Wat is DOCSIS?

DOCSIS staat voor Data Over Cable Service Interface Specification, een internationale standaard voor het versturen van data over televisiekabels gemaakt van coax.

Marnix de Munck

Marnix de Munck

Specialist Internet

Coax kabel voor DOCSIS

Kabelinternet zag het levenslicht in 1995. Hierbij worden coaxkabels voor internettoegang gebruikt. In het verleden werden deze kabels alleen gebruikt voor kabeltelevisie en radio. Deze kabels lopen van de wijkkast naar je woning en gebruiken de technologie DOCSIS.

DOCSIS is ontwikkeld door CableLabs. Met de komst van DOCSIS in 1997 werden de snelheden over de kabel aanzienlijk verhoogd. Door de jaren is de technologie voortdurend doorontwikkeld. Elke versie is weer beter en sneller dan de vorige.

Hoe werkt DOCSIS?

DOCSIS is een set regels die ervoor zorgt dat gegevens over coaxkabels kan worden verzonden en ontvangen, waardoor internet via de coaxkabel mogelijk wordt.

Hieronder zie je een stap-voor-stapuitleg van hoe DOCSIS werkt:

  • Eerst stuurt je provider internetsignalen via glasvezelkabels.
  • Het signaal komt aan bij een kastje in de buurt van je huis, waar het wordt omgezet naar een signaal dat geschikt is voor coaxkabels.
  • De omgezette signalen worden over de coaxkabels naar je huis gestuurd.
  • Het kabelmodem vertaalt deze signalen zodat je apparaten in het kunnen gebruiken.

Welke versies van DOCSIS zijn er?

Er zijn verschillende versies van DOCSIS door de jaren heen uitgebracht:

DOCSIS VersieMaximum DownloadMaximum UploadBelangrijkste Verbeteringen
DOCSIS 1.0 en 1.140 Mbps10 MbpsMaakte breedband over de kabel mogelijk. 1.1 voegde Quality of Service (QoS) toe.
DOCSIS 2.040 Mbps30 MbpsVerbeterde uploadsnelheid door gebruik van meerdere kanalen.
DOCSIS 3.01 Gbps200 MbpsVoegde channel bonding toe, waardoor meerdere kanalen tegelijk voor downloaden en uploaden kunnen worden gebruikt.
DOCSIS 3.110 Gbps2 GbpsBetere energie-efficiency en ondersteuning voor hogere modulatieschema, voor hogere snelheden.
DOCSIS 4.010 Gbps6 GbpsVerhoogde uploadcapaciteit, verbeterde pingsnelheid en ondersteuning voor meer gebruikers.

Alleen kabelproviders maken gebruik van DOCSIS. In de praktijk komt de downloadsnelheid bij kabelaanbieders als Ziggo neer op maximaal 1 Gbps, maar met een aanzienlijk lagere uploadsnelheid tot ongeveer 70 Mbps.

Het kabelnetwerk van Ziggo heet Giganet. Het maakt gebruik van DOCSIS 3.1, wat gigabit-internet mogelijk maakt. Ziggo biedt internet met hoge snelheden, waarmee je gemakkelijk kunt streamen in hoge resolutie.

DOCSIS en EURO-DOCSIS

Er zijn ook twee verschillende varianten: DOCSIS en EURO-DOCSIS. Het verschil is de breedte van de kanalen. DOCSIS is de standaard voor de Amerikaanse markt en gebruikt kanalen van 6,4 MHz.

Euro-DOCSIS is de standaard voor de Europese markt en gebruikt kanalen van 8 MHz. Dit heeft te maken met pal-standaard voor televisie.

De toekomst van DOCSIS

Zoals hierboven beschreven, is de grootste tekortkoming van kabelinternet de lagere uploadsnelheid. Omdat glasvezelinternet dit wel biedt, dreigt kabelinternet de strijd te verliezen.

Er wordt daarom hard gewerkt om de DOCSIS-standaard door te ontwikkelen, zodat de verschillen tussen glasvezel- en kabelinternet voorlopig nog klein blijven. Want Ziggo biedt geen glasvezel aan klanten.

Vanaf 2025 wil Ziggo om die reden DOSIS 4.0 uitrollen. Docsis 4.0 zou snelheden tot tien keer zo hoog mogelijk maken.

Geef een reactie

0 reacties op dit artikel

Gerelateerde artikelen

Beter en goedkoper internet?

Postcode is onbekend
Combinatie is onbekend