Alles over kabelinternet

Kabelinternet levert breedbandinternet via het oorspronkelijke televisienetwerk. Via coaxkabels ontvang je internet, tv en telefonie vanaf de wijkcentrale naar je woning. Met internet via de kabel haal je een downloadsnelheid tot 1000 Mbps. Ontdek wat kabelinternet voor jou kan betekenen en welke aanbieders er zijn.

Uiteinde van een blauwe coaxkabel

Wat is kabelinternet?

Kabelinternet is internet dat via de coaxkabel je huis binnenkomt. Een coaxkabel bestaat uit verschillende lagen die beeld en geluid overdragen voor optimaal internet. Vroeger werden coaxkabels gebruikt voor kabeltelevisie, maar sinds 1996 kun je in Nederland, naast televisiekijken, ook internetten via de kabel. Kabelinternet werkt met Docsis om data te versturen over televisiekabels.

Het voordeel van kabelinternet was voorheen dat internet en televisie gescheiden werden verzonden via één coaxkabel. Met de nieuwste tv-ontvangers loopt het tv-signaal via de internetverbinding.

Nederland heeft meer dan 7 miljoen huizen met coaxkabels. Kortom, kabelinternet is voor bijna iedereen mogelijk.

Coax wordt aangesloten op een wandcontactdoos
Coax wordt aangesloten op een wandcontactdoos
Kabelaanbieders logo's

Kabelproviders in Nederland

In Nederland is Ziggo de grootste kabelaanbieder. Daarna volgen Caiway en Delta en lokale providers zoals SKV, SKP en CAI Harderwijk. Je woonplaats is bepalend voor de kabelaanbieders waartussen je kunt kiezen. Omdat het kabelnetwerk geen open netwerk is, kun je altijd maar één kabelaanbieder kiezen.

Waarom kiezen voor kabelinternet?

Met internet via de kabel haal je internetsnelheden tot wel 1000 Mbps. Daarmee kan een groot gezin probleemloos streamen en internetten zonder haperingen. Alle voor- en nadelen vind je hieronder.

Voordelen

  • Hoge downloadsnelheden tot 1 Gbps.
  • Minder storing en snelheidsverlies dan DSL.
  • Ruime dekking van 97% dekking in Nederland.
  • Televisie en internet via één kabel.

Nadelen

  • Slechts keuze voor één provider per regio
  • Duurder dan DSL-abonnementen.
  • Veel lagere uploadsnelheid dan glasvezel.
  • Coax is gevoelig voor verstoringen.

Kosten van internet via de kabel

De kosten voor internet via de kabel verschillen per pakket en provider. Bij Ziggo, de grootste kabelprovider, zijn de maandelijkse kosten tussen de € 40 en € 70 voor alleen internet zonder tv. Hoe hoger de internetsnelheid, hoe meer je betaalt. De internetkosten via de kabel zijn vergelijkbaar met die van glasvezelinternet, maar hoger dan de kosten voor DSL. Je kunt je internetabonnement uitbreiden met extra diensten, zoals televisie en bellen.

Verschil tussen coax en glasvezel

Glasvezel gebruikt licht in plaats van stroom. Dit maakt je internet minder storingsgevoelig en zorgt voor een snelle verbinding en een lage ping. Glasvezel is alleen niet overal verkrijgbaar. Toch biedt kabelinternet nog steeds voldoende snelheid voor de meeste huishoudens, en met toekomstige upgrades zijn zelfs snelheden van 10 Gbps haalbaar.

Via onze vergelijker zien we steeds meer mensen overstappen van kabelinternet naar glasvezelaanbieders, vooral vanwege de hogere upload- en downloadsnelheid.

Televisie kijken via kabel-tv

Vroeger keken we analoog tv via de kabel, maar nu is alles digitaal dankzij Digital Video Broadcast. Op dit moment zijn kabelproviders nog een stap verder. Met IPTV maken ze televisiekijken via het internet mogelijk. Het voordeel is dat je dan draadloos op al je schermen kunt kijken.

Waarom is de uploadsnelheid lager?

De meeste mensen downloaden meer dan dat ze uploaden. Het kabelnetwerk is om die reden asymmetrisch ontworpen, met meer bandbreedte voor het downloaden. Door de uploadbandbreedte lager te houden, zijn hogere downloadsnelheden mogelijk. Toekomstige versies van DOCSIS zullen een hogere uploadsnelheid mogelijk maken.

Staat je vraag er niet tussen?

Heb je vragen over kabelinternet of wil je meer weten over de beschikbaarheid ervan? Neem dan contact met ons op. Dan helpen wij je verder.

Man met blauw shirt geeft duim omhoog