Zo kies je de beste telefoon met abonnement!

De combinatie van een telefoon met een abonnement geeft je veel mogelijkheden, want je moet niet alleen nadenken over je toestelkeuze, maar ook het abonnement.

Gelukkig zijn er genoeg keuzes, van goedkope budgetsmartphones tot high-end toestellen. Ook de prijzen van telefoonabonnementen lopen van laag naar hoog.

Telefoon met abonnement vergelijken in drie stappen:

  1. Bepaal je budget: Welk toestel met abonnement je neemt, is een persoonlijke keuze. Het ligt er maar net aan hoeveel je wilt betalen per maand.
  2. Kies je toestel: Ben je iemand die alleen belt en appt, kies dan een middenklasse of budgettelefoon. Wil je mooie foto's kunnen maken, bestel dan een high-end smartphone.
  3. Vergelijk telefoonabonnementen: Het ideale telefoonabonnement heeft een bundel met de juiste hoeveel belminuten en data. Filter daarom op jouw gebruik bij het vergelijken.

Hoe werkt het afbetalen van je smartphone?

Let op dat een telefoon met abonnement te vergelijken is met een lening. Je bent namelijk je mobiele telefoon gespreid aan het afbetalen over de looptijd van je contract.

De telefoonprovider meldt je daarom aan bij het Bureau Kredietregistratie (BKR) als je smartphone duurder is dan € 250. Goed om te weten: dit heeft invloed op andere leningen.

Telefoonproviders zijn verder verplicht je duidelijk te informeren over alle kosten. Ze mogen bijvoorbeeld geen "gratis toestel" vermelden, omdat het altijd gaat om een afbetaling.

Je smartphone is afbetaald wanneer je contract is afgelopen. Je betaalt dan alleen nog maar het mobiele abonnement, wat trouwens iedere maand stilzwijgend wordt verlengd.

Na het beëindigen van je mobiele abonnement adviseren we je te verlengen, of over te stappen naar een nieuw abonnement met toestel.

Door eerst te vergelijken profiteer je weer opnieuw van de beste deal, en je krijgt bovendien een goed overzicht wat providers je te bieden hebben.

Voorbeeldberekening toestel met een abonnement

De Apple iPhone 13 met 128GB kost € 893,00. Hieronder vind je voorbeeld van een berekening wat deze smartphone kost inclusief een abonnement.

2 jaar abonnement met iPhone 13Kosten
Totale kosten abonnement + toestel€ 1.020,00
Eenmalige aanbetaling€ 0,00
Aansluitkosten€ 0,00
Nummerbehoud€ 0,00
Kosten abonnement per maand€ 12,50
Toestel afbetaling per maand€ 30,00
Totaal per maand€ 42,50

Wanneer kun je een telefoon met abonnement afsluiten?

De minimumleeftijd voor het aanvragen van een telefoonabonnement is 18 jaar. Deze wet beschermd minderjarigen tegen financiële problemen.

Ben je zelf minderjarig, dan kan één van je ouders een tweede telefoonabonnement met toestel afsluiten, maar die staat dan niet op jouw naam. Dit is de enige mogelijkheid.

De provider controleert altijd bij Preventel en het BKR of de aankoop verantwoord is. Als je financiële situatie niet positief is, dan mag een telecomprovider je weigeren als klant.

Verder mag je maximaal drie tot vijf telefoonabonnementen op je naam afsluiten per persoon. Het exacte aantal verschilt per provider, maar het zijn er nooit meer dan vijf.

Wanneer kies je voor een nieuw toestel?

Niemand verplicht je uiteraard om elk jaar een nieuwe telefoon te kopen. Past een nieuwe smartphone met abonnement niet binnen je budget, bestel dan gewoon een sim only abonnement! Dit is een mobiel abonnement met je eigen telefoon.

Er zijn meerdere voordelen en nadelen tussen een telefoon met of zonder abonnement. Het is bijvoorbeeld niet altijd zo dat een los toestel altijd goedkoper is dan met abonnement.

Wanneer kies je voor een nieuwe telefoon met abonnement?

  • Je smartphone is verouderd: Dat merk je als alles wat langzamer aanvoelt op je telefoon. Houd rekening dat je toestel na enkele jaren geen belangrijke updates meer ontvangt. Een Androidtelefoon krijgt ongeveer vier jaar updates en een iPhone zes jaar.
  • Je wilt andere functionaliteiten: Wil je meer video's opslaan op je smartphone, dan heb je meer opslag nodig. Wil je betere foto's maken, dan is de kans groot dat een nieuwe telefoon een betere heeft. Dit zijn goede redenen om een nieuwe te kopen.
  • Je budget is veranderd: Ben je klaar met al die dure smartphones van over de duizend euro? Dan wil je misschien wel overstappen naar een goedkope smartphone om te besparen. Of je wilt misschien minder zorgen met onbeperkt mobiel internet.

Zelf de duurste telefoons van de beste telefoonmerken verouderen na enkele jaren, dus een keer is het tijd voor een upgrade. Maar laten we eerlijk zijn, wij van internetvergelijk.nl vinden een nieuwe smartphone altijd weer genieten. :)