Wat is DOCSIS?

DOCSIS staat voor Data Over Cable Service Interface Specification, een internationale standaard voor het versturen van data over televisiekabels gemaakt van coax. Deze technologie maakt het mogelijk om snel internet via de coaxkabel aan te bieden, zonder dat er nieuwe kabels gelegd hoeven te worden.

Coax kabel voor DOCSIS

Kabelinternet zag het levenslicht in 1995. Hierbij worden coaxkabels, die voorheen alleen gebruikt werden voor kabeltelevisie en radio, ingezet voor internettoegang. Deze kabels lopen van de wijkkast naar je woning en maken gebruik van de technologie DOCSIS.

DOCSIS is ontwikkeld door CableLabs. Met de komst van DOCSIS in 1997 werden de snelheden over de kabel aanzienlijk verhoogd. Door de jaren heen is de technologie voortdurend doorontwikkeld, waarbij elke nieuwe versie beter en sneller is dan de vorige.

Docsis tijdlijn

Hoe werkt DOCSIS?

DOCSIS is een set regels die ervoor zorgt dat gegevens over coaxkabels kunnen worden verzonden en ontvangen, waardoor internet via de coaxkabel mogelijk wordt. Het proces verloopt volgens de volgende stappen:

  • Eerst stuurt je provider internetsignalen via glasvezelkabels.
  • Het signaal komt aan bij een kastje in de buurt van je huis, waar het wordt omgezet naar een signaal dat geschikt is voor coaxkabels.
  • De omgezette signalen worden over de coaxkabels naar je huis gestuurd.
  • Het kabelmodem vertaalt deze signalen zodat je apparaten ze kunnen gebruiken.

Welke versies zijn er?

Er zijn verschillende versies van DOCSIS door de jaren heen uitgebracht:

DOCSIS VersieDownloadsnelheidUploadsnelheid
1.0 en 1.140 Mbps10 Mbps
2.040 Mbps30 Mbps
3.01 Gbps200 Mbps
3.110 Gbps2 Gbps
4.010 Gbps6 Gbps

Providers zoals Ziggo en Delta gebruiken DOCSIS om internet aan te bieden via coaxkabels. In de praktijk komt de downloadsnelheid bij kabelaanbieders neer op maximaal 1 Gbps, maar met een aanzienlijk lagere uploadsnelheid tot 70 Mbps.

Toch wordt er al nagedacht over het implementeren van Docsis 4.0. Waar downloadsnelheden tot 10 Gbps en uploadsnelheden tot 6 Gbps haalbaar zijn. Hier wordt Full duplex voor gebruikt, een technologie waarmee multi-gigabit aangeboden kunnen worden.

In Europa gebruiken we overigens een variant met de naam EURO-DOCSIS, die is aangepast naar Europese standaarden. Het verschil zit in de breedte van de kanalen: de standaard voor de Amerikaanse markt gebruikt kanalen van 6,4 MHz en de Europese standaard 8 MHz.

De toekomst van DOCSIS

Zoals hierboven beschreven, is de grootste tekortkoming van kabelinternet de lagere uploadsnelheid. Omdat glasvezelinternet wel symmetrische snelheden biedt, met een uploadsnelheid die gelijk is aan de downloadsnelheid, dreigt kabelinternet de strijd langzaam te verliezen. Er wordt daarom hard gewerkt om de standaard door te ontwikkelen, zodat de verschillen tussen glasvezel en coax zo klein mogelijk blijven. Vanaf 2025 wil Ziggo om die reden DOCSIS 4.0 uitrollen, waar klanten abonnementen kunnen bestellen met 10 keer hogere snelheden.

Geef een reactie

0 reacties op dit artikel

Gerelateerde artikelen

Beter en goedkoper internet?

Postcode is onbekend
Combinatie is onbekend