Oplossingen voor als je wel wifi hebt, maar geen internet?

Heb je verbinding met wifi, maar toch kun je niet internetten? Dit is uiteraard vervelend. We gaan kijken naar de punten die je zelf kunt controleren en aanpassen. Van technische instellingen tot eenvoudige oplossingen.

wifi-symbool met een melding dat een website niet beschikbaar is

1. Diagnostische vragen

Voordat je begint met het oplossen van het probleem, is het handig om een duidelijk beeld te hebben van wat er aan de hand is. Hier zijn enkele vragen die je jezelf kunt stellen:

  • Zit je op het juiste wifinetwerk? Zorg ervoor dat je met het juiste wifinetwerk verbonden bent. Het kan namelijk zijn dat je per ongeluk met het verkeerde netwerk verbonden bent.
  • Werkt internet via een bekabelde (UTP) verbinding wel? Hiermee controleer je of het probleem zich voordoet op zowel wifi als bekabelde verbindingen.
  • Speelt het probleem op alle apparaten? Dit helpt je te begrijpen of het een probleem is op een enkele apparaat.
  • Is het probleem regelmatig of af en toe? Dan weet je of internet soms wel mogelijk is.
  • Werken alle websites niet? Het kan zijn dat toevallig een website eruit ligt.
  • Heb je nog andere netwerkapparatuur? Soms kunnen meerdere apparaten op een wifinetwerk problemen veroorzaken.

Deze punten kunnen al veel problemen aan het licht brengen.

2. Basiscontroles

Voor je dieper gaat graven, zijn hier enkele basiscontroles. Deze eenvoudige stappen kunnen soms een oplossing bieden voor je internetproblemen.

  • Herstart je apparaten: Vaak helpt het om je router en modem even uit en weer aan te zetten. Doe dit ook met alle apparaten in je netwerk.
  • Wifinetwerk controleren: Zorg ervoor dat je met het juiste wifinetwerk verbonden bent. Het kan namelijk zijn dat je per ongeluk met het verkeerde netwerk verbonden bent.

Heb je nu nog steeds geen internet? Soms ligt het probleem dieper en moet je wat technische zaken controleren. Klinkt heftig, maar we leggen het eenvoudig uit.

3. Instellingen van je router en modem

Een harde reset brengt je router terug naar zijn oorspronkelijke instellingen. Houd de resetknop op de modem of router ongeveer 30 seconden ingedrukt. Gebruik een dun object om de resetknop op de router in te drukken. Houd ingedrukt tot de lichten knipperen en de router opnieuw opstart. Controleer of alle lampjes branden zoals het hoort, dat staat uitgelegd in de handleiding van je provider of fabrikant.

4. Softwareproblemen oplossen

Oude firmware van je router kan voor problemen zorgen. Kijk op de website van de fabrikant of er een nieuwere versie is en update deze volgens de aanwijzingen.

Gebruik je het modem van je provider, dan wordt deze automatisch up-to-date gehouden. Zorg er ook voor dat de firmware van je overige apparatuur up-to-date zijn, zoals wifiversterkers.

Ga daarna naar het apparaatbeheer van je computer, zoek naar de netwerkadapters en update de drivers als er een nieuwe versie beschikbaar is. Maak ook je besturingssysteem en browser up-to-date.

4. Instellingen van je wifi verbeteren

Routers gebruiken verschillende frequentiebanden. De 2.4 GHz-band heeft een beter bereik maar is langzamer, terwijl de 5 GHz-band sneller is maar een korter bereik heeft.

Vaak is de 2.4 GHz-band overbezet. Probeer daarom te wisselen tussen de banden om te zien of dit het probleem oplost. Dit kun je aanpassen door in te loggen via het IP-adres van je router. Raadpleeg de handleiding van je router voor de stappen

5. DNS controleren en aanpassen

DNS vertaalt webadressen naar IP-adressen. Soms kan het wisselen naar een openbare DNS-server helpen om internetproblemen op te lossen, zoals die van Google (8.8.8.8 en 8.8.4.4) of Cloudflare (1.1.1.1). Je kunt de DNS-instellingen wijzigen in de netwerkinstellingen van je apparaat of router. Hier lees je hoe je DNS-instellingen kunt wijzigen.

6. VPN-instellingen checken

Een VPN leidt je internetverkeer om via een andere server, wat soms internetproblemen kan veroorzaken. Gebruik je een VPN-verbinding, probeer deze dan tijdelijk uit te schakelen om te zien of je internet weer werkt. Je hoeft het programma niet te verwijderen, want je kunt de VPN tijdelijk uitschakelen via de app zelf.

8. Contact opnemen met je internetprovider

Soms kan het probleem liggen bij je internetprovider. Het is daarom altijd een goed idee om contact op te nemen met je provider om te zien of er storingen of problemen zijn in jouw buurt. Je kunt dit ook vinden op de website van je internetaanbieder.

Bovendien kan je internetprovider op afstand in je modem kijken om na te gaan of alles goed werkt. Op de site van je provider zijn vaak ook tools en tips te vinden van het checken van je wifiverbinding. Soms kunnen ze zien wat er mis is met je internet en je verder helpen.

Ben je geholpen met deze pagina?

Geef een reactie

0 reacties op dit artikel