Alles wat je moet weten over IPTV

Duizenden zenders in één abonnement. Met IPTV kan het. De afkorting IPTV staat voor InternetProtocol TeleVision, en het verschilt van traditionele televisie, doordat het signaal via internet wordt verzonden.

Marnix de Munck

Marnix de Munck

Specialist Internet

IPTV op een beeldscherm met kastje

Wat is IPTV en hoe werkt het?

IPTV gebruikt verschillende technieken om tv-kijken via je internetaansluiting mogelijk te maken. Het tv-signaal wordt eerst omgezet naar een compact digitaal signaal, en daarna via internet verstuurd.

De kwaliteit van de streams zijn het beste met een legaal abonnement. Ontvang je kanalen illegaal, dan zijn de streams juist minder betrouwbaar.

Voordelen van IPTV:

 • Enorm groot zenderaanbod.
 • Interactieve mogelijkheden.
 • IPTV-apps voor televisies, computers en mobiele apparaten.
 • Goed alternatief voor de schotel.

Wat zijn de nadelen?

 • Internetaansluiting nodig.
 • Aparte decoder of app voor ieder apparaat.
 • Illegale streams zijn onbetrouwbaar.
 • Invloed op je internetsnelheid.

Wat heb je nodig?

Wil je legaal IPTV ontvangen, dan kan je terecht bij alle internetproviders voor een abonnement. Er bestaat ook illegale IPTV, daar komen we later op terug.

Naast een tv-abonnement heb je decoder nodig. Deze wordt door de provider zelf geleverd. De decoder sluit je op het modem aan. Er bestaan ook tv-apps die je kan installeren op een smart-tv of mobiele apparaat.

Kortom, de benodigdheden voor IPTV zijn:

 • Provider met IPTV: Alle providers gebruiken IPTV. De meeste aanbieders bieden een tv-app. Er zijn ook vele illegale aanbieders.
 • Decoder: Een tv-ontvanger is nodig voor het omzetten van het signaal naar je televisie. Met de afstandsbediening gebruik je de interactieve-tv opties.
 • Internetabonnement: Je tv-ontvangst gaat via de internetverbinding. Daarom is een internetabonnement noodzakelijk.
 • Moderne televisie: Je hebt een televisie met een HDMI-aansluiting nodig. Een smart-tv of mediaspeler als je een tv-app wilt gebruiken.
 • Voldoende internetsnelheid: Voor 4K-kwaliteit raden we minimaal 50 Mbps aan per persoon in huis.

Verschil tussen IPTV en Internet-TV

IPTV lijkt in eerste instantie veel op Internet-tv. Toch is er een wezenlijk verschil tussen beide vormen. IPTV gebruikt een afgesloten gecodeerd signaal via de internetverbinding.

Dit netwerk heeft bepaalde eisen, waardoor de kwaliteit gewaarborgd kan blijven. Internet-tv heeft deze kwaliteitswaarborg niet.

IPTV-aanbieders vergelijken

In het overzicht zie je legale IPTV-aanbieders waar je een los tv-abonnement kan afsluiten. Er zijn meer providers die een tv-abonnement aanbieden, maar dan als gecombineerd pakket via een internet en tv abonnement.

Er is ook een manier om duizenden zenders van over de hele wereld te bekijken. Deze zenders worden verzameld door hobbyisten, zoals Kanalenlijst Hans. Deze zijn niet gecodeerd, en Free-to-Air. De premiumzenders zitten daar uiteraard niet tussen.

Deze zenders zijn dus zonder abonnement te ontvangen met een satelliet, ontvanger of via internet. Let wel op: de lijst werkt alleen met een Enigma2-ontvanger (Linux).

Hieronder vind je een overzicht met legale IPTV-aanbieders.

IPTV-aanbieders legaalZendersPrijs per maand
Canal Digitaal60+€ 14,95
KPN Digitenne30€ 18,00
Ziggo Kabel TV50+€ 20,95

Het grote pluspunt van deze tv-aanbieders is de hoge kwaliteit van de live streams. Ook sponsor je hiermee tenminste geen criminele organisatie.

Er zijn meer dan genoeg redenen waarom legale tv-diensten een betere optie zijn. Ik geef je de vele voordelen zodat je zelf een vergelijking kunt maken met de criminele varianten.

 • Streams van legale tv-diensten zijn van hogere kwaliteit en beter geoptimaliseerd.
 • Maak gebruik van interactieve-tv, zoals doorspoelen en terugkijken van programma's.
 • Je ontvangt altijd het aanbod met alle zenders waar je voor betaald.
 • Je loopt geen risico op virussen en malware via illegale software.
 • Je krijgt goede ondersteuning van een klantenservice waar je op kunt terugvallen.
 • De entertainmentbranche gebruikt je geld om je favoriete programma's te maken.
 • Je loopt geen risico's om het geld van je abonnement kwijt te raken of een boete.
 • Legale aanbieders maken hun app beruikbaar voor meerdere apparaten.
 • Legale diensten zijn makkelijker te bedienen en installeren.

Wil je dus geen risico lopen en altijd streamen zonder haperingen, met goed beeld, waar je programma's gemakkelijk kunt terugkijken en doorspoelen? Kies dan een legale aanbieder.

Is IPTV verboden en strafbaar?

IPTV-zenderpakketten kunnen duizenden zenders bevatten. Het kan nooit zo zijn dat al deze zenders legaal worden gestreamd. Deze zenders worden dan ook niet betaald, waardoor de kosten van illegale IPTV-abonnementen laag kunnen blijven.

Er zijn helaas veel illegale aanbieders in omloop, hierdoor lopen legale providers en tv-zenders veel inkomsten mis. Daarom is Stichting BREIN daarom gestart met het tegengaan van illegale IPTV. Grote aanbieders zijn met succes offline gehaald.

Het tegengaan van illegale aanbieders lijkt in Nederland hard nodig. Volgens onderzoek heeft Nederland met 8.2% het hoogste percentage illegale IPTV-gebruikers in de EU.

hand met stopteken
Stichting BREIN gaat de illegale verkoop van IPTV abonnementen tegen

Stichting BREIN is een onafhankelijke Nederlandse organisatie die zich inzet tegen de inbreuk op intellectuele-eigendomsrechten. Grote aanbieders zijn in 2018 en 2022 offline gehaald waardoor abonnees konden fluiten naar hun geld.

Je loopt dus met illegale IPTV altijd een risico dat je plotseling geen televisie meer kunt kijken, je geld kwijt bent, of misschien wel een boete krijgt. Regelmatig worden illegale tv-aanbieders opgerold door de politie. Zeker uitkijken dus, en wees je bewust van de risico's.

Geef een reactie

7 reacties op dit artikel

Hendruk

BREIN beperkingen ingebouwd: typisch Nederlandse betutteling en gedram vind ik.

John

Ik wil niet betalen voor tv. Hoe doe ik dat?
Marnix de Munck

Marnix de Munck

Hoi John, de kanalen van NPO stream je gratis via internet. Een beperkt aantal programma's van RTL zijn terug te kijken op RTL XL. Zie ons artikel voor tv kijken met en zonder abonnement. Succes!

riesku

als je echt kwaliteit wil hebben kijk je de orginele stream. Geluid loopt niet altijd gelijk en beeldkwaliteit is ook niet constant. Kan ook niet voor die prijs dus brein hoeft niet bang te zijn dat alle mensen overstappen naar iptv. Ook 4k is geen 4k maar voor de man met de kleine beurs mooie oplossing.

Franco

IK gebruik zelf IPTV voor € 75 per jaar en heb iets van 1900 zenders (de meeste kijk ik nooit je verstaat toch niet waar het om gaat), en maandelijks alleen € 35,00 kwijt voor internet verbinding, had een pakket bij een provider en betaalde maandelijks € 61,00, dat scheelt toch wel aardig wat. Viaplay (stream van F1 is perfect), Ziggo sport, ESPN, en alle films en zenders inclusief Videoland. Maar maak wel gebruik van een VPN.

Arie

Bedankt voor de nuttige informatie, Arie.

willem

Klopt helemaal want het is een lokkertje maar zeker wel met een risico. Tegenwoordig zijn de legale aanbieders ook erg goed met heel mooi beeld.

Mario B

Brein zijn zelf de grootste zakkenvullers van allemaal, opdoeken die handel.

Gerelateerde artikelen

Besparen op je abonnement?

Postcode is onbekend
Combinatie is onbekend