Hoe kan ik mijn WIFI wachtwoord veranderen?


wifi wachtwoord

Ben je het WIFI wachtwoord vergeten of wil je het veranderen? Vanuit veiligheidsoogpunt is het ook belangrijk om het WIFI wachtwoord regelmatig aan te passen. Zo verklein je de kans op het feit dat kwaadwillenden je WIFI wachtwoord weten te achterhalen. Vaak is het een kwestie van tijd voordat een wachtwoord is achterhaald namelijk, dus verander het regelmatig.

WIFI wachtwoord achterhalen

Als je het WIFI wachtwoord nog nooit hebt gewijzigd kan het een ingewikkelde klus zijn. Wat moet je doen om het goed gewijzigd te krijgen? Allereerst moet je inloggen op je router. Je hebt dan ook het IP-adres van de router nodig. Dit kun je achterhalen door in de handleiding van de router op te zoeken wat de “default gateway” of “standaard gateway” is. Zodra je die hebt kun je de browser openen (ijvoorbeeld: Chrome, Edge of Firefox). Bij adres (waar je normaal www.website.nl) opgeeft, geef je het IP-adres van de router op. Druk vervolgens op enter, als het goed is kom je op de router login pagina terecht.

WIFI password aanpassen


Zoek in de handleiding op wat het standaard wachtwoord van de router is. Vaak is zowel de gebruikersnaam als het wachtwoord “admin”. Maar het kan ook zo zijn dat de gebruikersnaam admin is, en dat je geen wachtwoord hoeft op te geven. Raadpleeg daarom de handleiding, daarin staat exact vermeld welke gegevens je moet gebruiken.

Heb je de standaard logingegevens in het verleden aangepast dan dien je de zelf opgegeven login gegevens te gebruiken. Als je eenmaal bent ingelogd kun je naar het kopje WIFI toe. Vaak staat er zoiets als “Security”, op die pagina kun je de beveiliging instellen. Ook het WIFI wachtwoord kun je daar aanpassen. Geef het nieuwe wachtwoord op en sla de instellingen op. Sommige routers starten vervolgens opnieuw op, je bent dan even de verbinding kwijt. Na maximaal 5 minuten is de router opgestart.

Omdat er sprake is van een nieuw WIFI wachtwoord moet je wel even de instellingen op je computer of laptop wijzigen. Ook andere apparaten zoals smartphones of tablets hebben nog het oude wachtwoord in de instellingen staan. Deze dien je aan te passen naar het net ingestelde, nieuwe WIFI password.
v