Internet op telefoon

Alles wat je wilt weten over 5G

5G is de vijfde generatie technologie voor mobiel internet, met een hogere snelheid en minder vertraging vergeleken met 4G. Met 5G kun je dus nog sneller draadloos internet ontvangen over het mobiele netwerk van je provider.

Wat is 5G precies?

De ‘G’ in 5G staat voor generatie. Na de tweede, derde en vierde generatie is er nu de vijfde generatie. Deze nieuwe standaard voor mobiel internet gebruikt een compleet nieuw netwerk, inclusief zendmasten.

Steeds meer apparaten zijn verbonden met het mobiele netwerk. Ook gebruiken we steeds meer data. Dat betekent dat er meer capaciteit nodig. 5G is special ontworpen om meer aan te kunnen, maar ook om slimmer om te gaan met data.

Behalve een veel snellere internetverbinding op je telefoon, zijn deze netwerken ook geschikt voor andere zaken. Denk hierbij aan drones of camera’s die hoge kwaliteit videobeelden doorsturen.

Meer antennes, maar wel kleiner

Helaas is er een groot nadeel aan het 5G-netwerk: het bereik van de signalen die zendmasten versturen is vele malen korter. De oorzaak is het gebruik van een hogere frequentie. Voor een goed ontvangst worden daarom overal op korte afstand, zendmasten geïnstalleerd. Deze 5G-antennes zijn kleiner in formaat, en gebruiken ook minder vermogen.

Wat zijn de voor- en nadelen?

Dit zijn de belangrijkste voordelen van 5G:

  • Meer capaciteit: Door een hogere frequentie, en gerichter zenden, ontstaat er meer capaciteit. Het netwerk kan dus meer verwerken.
  • Hogere snelheden. Hogere frequenties en slimmer omgaan met zenden, maakt het mobiele internet sneller.
  • Minder vertraging. Een belangrijk voordeel is de korte reactietijd. Simpelweg gaat het praten met de provider sneller, en daardoor heb je minder last van haperingen.

Wat zijn de nadelen?

  • Beperkt bereik van signalen: het signaal wordt veel slimmer en sneller verzonden, maar het bereik is vele malen korter dan 4G. Je hebt daardoor veel meer zendmasten nodig.
  • Ondersteuning apparaten: Alleen de nieuwste toestellen ondersteunen het nieuwe mobiele netwerk. Oudere mobiele apparaten kunnen dus niet profiteren van de voordelen.
  • Onrust in de maatschappij: De nieuwe technologie veroorzaakt onrust onder een kleine groep tegenstanders. De angst is gevaar voor eventuele schadelijke straling. Op verschillende plekken zijn uit protest zendmasten in de brand gestoken.

Hoe snel is 5G vergeleken met 4G?

Hoewel 5G al is geactiveerd, gaat het hier nog om veel lagere snelheden dan haalbaar is. In 2022 komt de belangrijke 3,5 GHz-band van 5G beschikbaar in Nederland. Dan pas wordt de snelheid hoger dan 4G.

In testomgevingen zijn snelheden van 65000 keer sneller dan 4G haalbaar. Met die snelheden kan je een volledige film downloaden in een fractie van een seconde. Het is niet waarschijnlijk dat jij ooit die snelheden kan halen. In de praktijk zijn er grotere afstanden en obstakels die het signaal moet overbruggen. Ook zijn er meer gebruikers op hetzelfde netwerk.

De maximaal haalbare snelheid van 5G is nu nog maximaal 500 Mbps. Met komst van de nieuwe 5G-frequentie in 2022 zijn veel hogere snelheden mogelijk. 4G zal dan ook voorlopig blijven bestaan.

5G internetten op telefoon

De toekomst van het 5G-netwerk

Voorlopig is 5G het meest geschikt voor mobiele apparaten, en voor plekken zonder vaste verbinding. Hoewel deze nieuwe technologie pas is gestart, zijn er al verwachtingen dat een 5G-router wel eens een concurrent zou kunnen worden van traditionele internetverbindingen. Maar dan met name voor basaal internetgebruik, voor mensen met die niet veel bandbreedte nodig hebben.

Uit eigen onderzoek verwacht meer dan de helft van de Nederlanders dat mobiel internet vast internet zal vervangen. Nederlanders zijn dus erg positief over de snelheid van mobiel internet in de toekomst.

Steeds meer apparaten worden verbonden met mobiel internet om gegevens uit te wisselen. Dat wordt Internet of Things (IoT) genoemd.

Thuis zijn al steeds meer apparaten verbonden. Met 5G kunnen straks hele steden slimmer worden. Denk aan simkaarten in parkeergarages, lantaarnpalen en zelfrijdende auto’s.

Kan 5G jouw wifi vervangen?

Er gaan beweringen rond dat 5G de wifi-verbinding thuis kan vervangen. In theorie gaat die vergelijking goed op, want bij een sterk ontvangst liggen de snelheden een stuk hoger.

Toch is het mobiele netwerk in de praktijk niet ideaal voor binnengebruik. Je bent namelijk erg afhankelijk van de afstand naar een zendmast in de buurt. Ook heeft het mobiele netwerk last van dikke muren van een woning, en van het aantal gebruikers per zendmast.

Daarnaast worden steeds meer woningen aangesloten op het supersnelle glasvezelnetwerk. Met een eigen glasvezelverbinding tot aan je woning ben je altijd zeker van een hoge internetsnelheid.

Ook de ontwikkeling van wifi staat niet stil. Met steeds betere apparatuur en wifi-standaarden is je internet thuis steeds rapper. Voor de buiten de deur is 5G is wel de ideale oplossing voor al je dataverbruik op je smartphone.

Datum: 27-09-21