Internetsnelheid testen: Upload en Download snelheid meten


internetsnelheid

Met onze speedtest meter (Zonder Flash plugin, dus werkt ook op mobiele telefoons zoals de iPhone, of tablets zoals de Ipad) kan je binnen enkele seconden de snelheid van je up- en downloadsnelheid meten. Zo kan je controleren of de internetsnelheid van je internetverbinding testen op jouw adres en checken of deze overeenkomt met de snelheid van je huidige abonnement. Er is altijd een snelheidsverlies met een DSL-verbinding afhankelijk van de afstand tot de centrale, maar dit mag niet te hoog oplopen.

Voer deze test een aantal keer uit om te controleren of de snelheid constant is of fluctueert. Doe bijvoorbeeld drie testen op verschillende tijdstippen. Controleer of het gemiddelde aantal Mbps klopt met de snelheid die je provider aangeeft. Je snelheid in de speedtest wordt in MB/s aangegeven. Snelheid kan met andere online meters variƫren, probeer daarom ook speedtest.net

Afstand tot de centrale

Met de snelheidstest kan je controleren of de afstand tot de centrale tot een lagere snelheid leidt en of het verlies binnen de marge valt. ADSL verbindingen hebben hier relatief veel last van, zeker in vergelijking tot het glasvezelinternet. Hoe verder je adres van de centrale af zit, des te meer verlies er in snelheid op zal treden.

ADSL, kabel of glasvezel snelheid

Er zijn belangrijke verschillen tussen de snelheden van ADSL, kabelinternet en glasvezel internet. Met een glasvezelverbinding is de snelheid van het uploaden gelijk aan die van het downloaden. Als je de downloadsnelheid gaat controleren van je ADSL-verbinding zal je zien dat het downloaden ongeveer 10x sneller gaat dan het uploaden.

Draadloos internet testen

Maak je gebruik van een draadloos WIFI netwerk, test dan of je draadloze verbinding optimaal werkt. Zorg ervoor dat het modem en de router in orde zijn. Deze vormen vaak een bottleneck (knelpunt). Het heeft geen zin om de internetsnelheid te meten als deze apparaten het signaal niet goed doorgeven. Het is aan te raden om te testen met draad in plaats van wireless, om snelheidsverlies vanwege een draadloze internetverbinding uit te sluiten.