Internet op telefoon

Wanneer wordt 5G internet verwacht? Sneller dan je denkt!

Het lijkt nog ver weg, maar 5G internet is daadwerkelijk in de maak! Nadat 4G internet het stokje van 3G overnam, zit nu de volgende stap er alweer aan te komen. Maar wanneer wordt 5G internet verwacht en wat zijn de verschillen met het 4G netwerk? In deze blog lees je alles over het aankomende 5G netwerk!

Wat is 5G?

De ‘G’ staat voor generatie. Na de tweede, derde en vierde generatie komt nu de vijfde generatie eraan. Behalve voor het internet op je telefoon zijn deze netwerken ook geschikt voor vele andere zaken, zoals het besturen van drones. 5G moet zelfs zo sterk worden dat het zelfrijdende auto’s moet laten rijden.

In sommige landen ter wereld wordt nog steeds gebruik gemaakt van het 2G netwerk, maar hier in Nederland heeft inmiddels bijna iedereen wel een 4G verbinding. En de vijfde generatie komt er dus aan. Het is volop in ontwikkeling en wordt vooral heel erg snel. Uit tests van Samsung is gebleken dat 5G snelheden van 1,25 Gigabyte per seconde kan halen. Dat is honderden keren sneller dan 4G!

Echter zal de internetsnelheid voor ons als normale gebruikers iets lager liggen. In plattelandsgebieden wordt er gestreefd naar minstens 250 Megabyte, terwijl het in de stad sneller zal zijn tot maximaal 500 Megabyte per seconde. Ter vergelijking: 4G internet heeft momenteel voor de normale gebruiker een gemiddelde snelheid van 50 Megabyte per seconde. 5G wordt dus een stuk sneller. Bovendien moet 5G een stabiele verbinding worden en bereikbaar zijn voor iedereen in het aangeboden land.

Het verschil tussen 4G en 5G

Het grootste verschil tussen 4G en 5G is hetzelfde als het grootste verschil tussen 3G en 4G: de snelheid. Behalve de snelheid heeft 5G nog een aantal voordelen ten opzichte van 4G. Momenteel zijn er nog steeds kleine gebieden in Nederland waar geen 4G verbinding mogelijk is bij een aantal providers. Bij 5G gaat dit probleem verholpen worden en zal iedereen overal in het land gebruik kunnen maken van 5G.

5G verbinding zal het hele land gaan dekken. De frequentie ligt een stuk hoger dan bij het 4G netwerk en daardoor is het netwerk een stuk sneller en beter bereikbaar. Een ander voordeel van 5G is dat er veel meer gebruikers tegelijkertijd op het netwerk kunnen dan bij 4G. Ook zal 5G zuiniger zijn dan 4G en zal het mogelijk zijn om meerdere apparaten in huis te verbinden via een 5G verbinding. Kortom: 5G kent eigenlijk geen limieten!

5G internetten op telefoon

De ontwikkeling van 5G

5G is momenteel volop in ontwikkeling. Sterker nog, de eerste technieken zijn al beschikbaar en worden al getest. Europa is al druk bezig met 5G en de Europese Commissie heeft maar liefst 3,5 miljard euro in de ontwikkeling van 5G geïnvesteerd.

Ook in Zuid Korea werken dagelijks vele mensen aan de ontwikkeling van 5G en in Groningen heeft zelfs een kleine gemeente al 5G. Loppersum heeft deze eer. Hier is een testcentrum waar de mogelijkheden van 5G uitvoerig worden onderzocht. Het is hier echter nog niet beschikbaar als mobiel netwerk, maar wel wordt er al veel geëxperimenteerd met zelfrijdende busjes. Loppersum is één van de drie wereldwijde proefgebieden voor 5G.

Samsung denkt er bovendien over na om het 5G netwerk komende zomer in een heel land uit te proberen. Het zou hierbij ook al gaan om het mobiele netwerk, wat maar aangeeft hoe ver de ontwikkelingen al zijn. Deze proef zou moeten gaan plaatsvinden in Roemenië en zal de eerste echte test van 5G onder samenwerkende telecombedrijven zijn.

Wanneer wordt 5G verwacht?

Momenteel is 5G dus volop in de ontwikkeling. Het is de bedoeling dat het 5G netwerk in 2020 in Zuid Korea uitgerold wordt. Vervolgens wil de Europese Unie snel doorpakken en is het de bedoeling dat eind 2020 ten minste één stad per lidstaat de beschikking heeft over een 5G netwerk.

Volgens de staatssecretaris van Economische Zaken is er echter nog te weinig bekend over het 5G netwerk om er binnen twee jaar al gebruik van te maken. Zij stelt dat er geen 5G verbinding in Nederland mogelijk is voor 2023, maar bekijkt nu wel een verzoek van de gemeente Amsterdam. De gemeente Amsterdam wil van de Amsterdam ArenA het eerste stadion ter wereld met een 5G netwerk maken. Dit zou handig zijn om in te voeren voor het EK voetbal in 2020 om de veiligheid te waarborgen. Ons buurland Duitsland wil 5G netwerk in 2021 in het hele land gaan invoeren en ook andere landen willen het zo snel mogelijk in het hele land hebben.

Nederland blijft hier dus wat voorzichtig in. Sowieso moeten er in ons land eerst nieuwe antennes geplaatst worden omdat de oude antennes voor 4G niet sterk genoeg voor 5G zijn. Hierover zijn nog vele vragen wat gezondheid betreft en de Tweede Kamer is er momenteel druk mee bezig. De exacte datum dat jij op je telefoon van 5G netwerk gebruik kunt maken binnen Nederland is dus nog niet bekend, maar het komt er sneller aan dan je denkt. En als het meezit misschien al wel in 2020.

Snel internetten in Nederland

Het duurt nog even voordat 5G in Nederland beschikbaar is. Ben je benieuwd wat het snelste internet is dat je nu in huis kunt halen? Vergelijk dan de mobiel internetabonnementen van verschillende aanbieders op onze website en vind jouw ideale provider!

Datum: 04-04-18