Internet via de kabel

Kabelinternet levert sinds 1995 breedbandinternet via het televisienetwerk. Via deze kabels van coax ontvang je internet, tv en telefonie vanaf de wijkcentrale naar je woning. Met internet via de kabel haal je een hoge downloadsnelheid tot 1000 Mbps.

Kabelinternet vergelijken

Vergelijk de abonnementen van kabelaars die beschikbaar zijn op jouw adres.

Ziggo kabelinternet aanbiedingen

Wil je voordelig uit zijn met kabelinternet van Ziggo? Kijk dan eens of er een aanbieding voor je bij zit. Wij hebben namelijk alle Ziggo aanbiedingen voor je verzameld, zodat je nooit meer teveel hoeft te betalen. Bekijk de drie beste acties hieronder!

Alleen internet

ziggo logo

40,00

per maand

Ziggo Internet Basic 50 Mbps

downloadsnelheid
50Mbps
uploadsnelheid
25Mbps

Internet en tv

ziggo logo

52,50

per maand

Ziggo Internet & TV 50 Mbps Basic

downloadsnelheid
50Mbps
uploadsnelheid
25Mbps
zenders
80

Alles-in-1

ziggo logo

56,00

per maand

Ziggo Alles-in-1 Basic 50 Mbps

downloadsnelheid
50Mbps
uploadsnelheid
25Mbps
zenders
80

Coax internetsnelheid

Wil je de internetsnelheid verhogen? Dan is coax van een goede verbinding met snelheden tot wel 1.000 Mb/s, waardoor films en series in hoge kwaliteit bekeken kunnen worden zonder haperingen.

1000

Mbps downloadsnelheid

50

Mbps uploadsnelheid

5

Kabelaars

Hoe werkt internet over coax?

Nederland heeft meer dan 7 miljoen huizen met coaxkabels. Vroeger werden deze kabels gebruikt voor kabeltelevisie. In Nederland kun je sinds 1996 niet alleen televisie kijken, maar ook internetten via coaxkabel.

Coax aansluiten op een wandcontactdoos
De coaxkabel sluit je aan op een wandcontactdoos

Een groot voordeel van coax is dat internet en televisie gescheiden via één kabel kunnen worden verzonden. Het tv-signaal is dus losgekoppeld van het internetsignaal. Tv kijken heeft daarom geen invloed op je internetsnelheid.

Het revolutionaire van kabelinternet was de manier van betalen. Het was de eerste internetaansluiting waar je niet meer per minuut betaalde. Voor een vast bedrag per maand had je onbeperkt internet.

Met de komst van de nieuwe technologie Docsis zijn de snelheden aanzienlijk verhoogd. Docsis is een standaard voor het verzenden van data over televisiekabels. Kabelinternet biedt hiermee een snelle en betrouwbare verbinding met hoge bandbreedte, zeker in vergelijking met DSL (koper).

Voordelen van kabelinternet:

 • Hoge internetsnelheid van maximaal 1 Gbps.
 • Ruime dekking in Nederland.
 • Afstand tot de wijkcentrale heeft geen invloed op je internetsnelheid.
 • Televisie kijken geen invloed op je internetsnelheid.
 • Sluit gemakkelijk meerdere tv's aan.

Nadelen van kabelinternet:

 • Geen concurrentie op het coaxnetwerk.
 • Dure internetabonnementen.
 • Lage uploadsnelheid van maximaal 70 Mbps.
 • Draadloos tv kijken is niet eenvoudig

Welke kabelproviders zijn er in Nederland?

CAIW was de eerste provider die kabelinternet in Nederland introduceerde, maar er kwamen al snel meer internetaanbieders bij. Door verschillende overnames was het jarenlang rumoerig. Uiteindelijk waren Ziggo en UPC de enige overgebleven kabelproviders.

Ziggo is sinds de overname van UPC de grootste kabelaanbieder in Nederland. Daarnaast zijn er enkele lokale providers actief met een beperkt dekkingsgebied.

Het kabelnet is geen open netwerk en daarom is er altijd sprake van een monopolie. Gelukkig beschikken huizen ook over DSL of glasvezel. Zo heb je altijd nog de keuze uit meerdere internetproviders op je adres.

Er zijn vier kabelproviders in Nederland die met coax werken:

Overigens vervangt glasvezel niet je coax-aansluiting. Beide kunnen naast elkaar blijven bestaan in je woning. Sterker nog, bij enkele glasvezelproviders kun je gewoon blijven tv kijken via je bestaande coax-verbinding.

Maar over het algemeen hoef je maar één verbinding te gebruiken, want je kunt prima tv kijken via glasvezel. De meeste aanbieders leveren dan IPTV via een netwerkkabel.

Kabel-tv en internet

Via de coax kabel stel je een internet- en tv-abonnement in één pakket samen. Digitale televisie kijken via coax heeft gelukkig geen invloed op je internetsnelheid. Zo kijk je ongestoord tv terwijl iemand anders in huis een groot bestand aan het downloaden is.

Draadloos tv kijken via de kabel is niet eenvoudig. De makkelijkste oplossing is een tv-app van je provider installeren op een smart-tv of mediaspeler.

Voordelen van kabel-tv:

 • Ontvang een scherp digitaal beeldkwaliteit.
 • Sluit meer tv's aan zonder extra tv-ontvangers.
 • Ook hele oude apparatuur is geschikt voor een kabelabonnement.

Nadelen:

 • Je hebt een coax-netwerk in huis nodig.
 • Coax is storingsgevoelig.

Internet via coax of glasvezel?

Sinds de introductie van internet via de kabel is de internetsnelheid enorm toegenomen. Het begon met 64 Kbps, en inmiddels zijn er abonnementen met 1000 Mbps via het GigaNet van Ziggo.

Met kabelinternet heb je dus genoeg bandbreedte voor een groot gezin. Zo doet Netflix het zonder haperen, je kunt digitale tv kijken en tegelijkertijd online games spelen.

Beschikt je woning over glasvezelaansluiting? Dan adviseren we een internetabonnement via glasvezel, en niet via coax. Een glasvezelverbinding heeft namelijk veel meerwaarde vergeleken met coax, waaronder een hogere uploadsnelheid.

Heb je nog geen glasvezel, dan heb je alleen de keuze tussen DSL of coax. Kies dan internet via de kabel. Je internet is dan een stuk sneller en stabiele dan via DSL.

Heb je een coax-kabel nodig?

Uiteindelijk zal glasvezel hogere snelheden bieden met een betrouwbare verbinding. Toch is het belangrijk om naast je glasvezelaansluiting ook je coaxaansluiting in huis te houden. Dan heb je altijd de keuze tussen glasvezel en coax.

Er zijn meerdere redenen waarom het verstandig kan zijn om je coaxaansluiting in huis te houden naast de glasvezelaansluiting:

 1. Coax is in sommige gevallen goedkoper dan glasvezel, ook verschilt het internet en tv-aanbod van providers op beide aansluitingen.
 2. Coax wordt vaak gebruik voor het aanbieden van uitgebreide pakketten met internet, televisie en bellen. Bruikbaar dus als je op zoek bent naar een alles-in-één-pakket.
 3. Coaxkabels is vaak handig voor televisiediensten, omdat deze kabels vaak al aanwezig zijn in huizen. Meerdere tv's aansluiten via een kabel is daarmee eenvoudiger.
 4. Met twee verschillende verbindingen in huis heb je meer keuze uit verschillende providers.

Wil je een abonnement afsluiten bij Ziggo of een andere kabelaar, dan heb je altijd een coaxkabel nodig. Ziggo maakt geen gebruik van glasvezelkabels tot in je woning.

Dat is een groot verschil met andere internetproviders die wel glasvezel aanbieden. Het zou erg duur zou zijn om bestaande coaxnetwerken door glasvezel te vervangen.

Maar bij nieuwbouwprojecten, waar nieuwe kabels worden aangelegd, zien we Ziggo vaker kiezen voor glasvezelkabels. Toch ziet er niet naar uit dat coax binnenkort volledig wordt verglaasd.

Vergelijk alle internetverbindingen

Postcode is onbekend
Combinatie is onbekend