Test je internetsnelheid

Speedtest

Met onze internet speedtest kan je binnen enkele seconden de internetsnelheid op jouw adres meten. Zo kan je controleren of deze overeenkomt met de snelheid van je huidige abonnement. Er is altijd een snelheidsverlies met een DSL-verbinding, afhankelijk van de afstand tot de centrale, maar dit mag niet te hoog oplopen.

Voer deze speedtest een aantal keer uit om te controleren of de snelheid constant is of fluctueert. Voer bijvoorbeeld drie testen uit op verschillende tijdstippen. Controleer vervolgens of het gemiddeld aantal Mbps klopt met de snelheid die je provider aangeeft. Je snelheid in de speedtest wordt in MB/s aangegeven. De internetsnelheid kan met andere online meters variëren, probeer daarom ook speedtest.net voor extra zekerheid.

Wifi internet speedtest

Maak je gebruik van een draadloos wifi netwerk, test dan of je draadloze verbinding optimaal werkt. Zorg ervoor dat het modem en router in orde zijn. Deze vormen vaak een bottleneck (knelpunt). Het heeft geen zin om de internetsnelheid te meten als deze apparaten het wifi-signaal niet goed doorgeven. Een internetsnelheidtest kan je het best via een draad uitvoeren. Met een wireless internetverbinding heb je vaak een snelheidsverlies.

Afstand tot de centrale

speedtest internetsnelheid

Met de speedtest kan je ook controleren of de afstand van jouw adres tot aan de centrale leidt tot een lagere snelheid en of het verlies binnen de marge valt. ADSL-verbindingen hebben hier relatief veel last van, zeker in vergelijking met het glasvezelinternet. Hoe verder je adres van de centrale af ligt, des te meer verlies er in internetsnelheid op zal treden.

Werkelijke internetsnelheid

Volgende consumentenbond informeren alle aanbieders de werkelijke snelheid na het uitvoeren van de postcodecheck. Ook in het contract staat aangeven wat de klant kan verwachten aan internetsnelheid. Providers houden zich hiermee aan de “Gedragscode Transparantie Internetsnelheden”, die per 1 januari 2013 van kracht is gegaan. Je kan de werkelijke snelheid van het internet vergelijken op de website van de provider, na de postcodecheck. Informeer jezelf altijd over de haalbare snelheid op jouw adres wanneer je een internetabonnement af wilt sluiten.

ADSL, kabel of glasvezel internetsnelheid

Verbinding Maximale downloadsnelheid

A(V)DSL

200 Mb/s

Kabel

600 Mb/s

Glasvezel

1 Gb/s

Mobiel internet

150 Mb/s

Er zijn belangrijke verschillen tussen de snelheden van ADSL en glasvezel. Met een glasvezelverbinding is de snelheid van het uploaden gelijk aan die van het downloaden. Als je de downloadsnelheid gaat controleren van je ADSL-verbinding, zal je zien dat het downloaden ongeveer 10x sneller gaat dan het uploaden.