glasvezel aanleggen

Waar ligt glasvezel in Nederland?

Voor zo’n 2,5 miljoen huishoudens in Nederland is het al zover: ze zijn aangesloten op het glasvezelnetwerk. Zij hebben dus razendsnel internet, televisie en telefonie. Wil jij weten of in jouw regio ook al glasvezel is aangelegd? Of ben je benieuwd welke aanbieders er allemaal glasvezel aanleggen en diensten op het glasvezelnetwerk aanbieden? In deze blog beantwoorden we die vragen. Je kan ook direct een postcodecheck doen op jouw adres. Verder leggen we uit hoe het aanleggen van glasvezel in zijn werk gaat.

Wat is glasvezel en waar in Nederland is het aangelegd?

Glasvezel heeft veel voordelen. Op dit moment ligt er in iedere provincie van Nederland glasvezel. Op de glaskaart van onderzoekbureau Stratix kun je zien hoeveel huishoudens er per gemeente zijn aangesloten op het glasvezelnetwerk. Als je naar die kaart kijkt, zie je dat er wel grote verschillen zijn per regio. In provincies zoals Flevoland, Overijssel en Gelderland zijn bijvoorbeeld veel meer huishoudens op het glasvezelnetwerk aangesloten dan in Zeeland. Als je wilt weten of glasvezel voor jou beschikbaar is, kun je je adres invoeren bij onze glasvezel internet check. Is dat niet zo en vraag jij je af: ‘wanneer krijg ik glasvezel op mijn adres?’ Dan zou je eens kunnen kijken op de website van Reggefiber. Dit is de grootste aanlegger van glasvezel. Als je jouw postcode of plaatsnaam invoert, lees je of Reggefiber al actief is in jouw buurt.

Glasvezel kaart

Wil je precies zien waar glasvezel is aangelegd, bekijk dan de kaart hieronder. Je in detail het glasvezelnetwerk in alle gebieden en steden bekijken.

Wie legt glasvezel aan?

Ongeveer 80 procent van het glasvezelnetwerk wordt aangelegd en beheerd door Reggefiber. Investeringsmaatschappij CIF is na Reggefiber de grootste aanlegger van glasvezel in Nederland. Zij werken vooral in Twente en het Westland. In sommige gemeenten zorgen lokale kabelaars voor de verglazing van het netwerk. Dat veel mensen staan te springen om een glasvezelaansluiting, blijkt wel uit bewonersinitiatieven. Zoals bijvoorbeeld glasvezelinreeuwijk.nl. Dit is één van de vele lokale organisaties die lobbyen voor glasvezel in hun gemeente.

Glasvezel aanleggen: stap voor stap

Komt er glasvezel in jouw wijk? Dan wil je vast weten hoe dat in zijn werk gaat. Als het goed is heb je al wat folders of brieven gekregen ter aankondiging. En meestal komt er vóór de aanleg aanvangt iemand bij je aan de deur voor een toelichting op de plannen. Belangrijk om te weten: de aanleg van glasvezel is gratis, jij hoeft er niet aan mee te betalen.

internetkabels

De aanleg gaat in 4 stappen:

Stap 1: de kabel in je straat

De glasvezelkabel wordt eerst in de hele straat aangelegd. Hiervoor halen ze tegels uit de stoep en graven ze een geul. In die geul komt de kabel. Het werk is niet zo ingrijpend dat de hele straat afgesloten hoeft te worden. Als het goed is weet je precies wanneer ze bij jou voor de deur aan de slag gaan, zodat je jouw auto eventueel aan de kant kunt zetten.

Stap 2: de kabel naar je huis

Daarna wordt de glasvezelkabel van de straat naar jouw huis getrokken. Dit doen de kabelaars met een speciale boor. Hiermee boren ze een smalle tunnel onder je tuin door. Ze hoeven de tuin dus niet overhoop te halen.

Stap 3: de kabel je huis in

Nu zijn jullie er bijna! In stap 3 wordt de glasvezelkabel door de buitenmuur naar binnen geboord. Jij bepaalt zelf op welke plek dit precies gebeurt. Hierna plaatst de installateur een speciaal ontworpen glasvezelmodem.

Stap 4: aan de slag

Heb jij al een abonnement afgesloten bij een provider die internet, televisie of telefonie op de glasvezelkabel aanbiedt? Dan heb je een modemrouter (plus eventueel televisiedecoder) ontvangen. Als je die installeert op de modem van de glasvezelkabelaar, kun je aan de slag!

Zelf glasvezel laten aanleggen als particulier

Als particulier kan je zelf een offerte opvragen voor het aanleggen van een glasvezelkabel naar je woning. De prijzen hiervoor zijn flink. Meestal wordt dit dan ook zakelijk aangevraagd. We praten dan wel over duizenden tot tienduizenden euro’s. Wellicht zijn er meerdere woningen in het buitengebied die ook voorzien willen worden van snel internet. In dat geval zouden de aanlegkosten gedeeld kunnen worden. Toch blijft het aanleggen van een persoonlijke glasvezelkabel een dure oplossing die niet altijd financieel de moeite waard is.

Welke aanbieders zijn er op het glasvezelnetwerk?

Als er glasvezel in jouw straat wordt aangelegd, hoef je niet direct over te stappen naar een van de glasvezel aanbieders. Dit kun je ook gerust later. Het voordeel van de glasvezelkabel ten opzichte van de ‘normale’ kabel, is dat er meestal meerdere aanbieders actief zijn op glasvezel. Je hebt dus wat te kiezen. Op dit moment is KPN de grootste provider. Maar ook XS4ALL en Telfort bieden veel abonnementen aan op de glasvezelkabel. Is de kabel in jouw regio aangelegd door investeringsmaatschappij CIF? Tot de zomer van 2015 was die kabel alleen open voor Caiway. Nu zitten ook de internetproviders Fiber en Solcon op de kabels van CIF. Bij aanbieder Ziggo is een groot deel van het netwerk al van glasvezel, behalve het stukje dat de huizen ingaat. Dit is volgens Ziggo ook niet nodig. Met nieuwe technologieën zeggen ze nog veel meer snelheid uit hun huidige netwerk te kunnen halen.

Datum: 25-04-17