met het internet. Deze slimme televisies hebben een speciaal besturingssysteem om naast tv-kijken, ook verschillende apps te kunnen gebruiken.

Je kunt de tv daardoor voor veel meer doeleinden gebruiken, van streamen tot gamen en van online surfen tot muziek afspelen.

Wat kun je met een smart-tv?

Je kunt de smart-tv op je internetverbinding aansluiten via wifi, of met een netwerkkabel. Vervolgens download je verschillende apps, van Netflix tot Spotify. Zo kun je apps installeren zoals je dat met je smartphone ook kunt, maar dan gewoon direct op je televisie.

Slimme televisies hebben een ingebouwd systeem dat je kan vergelijken met een minicomputer. De smart-functies maken een soort van grote tablet van je televisietoestel, bomvol handige applicaties.

Ook kun je het smart-tv-systeem koppelen aan je thuisnetwerk. Al je andere apparaten in het netwerk zijn dan met elkaar verbonden. De smart-tv doet dan dienst als een mediahub.

Stel dat je films op je computer hebt staan, dan tover je die via thuisnetwerk tevoorschijn op je televisiescherm. Maar ook via andere apparaten stream je media, direct naar het grote scherm.

Een smart tv met apps
Op een smart-tv zitten eindeloos veel handige apps

Verschillen tussen een smart-tv en een gewone tv

Het grote verschil tussen een smart-tv en een gewone tv is de ingebouwde mediaspeler met een internetaansluiting. Met een smart-tv heb je toegang tot apps, heeft een normale tv dat niet.

Je kunt wel series of films streamen naar je normale televisietoestel, maar daar heb je een kabel of een losse mediaspeler voor nodig. Een smart-tv heeft een mediaspeler al ingebouwd, zodat je geen extra apparaat meer nodig hebt.

Heb je al een smart-tv zonder dat je het weet? Dat zou goed kunnen, aan de voorkant zie je geen verschil tussen een normale tv en een smart-tv. Dus hoe weet je eigenlijk of die televisie in je huiskamer niet gewoon al smart-functies heeft?

Er zijn een paar zaken waar je een smart-tv aan kunt herkennen:

  • De mogelijkheid om contact te maken met het internet onder instellingen.
  • Een ingang voor een netwerkkabel
  • Een ingebouwde appstore waar je apps kunt downloaden.
  • Een netflix-knop op je afstandsbediening van je tv.

De voordelen van een smart-tv

Je weet nu wat een smart-tv is, maar waarom zou je er eigenlijk één kopen? Het maakt vooral je televisie veelzijdiger. Er zijn genoeg voordelen te noemen:

  • Meer content: Wil je niet alleen naar televisiezenders kijken, maar ook streamen via Netflix, Videoland, Disney+ en meer? Deze televisies hebben sowieso apps voor alle grote streamingdiensten. Dat geldt niet alleen voor series en films, maar ook voor muziek. Zo kun je dus veel meer content bekijken én beluisteren.
  • Minder apparaten nodig: Een aparte mediaspeler is overbodig, want die zit dan al in je televisie. Ook een audiospeaker is een niet per se meer nodig. Je laat muziek door de speakers van de televisie schallen. Heeft je provider een tv-app, dan is een los televisiekastje ook niet meer nodig.
  • Makkelijk koppelen met andere apparaten: Apparaten in huis zijn makkelijk aan je televisie te koppelen. Zo is het mogelijk om foto's van je telefoon op je smart-tv te casten. Ook geinig, je smartphone als afstandsbediening gebruiken via een app.

Redenen om geen smart-tv te kopen

Je kan dus veel meer met een smart-tv, toch is dit type toestel niet voor iedereen de beste keuze. Er zijn een aantal redenen waarom jij je oude televisie beter kunt houden:

  • Veiligheidsrisico's: Een apparaat dat verbinding met het internet kan maken is gevoelig voor hacken. Vooral oude smart-tv's die geen updates meer krijgen zijn onveilig.
  • Inbreuk op privacy: Controleer welke gegevens de televisie bijhoudt bij instellingen. Wanneer de televisie je kijkgedrag volgt en opslaat, dan kan deze informatie gebruikt worden om passende advertenties aan je te tonen.
  • De interface is vaak onhandig: Het gebruik van een smart-tv is vaak net wat minder handig. Je moet namelijk navigeren en typen met een afstandsbediening, wat aanzienlijk minder snel gaat. Daarnaast hebben veel smart-tv's een trage interface, die niet intuïtief werkt. Een aparte mediaspeler werkt vaak een stuk sneller.
  • Ze werken niet altijd even goed: Gebruikers melden vaker storingen. De televisie hapert, registreert de afstandsbediening niet goed of loopt zelfs helemaal vast. Een gebrek aan updates is vaak de oorzaak. Een model dat investeert in een snelle interface en veel software-updates zijn vaak duurder.

Dit heb je nodig voor een smart-tv

In principe heb je niet veel extra nodig voor een smart-tv dan voor een normale televisie. Behalve dan een internetverbinding. Hier zijn een paar belangrijke zaken om rekening mee te houden:

Het juiste besturingssysteem

Het is duidelijk dat het besturingssysteem je ervaring ontzettend beïnvloedt. Elk merk heeft zijn eigen besturingssysteem en dus ook verschillende voor- en nadelen. Dit zijn de meest voorkomende besturingssystemen:

  • Samsung (Tizen): Tizen heeft een overzichtelijk menu dat je helemaal kunt personaliseren. De appstore is wat lastig te navigeren, en je hebt een Samsung-account nodig.
  • LG (WebOS): WebOS werkt relatief snel, en de apps zijn naar eigen inzicht te rangschikken. De symbolen zijn alleen wat lastig om te ontcijferen.
  • Panasonic (My Home Screen): Een simpel en overzichtelijk systeem, waarbij je zelfs apps kunt toevoegen aan het startscherm. De appstore is erg overzichtelijk.
  • Sony (Android TV): Navigeren in dit besturingssysteem is gemakkelijk, al kun je niet alle ongebruikte apps verwijderen. Goedkopere Sony smart-tv's hebben dit besturingssysteem niet. Je kunt bij deze goedkope televisies niet je eigen apps toevoegen. Goed om op te letten.
  • Philips (Android TV): Veel smart-tv's van Philips werken ook met Android TV, maar het zelf indelen van de apps is niet mogelijk bij Philips. Verder werkt het besturingssysteem vrijwel hetzelfde als bij Sony.
  • Philips (Saphi): Goedkopere smart-tv's van Philips hebben dit besturingssysteem. Je kunt nieuwe apps downloaden, en de volgorde van de apps aanpassen. Het systeem werkt alleen wel wat trager.

Televisie verbinden met internet

Je smart-tv verbinden met internet kan op twee manieren: direct met de kabel (LAN-verbinding) of draadloos via wifi. Bij beide opties zijn de eerste stappen hetzelfde. Zorg bij een kabelverbinding dat de netwerkkabel al aan je televisie is bevestigd voordat je de stappen volgt.

  • Druk op Home.
  • Ga naar Configuratie.
  • Ga naar Netwerk.
  • Ga naar Netwerkinstallatie.

Nu is het tijd om je type aansluiting te selecteren. Voor wifi, kies "Wireless" en voer vervolgens het wachtwoord van je netwerk in. Gebruik je een kabelverbinding? Kies voor "LAN-kabel".

Smart-tv apps

Wil je live televisie kijken via internet? Kijk dan op de website van je internetproviders. Veel providers hebben een tv-app om al je zenders te ontvangen. Je hebt dan geen apart televisiekastje meer nodig.

Blader eens rustig door de app-store op het grote scherm, en installeer een app die je graag wilt gebruiken. Kijk om te beginnen onder Populaire apps. Hier vind je de apps die de meeste mensen installeren. Denk aan Netflix, Youtube, Videoland, NPO Start en KIJK.

Maar er zijn nog veel meer handige applicaties naast alle streamingdiensten. Download bijvoorbeeld Facebook om door je tijdlijn te scrollen. Of misschien wel de NOS app voor het laatste nieuws.

Welke smart-tv kun je het beste kopen?

Ga je een smart-tv kopen, dan wil je natuurlijk wel het beste exemplaar in huis. Welke het beste bij jou past, hangt of van bepaalde voorkeuren. Het is dus niet makkelijk om te zeggen welke smart-tv je moet kopen. Stel jezelf de volgende vragen wanneer je een nieuw exemplaar uitzoekt:

  • Welke apps moet de smart-tv hebben?
  • Welk besturingssysteem (smart platform) lijkt jouw prettig?
  • Welke afmeting moet de smart-tv hebben?
  • Wil je in hoge resoluties televisie kunnen kijken, zoals 4K of 8K?
  • Heeft een merkt en type een snelle interface, die lang en regelmatig software-updates krijgt?
  • Wil je graag spraakondersteuning?

Maak je gewone televisie smart

Het grote voordeel van een smart-tv is dat je toegang hebt tot apps zoals Netflix, YouTube en Spotify. Maar er zijn ook andere apparaten waarmee je dat kunt bereiken. Denk bijvoorbeeld aan Apple TV of Chromecast.

Dit zijn kleine apparaatjes die je aan je normale televisie koppelt. Ze zijn goedkoper dan een nieuwe smart-tv en hebben toch al je favoriete apps.

Hiermee kun je dus je eigen televisie smart maken, met als voordeel dat deze apparaatjes vaak nog sneller zijn ook.

Ben je geholpen met deze pagina?

Geef een reactie

6 reacties op dit artikel

JPO

Nuttige en duidelijke informatie.

Claude De Paepe

Zeer interessant en duidelijk 👍🏻

Sybren

Een goede uitleg lijkt het, moet nog wel weer teruglezen want ben digibeet! maar de uitleg geeft vertrouwen.... dank, Sybren

Cora

Duidelijke uitleg, bedankt!

Hellen Moser

Perfect , bedankt voor het uitleg!

Pieter van C.

Uitgebreid en helder artikel. Vraagt wel om concentratie en herlezen voordat alles doordringt, maar dat heeft ook met de lezer te maken. Heeft mij in ieder geval slimmer gemaakt.