Waar ligt glasvezel in Nederland?

Waar is glasvezel beschikbaar in Nederland, en wat is de planning? We deden onderzoek naar de actuele uitrol van het glasvezelnetwerk.
Want niet alleen KPN legt glasvezel aan, ook Delta, T-Mobile en kleine aanbieders zijn bezig het glasnetwerk uit te breiden.

Kaart van Nederland met vergrootglas

Het aantal glasvezelaansluitingen in Nederland is in 2023 met 25% gestegen tot 7,13 miljoen. Inmiddels zijn er 7,13 miljoen huishoudens met een glasvezelkabel tot aan hun woning. Ongeveer 2,60 miljoen van deze woningen hebben daadwerkelijk een actief glasvezelinternetabonnement.

90% van Nederland is inmiddels aangesloten op het glasvezelnetwerk. Het is de verwachting dat bijna alle huishoudens in 2025 zijn aangesloten, en in 2030 zou iedereen in Nederland een glasvezelaansluiting moeten hebben.

Glasvezelkaart van Nederland

Bekijk de glasvezelkaart van Nederland om te zien welke regio’s al zijn aangesloten.

Glasvezelkaart van Nederland 2022
De glasvezelkaart van 2022 laat de uitrol van glasvezel in Nederland zien

Bekijk hier een hoge resolutie van de glasvezelkaart. De afbeelding is door ons bewerkt om een hoge resolutie mogelijk te maken. Of gebruik een interactieve variant van de Telecommonitor om op postcodeniveau in te zoomen.

Op dit moment ligt er in iedere provincie van Nederland glasvezel, maar nog niet elk dorp of stad is aangesloten. Dit is duidelijk te zien op bovenstaande glaskaart.

De uitrol van glasvezel is ongelijk verdeeld in Nederland, het ligt vooral in het oosten van het land. Grote delen van de Randstad, en dunbevolkte gebieden zoals Zeeland, Groningen en Zuid-Limburg lopen achter.

Welke aanbieders leggen glasvezel aan?

KPN heeft 50 tot 55 procent van de markt de meeste huishoudens aangesloten. Hier zie je overzicht verschillende internetproviders en hun aandeel van de glasvezelmarkt:

ProviderMarktaandeel glasvezel
KPN50-55%
Delta Fiber15-20%
ODF10-15%
Glaspoort5-10%

Daarnaast zijn er lokale initiatieven van providers zonder winstoogmerk die het glasnetwerk aanleggen, beheren en vervolgens internetdiensten op het netwerk leveren. Het gaat bijvoorbeeld om Kabelnoord, Stichting Kabelnet Veendam en CAI Harderwijk.

Nog lokaler zijn de burgerinitiatieven, bijvoorbeeld in buitengebieden waar de grote providers nog geen commerciële kansen zien. Je kunt denken aan initiatieven zoals HSLnet in de gemeente Heeze-Leende in Brabant.

Jarenlang is de aanleg van het glasvezelnetwerk weinig opgeschoten, maar inmiddels is de rivaliteit groot, met elke maand nieuwe steden en dorpen die worden aangesloten.

Glasvezelkaart ontwikkeling aanleg 2011 tot 2022
De aanleg van glasvezel in Nederland van 2011 tot 2021

Dubbele glasvezelaansluitingen

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) stimuleert de verschillende providers om zoveel mogelijk samen te werken. Dat moet voorkomen dat er in stedelijke gebieden meerdere glasvezelnetwerken liggen.

Op dit moment lijken de providers elkaar nog regelmatig in de weg te zitten, wat de uitrol bemoeilijkt. Door de inzet te stroomlijnen moet het volgens de ACM makkelijker worden om in 2030 ieder huishouden in Nederland te voorzien van een glasvezelaansluiting.

Glasvezel aanleggen: hoe gaat dat?

Komt er glasvezel in je wijk, dan ontvang je een brief ter aankondiging. Ook komt iemand van de glasvezelleverancier bij je aan de deur voor een toelichting op de plannen. Belangrijk om te weten: de aanleg van glasvezel is gratis, maar je moet wel toestemming geven.

Benieuwd naar alle verschillen tussen coax en glasvezel, lees dan onze uitgebreide vergelijking van glasvezel- en kabelinternet.

glasvezelkabel aanleggen in de grond
De glasvezelkabel wordt tot in je woning aangelegd

Wanneer komt er glasvezel op je adres?

Er worden miljarden geïnvesteerd om in rap tempo de rest van Nederland te verglazen. Vergunningen, graven en afspraken maken met aannemers en gemeentes, maakt dat de uitrol een enorme operatie is.

Glasvezel heeft veel voordelen, daarom is het niet gek dat je wilt weten of je al aan de beurt bent voor het snelle en moderne internet. Soms is het netwerk al aangelegd in een bepaalde regio. In andere gevallen moet het netwerk nog worden aangelegd, en dit kan enige tijd duren.

Het zelf aanleggen van een glasvezelverbinding is een dure oplossing die financieel niet altijd de moeite waard is. Meestal wordt dit dan ook zakelijk aangevraagd. We praten dan over duizenden tot tienduizenden euro’s.

Ons advies is om geduldig te wachten tot je aan de beurt bent. Dan wordt de hele glasvezelaansluiting gratis voor je aangelegd met jouw toestemming. Daarna kun je profiteren van alle voordelen van glasvezelinternet.

Ben je benieuwd of er in jouw buurt al glasvezel ligt? Doe dan onze glasvezel postcodecheck om de beschikbaarheid op te vragen.

Ben je geholpen met deze pagina?

Geef een reactie

4 reacties op dit artikel

Js

Zijn vandaag hier door de straat gegaan. Er is een blauwe kabel de grond in gegaan. Volgens mijn info is dit geen glasvezel maar dsl kabel. Koper
Marnix de Munck

Marnix de Munck

Hallo, De blauwe kabel is een grondkabel van KPNnetwerk.nl. Het lijkt mij sterk dat koper wordt aangelegd, maar normaal gesproken zijn glasvezelkabels oranje van kleur. Misschien kun je het even navragen bij KPN.

njb@xs4all.nl

Glasvezel in Nederland is vrijwel nergens aangelegd en er zijn mij geen plannen bekend of het ooit tot in elk huis zal worden aangelegd. Geduldig wachten tot je aan de beurt bent zal 10-tallen jaren of meer duren.

njb@xs4all.nl

Glasvezel in Nederland is vrijwel nergens aangelegd en er zijn (mij) geen plannen bekend of het ooit tot in elk huis zal worden aangelegd. Internet en TV providers leveren via bestaande telefoonlijnen of via het kabelnetwerk van b.v. Ziggo. Geduldig wachten tot je aan de beurt bent zal 10-tallen jaren of meer duren.
Marnix de Munck

Marnix de Munck

Goedendag, dat klopt inderdaad niet helemaal, al meer dan de helft van alle huishoudens heeft een glasvezelaansluiting. KPN wil tegen 2025 ongeveer 80% van de Nederlandse huishoudens van glasvezel hebben voorzien. Het kan inderdaad een tijdje duren voordat iedereen toegang heeft, maar de uitrol gaat relatief snel de laatste jaren. Nog even geduld hebben dus.
Marnix de Munck

Marnix de Munck

Hallo, De helft van Nederland heeft al toegang tot glasvezel, dus die kunnen al supersnel uploaden en downloaden! In 2025 zullen 84% van de huishoudens aangesloten zijn op het glasvezelnetwerk. In 2030 is de verwachting dat praktisch iedereen in Nederland aangesloten is.

Annita

Waar kan ik precies zien waar overal glasvezel ligt van Delta? We wachten nu al jaren dus ik word een beetje ongeduldig.
Marnix de Munck

Marnix de Munck

Hoi Annnite, ik snap maar al te goed dat je aansloten wilt zijn op glasvezel. Ik heb het even voor je opgezocht en op deze pagina zie je precies per provicie waar glasvezel van Delta ligt. Mijn onze postcodecheck voor glasvezel kun je ook controleren of je al bent aangesloten op het "DELTA Netwerk". We hebben geen planning over de uitbreiding, daarvoor zul je echt Delta moeten contacten. Succes!