Bellen via wifi: alles wat je wilt weten

De providers KPN, Odido, Vodafone en Simyo bieden bellen via wifi. Het zorgt net als bellen via 4G voor snellere verbindingen en betere geluidskwaliteit. Wat betekent bellen via wifi en wat zijn de voordelen en nadelen?

Marnix de Munck

Marnix de Munck

Specialist Internet

Pesoon die belt met mobiel via wifi

Wat is bellen via wifi? 

Bellen via wifi is een technologie waarmee je telefoongesprekken kunt voeren via een wifiverbinding in plaats van het mobiele netwerk. Dit is vooral een bruikbare oplossing als je in een gebied woont met slechte mobiele dekking.

De technologie Voice over Wifi (VoWifi) maakt telefonie via wifi mogelijk. Het Voice over Internet Protocol (VoIP) van IP-telefonie wordt gebruikt om spraak over IP-netwerken te versturen. Je telefoon kan hiermee overschakelen naar wifi, waardoor je naadloos kunt switchen tussen mobiele en wifinetwerken.

Waarom bellen via wifi?

Providers rekenen de tijd die je aan het bellen via wifi besteedt gewoon als normale belminuten. Dus het levert je niet een besparing op. Er zijn wel een aantal manieren om gratis te bellen via wifi, daar komen we zo op terug.

Het grote voordeel van VoWiFi is niet zozeer het besparen van belminuten, maar het verbeteren van de belkwaliteit, vooral in afgelegen gebieden. Je kunt nog steeds bellen en gebeld worden, zelfs als je in een kelder of lift zit, mits je genoeg wifidekking hebt.

Wat zijn voordelen van bellen via wifi?

 • Beter bereik in huis: Je gebruikt je eigen wifi, dus je hebt geen last van een slechte dekking.
 • HD-voice: De geluidskwaliteit is heel helder, alsof de persoon naast je staat.
 • Geen app nodig: Als je provider VoWifi ondersteunt, dan heb je geen app nodig.

Wat zijn de nadelen?

 • Beperkte ondersteuning: Helaas ondersteunen niet alle providers deze technologie.
 • Data en belminuten: VoWifi gebruikt je belminuten.
 • Onstabiele verbinding: Een slechte wifiverbinding kan leiden tot uitval en happeringen.

Hoe kun je het gebruiken?

Wil je graag bellen via je wifiverbinding? Alleen de volgende ondersteunen het: KPN, Vodafone, en T-Mobile. Elke provider heeft zijn voorwaarden, dus vergelijk deze goed.

Volg de volgende stappen op je iPhone om het te kunnen gebruiken.

 1. Ga naar Instellingen: Klik op "instellingen"
 2. Selecteer wifi-instellingen: Klik op "mobiel netwerk"
 3. Activeer het: Ga naar "Bellen via wifi"

Volg de volgende stappen op je Android-telefoon:

 1. Klik op het bel-icoon.
 2. Kies "instellingen"
 3. Vink "Bellen via wifi" aan.

Wees er bewust van dat een openbaar wifinetwerk onveilig en instabiel kan zijn. Het is verder belangrijk dat je wifisignaal sterk genoeg is voor een goede verbinding. De snelheid van het internet is minder belangrijk, aangezien je niet veel nodig hebt.

Het verschil tussen bellen via 4G en wifi

Het verschil tussen 4G-bellen en bellen via wifi zit vooral in het type netwerk. Beide bieden dezelfde voordelen vergeleken met mobiele gesprekken, zoals verbeterde gesprekskwaliteit. Ze kunnen ook samen worden gebruikt: 4G-bellen voor buitenshuis en wifi-bellen voor in huis.

Hier zijn de belangrijkste verschillen:

Kenmerken4G-bellen (VoLTE)Bellen via wifi
Netwerk4G LTE mobiele netwerk.Wifiverbinding.
DekkingVoor gebieden met 4G-dekking.Voor gebieden met slechte of geen mobiele dekking.
KwaliteitHoge kwaliteit, afhankelijk van signaalsterkte.Uitstekende gesprekskwaliteit, afhankelijk van wifisterkte.
CompatibiliteitAlleen op 4G-smartphones.Smartphones die VoWiFi ondersteunen.

Je kunt overigens niet altijd in het buitenland via de provider bellen via 4G en 5G of wifi. Daarvoor kun je beter apps installeren zoals Skype. Hiermee zijn gesprekken zelfs gratis.

We geven je hieronder meer oplossingen hoe je gratis kunt bellen via het internet.

Hoe kun je gratis bellen via wifi?

We hebben besproken hoe je met je eigen belbundel gesprekken kunt voeren via wifi en 4G of 5G. Heb je er ooit aan gedacht om gratis te bellen via je eigen wifiverbinding? Dat kan gewoon, maar daar heb je wel verschillende apps en diensten voor nodig. Hier komen de drie populairste belapps:

WhatsApp

Een van de populairste apps voor gratis bellen is WhatsApp. Het enige wat je nodig hebt, is een telefoonnummer om een account aan te maken.

 • Hoe te gebruiken: Open een chat met de persoon die je wilt bellen en tik op het telefoonpictogram.
 • Voordelen: Hoge gesprekskwaliteit, end-to-end encryptie.
 • Nadelen: Beide partijen moeten de app geïnstalleerd hebben.
WhatsApp logo

Skype

Skype is een andere populaire keuze, vooral voor internationale gesprekken.

 • Hoe te gebruiken: Voeg contacten toe via hun Skype-naam of e-mailadres en klik op het belpictogram.
 • Voordelen: Optie voor videogesprekken, beschikbaar op meerdere platforms.
 • Nadelen: De app kan zwaar zijn en veel batterij verbruiken.
Skype logo

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.

Skype

Zoom is vooral populair voor vergaderingen, maar je kunt er ook gratis mee bellen.

 • Hoe te gebruiken: Maak een nieuwe vergadering aan, en nodig deelnemers uit.
 • Voordelen: Geschikt voor groepsgesprekken, hoge kwaliteit.
 • Nadelen: Gratis versie heeft een tijdslimiet voor groepsgesprekken.
Zoom logo

Meer opties om gratis te bellen via internet

Naast apps zijn er ook websites en browserextensies waarmee je gratis kunt bellen. Voorbeelden zijn Google Voice en FaceTime. Je hebt dan alleen een browser nodig om gesprekken te voeren met anderen.

Verder hebben veel social media apps de mogelijkheid om te bellen via internet. Zo kun je met Snapchat en Facebook Messenger spraak- en videogesprekken voeren.

Wat als je gratis wilt bellen naar een vast telefoonnummer? Dan zijn er verschillende beldiensten. Voorbeelden zijn Call 2 Friends en Globfone. Soms zijn er beperkingen of moet je eerst een account aanmaken.

Zorg altijd voor een beveiligde wifiverbinding en lees de privacyvoorwaarden van de dienst of app die je gebruikt als je het niet helemaal vertrouwt.

Is het wat voor jou?

Of je nu kiest voor bellen via wifi of 4G, de belminuten gaan nog steeds van je maandelijkse belbundel af, overigens niet van je databundel. Dit is meestal niet zo erg, want veel mobiele abonnementen bieden tegenwoordig onbeperkt bellen.

Bel je vaak in een omgeving met beperkt mobiel bereik, dan kan bellen via internet zeker weten een oplossing voor je zijn. De geluidskwaliteit is ook wat beter, maar verwacht geen groot verschil. We hebben het getest op een iPhone, en zo'n groot verschil vonden we niet.

Heb je thuis over een goede wifiverbinding en minder mobiel bereik? Probeer dan bellen voor een wifi voor een week, dan kun je zelf ervaren of je gesprekskwaliteit is verbeterd. Als dat niet het geval is, dan kun je altijd eenvoudig weer uitschakelen.

Ben je geholpen met deze pagina?

Geef een reactie

0 reacties op dit artikel