binaire code

Wat is het verschil tussen MB en Mbit?

Of je nu verschillende internetabonnementen met elkaar vergelijkt of vaak films en muziek downloadt, de volgende afkortingen kom je steeds tegen: MB en Mbit. De twee afkortingen lijken veel op elkaar, maar zijn niet hetzelfde. Het is belangrijk om het verschil tussen MB en Mbit te weten. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan als je een nieuw internetabonnement afsluit. En begrijp je beter waarom een bepaalde tijd vereist is voor het streamen, of downloaden of uploaden van bestanden. In deze blog leggen we je uit wat het verschil is tussen MB en Mbit.

Wat zijn bits en bytes?

Voor we dieper in de bits en bytes duiken, eerst nog een snelcursus computertaal. Computers gebruiken een zogenoemde binaire code als basis voor al het rekenwerk – en dus ook om te communiceren met elkaar via internet. De binaire code is een soort taal die bestaat uit reeksen van enen en nullen. Elke nul of één noemen we een bit. Een byte is een serie van acht bits op rij. Die serie van acht is de kleinst mogelijke informatie-eenheid, het kan bijvoorbeeld een letter of ander teken zijn. Neem de letter Z, in binaire code is dat 01111010. Software werkt in principe allemaal met die kleinste informatie-eenheden (bytes). Maar data verzend je per nulletje of eentje over de internetlijn, dus per bit. Daarom worden bestandsgroottes en groottes van opslagmediums zoals harde schijven aangegeven met bytes (megabytes, gigabytes, terabytes, et cetera). En wordt de internetsnelheid aangeduid met bits (megabits, gigabits, enzovoorts). De afkorting van bit is een kleine b en de afkorting van byte is een grote B.

Wat is Mbit

De afkorting Mbit staat voor megabit. Mega staat voor een miljoen en een megabit bestaat dus uit één miljoen bits. Omgerekend is één megabit dus 0,125 megabyte. De term Mbit wordt, je las het al, vooral gebruikt om uploadsnelheden en downloadsnelheden in uit te drukken. Internetproviders adverteren bijvoorbeeld met downloadsnelheden van 20 Mbit per seconde. Je kunt dan dus binnen één seconde twintig miljoen bits (oftewel 2,5 megabyte) van het internet halen. Om je een beeld te geven van wat dat betekent: het downloaden van een YouTube filmpje kost met een internetsnelheid van 20 Mbit zo’n vier seconden.

Wat is MB?

Een megabyte is, je raadt het al, groter dan een megabit. Om precies te zijn acht keer zo groot. Eén megabyte bestaat dus uit acht Mbit, oftewel acht miljoen bits. De afkorting voor megabyte is MB. Logischerwijs is er veel verwarring tussen megabyte en megabit. Als je een bestand hebt van 20 MB, denk je met een 20 Mbit verbinding al snel dat het 1 seconde duurt om het te verzenden. Maar hier moet je dus de factor acht toepassen. 20 MB is 160 Mbit, dus duurt het 160 Mbit gedeeld door 20 Mbit is 8 seconden.

floppy disks

Verschil MB en Mbit

De belangrijkste verschillen tussen MB en Mbit op een rij:

  • MB is groter dan Mbit
  • In één MB passen 8 Mbits
  • Mbit is de eenheid waarmee je de snelheid van een internetverbinding uitdrukt
  • MB gebruik je om de grootte van bestanden en opslagmediums aan te geven

Maar waar staan kB, GB en TB dan voor?

Naast MB ken je waarschijnlijk ook andere afkortingen voor de grootte van bestanden of de opslagcapaciteit van (externe) harde schijven, MP3-spelers, USB-sticks, et cetera. In de jaren 80 spraken mensen nog vooral over kilobytes, terwijl we het nu regelmatig over terabytes hebben. Dat is een gigantisch verschil: één terabyte is namelijk een miljard keer zo groot als een kilobyte. Bestanden zijn tegenwoordig dus veel groter, net als de opslagcapaciteit van harde schijven. Ter illustratie: voordat we bestanden opsloegen op USB-sticks, externe harde schijven of in de cloud, gebruikten mensen floppy disks. Op de allereerst floppy paste nog maar 80 kilobyte, op de laatste gangbare floppies 1,44 MB. Nu kun je soms wel twee terabyte kwijt op een harde schijf. Dat zijn dus 2.000.000.000 (2 miljard) kilobytes!

Hier zie je de eenheden van groot naar klein:

1 terabyte (TB) = 1000 gigabyte (GB) = 1.000.000 megabyte (MB) = 1.000.000.000 kilobyte (kB)

Internet minder Mbit per seconde dan beloofd?

Terug naar de Mbit. Internetaanbieders adverteren met een bepaalde maximale internetsnelheid, bijvoorbeeld een downloadsnelheid van 20 Mbit per seconde. Maar als je thuis aan het internetten bent en de snelheid van je internet test, is de kans groot dat je ziet dat de daadwerkelijke internetsnelheid lager ligt. Dit kan te maken hebben met verschillende dingen. Bijvoorbeeld het tijdstip: als het heel druk is, dan wordt internet vanzelf trager. Maar het kan ook komen door de plek waar je router staat. In deze blog lees je alles over sneller internet thuis.

Datum: 04-08-17