Betekenis URL: Wat is het en hoe werkt het?

Een URL, afkorting van Uniform Resource Locator, is het adres van een webpagina op het internet. Het bestaat uit drie delen: het protocol, de domeinnaam en het pad.

Marnix de Munck

Marnix de Munck

Specialist Internet

URL in browser

We leggen je graag uit wat een URL precies is, met daarbij een enkele voorbeelden. We laten je ook zien hoe je zelf een link kunt maken.

Hoe gebruik je een URL

In de adresbalk van een webbrowser vul je een URL in, dit wordt ook wel een domeinnaam genoemd. Een webbrowser is programma waarmee je websites op het internet kunt bekijken. De meest gebruikte webbrowsers zijn Google Chrome, Safari en Microsoft Edge.

Domeinnaam in adresbalk

Hoe ziet een URL eruit?

Een URL bestaat uit vier delen: het protocol, de domeinnaam, het pad en de querystring.

Het protocol is het type verbinding dat wordt gebruikt. De domeinnaam is het adres van de website, en het pad is de locatie van een bestand op de website. De querystring wordt gebruikt om informatie uit een database te filteren.

Om het duidelijker zie je hieronder een voorbeeldplaatje van een URL:

URL voorbeeld

Hoe werkt een URL-protocol?

De meest gebruikte URL-protocollen zijn "https" voor beveiligde verbindingen. Het protocol wordt opgevolgd door een dubbele punt. Daarna volgen twee schuiven strepen.

Bijvoorbeeld, de URL "https://www.voorbeeld.nl/" gebruikt "https" als protocol. De drie w's (www) zijn eigenlijk niet nodig. Deze keuze om het te gebruiken kan een website-eigenaar zelf maken. Een website is ook altijd zonder "www" bereikbaar.

Feitje: Tim Berners-Lee, de maker van ons moderne internet, heeft toegegeven dat hij een fout heeft gemaakt door aan elk websiteadres een dubbele schuine streep toe te voegen.

Als er een tijdmachine zou zijn, dan zou hij de dubbele schuine strepen compleet weghalen omdat deze overbodig zijn. De rest van een websiteadres zijn wel nodig.

URL-protocollen overzicht

URL-protocolDoel
httpHypertext Transfer Protocol, deze wordt gebruikt voor adressen.
httpsHyperText Transfer Protocol Secure, adressen met beveiligde verbinding.
ftpFile Transfer Protocol wotdt gebruikt voor bestandsdeling.
fileOm lokale bestanden op te vragen.
mailtoEmail beginnen via een hyperlink.

Domeinnaam

De domeinnaam van een website is altijd uniek. Het begint met een punt met daarna de naam van een website. Zo is .internetvergelijk.nl de domeinnaam van mijn website.

Na de domeinnaam volgt de domeinextensie. Dat is het laatste deel van een domeinnaam wat achter de punt komt te staan. De letters zijn meestal een afkorting van een land.

De extensie ".nl" staat bijvoorbeeld voor Nederland. Het staat niet altijd voor een land. Zo staat de extentie ".com" voor "commercial", en ".org" voor "organization".

Padnaam

Het padnaam wordt aangegeven met een schuine streep gevolgd door de naam. Bij bijvoorbeeld "jurkwinkel.nl/jurkjes/" is de padnaam "jurkjes".

Een URL kan ook een link zijn naar bestanden op je computer zoals in dit voorbeeld: C:\gebruikers\documenten\afbeeldingen.

Het geeft de hiërarchie en de structuur weer van mappen op een computer.

Query tekenreeks

De querystring zijn tekens waarmee je informatie uit een database kunt filteren. Een query begint vaak met een vraagteken met daarna de naam van een variabele.

De query "?zoek=appel" is bijvoorbeeld de zoekopdracht met het woord "appel". Met deze zoekopdracht kan een programma zoeken in een database op het woord "appel".

Hoe maak je zelf een URL?

Wil je zelf een URL maken, gebruik dan onderstaande richtlijnen:

  • Gebruik alleen kleine letters.
  • Gebruik geen special tekens.
  • Gebruik koppeltekens in plaatst van een liggende streepjes.
  • Gebruik geen spaties.
  • Maak een URL die je eenvoudig kunt onthouden.

Hoe maak je een link?

Met een URL kun je linken naar een andere webpagina's. Klik je op een link, dan ga je naar een andere pagina. Je kunt een link maken van een plaatje of een tekst in HTML.

Ik maak nu bijvoorbeeld een aanklikbare link naar de homepage van internetvergelijk.nl. In de code ziet dat er zo uit <a href="https://www.internetvergelijk.nl">internetvergelijk.nl</a>.

Er zijn ook diensten om je URL korter te maken. Dit is handig wanneer je een link op sociale media wilt plaatsen. Veelgebruikte url-verkorters zijn TinyURL en Bitly.

Een link delen met andere is niet moeilijk – je kopieert de link en plakt hem waar je hem wilt. Je kunt ook de deelknop gebruiken om een URL te delen op sociale media of via een e-mail.

Geef een reactie

4 reacties op dit artikel

E. Lante

Heel goed. Dit moest ik allang hebben geleerd.

Jaak

Nuttige opfrisser.

henriëtte

"Deelknop" staat er in de tekst.. wat is dit precies?
Marnix de Munck

Marnix de Munck

Hoi Henriëtte, Een deelknop bestaat meestal uit een pictogram. Door op de knop te klikken, wordt een URL (website) gedeeld op sociale netwerken (facebook of twitter) of via bijvoorbeeld Whatsapp. Knoppen voor delen zijn vaak te vinden naast artikelen, video's of andere vormen van inhoud, en bieden gebruikers een snelle manier om inhoud te delen die ze interessant vinden.

Andre Patteet

Krijg de melding url die u gebruikt is onjuist en niet meer geldig, hoe los ik dit op?
Marnix de Munck

Marnix de Munck

Hoi Adres, als een URL niet meer werkt, controleer deze dan op typefouten. Ga ook na of je internetverbinding nog goed werkt. Zoek eventueel in een zoekmachine zoals Google of je een website nog kunt vinden en bereiken. Succes!

Gerelateerde artikelen

Besparen op je abonnement?

Postcode is onbekend
Combinatie is onbekend