Alles wat je wilt weten over wifi

WiFi is een technologie die het mogelijk maakt om apparaten met elkaar te verbinden via een draadloos netwerk.

Wifi gebruikt radiogolven, in plaats van een kabel, om met hoge snelheden draadloos te kunnen internetten.

Marnix de Munck

Marnix de Munck

Specialist Internet

Persoon zit op een box met wifi met een laptop

Wat is de betekenis van wifi?

Volgens verschillende bronnen zou Wi-Fi een afkorting zijn van wireless fidelity. Wat weer afgeleid zou zijn van High Fidelity, oftewel Hi-Fi, een term uit de geluidswereld.

Het zit anders elkaar. Toen wifi werd uitgevonden, was de officiële naam IEEE 802.11b Direct Sequence. Dat klinkt natuurlijk niet lekker. Daarom werd in 1999 de merknaam Wi-Fi bedacht, natuurlijk wel geïnspireerd van de afkorting Hi-Fi.

De eigenaar van het Wi-Fi handelsmerk is het bedrijf Wi-Fi Alliance. Het bedrijf werkt samen met fabrikanten zodat alle producten goed en veilig met elkaar werken. Komen producten door de test, dan pas mag het bekende Wi-Fi CERTIFIED-logo worden gebruikt.

Wifi certified logo

Hoe is wifi ontstaan?

De geschiedenis van wifi is interessant, ook omdat een aantal Nederlanders een belangrijke rol hebben gespeeld met de ontwikkeling van de technologie.

In de jaren 70 werd het ALOHA-netwerk ontwikkeld op Hawaï om communicatie tussen de eilanden mogelijk te maken. Het was één van eerste draadloze netwerken. Deze technologie heeft bijgedragen aan het ontstaan van wifi.

De revolutionaire uitvinding van wifi kwam echter pas jaren later, met een grote rol voor de Nederlandse ingenieurs, Cees Links en Vic Hayes.

In Nieuwegein demonstreerde eind jaren tachtig een groep Nederlandse ingenieurs, met Cees Links als teamcoach, een draadloos systeem met de naam, WaveLAN.

Cees Links en Vic Hayes vertellen over de ontwikkeling van Wi-Fi

Veel bedrijven toonden geen interesse, totdat Apple in 1998 opbelde. Steve Jobs wilde zijn nieuwe laptop bijzonder maken met draadloos internet. Apple werkte vanaf dat moment nauw samen met de groep Nederlanders aan de laptop.

In 1999 ging het publiek uit zijn dak toen Steve Jobs de eerste laptop voor consumenten met ingebouwde wifi presenteerde, de iBook G3. Niet alleen Apple, maar ook andere fabrikanten brachten dat jaar wifi-producten op de markt.

Belangrijke mijlpalen in de geschiedenis van wifi

  • 1997: De eerste wifi-standaard 802.11 werd goedgekeurd.
  • 1999: Apple introduceert de eerste laptop met wifi met de nieuwe 802.11b standaard.
  • 2003: Introductie 802.11g, die hogere snelheden biedt.
  • 2004: Mobiele telefoons en PDA's met WiFi op de markt.
  • 2010: Voor het eerst wifi in de trein.
  • 2011: Wifi-modems bij Ziggo.
  • 2013: Gigabit snelheden mogelijk
  • 2016: Meer bandbreedte met wifi 6
  • 2019: Sterkere beveiliging met WPA3

Hoe werkt draadloos internet via een wifi-verbinding?

Laten we er vanuit gaan dat je een vaste internetverbinding hebt die verbonden is met je modem. Je kunt een apparaat direct via een netwerkkabel verbinden met het modem voor internettoegang, maar dat kan ook draadloos.

Providers leveren tegenwoordig een modem met wifi-ondersteuning voor draadloos internet. Dit is een klein apparaat met antennes: ook wel acces point genoemd. Met dit toegangspunt maak je een draadloze verbinding tussen het internet en je apparaat.

Tegenwoordig zit het acces point vaak al ingebouwd in je draadloze modem, samen met een router om het internetverkeer te verdelen. Via radiogolven verstuurt en ontvangt het acces point gegevens via de lucht. Heb je een apparaat met een wifi-chip, zoals een laptop of smartphone, dan kun je draadloos gegevens uitwisselen met het acces point.

Je kunt een apparaat zonder wifi-chip alsnog geschikt maken voor draadloos internet met een wifi-adapter (dongle) of netwerkkaart.

Wifi is een bepaalde vorm van draadloos internet, maar er zijn ook andere vormen, zoals internet via satellieten en mobiel internet via zendmasten.

Waar kan je wifi nog meer voor gebruiken?

Met een draadloos thuisnetwerk kun je steeds meer apparaten met internet verbinden. Naast tablets, laptops en smartphones, kun je ook camera’s, deurbellen, en zelfs wasmachines verbinding met je wifi-netwerk.

Apparaten kunnen ook onderling draadloos met elkaar verbinden. Dat kan met Wifi Direct, wat werkt zonder tussenkomst van je router. Wifi Direct is daarom vergelijkbaar met bluetooth, maar de verbinding is veel sneller.

Hoe snel is wifi?

De maximale snelheid van wifi is alleen in een ideale situatie haalbaar. Vooral de afstand tussen het apparaat en een wifi-punt is bepalend. Hoe groter de afstand, hoe lager de snelheid zal zijn. Dit komt simpelweg omdat radiogolven snelheid verliezen over afstand.

Andere stoorzenders zijn obstakels, zoals muren en plafonds of andere apparaten. Ook als er te veel apparaten op het netwerk zitten kan de snelheid afnemen.

Ten slotte spelen wifistandaarden een rol. Gebruik je een oude standaard, dan is internetsnelheid trager. De eerste versie kon maximaal 11 Mbps versturen. Ter vergelijking, de nieuwste versie kan 1300 Mbps aan.

Sinds 2019 zijn apparaten uitgerust met wifi 6 onder de technische naam; 802.11 ax. Hiermee kun je internetten met snelheden tot wel 9.6 Gbps!

Alle wifi-standaarden met daarbij de snelheden op een rij:

wifi-standaardMaximale snelheidFrequentie
802.11b11 Mbps2,4 GHz
802.11a54 Mbps5 GHz
802.11g54 Mbps2,4 GHz
802.11n600 Mbps2,4 GHz en 5 GHz
802.11ac1300 Gbps5 GHz
802.11ax9,6 Gbps5 GHz en 2,4 GHz

Ik raad je aan om bij het kopen van een router of wifi-versterker naar de wifi-standaarden te kijken. Dit is niet alleen voor de snelheid belangrijk, maar ook voor de beveiliging.

Benieuwd naar de snelheid van je wifi, gebruik dan onze speedtest om je internetsnelheid via wifi te meten.

Wat zijn de nadelen van wifi?

Het beperkte bereik en de storingsgevoeligheid zijn de grootste nadelen van wifi. Vooral metaal en dikke muren maken een draadloze verbinding trager. Zorg daarom dat je router op een centrale plek staat zonder al te veel obstakels en elektrische apparaten in de buurt.

Wifi-netwerken hebben vaak ook een beperkte bandbreedte. Zijn er te veel apparaten tegelijk op je netwerk, dan kan dit vertragingen veroorzaken.

Wi-Fi is een techniek voor draadloos internet. Omdat draadloos internet gegevens door de lucht verstuurd, kan het kwetsbaar zijn voor onderschepping. Wees daarom voorzichtig met netwerken waar geen wachtwoord nodig is, en met internetten via openbare wifi-hotspots.

Ten slotte, draadloos internet verbruikt iets meer elektriciteit dan bekabeld, maar dat verschil is klein. Het is daarom niet nodig om 's nachts je modem-router uit te zetten.

Geef een reactie

1 reactie op dit artikel

Wim

Duidelijk uitgelegd!! Zeer bedankt! Ik ga het verhaal op Dropbox zetten om nog een keer te lezen. Gr. Wim Dröge. (Woon in Catalonië Spanje)

Gerelateerde artikelen

Besparen op je abonnement?

Postcode is onbekend
Combinatie is onbekend