Hoe snel is mobiel internet en welke aanbieders zijn er?

Met mobiel internet heb je altijd en overal draadloos internettoegang op je mobiele apparaat. Je bent niet meer gebonden aan een vaste locatie met wifi. Dus ook onderweg en in het buitenland kun je dan internetten zonder wifi-verbinding.

Marnix de Munck

Marnix de Munck

Specialist Internet

Wereldbol met internetverbindingen op een mobiel apparaat

Hoe snel is mobiel internet?

Je wilt natuurlijk op topsnelheid internetten op je mobiel. De snelheid wordt gemeten in twee delen, namelijk de downloadsnelheid (hoe snel je data ontvangt) en de uploadsnelheid (hoe snel je data verzendt).

De snelheid van mobiel internet is afhankelijk van verschillende zaken:

  • Het netwerk van je provider: In Nederland zijn er drie netwerken: KPN, T-Mobile, Vodafone. Kleinere providers maken gebruiken één van deze drie providers. Een groter netwerk betekent op meer plekken bereik. Iedere provider heeft een dekkingskaart waar je de dekking in Nederland kunt controleren.
  • Het type verbinding: Er zijn vier soorten mobiele internetverbindingen in Nederland actief: 3G, 4G en 5G. Elke opvolgende generatie is weer sneller dan de vorige. 5G is dan ook de snelste mobiele verbinding.
  • Je locatie: De snelheid van mobiel internetten is afhankelijk van de afstand naar een zendmast. Maar ook van alle obstakels die het signaal kunnen verminderen. Je zult begrijpen dat de dekking binnenhuis daarom een stuk slechter is dan buiten.
  • Je mobiele toestel: Ook de hardware van je toestel speelt een rol. Het ene merk telefoon kan bijvoorbeeld sneller zijn op hetzelfde 5G-netwerk, dan een ander merk. Of heb je nog een 4G-toestel, dan kun je geen gebruik maken van het snellere 5G-netwerk.

De internetsnelheid van mobiel internet wordt vooral bepaald door generatie van het mobiele netwerk:

Type mobiel internetMobiele internetsnelheid
3G8 Mbps
4G450 Mbps
5G1000 Mbps

Welke mobiel internetabonnementen zijn er?

Mobiel internet abonnementen worden vooral verkocht voor telefoons. Daarmee kun je altijd online met je smartphone.

Welke soorten mobiel internet zijn er eigenlijk, en waar moet je op letten bij het uitzoeken van een nieuw abonnement?

Wij hebben een vergelijking gemaakt van alle mobiele providers voor een overzicht met de goedkoopste sim-only abonnementen van Nederland.

  • Prepaid mobiel internet: Met prepaid internet betaal je van tevoren een vast bedrag, in plaatst van elke maand. Je internetbundel is dan een beperkte tijd geldig. Je databundel kan je telkens weer opwaarderen met een nieuw tegoed. Het voordeel is dat je vooraf je kosten al weet.
  • Sim-only internet: Heb je al een goede telefoon en wil je bellen en internetten? Kies dan voor een sim-only abonnement met onbeperkt internet of een bundel. Je betaalt dan alleen voor het mobiele abonnement, en niet voor een telefoon.
  • Data-only abonnement: Geen behoefte meer aan mobiel bellen? Kies dan voor een data-only abonnement. Je betaalt dan alleen voor mobiel internet. Ideaal voor mensen die bellen en berichten sturen via whatsapp, of videobellen via een app.
  • 4G voor thuis: In Nederland zijn er gebieden die lastig te bereiken zijn met een kabelverbinding. In dat geval is mobiel internet voor thuis een uitkomst. Speciaal voor afgelegen plekken zijn er namelijk abonnementen via het mobiele netwerk.

Hoe kies je het beste mobiele internetabonnement?

De kwaliteit van het internet varieert per provider, maar ook de grootte en de kosten van iedere databundel verschillen.

Dit zijn de belangrijkste aandachtspunten bij het uitzoeken van een abonnement voor mobiel internet:

  • Contractduur: In het contract van je mobiel internetabonnement staat de exacte looptijd van je abonnement. In de meeste gevallen is dit een contract voor één of twee jaar. Binnen het contract kun je niet zonder boete overstappen naar een andere provider.
  • Databundel: Je databundel bepaalt hoeveel data je per maand kunt gebruiken. Voor grootgebruikers zijn er onbeperkte databundels, maar de meeste internetters hebben genoeg hebben aan 5 GB per maand.
  • Simkaart: Je ontvang je een unieke simkaart van je provider na het afsluiten van je abonnement. Dit kaartje stop je in je toestel, en bevat alle informatie en instellingen voor je abonnement. Er zitten verschillen in gebruik, een simkaart past ook in bepaalde horloges of tablets. Tenzij je gebruikmaakt van een eSim, een digitale simkaart.
  • Abonnementskosten: De kosten voor mobiel internet zijn afhankelijk van jouw keuzes. De hoeveel data je gebruikt per maand, en eventuele belbundels. Maar ook of je een nieuwe telefoon bij je abonnement wilt ontvangen.

Internetten zonder wifi?

Heb je geen wifi in buurt, maar wil je toch kunnen internetten? Dan kun je met mobiel internet toch nog online. Thuis gebruik je waarschijnlijk draadloos internet via wifi. Ben je buiten de deur, dan gebruik je de verbinding van je telefoonprovider. Dat noemen we mobiele data.

Mobiele data is bijvoorbeeld handig voor in de auto of in een restaurant. We geven je drie goede oplossingen om mobiele data te kunnen gebruiken.

  1. Telefoon als wifi-hotspot: Je hebt dan eigenlijk een wifi-modem in je broekzak, want met een paar klikken maak je een persoonlijke hotspot van je telefoon. Via de instellingen van je telefoon schakel je een persoonlijke hotspot in. Daarna verbind je een tablet, laptop of een andere telefoon draadloos met je telefoon.
  2. Mifi-router met simkaart: Een mifi-router werkt hetzelfde als een standaard router, alleen dan met een simkaart voor internettoegang. Het grote voordeel is de mobiliteit zonder kabels. Je kan met een mifi-router werkelijk waar overal mee naar toe nemen, zelfs naar het buitenland.
  3. Apparaat met simkaartaansluiting: Er zijn tablets, laptops en horloges waar je een simkaart in kan steken voor internettoegang. Voor laptops zijn er ook internet dongels met data-only abonnementen op de markt. Dit geeft je volledige vrijheid om online te werken.

Top 4 aanbieders van mobiel internet

Het is natuurlijk lastig om te zeggen welke voor jou de beste telefoonprovider is. De kwaliteit is sterk afhankelijk van de dekking in jouw regio, de kosten, en de prestaties van de klantenservice.

Wanneer we rekening houden met al deze zaken, komen we uit op de drie providers die gemiddeld genomen het beste mobiele internet aanbieden. Zij scoren hoog op netwerk, service, kosten en betrouwbaarheid.

Best buy

KPN mobiel internet

KPN heeft een sterk imago over hun betrouwbare netwerk. De goede prestaties worden bevestigd door het jaarlijks onderzoek van Umlaut. In 2022 komt KPN namelijk het beste uit de test.

Beste netwerk van Nederland (2022)

Betrouwbaar en sterke prestaties

Niet de goedkoopste mobiele aanbieder

kpn logo
Best buy

Simyo mobiel internet

Deze budgetprovider biedt goede deals aan, maar internetten buiten je bundel is relatief duur.

Klanten zijn heel tevreden met de service van de provider, en er zijn weinig klachten over traag of wegvallend internet.

Van de Consumentenbond krijgt Simyo het hoogste cijfer.

Hoge waardering door klanten.

Goede prijs-kwaliteit verhouding.

Internetten buiten de bundel is prijzig.

simyo logo
Best buy

Simpel mobiel internet

Simpel biedt voordelige mobiele abonnementen aan. Traag internet is nauwelijks een probleem voor klanten, al is internetten buiten je bundel wel relatief duur.

Vaak de goedkoopste aanbieder.

Gebruik het sterke T-Mobile netwerk.

Buiten de bundel zijn de tarieven duur.

simpel logo
Best buy

T-Mobile mobiel internet

T-Mobile heeft vele jaren achterelkaar het best geteste mobiele netwerk van Nederland. Inmiddels staat KPN bovenaan en T-Mobile op de tweede plek.

Beste getest netwerk van alle providers.

Onbeperkt internet voor een goede prijs.

Belminuten zijn relatief duur.

t-mobile logo

Geef een reactie

0 reacties op dit artikel

Gerelateerde artikelen

Besparen op je abonnement?

Postcode is onbekend
Combinatie is onbekend