Glasvezel check: vergelijk alle aanbieders

Ontdek of glasvezel op je adres beschikbaar is

Postcode is onbekend
Combinatie is onbekend

Hoe werkt de glasvezel check?

Met de glasvezelcheck controleer je eenvoudig welke aanbieders van glasvezel op jouw adres beschikbaar zijn. Vertel ons eerst waar je woont. Daarna vergelijk je eenvoudig de prijzen en snelheden van alle glasvezelaanbieders.

Via glasvezelkabels kun je razendsnel internetten met de snelheid van het licht. Meer dan de helft van Nederland heeft al toegang tot glasvezelinternet. Met onze postcodecheck ontdek je snel de beschikbaarheid voor jouw woning!

Hoe werkt de glasvezel postcodecheck:

 1. Vul eerst je postcode in.
 2. Vul daarna je huisnummer in.
 3. Klik dan op de knop: Check glasvezel.
Glasvezel in Nederland beschikbaar

Glasvezel abonnementen

Kies voor een glasvezelabonnement. Een groot huishouden kan met een glasvezelabonnement op volle snelheid internetten en ongehinderd streamen.

Goedkoopste glasvezel

t-mobile logo

35,00

per maand

T-Mobile Glasvezel-internet 100 Mbps

downloadsnelheid
100Mbps
uploadsnelheid
100Mbps

Snelste glasvezel

kpn logo

52,50

per maand

KPN Glasvezel-internet 1000 Mbps

downloadsnelheid
1000Mbps
uploadsnelheid
1000Mbps

Tip: Glasvezel internet en tv

t-mobile logo

50,00

per maand

T-Mobile DSL-internet 100 Mbps & TV

downloadsnelheid
100Mbps
uploadsnelheid
30Mbps
zenders
64

Snelheid glasvezel vergelijken

Met glasvezelinternet download en upload je binnen enkele seconden een complete film. Glasvezel is veel sneller dan een ouderwetse kabel- of DSL-verbinding.

Met glasvezelinternet kun je namelijk veel sneller downloaden! Met snelheden tot 12 maal hoger dan traditionele kabels.

Ook uploaden gaat bijna zo snel als het licht. Met een 77 maal snellere upload kun je grote bestanden versturen, en games spelen zonder enige vertraging!

InternettypeDownloadUploadMaandprijsAansluitingen
Glasvezel1000 Mbps1000 MbpsVanaf € 355,1 Miljoen
Kabel1000 Mbps70 MbpsVanaf € 407,3 Miljoen

Glasvezelaanbieders vergelijken

Glasvezelaanbieders leveren voornamelijk op het netwerk van KPN, T-Mobile, Glaspoort, E-Fiber, ViberQ en Delta. Er zijn ook lokale aanbieders met een beperkt postcodegebied.

Goedkoopste glasvezelproviders

GlasvezelaanbiederMaximale snelheidKosten
T-Mobile1000 Mbps€ 35,00
Budget50 Mbps€ 40,00
Youfone50 Mbps€ 40,00
Tweak1000 Mbps€ 41,50
Online.nl100 Mbps€ 41,50
Delta150 Mbps€ 42,50
KPN50 Mbps€ 42,50
Caiway250 Mbps€ 43,95

* De kosten en beschikbaarheid zijn per postcodegebied verschillend. Doe daarom onze glasvezel postcodecheck, en controleer alle providers die kunnen leveren op jouw adres.

Waarom kiezen voor een glasvezelverbinding?

Glasvezel tot aan je woning wordt Fiber to the Home (FTTH) genoemd. De glasvezelverbinding loopt dan helemaal tot in je woning. Daarom is een glasvezelverbinding veelbeter dan kabelinternet.

Met een glasvezelverbinding haal je de hoogste internetsnelheid van Nederland. Een groot voordeel is de uploadsnelheid die even snel is als de downloadsnelheid. Heb je bijvoorbeeld een abonnement met 1 Gbps, dan is je uploadsnelheid net zo snel.

Werk je in de cloud, of download en deel je regelmatig grote bestanden. Dan is een glasvezelaansluiting de beste keuze voor supersnel en stabiel internet.

Glasvezel is namelijk speciaal gemaakt om het digitale internetsignaal snel en goed te kunnen versturen.

Glasvezelkabel

Voordelen van glasvezel

Glasvezel kan veel meer gegevens verzenden dan coax. Maar wist je dat glasvezel ook veel minder energie gebruikt? We geven je alle voordelen op een rij:

 • Hoge snelheid: Internetten via razendsnelle laserstralen.
 • Stabiel internet: Glasvezels zijn minder gevoelig voor storing.
 • Veel vermogen: Genoeg bandbreedte voor grote gezinnen.
 • Synchroon: Uploaden en downloaden gaat even snel.
 • Zuinig: Heeft veel minder energie nodig.

Nadelen van glasvezel

Glasvezel heeft vele voordelen, maar er ook nadelen. Het grootste nadeel is je straat tijdelijk open moet om glasvezel aan te kunnen leggen.

 • Beschikbaarheid: Nog niet overal in Nederland verkrijgbaar.
 • Soms hogere prijzen: Inkoopprijs voor andere aanbieders zijn soms hoger.
 • Monteur nodig: Voor installatie thuis is een monteur nodig.
 • Overlast voor bewoners: Straten moeten opengebroken worden om kabels te leggen.

Wanneer is glasvezel op jouw adres beschikbaar?

Snel internet via glas is de toekomst. Daarom wordt het glasvezelnetwerk in Nederland in hoog tempo aangelegd. In Nederland zijn inmiddels ruim 5 miljoen woningen aangesloten.

Je adres bepaalt of je in een gebied woont met glasvezel. Dit kun je regelmatig controleren met onze glasvezelcheck. Zo weet je zeker of je al glasvezelinternet kunt bestellen.

Kom je niet door de postcodecheck, dan ligt er nog geen glasvezelnetwerk in je buurt. Vraag dan de planning op voor het aanleggen van een glasvezelnetwerk bij je gemeente.

Vragen over glasvezel internet

Glasvezel is sneller, betrouwbaarder en heeft een grotere bandbreedte dan elk ander type internetverbinding. Meer weten over glasvezel internet?

Volgens meerdere bronnen is KPN de beste glasvezelaanbieder van 2022 tot nu toe. De beoordeling gaat over het alles-in-1 pakket met internet, tv en bellen. Consumenten zijn dus bij KPN het meest tevreden over al deze diensten.

Hoewel het netwerk van Ziggo voor 97% uit glasvezel tot aan de straatkast bestaat, is de kabel naar de woning van coax. Je internet gaat dan via de coaxkabel en niet via een glasvezelkabel. Daarmee is je internetsnelheid lager en minder stabiel. Vooral de uploadsnelheid is via Ziggo stukken trager.

Sterker nog, Ziggo is de enige grote internetproviders die géén glasvezel levert aan consumenten in Nederland.

Ziggo's Giganet haalt voorlopig nog dezelfde downloadsnelheid, maar met een trage upload is het eigenlijk geen concurrent. Daarnaast is de ping ook trager.

Er zijn 26 glasvezelaanbieders voor consumenten met verschillende dekkingsgebieden. Enkele van deze aanbieders zijn KPN, T-Mobile, Delta, Caiway, Freedom, Online.nl, Youfone, Tweak, Glasnet, Stipte, Trinded, Fiber, SNLR, Onvi, RapidXS, Solcon en Budget.

Er zijn ook kleinere providers die voornamelijk die het buitengebied actief zijn: SKV, Fiber, Jonaz, Netrebel, Kliksafe, Plinq, Kabeltex, Breedband Helmond, Kabelnoord, SKP en Greennet.

Veel mensen vragen zich af of een glasvezelabonnement duurder is. Het hangt af van wie het netwerk is. Het is bekend dat het KPN-netwerk hogere toegangstarieven rekent dan bijvoorbeeld E-Fiber. Om die reden kan een aanbieder hetzelfde internetabonnement bijvoorbeeld goedkoper aanbieden via het netwerk van ViberQ dan via KPN.

Ten slotte biedt de eigenaar of huurder van een netwerk goedkopere tarieven. Voor een glasvezelabonnement rekent bijvoorbeeld KPN niet meer dan voor DSL. Ook T-Mobile kan glasvezel via het eigen netwerk goedkoper aanbieden.

Een groot deel van Nederland is aangesloten op het glasnetwerk. Uit eigen onderzoek bleek dat de Randstad in de aanleg lang achterliep. Ook de Randstad wordt nu op volle toeren verglaasd. KPN zal zelfs het hele kopernetwerk verglazen.

Ook veel steden en dorpen zijn aan de beurt zoals: Amsterdam, Den Haag, Zoetermeer, Helmond, Zwijndrecht, Beverwijk, IJmuiden, Oldenzaal, Rijswijk, Papendrecht en Almelo.