thuis wifi ISP router

Wat is een ISP?

In de wereld van internet kom je veel afkortingen tegen die je misschien helemaal niets zeggen. Eén van die afkortingen is ISP, dit staat voor Internet Service Provider. Hiermee worden bedrijven bedoeld die diensten leveren op of via het internet. Dit kan zowel voor het bedrijfsleven als voor privé-doeleinden zijn, of allebei natuurlijk.

Internetproviders

ISP staat dus voor Internet Service Provider, maar de ene ISP is de andere niet. Er zijn verschillende soorten providers waaruit je kunt kiezen. Zo zijn er behalve ISP’s ook IAP’s en IHP’s. Voordat je een goede keuze kunt maken, is het belangrijk dat je weet wat de verschillen tussen deze soorten providers zijn. Wat maakt ze uniek en in welke situatie kun je er het beste gebruik van maken? Dat leggen we hieronder uit:

IAP: Internet Access Provider

De afkorting IAP staat voor Internet Access Provider. Dit is eigenlijk de meest eenvoudige versie van een provider. Een IAP is een bedrijf dat ervoor zorgt dat je toegang hebt tot het internet. Dit kan bijvoorbeeld gaan via WiFi, 4G, glasvezel, ADSL, VDSL, of een andere manier van bekabeld of draadloos internet. Met een abonnement op een IAP verkrijg je dus toegang tot het internet. Hierdoor kun je het internet gebruiken op je computer, telefoon, laptop, smart tv, tablet, of welk apparaat dan ook.

Een IAP is dus essentieel voor iedereen die toegang wilt tot het internet. Of je het internet nu privé of als bedrijf gebruikt. Zonder een IAP heb je dan ook weinig aan de volgende soorten providers die we gaan bespreken: de ISP en IHP.

ISP: Internet Service Provider

Een ISP kun je eigenlijk zien als een uitgebreide IAP. ISP’s bieden namelijk niet alleen maar toegang tot het internet, maar bieden ook verschillende diensten aan via het internet. Hierbij kun je denken aan de mogelijkheid om een eigen website op te zetten, een eigen e-mail adres aan te maken, of de mogelijkheid om gegevens via FTP toegankelijk te maken. Daarnaast verlenen sommige ISP’s ook toegang tot Usenet of Nieuwsgroepen. Dit zijn servers die afgesloten zijn van het World Wide Web, waarop fanatiek en anoniem gediscussieerd kan worden over uiteenlopende onderwerpen.

Als je vroeger van dit soort diensten gebruik wilde maken, moest je zowel een abonnement hebben op een IAP als een ISP. Tegenwoordig is dat echter niet meer noodzakelijk. Dit komt doordat steeds meer IAP’s ook dit soort diensten aan gaan bieden. Hierdoor vervaagt de grens tussen IAP en ISP. Voordat je een abonnement afsluit bij een ISP is het dan ook verstandig om eerst te kijken wat de mogelijkheden bij je huidige Internet Access Provider zijn.

freelancer laptop
ISP’s bieden vaak verschillende pakketten aan voor privé en zakkelijke gebruikers

Bovendien worden veel diensten van ISP’s – zoals het aanmaken van een e-mail adres – tegenwoordig gratis aangeboden door bijvoorbeeld Google. Ook voor het opzetten van een eigen website zijn tegenwoordig eindeloos veel opties te vinden, van simpel tot enorm diepgaand. Wil jij een eigen website opzetten? Wellicht dat een IHP (Internet Hosting Provider) dan nog beter geschikt voor jou is.

IHP: Internet Hosting Provider

Iedereen heeft een IAP nodig en veel mensen zullen ook een ISP willen, maar er is slechts een select groepje mensen dat behoefte heeft aan een IHP. Dat komt omdat IHP’s een heel specifiek doel hebben: het hosten van een website. Natuurlijk heeft lang niet iedereen dit nodig, maar er zijn genoeg situaties waar dit wel van pas komt. Misschien heb je een eigen bedrijf, wil je een blog beginnen, ben je zzp’er of wil je een online portfolio bijhouden. Dan komt een eigen website van pas en wordt een IHP dus ineens interessant.

Naast de diensten die aangeboden door IAP’s en ISP’s, biedt een IHP ook de mogelijkheid om een eigen domein (een ‘adres’ voor je website) te registreren. Daarnaast geven veel IHP’s je de toegang tot geavanceerde serverruimtes. Ideaal dus voor iedereen die een zakelijke of privé-website op wil zetten.

Welke providers zijn er in Nederland?

Wat in de volksmond met ‘provider’ bedoeld wordt, bestaat dus eigenlijk uit drie soorten providers: Internet Access Providers, Internet Service providers en Internet Hosting Providers. In Nederland is er een groot aanbod aan providers waar je als zakelijke klant of consument uit kunt kiezen. Hieronder bespreken we de grootste providers die ons land rijk is: KPN, Ziggo en T-Mobile. Daarnaast werpen we nog kort een blik op de kleinere providers van Nederland.

KPN

KPN is wellicht de bekendste provider die Nederland rijk is. Dat is ook niet zo vreemd als je bedenkt dat het de oudste provider is. KPN (en haar voorlopers) is al sinds 1852 verantwoordelijk voor het telefonienetwerk van Nederland. Ook toen het internet opkwam waren ze er dus als een van de eersten bij. De afgelopen jaren is er veel veranderd binnen het bedrijf, maar als ‘netwerk van Nederland’ zijn ze nog steeds een grote speler binnen de markt.

KPN biedt verschillende internetpakketten aan, vaak in combinatie met televisie. Weten of jij hiervoor in aanmerking komt? Via deze website kan je makkelijk met de postcodechecker het aanbod van internet vergelijken.

Ziggo

In 2007 fuseerden @home, Casema en Multikabel tot Ziggo. De relatief jonge ISP groeide snel uit tot een van de grootste van Nederland. Met de fusie met Vodafone is de aanbieder alleen maar groter geworden. Een groot verschil met KPN is dat Ziggo internet via de kabel aanbiedt. In de toekomst belooft Ziggo hoge snelheden te blijven aanbieden. Dat doen ze o.a. door te blijven investeren in hun kabelnetwerk.

T-Mobile

Toen Vodafone en Ziggo de handen ineen sloegen was Vodafone verplicht om hun Thuis-diensten af te staan. T-Mobile verkreeg de rechten van deze diensten, waardoor ook zij een grote speler werden in de wereld van ISP’s. Die status willen ze nog verder aandikken door te fuseren met Tele2. Via hun glasvezelverbinding beloven ze een zee hoge downloadsnelheid.

Overig

KPN, Ziggo en T-Mobile zijn dan misschien de grootste ISP’s van Nederland, ze zijn zeker niet de enige. Er zijn nog een hoop kleine providers die het landschap compleet maken, zoals Budget Thuis, Online.nl, Caiway, Delta en Youfone. Met zoveel verschillende aanbieders is er altijd wel een te vinden die precies aanbiedt wat jij zoekt.

Wat is de beste ISP?

Nu is het natuurlijk de vraag welke ISP het beste is in uw situatie. Dit is een lastige vraag om te beantwoorden, omdat er veel aspecten meespelen. Bent u op zoek naar zakelijk of privé internet? Wil je toegang tot nieuwsgroepen? Wil je een eigen website opzetten? Wil je een pakket met telefonie en tv, of is alleen internet voldoende? Bovendien is de internetsnelheid van de verschillende internetproviders lang niet overal gelijk. Per postcode kunnen er grote verschillen in snelheid en kwaliteit zijn.

Wanneer je betaalt voor 500 Mbit/s downloadsnelheid, wil je deze snelheid natuurlijk ook kunnen halen. Met een postcodecheck vind je eenvoudig de beste aanbieders op jouw postcode. Zo weet je zeker dat je het maximale uit je abonnement haalt. Check dus welke aanbieders het snelste internet aanbieden op jouw postcode voordat je een abonnement afsluit.

Datum: 27-09-19