Alles wat je moet weten over IPTV

Duizenden zenders in één abonnement. Met IPTV kan het. De afkorting IPTV staat voor Internet Protocol TeleVision, en het verschilt van traditionele televisie, doordat het signaal via internet wordt verzonden.

Marnix de Munck

Marnix de Munck

Specialist Internet

IPTV op een beeldscherm met kastje

Wat is IPTV en hoe werkt het?

IPTV is een manier om tv te kijken via je internetaansluiting in plaats van een tv-antenne, satelliet of coaxkabel. Het tv-signaal wordt eerst omgezet naar een compact digitaal formaat en vervolgens naar je apparaat gestuurd.

Je kunt IPTV bekijken op verschillende apparaten zoals smart-tv's, computers en mobiele apparaten, mits je een goede internetverbinding hebt. Een snelheid van minimaal 15 tot 25 Mbps is aanbevolen.

IPTV gebruikt moderne technologieën om het tv-signaal via het internet naar je toe te sturen. Dit zorgt voor een hoge beeld- en geluidskwaliteit, vooral als je een legaal abonnement hebt. Illegale streams zijn vaak minder betrouwbaar en van lagere kwaliteit.

Voordelen van IPTV

 • Groot zenderaanbod: Je hebt toegang tot een vele lokale en internationale zenders.
 • Interactieve mogelijkheden: Functies zoals terugspoelen, opnemen en pauzeren zijn vaak beschikbaar.
 • Flexibiliteit: Je kunt overal kijken waar je een goede internetverbinding hebt.
 • Alternatief voor de schotel: Vooral als je internationale zenders wilt ontvangen.

Nadelen van IPTV

 • Internetaansluiting nodig: Zonder goed internet kun je geen IPTV kijken.
 • Aparte decoder of app voor ieder apparaat: Je hebt een speciale box of app nodig.
 • Illegale streams zijn onbetrouwbaar: Niet alle aanbieders zijn betrouwbaar en legaal.
 • Invloed op je internetsnelheid: Je gebruikt extra bandbreedte.

Wat heb je nodig?

Naast een tv-abonnement heb je ook decoder nodig. Deze wordt door de provider zelf geleverd. De decoder sluit je op het modem aan. Er bestaan ook tv-apps die je kan installeren op een smart-tv of mobiele apparaat.

Kortom, de benodigdheden voor IPTV zijn:

 • Internetabonnement: Je hebt een internetverbinding nodig om tv te kunnen kijken. Een snelheid van 15 tot 25 Mbps is meestal genoeg. Maar als je in 4K wilt kijken, dan heb je minimaal 50 Mbps nodig.
 • Provider met IPTV-abonnement: Je kunt bij alle internetproviders terecht voor een IPTV-abonnement. Er zijn ook illegale aanbieders, maar die zijn minder betrouwbaar. De meeste providers hebben een speciale tv-app die je kunt gebruiken op al je schermen.
 • Tv-ontvanger: Dit kastje krijg je van je provider. Je sluit dit kastje aan op je modem en zorgt ervoor dat het tv-signaal op je televisie komt.
 • Moderne televisie: Je hebt een tv nodig met een HDMI-aansluiting. Als je een tv-app wilt gebruiken, dan is een smart-tv of een mediaspeler nodig.
 • Tv-app: Als je geen apart kastje wilt, dan kun je ook een tv-app installeren op je smart-tv of mobiele apparaat.

We komen later terug op het onderwerp van illegale IPTV.

Verschil tussen IPTV en tv kijken via internet

IPTV lijkt in eerste instantie veel op Internet-tv. Toch is er een wezenlijk verschil tussen beide vormen. IPTV gebruikt een afgesloten gecodeerd signaal via de internetverbinding.

Dit netwerk heeft bepaalde eisen, waardoor de kwaliteit gewaarborgd kan blijven. Internet-tv heeft deze kwaliteitswaarborg niet.

Welke IPTV-aanbieders zijn er?

Er zijn manieren om gratis tv-zenders van over de hele wereld te bekijken. Deze worden verzameld door hobbyisten, zoals Kanalenlijst Hans. Deze zenders zijn niet gecodeerd en Free-to-Air, wat betekent dat je ze gratis kunt ontvangen. Dit zijn uiteraard geen premiumzenders, zoals sport- en filmkanalen.

Om deze gratis zenders te ontvangen, heb je een speciaal soort ontvanger nodig, namelijk een Enigma2-ontvanger die op Linux draait. Zonder deze ontvanger werkt de lijst niet.

In het overzicht vind je legale IPTV-aanbieders waar je een los tv-abonnement kunt afsluiten. Dat is handig als je niet vast wilt zitten aan een gecombineerd internet en tv abonnement.

IPTV-aanbieders legaalZendersPrijs per maand
NLZIET (Nederlandse zenders)38€8,95
Canal Digitaal (Meeste zenders)60+€14,95
KPN Digitenne30€18,00
Ziggo Kabel TV50+€20,95

Het grote pluspunt van deze tv-aanbieders is de hoge kwaliteit van de live streams. Ook sponsor je hiermee tenminste geen criminele organisatie. Maar wat is de beste legale IPTV-aanbieder van het bovenstaande rijtje?

Er zijn twee aanbieders in Nederland die een losse tv-app aanbieden, met live-tv en on-demand terugkijken.

 • NLZIET: Deze aanbieder is een samenwerking van NPO, RTL en KIJK. Voor € 8,95 per maand kijk je live naar 38 zenders, inclusief programma's terugkijken.
 • Canal Digitaal: Deze aanbieder heeft een breder zenderaanbod met meer dan 60 zenders. Je betaalt er wel wat meer voor, namelijk € 14,95 per maand voor een abonnement, maar je krijgt dan ook toegang tot internationale zenders.

Dus als je vooral Nederlandse zenders wilt kijken, dan is NLZIET een goede keuze. Wil je een breder aanbod, inclusief internationale zenders, dan is Canal Digitaal de beste aanbieder.

Zijn legale tv-diensten beter dan illegale?

Er zijn meer dan genoeg redenen waarom legale tv-diensten een betere optie zijn. Ik geef je de vele voordelen zodat je zelf een vergelijking kunt maken met de criminele varianten.

 • Streams van legale tv-diensten zijn van hogere kwaliteit en beter geoptimaliseerd.
 • Maak gebruik van interactieve-tv, zoals doorspoelen en terugkijken van programma's.
 • Je ontvangt altijd het aanbod met alle zenders waar je voor betaalt.
 • Je loopt geen risico op virussen en malware via illegale software.
 • Je krijgt goede ondersteuning van een klantenservice.
 • De entertainmentbranche gebruikt je geld om je favoriete programma's te maken.
 • Je loopt geen risico's om het geld van je abonnement kwijt te raken of een hoge boete.
 • Legale aanbieders maken hun app bruikbaar voor meerdere apparaten.
 • Legale diensten zijn makkelijker te bedienen en installeren.

Wil je dus geen risico lopen en altijd streamen zonder haperingen, met goed beeld, waar je programma's gemakkelijk kunt terugkijken en doorspoelen? Kies dan een legale aanbieder.

Is IPTV kopen verboden en strafbaar?

Illegale IPTV-zenderpakketten kunnen duizenden zenders bevatten. Maar let op: het is onmogelijk dat al deze zenders legaal worden aangeboden. Omdat deze zenders niet betaald worden, kunnen de kosten van illegale IPTV-abonnementen laag blijven.

Volgens onderzoek is Nederland koploper in de EU als het gaat om illegaal IPTV, met een percentage van 8,2%.

Dat is zorgwekkend. Illegale aanbieders zorgen ervoor dat legale providers en tv-zenders veel geld mislopen. Daarom is Stichting BREIN actief bezig met het aanpakken van deze illegale praktijken. Grote aanbieders zijn in 2018 en 2022 offline gehaald, waardoor abonnees hun geld kwijt waren.

hand met stopteken
Stichting BREIN gaat de illegale verkoop van IPTV-abonnementen tegen

Als je kiest voor een illegale IPTV-aanbieder, dan loop je risico's. Je kunt plotseling geen tv meer kijken, je geld kwijtraken en zelfs een boete krijgen. De politie rolt regelmatig illegale aanbieders op, dus wees gewaarschuwd. Kies bij voorkeur voor een legale aanbieder zodat je niet in de problemen kunt komen.

Veelgestelde vragen

De politie en andere organisaties zijn zeer actief in het opsporen en uit de lucht halen van illegale IPTV-aanbieders. Onlangs nog is een grote illegale aanbieder uit de lucht gehaald waardoor bij honderdduizenden klanten de televisie op zwart ging. Je kunt dan helaas fluiten naar je geld.

Je kunt ook nog eens boete krijgen. In Nederland kan de boete voor illegaal kijken namelijk oplopen tot vele duizenden euro’s.

IPTV is niet altijd illegaal, maar Illegale aanbieders bieden vaak toegang tot kanalen die auteursrechtelijk beschermd zijn en zijn daarom piraterij.

Een IPTV-ontvanger is een klein kastje dat je op je tv aansluit en met het internet verbindt. Hiermee stream je televisiezenders via de internetverbinding naar je tv.

Er zijn ook IPTV-apps die je kunt installeren op een smart-tv of mobiel toestel. Je krijgt televisie zonder kabel of een extra kastje.

Geef een reactie

14 reacties op dit artikel

Jimmy

Franco, 75 euro voor 1900 zenders? Ik betaal 120 euro voor 9999+ zenders incl film, series, etc volledige episodes van series 1 tot 20 gewoon oneindig kijken. Geen geld. Zelfs bioscoopfilms kun je kijken in 4K (mits je een 4K tv hebt) netflix, videoland, nlziet etc. Nouja de nl aanbieders zijn niet uitgebreid met de Duitse zenders daarom heb ik iptv. Moet gewoon fatsoenlijke duitse zenders hebben.
Marnix de Munck

Marnix de Munck

Hoi Jimmy, Je betaalt inderdaad veel minder geld voor meer zenders. Dat is ook logisch, want je illegale IPTV-aanbieder betaalt geen rechten voor deze content. Boodschappen stelen uit een supermarkt is ook voordeliger dan betalen bij de kassa. Kijk dus goed uit, want je bent de wet aan het overtreden.

Marc

Vorige week ook maar eens aan begonnen voor €80 per jaar. Had nog Digitenne voor €18 per maand. Ga geen dief van mijn eigen portemonnee zijn en aanbod is oneindig.
Marnix de Munck

Marnix de Munck

Hoi Marc, ik snap de verleiding. Besef wel dat je te maken kunt krijgen met boetes, malware en een dienst dat ineens uit de lucht wordt gehaald. Er zijn tegenwoordig ook genoeg streamingdiensten en tv-apps om uit te kiezen, betaald, maar wel eerlijk tegenover de makers van content. Neem je de risico's voor lief en steun je niet liever contentmakers?

Harry

De reden waarom Nederland de hoogste illegale iptv gebruikers heeft, is omdat het moeilijk wordt gemaakt hier. Kpn en ziggo hebben overal monopolie op waardoor mensen op zoek gaan naar andere opties.
Marnix de Munck

Marnix de Munck

Hoi Harry, het klopt dat grote providers zoals KPN en Ziggo een sterke positie hebben, maar dat rechtvaardigt illegale IPTV natuurlijk niet. Een tv-app zoals NLZiet met 40 zenders heb je al vanaf 8,95 per maand. En de NPO-zenders zijn zelfs gratis. Tegenwoordig ben je dus niet meer zo afhankelijk van grote aanbieders, dus dat argument gaat niet helemaal meer op.

Peter

Als dat toch niet mag, moet je zeker niet de mensen die het nemen straffen, het gebeurd omdat de aanbiedingen van bestaan, Providers zijn duur. Als men niet wil dat iedereen overstapt naar IPTV waar de providers zelf voor zorgen, moet elke provider eens veel goedkoper worden, 4k en 8k boxen uitbrengen. Gewone mensen kunnen niet hoge prijzen betalen met hun lage lonen, dat is waar eens moet naar gekeken worden. En misschien dat hier de providers best hun prijzen zelf eens bekijken voor hetgeen ze aanbieden, zou al veel oplossen voor heel veel mensen. Mijn mening hier over.
Marnix de Munck

Marnix de Munck

Hoi Peter, ik snap je zorgen over de kosten. Je hebt zeker een punt dat veel provider nog steeds geen fatsoenlijk 4K-aanbod aanbieden, terwijl je dat inmiddels wel mag verwachten. Besef wel dat illegale IPTV-diensten niets betalen aan tv-zenders of streamingdiensten, en daarom betaal je een stuk minder. Je loopt dus een risico.

K voss

In Hongarije ook niks meer te zien van iptv. Zijn er nog momenteel aanbieders waar je wel kan kijken misschien in het buitenland, weet iemand dat?

Richard

Als je een eenmalige investering doet van +/- €300,= dan heb je een schotel van zo'n 80cm, een LNB, een digitale satelliet tuner, een motor èn alle bevestigingsmateriaal! Met deze set kun je meerdere kanalen F.T.A(free-to-air)dus gratis ontvangen! Niets illegaal!

Willem

Nou dat is voor brein denk ik dweilen met de kraan open. Ik zag dat het aantal IPTV gebruikers in Nederland al bijna op 3 miljoen zit en ik geef elke gebruiker groot gelijk.

Hendruk

BREIN beperkingen ingebouwd: typisch Nederlandse betutteling en gedram vind ik.

John

Ik wil niet betalen voor tv. Hoe doe ik dat?
Marnix de Munck

Marnix de Munck

Hoi John, de kanalen van NPO stream je gratis via internet. Een beperkt aantal programma's van RTL zijn terug te kijken op RTL XL. Zie ons artikel voor tv kijken met en zonder abonnement. Succes!

riesku

als je echt kwaliteit wil hebben kijk je de orginele stream. Geluid loopt niet altijd gelijk en beeldkwaliteit is ook niet constant. Kan ook niet voor die prijs dus brein hoeft niet bang te zijn dat alle mensen overstappen naar iptv. Ook 4k is geen 4k maar voor de man met de kleine beurs mooie oplossing.

Franco

IK gebruik zelf IPTV voor € 75 per jaar en heb iets van 1900 zenders (de meeste kijk ik nooit je verstaat toch niet waar het om gaat), en maandelijks alleen € 35,00 kwijt voor internet verbinding, had een pakket bij een provider en betaalde maandelijks € 61,00, dat scheelt toch wel aardig wat. Viaplay (stream van F1 is perfect), Ziggo sport, ESPN, en alle films en zenders inclusief Videoland. Maar maak wel gebruik van een VPN.

Arie

Bedankt voor de nuttige informatie, Arie.

willem

Klopt helemaal want het is een lokkertje maar zeker wel met een risico. Tegenwoordig zijn de legale aanbieders ook erg goed met heel mooi beeld.

Mario B

Brein zijn zelf de grootste zakkenvullers van allemaal, opdoeken die handel.

Gerelateerde artikelen

Besparen op je abonnement?

Postcode is onbekend
Combinatie is onbekend