Glasvezel check: vergelijk alle aanbieders

Ontdek of glasvezel op je adres beschikbaar is

Postcode is onbekend
Combinatie is onbekend

Vergelijk alle glasvezelaanbieders

Wil je weten welke glasvezelaanbieders beschikbaar zijn op jouw adres? Gebruik dan onze handige glasvezel check. Voer eerst je adresgegevens in, en krijg vervolgens een overzicht van alle beschikbare glasvezelproviders, inclusief hun prijzen en internetsnelheden.

Hoe werkt de glasvezel postcodecheck?

Meer dan de helft van Nederland beschikt over glasvezelinternet. Met onze glasvezel postcodecheck zie je snel of jouw woning ook is aangesloten op het glasvezelnetwerk.

 1. Vul eerst je postcode in.
 2. Vul daarna je huisnummer in.
 3. Klik dan op de knop: Check beschikbaarheid.
Kaart met glasvezel in Nederland

Voordelige glasvezel abonnementen

Op zoek naar een glasvezel abonnement dat zowel snel als betaalbaar is? Bekijk onze top 3 en ontdek welke het beste bij je past.

Goedkoopste glasvezel

odido logo

35,00

per maand

Odido Glasvezel-internet 100 Mbps

downloadsnelheid
100Mbps
uploadsnelheid
100Mbps

Snelste glasvezel

kpn logo

52,50

per maand

KPN Internet Glasvezel 1000 Mbps

downloadsnelheid
1000Mbps
uploadsnelheid
1000Mbps

Black-Friday: 12 maanden voor 35,- of coolblue bon voor €250,-

Tip: Glasvezel internet en tv

odido logo

50,00

per maand

Odido DSL-internet 100 Mbps & TV

downloadsnelheid
100Mbps
uploadsnelheid
30Mbps
zenders
64

Hoe snel is glasvezel?

Met glasvezel haal je snelheden die tot wel 12 keer hoger liggen dan bij een standaard kabelverbinding. Je download en upload een complete film in slechts enkele seconden. Dat is een wereld van verschil als je het vergelijkt met traditionele kabel- of DSL-verbindingen.

Ook uploaden gaat bijna net zo snel als het licht. Dankzij de 77 keer snellere upload kun je grote bestanden versturen en games spelen zonder vertraging.

VerbindingDownloadUploadMaandprijsAansluitingen
Glasvezel2000 Mbps2000 MbpsVanaf € 356,14 Miljoen
Kabel1000 Mbps70 MbpsVanaf € 407,99 Miljoen

Welke providers bieden glasvezel aan?

Er zijn verschillende providers die glasvezel aanbieden. Van grote aanbieders tot kleinere aanbieders. De bekendste zijn: Budget, KPN, Delta, Caiway, Fiber, Online.nl, Freedom Internet, Youfone, Tweak en T-Mobile.

De goedkoopste glasvezelproviders

GlasvezelproviderPrijs per maandDownloadsnelheidUploadsnelheid
T-Mobile€ 35,00100 Mbps100 Mbps
Caiway€ 35,00100 Mbps100 Mbps
RapidXS€ 39,501000 Mbps1000 Mbps
Jonaz€ 39,951000 Mbps1000 Mbps
Tweak€ 41,001000 Mbps1000 Mbps
Glasnet€ 42,50500 Mbps500 Mbps
Onvi€ 42,50500 Mbps500 Mbps

*De kosten en beschikbaarheid zijn per postcodegebied verschillend. Controleer welke providers glasvezel bij jou kunnen leveren met onze postcodecheck.

Waarom zou je glasvezel nemen?

Kies je voor een glasvezelverbinding, dan ben je verzekerd van razendsnel en stabiel internet. Vergeleken met kabelinternet levert glasvezel niet alleen hogere snelheden, maar biedt het ook stabieler internet met minder kans op storingen.

Werk je in de cloud, of download en deel je regelmatig grote bestanden. Dan is glasvezel de beste keuze. Glasvezel is namelijk speciaal gemaakt om digitale informatie snel en goed te kunnen versturen.

Daar komt bij dat glasvezel een uitstekende keuze is voor grotere huishoudens. Met een glasvezelabonnement kan iedereen in huis probleemloos en op volle snelheid internetten en streamen.

Glasvezelkabel

Voordelen van glasvezel

Glasvezel biedt hoge internetsnelheid, stabiliteit en is energiezuinig. Ideaal voor:

Nadelen van glasvezel

Ondanks de vele voordelen, zijn er nadelen zoals:

 • Beschikbaarheid: Nog niet overal in Nederland.
 • Hogere prijzen: Soms duurder.
 • Installatie: Monteur nodig.
 • Overlast: Aanleg vereist openbreken van straten.

Wanneer is glasvezel beschikbaar?

Snel internet via glas is de toekomst. Daarom wordt het glasvezelnetwerk in Nederland in hoog tempo aangelegd. In Nederland zijn inmiddels ruim 6 miljoen woningen aangesloten.

Gebruik onze glasvezelcheck om te achterhalen of glasvezel al in je buurt beschikbaar is. Vul je postcode en huisnummer in, en je ziet direct of je al kunt profiteren van de voordelen die glasvezel te bieden heeft.

Ben je nog niet aangesloten? Vraag dan bij je gemeente naar de planning.

Veelgestelde vragen

Glasvezel is sneller, betrouwbaarder en heeft meer bandbreedte dan andere internetverbindingen. Meer weten over glasvezel? Bekijk de veelgestelde vragen.

KPN is de beste glasvezelaanbieder van 2023 volgens de laatste onderzoeken met een score van 7,8. Dit is een beoordeling van het alles-in-1 pakket met internet, tv en bellen. De klanten van KPN zijn het meest tevreden over deze diensten.

De beste glasvezelaanbieders van het jaar 2023:

 • KPN: met een score van 7,8
 • Freedom Internet: met een score van 7,7
 • Solcon: met een score van 7,3
 • T-Mobile Thuis: met een score van 7,0
 • Delta: met een score van 6,9

Hoewel 97% van het Ziggo-netwerk uit glasvezel tot aan de straatkast bestaat, loopt de laatste kabel naar de woning via coax. Dat betekent dat de internetsnelheid en stabiliteit lager zijn, vooral bij het uploaden. Ziggo is zelfs de enige grote provider die geen glasvezel tot aan de woning levert.

Ziggo's Giganet biedt wel een hoge downloadsnelheid, maar met een trage upload en pingsnelheid is internet via de kabel eigenlijk geen concurrent.

Er zijn 26 glasvezelaanbieders met ieder zijn eigen dekkingsgebied.

De grootste aanbieders zijn KPNT-MobileDeltaCaiwayFreedomOnline.nlYoufone, Tweak, Glasnet, Stipte, Trined, Fiber, SNLR, Onvi, RapidXS, Solcon en Budget.

Er zijn ook kleinere providers die voornamelijk die het buitengebied actief zijn, zoals SKV, Fiber, Jonaz, Netrebel, Kliksafe, Plinq, Kabeltex, Breedband Helmond, Kabelnoord, SKP en Greennet.

Glasvezelaanbieders leveren voornamelijk op het netwerk van KPN, E-Fiber en Delta. Daarnaast zijn er lokale aanbieders met een beperkt postcodegebied.

Glasvezelabonnementen zijn bij sommige providers goedkoper dan DSL, afhankelijk van wie het netwerk is. Het is bekend dat het KPN-netwerk hogere toegangstarieven in rekening brengt dan E-Fiber.

De eigenaar van een netwerk biedt echter lagere tarieven aan. KPN rekent geen extra kosten voor een glasvezelabonnement.

Op dit moment zijn de meeste gebieden in Nederland aangesloten op glasvezel. KPN is van plan het kopernetwerk uiteindelijk te vervangen door glasvezel. Ook veel steden en dorpen zijn aan de beurt zoals: glasvezel in Amsterdam, Den Haag, glasvezel in Zoetermeer, Helmond, Zwijndrecht, Beverwijk, IJmuiden, Oldenzaal, Rijswijk, Papendrecht en Almelo.