Data simkaart: Sim only abonnement met alleen internet


In 2022 waren 910.000 simkaarten gebruikt voor alleen mobiel internet. Maar wat houdt een data only abonnement precies in, welke providers bieden het aan, en waar moet je op letten tijdens je zoektocht? Dat leggen we aan je uit

Marnix de Munck

Marnix de Munck

Specialist Internet

Data only simkaart

Vergelijk aanbieders van data only abonnementen

Niet alle provider bieden een en sim only abonnement met data only. In Nederland kun je alleen terecht bij Odido, KPN en Vodafone. Deze abonnementen verschillen van elkaar. Vergelijk daarom hieronder alle aanbieders voordat je een abonnement afsluit.

Beste keus

KPN Mobiel internet

Een KPN mobiel internet abonnement is ideaal voor als je veel onderweg bent en overal online wilt zijn. Je ontvangt extra korting als je al klant bent van KPN met vast internet.

Je krijgt korting als je al internet bij KPN hebt.

Je kiest tussen 1 GB en 10 GB.

1 jaar, 2 jaar of maandelijks opzegbaar contracten.

De maximale downloadsnelheid is 300 Mbps

Je krijgt standaard toegang tot 5G.

1 GB: 10 euro per maand
10 GB: 25 euro per maand

KPN logo

Vodafone data simkaart

Met een data simkaart van Vodafone kun je onbeperkt internetten op je smartphone, tablet of laptop, zonder dat je betaalt voor belminuten of sms'jes. Je kunt kiezen uit verschillende data only abonnementen, afhankelijk van je snelheid en datalimiet.

Je kiest tussen 1 GB, 5 GB en 15 GB

De maximale downloadsnelheid is 350 Mbps.

Je kunt kiezen tussen 4G en 5G.

1 GB: 10 euro per maand
5 GB: 20 euro per maand
15 GB: 30 euro per maand

Vodafone logo

Odido Data Sim Only

Odido biedt een voordelig data only abonnement voor je tablet of laptop. Hiermee kun je onbeperkt internetten, zonder zorgen over extra kosten. Heb je al een Odido abonnement, dan krijg je extra combinatiekorting.

Je kiest tussen 1 GB, 5 GB en onbeperkt.

De looptijd is één of twee jaar.

Bundel maandelijks aanpasbaar.

Je kunt kiezen tussen 4G en 5G.

1 GB: 12,50 euro per maand
Onbeperkt: Vanaf 25,00 euro per maand

Odido logo

De goedkoopste data only abonnement vind je bij KPN en Vodafone voor 10 euro per maand met standaard toegang tot 5G. Odido is de enige provider met onbeperkte data.

Wat is een data only-abonnement?

In 2022 waren 910.000 simkaarten gebruikt voor alleen mobiel internet. Maar wat houdt een data only abonnement precies in, welke providers bieden het aan, en waar moet je op letten tijdens je zoektocht? Dat leggen we aan je uit.

Een data only abonnnement is een vorm van sim only met alleen data, en dus zonder belminuten of sms'jes. Je krijgt ook geen 06-nummer, maar een 097-nummer. Elke maand betaal je een vast bedrag voor het gekozen aantal GB’s.

Een data sim only is dus een mobiel abonnement met alleen internet, zodat je altijd en overal online bent, ook met je tablet of laptop.

Een sim only met internettoegang is vooral geschikt voor laptops en tablets, want met zo kun je overal internetten, werken, video’s kijken, e-mailen en meer. Ook op plekken met slechte, of zonder wifi. Met een data only abonnement houd je dit in eigen hand. De databundel is ook geldig in Europa, dus ook voor op reis kan het handig zijn.

Hoe kies je een data sim only abonnement?

Dit zijn de belangrijkste aandachtspunten bij het uitzoeken van een data only-abonnement:

  • De provider: Elke provider heeft weer andere prijzen en type abonnementen. Ook kun je kijken of je een combivoordeel kunt ontvangen.
  • De databundel: Dit bepaalt hoeveel data je per maand kunt gebruiken, van 1 GB tot onbeperkt. Met onze tool maak je een inschatting van je dataverbruik.
  • De looptijd van het abonnement: Providers bieden één- en tweejarig contract, of een maandelijks opzegbaar abonnement. Hoe meer flexibiliteit, hoe meer je betaalt.
  • Mobiel netwerk: Met 5G behaal je een hogere internetsnelheid en minder vertraging dan bij 4G. Bij sommige providers betaal je een meerprijs voor 5G-internet.

De grote providers bieden (nog) geen prepaid data simkaart aan, maar alleen in abonnementsvorm. Maar we houden het scherp in de gaten.

Data simkaart met onbeperkt internet

Odido is de enige provider die een onbeperkt data only abonnement met alleen mobiel internet aanbiedt met een maandprijs van 25,00 euro. Met onbeperkt internet zit je niet gebonden aan een databundel met een beperkt aantal GB's.

Vergelijk hier de goedkoopste sim only abonnementen met bellen en sms'jes, voor wanneer je niet alleen internet wilt bestellen.

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je veelgestelde vragen of data only abonnementen.

Je krijgt van de providers altijd meerdere simkaarten in één: de reguliere simkaart, micro-simkaart en nano-simkaart. Je kunt daarmee zelf de juiste simkaart maken op formaat. Sommige laptops hebben een gleuf om de simkaart in te stoppen. Als deze gleuf niet aanwezig is, dan kun je gebruikmaken van een dongel. Je stopt de simkaart dan in de dongel, en steekt deze in de USB-poort van je laptop. Er zijn tablets en andere apparaten die een eSIM abonnement ondersteunen. Dat werkt via software en niet met een fysieke simkaart.

Ook voor je smartphone kun je een data only-abonnement afsluiten, mocht je geen behoefte hebben aan bellen of smsen. Er zijn bovendien tegenwoordig verschillende apps waarmee je via je mobiele netwerk kunt bellen. Het kan in sommige gevallen voordeliger zijn om voor een abonnement met de laagste belbundel te kiezen. Ook belangrijk om te weten is dat je je huidige telefoonnummer niet kunt behouden, omdat je een nieuw 097-nummer krijgt.

Je mobiele internetsnelheid wordt gemeten in twee delen, namelijk de downloadsnelheid (hoe snel je data ontvangt) en de uploadsnelheid (hoe snel je data verzendt). De snelheid van het internet hangt van verschillende zaken af zoals, 4G of 5G. 5G, de locatie waar je je bevindt, en het apparaat dat je gebruikt.

Bij KPN halen klanten via 5G gemiddeld een downloadsnelheid van 191,51 Mbps en 39,81 Mbps upload.

Simkaarten met alleen aan databundel worden niet alleen door mobiele telefoons, laptops en tablets gebruikt, maar ook Machine-to-machine (M2M). Het gaat dan bijvoorbeeld om auto's, alarmsystemen, rookmelders en energiemeters. Maar ook voor MiFi waarbij je een kaart gebruikt in een mobiele routers. Deze simkaarten heten M2M-simkaarten.

Geef een reactie

0 reacties op dit artikel

Gerelateerde artikelen

Beter en goedkoper internet?

Postcode is onbekend
Combinatie is onbekend