Wat is een ISP?

Internet Service Providers (ISP) zijn bedrijven die internetdiensten leveren. Er zijn verschillende soorten providers. Zo zijn er naast ISP’s ook IAP’s en IHP’s. Waar staan de afkortingen voor, en wat zijn alle verschillen tussen deze providers?

Marnix de Munck

Marnix de Munck

Specialist Internet

Uitleg hoe een ISP werkt

In de wereld van het internet kom je veel afkortingen tegen die je misschien niets zeggen. Eén van die afkortingen is ISP, dit staat voor Internet Service Provider. Hiermee worden bedrijven bedoeld die diensten leveren via het internet.

Welke verschillende internetprovider zijn er?

Er zijn verschillende soorten internetproviders om uit te kiezen. Wat maakt ze uniek en in welke situatie kun je ze optimaal benutten? We leggen het je uit.

IAP: Internet Access Provider

De afkorting IAP staat voor Internet Access Provider. Een IAP is een bedrijf dat internettoegang aanbiedt, bijvoorbeeld via 5G, glasvezel of coax. Met een internetabonnement van een IAP krijg je dus simpelweg toegang tot internet.

Modem voor internettoegang
Van een Internet Access Provider ontvang je een modem voor internettoegang

ISP: Internet Service Provider

Net als een IAP biedt een ISP je toegang tot internet. Daarnaast biedt een ISP ook nog verschillende internetdiensten aan. Denk aan het hosten van websites, of het aanmaken van een eigen e-mailadres.

Een IAP levert dus alleen je internetverbinding, terwijl je ISP naast internettoegang, ook nog meerdere internetdiensten levert.

Er zijn enkele ISP’s die toegang tot Usenet aanbieden. Dit zijn online servers die afgesloten zijn van het World Wide Web. Deze diensten worden steeds minder aangeboden.

Vroeger moest je een abonnement hebben van een IAP en een ISP voor verschillende internetdiensten. Tegenwoordig levert een IAP dezelfde diensten aan. Hierdoor vervaagt de grens tussen een IAP en een ISP.

Bovendien worden veel diensten van ISP’s – zoals het aanmaken van een e-mailadres – tegenwoordig gratis aangeboden door andere bedrijven, zoals Gmail of Hotmail.

Ook voor het opzetten van een eigen website zijn er eindeloos veel opties. Wil je een eigen website opzetten, dan kom je uit bij een IHP (Internet Hosting Provider).

IHP: Internet Hosting Provider

Een Internet Hosting Provider levert diensten voor het hosten van een website. Natuurlijk heeft lang niet iedereen dit nodig, maar er zijn genoeg situaties waar dit wel van pas komt.

Misschien heb je een eigen bedrijf, wil je een blog beginnen, of ben je een zelfstandige die een online portfolio wilt bijhouden. Dan heb je een hosting bedrijf nodig.

Naast alle diensten die aangeboden door IAP’s en ISP’s, biedt een IHP de mogelijkheid om een eigen domein (een websiteadres) te registreren. Daarnaast geven IHP’s je de toegang tot serverruimtes om je site op te zetten.

Ideaal dus voor iedereen die een website op wil zetten.

Ben je geholpen met deze pagina?

Geef een reactie

2 reacties op dit artikel

Musa

Heldere uitleg dankje hiervoor.
Marnix de Munck

Marnix de Munck

Graag gedaan Musa!

Abdelkrim

Helder uitleg. Dank hiervoor.