Glasvezel of kabel: welke verbinding kun je het beste kiezen?

Coax is bijna overal beschikbaar in Nederland, maar glasvezel is stabieler en biedt hogere snelheden. Maar heb je glasvezelinternet wel nodig? Wij helpen je met het maken van een vergelijking tussen beide internetverbindingen.

Glasvezel vs coax

Coax is oorspronkelijk gemaakt voor het televisiesignaal. Glasvezel daarentegen is speciaal gemaakt voor het versturen van data, en heeft standaard een zeer hoge bandbreedte, zonder dat daar technische innovaties voor nodig zijn.

Beide bieden internet met hoge snelheden, maar er zijn enkele belangrijke verschillen.

Glasvezel of coax: wat is sneller?

Coax gebruikt een koperen kern met een metalen afscherming die het signaal helpt beschermen tegen verstoringen van buitenaf.

Glasvezel daarentegen gebruikt licht om gegevens te verzenden via glasdraden. Dit maakt je internet minder storingsgevoelig en zorgt voor hogere snelheden en een lage ping.

Dus als het op snelheid aankomt, dan is glasvezel de duidelijke winnaar.

VerbindingDownloadUpload
Glasvezel8000 Mbps8000 Mbps
Coax1000 Mbps50 Mbps

Kabel of glasvezel: wat is goedkoper?

Bijna alle 26 aanbieders leveren internet via glasvezel, behalve Ziggo die alleen levert via coax. Het glasvezelnetwerk heeft daarom veel meer concurrentie dan het kabelnetwerk.

Daar komt bij dat Ziggo een monopolie heeft als enige aanbieder op het coaxnetwerk. Een glasvezelabonnement is in de meeste gevallen om die redenen goedkoper.

Niet in alle gevallen is glasvezel goedkoper. De prijs wordt bepaald of je in een postcodegebied woont met voldoende concurrentie op het netwerk.

Doe onze internet postcodecheck en controleer alle verbindingen en aanbieders voor je woning.

Welke verbinding is beter voor gaming?

Coax biedt voldoende upload- en downloadsnelheid, en veel huizen hebben al coaxkabels liggen. Hierdoor is het eenvoudig om een gameconsole bekabeld aan te sluiten.

Het nadeel van coax is de gevoeligheid voor storing door andere elektronische apparaten. Glasvezel daarentegen is een nieuwe technologie die geen last heeft van zijn omgeving.

Daarnaast biedt glasvezelinternet enkele voordelen voor gamers, waaronder een lagere ping en een grotere betrouwbaarheid.

Veel gamers denken daarom terecht dat glasvezel de beste optie is voor online gamen.

Is glasvezel of kabel beter voor het milieu?

Een onderzoek heeft aangetoond dat glasvezel 60% minder energie verbruikt dan coax, wat betekent dat glasvezelnetwerken veel beter zijn voor het milieu.

Glasvezel is vooral zuiniger omdat het minder apparaten nodig heeft. Er is namelijk weinig signaalverlies zodat er veel minder versterkers nodig zijn.

Glasvezelkabels zijn ook duurzamer dan coaxkabels omdat ze minder vaak vervangen hoeven te worden. Bovendien is het materiaal waarvan het is gemaakt beter recyclebaar.

Tv kijken via de kabel versus via glasvezel?

Coax is altijd de standaard geweest voor televisiekijken. De kabel is gemaakt voor het televisiesignaal, internet is er pas later bijgekomen. Maar is dit nog steeds de beste optie?

Ik heb hierboven al een paar keer aangegeven dat coaxkabels gevoelig zijn voor invloeden van buitenaf. Er is dus meer kans op een storing, en dat geldt helaas ook voor tv-kijken.

Tv kijken via glasvezel biedt enkele voordelen. Ten eerste is er veel meer bandbreedte beschikbaar, wat betekent dat er meer gegevens tegelijk kunnen worden verzonden.

Dit is belangrijk voor 4K televisie en streamingdiensten. Zeker als er meerdere mensen in huis tegelijk in hoge kwaliteit streamen. Met name met het oog op de toekomst.

De ouderwetse televisiekabel heeft echter een voordeel. Veel huizen hebben coaxkabels op meerdere verdiepingen. Met dit netwerk is het eenvoudiger om je tv aan te sluiten.

Voor televisiekijken via glasvezel ben je vaker afhankelijk van je wifi-netwerk en tv-apps, tenzij je voor een bekabeld thuisnetwerk zorgt. Gelukkig zijn er genoeg oplossingen.

Ik heb hier geen duidelijke winnaar, het hangt vooral af van je voorkeur voor het aansluiten van je televisie in huis.

Verschillen glasvezel vs kabel vergelijken

Dankzij slimme technieken met versterkers en speciale software probeert de traditionele televisiekabel glasvezel bij te houden. Ziggo weet het maximale uit coax te halen.

Toch is alleen de downloadsnelheid vergelijkbaar. Kijk je naar uploadsnelheid, ping, bandbreedte en stroomverbruik, dan loopt de kabel duidelijk achter. Ziggo voelt zich dan ook de adem in zijn nek, en voert een charmeoffensief met hun netwerk.

Het netwerk van Ziggo bestaat weliswaar voor 97% uit glasvezel. Het laatste stukje naar je woning bestaat uit coax. En de snelheid en stabiliteit wordt bepaald door de kabel naar je woning vanaf de wijkkast.

Internet via de kabel kun je vergelijken met DSL via koper. KPN kon coax jarenlang bijbenen met diverse upgrades. Van ADSL tot VDSL, en zelfs dubbele koperdraden combineren (pair bonding) om de snelheid te verhogen.

DSL heeft echter de strijd met kabelinternet inmiddels verloren en zal binnen enkele jaren volledig worden vervangen door glasvezel. Ik verwacht dat ook Ziggo uiteindelijk niet meer kan bijbenen, al zal dat nog vele jaren duren.

Bovendien zou Ziggo een goedkoop alternatief voor glas kunnen worden. Met iets minder internet, maar goedkoper, en voor de meeste gezinnen een prima snelheid.

Lees ons advies over de keuze voor KPN of Ziggo. Daar leggen we alle verschillen uit tussen beide providers uit. Dan lees je dat een internetverbinding niet alle verschillen bepalen.

Verschil tussen glasvezel en coaxkabel

KenmerkenGlasvezelKabel (coax)
Aansluitingen in Nederland4,7 Miljoen7,3 Miljoen
TechniekLichtsignalenElektrische signalen
MateriaalPlastic en glasPlastic en koper
Download8000 Mbps1000 Mbps
Upload8000 Mbps50 Mbps
Theoretische snelheid129000 GB10 GB
Ping1 ms15 ms
BandbreedteZeer hooghoog
StoringsgevoeligNeeJa
EnergiezuinigJaNee
Afstand zonder versterker11 km0,5 km
PrijsVanaf € 35Vanaf € 35

Waarom toestemming geven voor een glasvezelaansluiting?

Steeds meer bewoners krijgen de keuze voor glasvezel, bijvoorbeeld voor nieuwbouw. Geef dan altijd toestemming, want het kopernetwerk wordt uitgeschakeld. Dan wil je niet alleen Ziggo als enige aanbieder om uit te kiezen.

Bovendien is een glasvezelverbinding onmisbaar in de toekomst. De verbinding is special gemaakt om gegevens te verzenden. Hiermee zorgt een glasvezelverbinding voor een betrouwbare en snelle internetverbinding.

Glasvezel is bovendien veel minder storingsgevoelig omdat extreme weersomstandigheden of andere apparaten geen invloed hebben. Ook gebruikt het netwerk minder energie. Daardoor een goed alternatief voor coax.

Het is om al deze redenen duidelijk dat het geven van toestemming voor een gratis glasvezelaansluiting veel voordelen heeft. Ook voor de eventuele volgende bewoner.

Ben je geholpen met deze pagina?

Geef een reactie

1 reactie op dit artikel

rob

Bij een cat8 is de snelheid 2000 mhz, alleen gaat het bij ziggo tot 1000 mhz. Als ik dit lees komt glasvezel niet zo snel..hoe kan dat??
Marnix de Munck

Marnix de Munck

Hoi Rob, de maximale snelheid van cat8-kabels is 40 Gbps. Ruim voldoende dus voor toekomstige snelheden van glasvezel.