Update: 28-12-2022

Wat is het verschil tussen MB, Mbit en Mbps?

De volgende afkortingen kom je steeds tegen op internet: MB en Mbit en Mbps. De afkortingen lijken veel op elkaar, maar zijn niet hetzelfde. Voor we dieper in de bits en bytes duiken, eerst nog een snelcursus computertaal.

Marnix de Munck

Marnix de Munck

Specialist Internet

Blokjes van mb

Wat zijn bits en bytes?

Computers gebruiken een binaire code als basis voor al het rekenwerk. De binaire code is een soort taal die bestaat uit reeksen van enen en nullen.

Een bit staat voor een binair cijfer, dat kan een 0 of 1 zijn. Een byte bestaat uit 8 bits. Die serie van acht is de kleinst mogelijke informatie-eenheid. Je kan daar bijvoorbeeld een letter mee maken. Neem de letter "Z", in binaire code is dat 01111010.

Software werkt allemaal met die kleinste informatie-eenheden (bytes). Daarom worden bestandsgroottes en groottes van opslagmediums zoals harde schijven aangegeven met bytes (kilobytes, megabytes, gigabytes, terabytes).

Maar data verzend je per nulletje of eentje over de internetlijn, dus per bit. Internetsnelheden worden daarom aangeduid met bits (megabits, gigabits, enzovoorts). De afkorting van bit is een kleine b, en de afkorting van byte is een grote B.

Converteer Mbit naar MB

Voer het aantal megabits (Mbit) in om te zetten naar megabytes (MB).Aantal: MB

Wat is Mbit?

De afkorting Mbit staat voor megabit. Mega staat voor een miljoen, en een megabit bestaat dus uit één miljoen bits. Omgerekend is één megabit dus 0,125 megabyte.

De term Mbit wordt, je las het al, vooral gebruikt om uploadsnelheden en downloadsnelheden in uit te drukken. Internetproviders adverteren bijvoorbeeld met downloadsnelheden van 20 Mbit per seconde (= Mbps of Mbit/s). Je kunt dan dus binnen één seconde twintig miljoen bits (oftewel 2,5 megabyte) van het internet halen.

Om je een beeld te geven: het downloaden van een YouTube filmpje kost met een internetsnelheid van 20 Mbps zo’n vier seconden.

Wat is MB?

Een megabyte is, je raadt het al, groter dan een megabit. Om precies te zijn acht keer zo groot. Eén megabyte bestaat dus uit acht Mbit, met andere woorden acht miljoen bits.

De afkorting voor megabyte is MB. Logischerwijs is er veel verwarring tussen megabyte en megabit.

Voorbeeld: Heb je een bestand van 20 MB, dan denk je al gauw dat het 1 seconde duurt om te verzenden met een 20 Mbps verbinding. Maar hier moet je dus de factor acht toepassen. Dus duurt het 8 seconden.

Verschil tussen MB en Mbit

De belangrijkste verschillen tussen MB en Mbit op een rij:

  • MB is groter dan Mbit
  • In één MB passen 8 Mbit
  • Mbit/s is de eenheid waarmee je de snelheid van een internetverbinding uitdrukt
  • MB gebruik je om de grootte van bestanden en opslagmediums aan te geven

Maar waar staan kB, GB en TB dan voor?

Naast MB ken je waarschijnlijk ook andere afkortingen voor de grootte van bestanden of opslagruimte. In de jaren 80 spraken mensen vooral over kilobytes, en nu over terabytes. Dat is een gigantisch verschil: één terabyte is namelijk een miljard keer zo groot als een kilobyte.

Bestanden zijn tegenwoordig veel groter, net als de opslagcapaciteit van harde schijven. Ter illustratie: voordat we bestanden opsloegen op harde schijven of in de cloud, gebruikten mensen floppy disks.

Op de allereerst floppy paste maar 80 kilobyte, op de laatste gangbare floppy's 1,44 MB. Nu is een harde schrijf van twee terabyte (2 TB) niet ongebruikelijk. Dat zijn dus 2.000.000.000 (2 miljard) kilobytes!

Hier zie je de eenheden van groot naar klein:

1 terabyte (TB) = 1000 gigabyte (GB) = 1.000.000 megabyte (MB) = 1.000.000.000 kilobyte (kB)

Floppy disks
Op een floppy disks van 3.5 inch paste vroeger slechts 1.44 MB aan data

Verwarring bij je internetverbinding

Ook bij downloadsnelheid en uploadsnelheid ontstaat genoeg verwarring. Laten we beginnen bij bits per seconde (bps). Dat staat voor het aantal bits dat binnen 1 seconde kan worden verzonden. Dat wordt ook wel bandbreedte genoemd.

1000 bps staat voor 1 kilobit per seconde (kbps). Neem je nu 1000 kbps dan heb je 1 megabit per second (Mbps). 1000 Mbps is dan weer 1 gigabyte per seconde (Gbps).

Wel je graag een tool gebruiken om meeteenheden voor gegevensoverdracht te converteren, gebruik dan onze converteertool.

Nu moet ik even bijkomen van dit stukje tikken, en jij waarschijnlijk van het lezen :) Maar ik hoop dat het nu duidelijk voor je is geworden. Zo niet, stel gerust een vraag.

Als je geholpen bent met deze informatie, dan zou ik het waarderen als je een reactie achterlaat!

Geef een reactie

9 reacties op dit artikel

Ax

Werd helemaal gek dit uit te leggen aan klanten, wist het op een gegeven moment zelf niet meer. Top artikel en goede opfriscursus voor mn frying brains haha! Thanks!!

Bert van Kommer

Was een opfrissertje

Peter Wijsman

Super, heb het weer helder!👍🙏!

NN

Top zeg. Dank.

anoniem

Zeer duidelijk, alleen wel discussie met mijn vader verloren :)

Tom

Duidelijk omschreven.

Jelle Bruijnis

Duidelijk, thanks

Fred

Zeer goede uitleg.

vd Plas

Perfekte uitleg voor dummies zoals ik. Bedankt.

Besparen op je abonnement?

Postcode is onbekend
Combinatie is onbekend