Zo meet je overal in huis de sterkte van je wifi-signaal

Wil je weten hoe sterk je wifiverbinding is? Je kunt dit achterhalen door de wifi-signalen te meten met handige programma's. Als de signalen te zwak zijn, dan zijn er verschillende manieren om ze sterker te maken.

Marnix de Munck

Marnix de Munck

Specialist Internet

Persoon meet wifi op smartphone

Er zijn meerdere manieren om de sterkte van je wifi-signaal in je woning te meten. Je kunt hiervoor speciale wifi-app gebruiken. Deze apps zijn er voor Android en iOS.

Er zijn een paar handige apps die je kunt downloaden om via je smartphone het wifisignaal te meten. Enkele populaire zijn:

  • WiFi Analyzer (Android en iOS): Deze gratis app helpt je de wifi-signalen om je heen te analyseren. Het toont ook een grafiek van de signaalsterkte van netwerken om je heen, en geeft info over gebruikte kanalen en verstoringen.
  • NetSpot (Windows, Mac, Linux): Dit is een betaalde app voor het checken en optimaliseren van wifinetwerken. Het heeft functies zoals hittekaarten, storingen controleren, en de prestaties van je wifi testen.
  • Kismet (Windows, Mac, Linux): Deze open source tool is goed voor het analyseren en monitoren van je wifi. Je kunt netwerken scannen, storingen opsporen, en aanvallen detecteren.

Deze tools geven je bruikbare grafieken, statistieken en andere informatie om je wifinetwerk te verbeteren. Let wel op, want ze zijn niet allemaal gratis, en soms krijg je pas bepaalde functionaliteiten nadat je hebt betaald.

Hoe maak je een wifi-analyse?

Je opent de app op je telefoon, kies daarna je wifinetwerk. Nu krijg je een grafiek te zien van de signaalsterkte op de plaats waar je staat. Dit wordt meestal in decibel-milliwatt (dBm) uitgedrukt. Een hoger dBm getal betekent een sterker signaal. Een goede sterkte ligt tussen -60 en -40 dBm. Onder de -60 dBm kun je problemen krijgen met je wifi.

De grafiek toont ook de kanalen van je wifi-netwerk. Deze werken op de zogenaamde 802.11-kanalen. Er zijn 14 kanalen op 2,4 GHz, en 25 op 5 GHz. Als je meerdere netwerken in de buurt hebt, check dan of je niet op hetzelfde kanaal zit als een ander netwerk in de buurt. Zo voorkom je dat je elkaar in de weg zit.

Om de signaalsterkte in alle kamers van je huis te meten, loop met je apparaat door je huis en ga naar elke kamer. In elke kamer open je de app en bekijk je de signaalsterkte.

wifi signaalsterkte voorbeeld

Je kunt ook een wifi signalmeter gebruiken. Deze koop je in elektronicawinkels of via internet. Doe de meter aan en je ziet meteen hoe sterk het signaal is.

Tips voor bij het meten

Je kunt de nauwkeurigheid van de metingen verbeteren door:

  • Gebruik de app of meter in een rustige omgeving om storing te voorkomen.
  • Zet andere apparaten op je wifi tijdelijk uit; die kunnen het signaal verzwakken.
  • Zet de meter op ooghoogte; de hoogte kan de meting beïnvloeden.

Wat als je wifi zwak is?

Veel providers hebben tools en services om je wifi te meten en verbeteren op de website. Bekijk dus eerst website van je internetprovider voor oplossingen.

Hier zijn tips wat je zelf kunt doen om je wifi te verbeteren.

  • Zet je router centraal in huis; hoe dichterbij je apparaten, hoe sterker het signaal.
  • Haal obstakels weg; muren en metalen objecten kunnen signalen blokkeren.
  • Kies een netwerk op een hogere frequentie, zoals 5 GHz, voor hogere snelheid.
  • Zet dubbele frequentie uit op je router om 2,4 GHz te verbeteren.
  • Overweeg een nieuwe router als de jouwe oud is.
  • Koop extra wifi-versterkers of een mesh-systeem.
Trage slak op een smartphone met een wifi symbool

Snelheid van je wifi testen

De makkelijkste manier om de snelheid van je wifi te meten, is met onze internet snelheidstest. De test meet je download- en uploadsnelheid.

Als je een snelheidstest wilt uitvoeren, dan kun je bijvoorbeeld je laptop of smartphone. Zorg ervoor dat je telefoon een wifiverbinding heeft, en niet via het mobiele netwerk.

Een snelheidstest geeft je een goede indicatie van de snelheid van je wifiverbinding. Het is belangrijk om te onthouden dat snelheidstests niet altijd nauwkeurig zijn.

Als je niet tevreden bent met je huidige internetverbinding, dan kun je overwegen om over te stappen naar een andere internetprovider. Veel providers bieden een overstapservice waarbij zij het overstapproces voor je regelen.

Kijk naar het type router dat de providers aanbieden, en of deze wifi 6 ondersteunen. Sommige providers bieden mesh wifi-systemen bij hun abonnement waarmee je extra wifi-punten in huis kunt plaatsen. Zo krijg je een goede wifi-dekking in je woning.

Ben je geholpen met deze pagina?

Geef een reactie

0 reacties op dit artikel