Wat betekent bandbreedte voor je internetverbinding?

Bandbreedte is de hoeveelheid informatie die een verbinding binnen een bepaalde tijd kan overdragen. Een internetverbinding met een grote bandbreedte kan dus meer data verwerken.

Marnix de Munck

Marnix de Munck

Specialist Internet

Bandbreedte test

Zodra je internetabonnementen gaat vergelijken, dan zul je ongetwijfeld het woord bandbreedte tegenkomen. Wat houdt deze term precies in, en hoe beïnvloedt de bandbreedte jouw internetervaring? We gaan er wat dieper op in.

Wat is bandbreedte?

Bandbreedte wordt regelmatig verward met internetsnelheid, terwijl het gaat over de maximale hoeveelheid gegevens binnen een bepaalde tijd - uitgedrukt in megabit per seconde (Mbps), of gigabit per seconde (Gbps).

In dit geval is de bandbreedte het vermogen, namelijk de hoeveelheid data wat een verbinding aankan.

Zie het als een waterstraal. Voorbeeld: wil je een bad vullen met een dunne waterstraal in plaats van een brede waterstraal? Dan duurt het langer voordat het bad gevuld is.

1 Mbps is technisch niet sneller dan 10 Mbps. Een foto versturen van 1 Mb duurt met beide verbindingen even lang. Verstuur je een foto van 10 Mb, dan ontvang je die sneller met een verbinding van 10 Mbps. Want daarmee kan je meer Mb's per seconde versturen, vanwege een grotere bandbreedte.

Wat is jouw bandbreedte?

Je internetsnelheid is dus meer dan alleen de bandbreedte, want ook pingsnelheid, pakketverlies, doorvoersnelheid en andere factoren spelen een grote rol. Vooral wanneer meerdere apparaten en personen tegelijkertijd je verbinding gebruiken, dan heb je meer bandbreedte nodig.

Jouw internetabonnement en type aansluiting spelen dus ook een grote rol. Wil je een goed beeld van je internetsnelheid, voer dan onze speedtest uit.

Wat heeft invloed op de haalbaarheid?

Van je provider krijg je een bepaalde hoeveelheid Mbps of Gbps wat alleen haalbaar is onder ideale omstandigheden. In de praktijk valt de bandbreedte soms lager uit, waardoor je internet trager is dan verwacht.

De volgende factoren hebben invloed op je bandbreedte:

Sterkte van het signaal

Is het signaal van je internetprovider niet zo krachtig, bijvoorbeeld omdat het signaal een heel eind moet reizen? Dan is de kans groot dat de beloofde bandbreedte in de praktijk tegenvalt.

Een sterker signaal zorgt voor een betere snelheid. Vooral DSL heeft last van de afstand vanwege een kabel die gemaakt is van koper. Met glasvezelinternet heb je daar veel minder last van.

Internetabonnement

Heb je jaren geleden internetabonnement afgesloten, dan kan je internetgebruik veranderd zijn. In steeds meer huishoudens worden extra apparaten aangesloten op het internet. Of wellicht zijn er wel meer personen in huis bijgekomen. Controleer daarom jaarlijks of de internetsnelheid van je internetabonnement nog wel voldoet.

De stabiliteit van de apparatuur

Verouderde apparatuur kan voor instabiel internet zorgen. Het probleem kan bij jouw apparaten liggen, maar ook bij verouderd materiaal van je provider. Hierdoor komt data niet meer op volle snelheid binnen, wat je internetverbinding vertraagt.

Het type kabels van je internetverbinding

Veel plaatsen in Nederland zijn uitgerust met een verbinding van glasvezel, koper of coax. Het materiaal heeft ontzettend veel invloed op de snelheid waarmee data reist. Glasvezel biedt de snelste verbinding, coax is een stuk trager en koper is de traagste optie.

Draadloos en bekabeld

Hoe je apparaten aangesloten zijn heeft ook invloed op de uiteindelijke internetsnelheid. Zijn je apparaten direct verbonden met een kabel, dan gaat er minder bandbreedte verloren. Gebruik je wifi, dan zal het signaal altijd verzwakt worden, waardoor je minder van je volledige bandbreedte gebruikmaakt.

Drukte op het netwerk

Hoe meer mensen er op je netwerk zitten, des te meer data door een internetverbinding wordt verzonden. Meer apparaten dan je internet aankan, zorgt voor opstoppingen, en dan is dus je bandbreedte niet meer voldoende.

Geef een reactie

0 reacties op dit artikel

Gerelateerde artikelen

Besparen op je abonnement?

Postcode is onbekend
Combinatie is onbekend