In het eerste kwartaal van 2023 werden bij 450.000 huishoudens glasvezel aangelegd. Er zijn nu 6,14 miljoen huishoudens met een glasvezelkabel tot aan hun woning.
2,48 miljoen hebben daadwerkelijk een actief glasvezelinternetabonnement, een stijging van 80.000 vergeleken met 2022.
Meer dan de helft van alle Nederlandse huishoudens is inmiddels aangesloten op het glasvezelnetwerk. De verwachting is dat 84% van de huishoudens in 2025 is aangesloten. In 2030 zou iedereen in Nederland een glasvezelaansluiting moeten hebben.
Tip: ben je benieuwd of er in jouw buurt al glasvezel ligt? Doe dan onze glasvezel postcodecheck om de beschikbaarheid op te vragen.
Glasvezelkaart van Nederland
Bekijk de glasvezelkaart van Nederland om te zien welke regio’s al zijn aangesloten.

Bekijk hier een hoge resolutie van de glasvezelkaart. De afbeelding is door ons bewerkt om een hoge resolutie mogelijk te maken. Of gebruik een interactieve variant van de Telecommonitor om op postcodeniveau in te zoomen.
Waar zie je waar glasvezel ligt?
Op dit moment ligt er in iedere provincie van Nederland glasvezel, maar nog niet elk dorp of stad is aangesloten. Dit is duidelijk te zien op bovenstaande glaskaart.
De uitrol van glasvezel is ongelijk verdeeld in Nederland, het ligt vooral in het oosten van het land. Grote delen van de Randstad, en dunbevolkte gebieden zoals Zeeland, Groningen Zuid-Limburg lopen achter.
Op de glaskaart (tot eind 2022) van Stratix, en de Telecommonitor van ACM (tot en met begin 2023) kun je zien hoeveel huishoudens er per gemeente zijn aangesloten op het glasvezelnetwerk.
Hoe staan we ervoor in Nederland?
De Autoriteit Consument en Markt, NLconnect en Telecompaper en internetvergelijk.nl doen regelmatig onderzoek naar de status van glasvezel in Nederland. Uit de laatste bevindingen van 2023 blijkt dat:
- In het eerste kwartaal van 2023 zijn 450.000 woningen verbonden met glasvezel.
- Delta biedt sinds het voorjaar van 2023 al glasvezelinternet tot 2 Gbps.
- Delta Fiber heeft Fiberglass Zuidenveld en FiberFlevo overgenomen.
- Glaspoort een belang van 50% genomen in GlasDraad.
- KPN heeft de glasvezelnetwerken van Primevest overgenomen.
- T-Mobile verliest alleenrecht Open Dutch Fiber
- Meer dan 6 miljoen van de ruim 8 miljoen huishoudens heeft glasvezel.
- Aanbieders op schema liggen om in 2030 iedereen te hebben aangesloten
Welke aanbieders leggen glasvezel aan?
De grootste providers die zich op glasvezel richten zijn KPN en T-Mobile. Daarnaast spelen DeltaFiberNetwerk, E-Fiber, ViberQ en Glaspoort een belangrijke rol. Die laatste provider is een samenwerking tussen KPN en ABP.
Daarnaast zijn er lokale initiatieven van providers zonder winstoogmerk die het glasnetwerk aanleggen, beheren en vervolgens internetdiensten op het netwerk leveren. Het gaat bijvoorbeeld om Kabelnoord, Stichting Kabelnet Veendam en CAI Harderwijk.
Nog lokaler zijn de burgerinitiatieven, bijvoorbeeld in buitengebieden waar de grote providers nog geen commerciële kansen zien. Je kunt denken aan initiatieven zoals HSLnet in de gemeente Heeze-Leende in Brabant.
Tot nu toe is 75 procent van het glasvezelnetwerk aangelegd door KPN NetwerkNL. Nummer twee is Delta Fiber Netwerk met meer dan een miljoen aansluitingen. Maar ook T-Mobile is actief, met recent een overname van Cambrium.
Hoe ver zijn de aanbieders met hun uitrol van glasvezel?
Jarenlang is de aanleg van het glasvezelnetwerk weinig opgeschoten, maar inmiddels is de rivaliteit groot, met elke maand nieuwe steden en dorpen die worden aangesloten.

Wij hebben de verschillende providers op een rijtje gezet, hoe ver zij zijn, en waar zij aan werken:
- KPN wil jaarlijks 500.000 extra huishoudens aansluiten op glasvezel. Inmiddels zijn meer dan 3 miljoen huishoudens aangesloten en is de provider in zo’n 100 gebieden aan het werk.
- T-Mobile werkt er hard aan om een miljoen woningen aan te sluiten op het glasvezelnetwerk. De provider maakt regelmatig bekend welke nieuwe steden, dorpen en wijken er worden aangesloten.
- DeltaFiberNetwerk met de merken DELTA en Caiway, werkt aan de aanleg en het onderhoud van glasvezel in Nederland. Inmiddels hebben zo’n 1 miljoen huishoudens en bedrijven een aansluiting. Daar komen iedere week zo’n 6.000 adressen bij.
- E-Fiber is met glasvezel al actief in meer dan 20 gebieden in Nederland.
- ViberQ pakt regelmatig nieuwe projecten op, voornamelijk in buitengebieden. Op internet toont de provider een overzicht van de recent gestarte projecten en de nieuw aangekondigde gebieden in Nederland.
- Glaspoort zal de komende jaren op meer dan 2.000 plaatsen in Nederland glasvezel aanleggen. Het gaat om gebieden in alle 12 provincies van het land.
Voorkomen van dubbele glasvezelaansluitingen
De Autoriteit Consument en Markt (ACM) stimuleert de verschillende providers om zoveel mogelijk samen te werken. Dat moet voorkomen dat er in stedelijke gebieden meerdere glasvezelnetwerken liggen.
Op dit moment lijken de providers elkaar nog regelmatig in de weg te zitten. Door de inzet te stroomlijnen moet het volgens de ACM makkelijker worden om in 2030 ieder huishouden in Nederland te voorzien van een glasvezelaansluiting.
Glasvezel aanleggen: hoe gaat dat?
Komt er glasvezel in je wijk, dan heb je een brief ontvangen ter aankondiging. Ook komt iemand van de glasvezelleverancier bij je aan de deur voor een toelichting op de plannen.
Belangrijk om te weten: de aanleg van glasvezel is gratis, je hoeft er dus niet aan mee te betalen. Ons advies is dan ook om altijd goedkeuring te geven.
Benieuwd naar alle verschillen tussen coax en glasvezel, lees dan een uitgebreide vergelijking van glasvezel- en kabelinternet.

Wanneer is jouw adres aan de beurt?
Er worden miljarden geïnvesteerd om in rap tempo de rest van Nederland te verglazen. Vergunningen, graven en afspraken maken met aannemers en gemeentes, maakt dat de uitrol een enorme operatie is.
Glasvezel heeft veel voordelen, daarom is het niet gek dat je wilt weten of je al aan de beurt bent voor het snelle en moderne internet.
Soms is het netwerk al aangelegd in een bepaalde regio. In andere gevallen moet het netwerk nog worden aangelegd, en dit kan enige tijd duren.
Het zelf aanleggen van een glasvezelverbinding is een dure oplossing die financieel niet altijd de moeite waard is. Meestal wordt dit dan ook zakelijk aangevraagd. We praten dan over duizenden tot tienduizenden euro’s.
Ons advies is om geduldig te wachten tot je aan de beurt bent. Dan wordt de hele glasvezelaansluiting gratis voor je aangelegd met jouw toestemming. Daarna kun je profiteren van alle voordelen van glasvezelinternet.
3 reacties op dit artikel
Js
njb@xs4all.nl
Marnix de Munck
Annita
Marnix de Munck