Waar ligt glasvezel in Nederland?

Waar is glasvezel beschikbaar in Nederland, en wat is de planning? We deden onderzoek naar de actuele uitrol van het glasvezelnetwerk.
Want niet alleen KPN legt glasvezel aan, ook Delta, T-Mobile en kleine aanbieders zijn bezig het glasnetwerk uit te breiden.

Marnix de Munck

Marnix de Munck

Specialist Internet

Kaart van Nederland met vergrootglas

In 2023 werden bij 1,5 miljoen huishoudens glasvezel aangelegd. Er zijn nu ruim 7 miljoen huishoudens met een glasvezelkabel tot aan hun woning. 2,60 miljoen hebben daadwerkelijk een actief glasvezelinternetabonnement.

90% van Nederland is inmiddels aangesloten op het glasvezelnetwerk. Het is de verwachting dat bijna alle huishoudens in 2025 zijn aangesloten. In 2030 zou iedereen in Nederland een glasvezelaansluiting moeten hebben.

Tip: ben je benieuwd of er in jouw buurt al glasvezel ligt? Doe dan onze glasvezel postcodecheck om de beschikbaarheid op te vragen.

Glasvezelkaart van Nederland

Bekijk de glasvezelkaart van Nederland om te zien welke regio’s al zijn aangesloten.

Glasvezelkaart van Nederland 2022
De glasvezelkaart van 2022 laat de uitrol van glasvezel in Nederland zien

Bekijk hier een hoge resolutie van de glasvezelkaart. De afbeelding is door ons bewerkt om een hoge resolutie mogelijk te maken. Of gebruik een interactieve variant van de Telecommonitor om op postcodeniveau in te zoomen.

Waar zie je waar glasvezel ligt?

Op dit moment ligt er in iedere provincie van Nederland glasvezel, maar nog niet elk dorp of stad is aangesloten. Dit is duidelijk te zien op bovenstaande glaskaart.

De uitrol van glasvezel is ongelijk verdeeld in Nederland, het ligt vooral in het oosten van het land. Grote delen van de Randstad, en dunbevolkte gebieden zoals Zeeland, Groningen Zuid-Limburg lopen achter.

Hoe staan we ervoor in Nederland?

De Autoriteit Consument en Markt, NLconnect, Telecompaper en internetvergelijk.nl doen regelmatig onderzoek naar de status van glasvezel in Nederland. Uit de laatste bevindingen van 2023 blijkt dat:

 • In het eerste kwartaal van 2023 zijn 450.000 woningen verbonden met glasvezel.
 • Delta biedt sinds het voorjaar van 2023 al glasvezelinternet tot 2 Gbps.
 • Delta Fiber heeft Fiberglass Zuidenveld en FiberFlevo overgenomen.
 • Glaspoort heeft een belang van 50% genomen in GlasDraad.
 • KPN heeft de glasvezelnetwerken van Primevest overgenomen.
 • T-Mobile verliest alleenrecht op het netwerk van Open Dutch Fiber.
 • Meer dan 6 miljoen van de ruim 8 miljoen huishoudens heeft glasvezel.
 • Aanbieders liggen op schema liggen om in 2030 iedereen te hebben aangesloten.

Welke aanbieders leggen glasvezel aan?

De grootste providers die zich op glasvezel richten zijn KPN en T-Mobile. Daarnaast spelen DeltaFiberNetwerk, E-Fiber, ViberQ en Glaspoort een belangrijke rol. Die laatste provider is een samenwerking tussen KPN en ABP.

Daarnaast zijn er lokale initiatieven van providers zonder winstoogmerk die het glasnetwerk aanleggen, beheren en vervolgens internetdiensten op het netwerk leveren. Het gaat bijvoorbeeld om Kabelnoord, Stichting Kabelnet Veendam en CAI Harderwijk.

Nog lokaler zijn de burgerinitiatieven, bijvoorbeeld in buitengebieden waar de grote providers nog geen commerciële kansen zien. Je kunt denken aan initiatieven zoals HSLnet in de gemeente Heeze-Leende in Brabant.

Tot nu toe is 75 procent van het glasvezelnetwerk aangelegd door KPN NetwerkNL. Nummer twee is Delta Fiber Netwerk met meer dan een miljoen aansluitingen. Maar ook Open Dutch Fiber is actief, met recent een overname van Cambrium.

Hoe ver zijn de aanbieders met hun uitrol van glasvezel?

Jarenlang is de aanleg van het glasvezelnetwerk weinig opgeschoten, maar inmiddels is de rivaliteit groot, met elke maand nieuwe steden en dorpen die worden aangesloten.

Glasvezelkaart ontwikkeling aanleg 2011 tot 2021
De aanleg van glasvezel in Nederland van 2011 tot 2021

Wij hebben de verschillende providers op een rijtje gezet, hoe ver ze zijn, en waar zij aan werken:

 • KPN wil jaarlijks 500.000 extra huishoudens aansluiten op glasvezel. Inmiddels zijn meer dan 3 miljoen huishoudens aangesloten en is de provider in zo’n 100 gebieden aan het werk. 
 • T-Mobile werkt er hard aan om een miljoen woningen aan te sluiten op het glasvezelnetwerk. De provider maakt regelmatig bekend welke nieuwe steden, dorpen en wijken er worden aangesloten.
 • DeltaFiberNetwerk met de merken DELTA en Caiway, werkt aan de aanleg en het onderhoud van glasvezel in Nederland. Inmiddels hebben zo’n 1 miljoen huishoudens en bedrijven een aansluiting. Daar komen iedere week zo’n 6.000 adressen bij.
 • E-Fiber is met glasvezel al actief in meer dan 20 gebieden in Nederland.
 • ViberQ pakt regelmatig nieuwe projecten op, voornamelijk in buitengebieden. Op internet toont de provider een overzicht van de recent gestarte projecten en de nieuw aangekondigde gebieden in Nederland. 
 • Glaspoort zal de komende jaren op meer dan 2.000 plaatsen in Nederland glasvezel aanleggen. Het gaat om gebieden in alle 12 provincies van het land.

Dubbele glasvezelaansluitingen

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) stimuleert de verschillende providers om zoveel mogelijk samen te werken. Dat moet voorkomen dat er in stedelijke gebieden meerdere glasvezelnetwerken liggen.

Op dit moment lijken de providers elkaar nog regelmatig in de weg te zitten, wat de uitrol bemoeilijkt. Door de inzet te stroomlijnen moet het volgens de ACM makkelijker worden om in 2030 ieder huishouden in Nederland te voorzien van een glasvezelaansluiting.

Glasvezel aanleggen: hoe gaat dat?

Komt er glasvezel in je wijk, dan heb je een brief ontvangen ter aankondiging. Ook komt iemand van de glasvezelleverancier bij je aan de deur voor een toelichting op de plannen.

Belangrijk om te weten: de aanleg van glasvezel is gratis, je hoeft er dus niet aan mee te betalen. Ons advies is dan ook om altijd goedkeuring te geven.

Benieuwd naar alle verschillen tussen coax en glasvezel, lees dan een uitgebreide vergelijking van glasvezel- en kabelinternet.

glasvezelkabel aanleggen in de grond
De glasvezelkabel wordt tot in je woning aangelegd

Wanneer is jouw adres aan de beurt?

Er worden miljarden geïnvesteerd om in rap tempo de rest van Nederland te verglazen. Vergunningen, graven en afspraken maken met aannemers en gemeentes, maakt dat de uitrol een enorme operatie is.

Glasvezel heeft veel voordelen, daarom is het niet gek dat je wilt weten of je al aan de beurt bent voor het snelle en moderne internet.

Soms is het netwerk al aangelegd in een bepaalde regio. In andere gevallen moet het netwerk nog worden aangelegd, en dit kan enige tijd duren.

Het zelf aanleggen van een glasvezelverbinding is een dure oplossing die financieel niet altijd de moeite waard is. Meestal wordt dit dan ook zakelijk aangevraagd. We praten dan over duizenden tot tienduizenden euro’s.

Ons advies is om geduldig te wachten tot je aan de beurt bent. Dan wordt de hele glasvezelaansluiting gratis voor je aangelegd met jouw toestemming. Daarna kun je profiteren van alle voordelen van glasvezelinternet.

Ben je geholpen met deze pagina?

Geef een reactie

4 reacties op dit artikel

Js

Zijn vandaag hier door de straat gegaan. Er is een blauwe kabel de grond in gegaan. Volgens mijn info is dit geen glasvezel maar dsl kabel. Koper
Marnix de Munck

Marnix de Munck

Hallo, De blauwe kabel is een grondkabel van KPNnetwerk.nl. Het lijkt mij sterk dat koper wordt aangelegd, maar normaal gesproken zijn glasvezelkabels oranje van kleur. Misschien kun je het even navragen bij KPN.

njb@xs4all.nl

Glasvezel in Nederland is vrijwel nergens aangelegd en er zijn mij geen plannen bekend of het ooit tot in elk huis zal worden aangelegd. Geduldig wachten tot je aan de beurt bent zal 10-tallen jaren of meer duren.

njb@xs4all.nl

Glasvezel in Nederland is vrijwel nergens aangelegd en er zijn (mij) geen plannen bekend of het ooit tot in elk huis zal worden aangelegd. Internet en TV providers leveren via bestaande telefoonlijnen of via het kabelnetwerk van b.v. Ziggo. Geduldig wachten tot je aan de beurt bent zal 10-tallen jaren of meer duren.
Marnix de Munck

Marnix de Munck

Goedendag, dat klopt inderdaad niet helemaal, al meer dan de helft van alle huishoudens heeft een glasvezelaansluiting. KPN wil tegen 2025 ongeveer 80% van de Nederlandse huishoudens van glasvezel hebben voorzien. Het kan inderdaad een tijdje duren voordat iedereen toegang heeft, maar de uitrol gaat relatief snel de laatste jaren. Nog even geduld hebben dus.
Marnix de Munck

Marnix de Munck

Hallo, De helft van Nederland heeft al toegang tot glasvezel, dus die kunnen al supersnel uploaden en downloaden! In 2025 zullen 84% van de huishoudens aangesloten zijn op het glasvezelnetwerk. In 2030 is de verwachting dat praktisch iedereen in Nederland aangesloten is.

Annita

Waar kan ik precies zien waar overal glasvezel ligt van Delta? We wachten nu al jaren dus ik word een beetje ongeduldig.
Marnix de Munck

Marnix de Munck

Hoi Annnite, ik snap maar al te goed dat je aansloten wilt zijn op glasvezel. Ik heb het even voor je opgezocht en op deze pagina zie je precies per provicie waar glasvezel van Delta ligt. Mijn onze postcodecheck voor glasvezel kun je ook controleren of je al bent aangesloten op het "DELTA Netwerk". We hebben geen planning over de uitbreiding, daarvoor zul je echt Delta moeten contacten. Succes!