Wat is glasvezel en wat zijn alle voordelen?

Met een glasvezelverbinding wordt informatie als licht door vezels van glas verzonden. Dit gaat ontzettend snel. Een glasvezelkabel bestaat uit een bundel van vezels, elk net zo dun als een haar.

Marnix de Munck

Marnix de Munck

Specialist Internet

Glasvezel sneller internet

Wat is een glasvezelnetwerk?

Met een glasvezelabonnement wordt digitale informatie met hulp van laserlicht door de flinterdunne glasvezels gestuurd. Daardoor kun je uploaden en downloaden met een zeer hoge snelheid.

Het doorgeven van informatie via een glasvezelkabel kun je vergelijken met het doorseinen van een morsecode. Door een lamp steeds aan en uit te schakelen, ontstaat er een manier van het overbrengen van informatie.

Bij glasvezel werkt het net zo: digitale informatie (denk aan films, mailtjes, websites) wordt verstuurd met een laserlicht. Met een gigantische snelheid wordt het laserlicht aan- en uitgeschakeld. Hoe sneller dat gaat, hoe meer informatie wordt verstuurd.

Je hebt een glasvezelmodem nodig die deze lichtsignalen omzet naar een bruikbaar signaal voor internet, televisie en bellen.

Hoe wordt glasvezel gemaakt?

Een glasvezelkabel bestaat uit zeer dunne optische vezels (0,007 mm). Deze glasvezels zijn voor 90% gemaakt uit zuiver glas (silicaat). Met een mengsel van verschillende grondstoffen worden lange draden gemaakt door verhitting.

De vezel bestaat uit een kern van glas omgeven door een reflectieve beschermlaag. Het licht blijft door de beschermlaag in de vezel zitten. Dit maakt glasvezel ideaal voor het transport van digitale informatie over lange afstanden.

Deze dunne draden worden gemaakt met speciale apparatuur. Hieronder zie je een video die de productie van glasvezelkabels uitlegt.

Wanneer is glasvezel uitgevonden

Rond het jaar 1660 ontdekte Sir Isaac Newton (ubricious Alcock) tijdens een experiment dat licht uit vele verschillende kleuren bestaat.

In de jaren zestig ontdekten Elias Snitzer en Will Hicks dat laserlicht door glasvezel kon reizen zonder verstoringen. Het enige probleem was teveel lekkage van licht.

Charles Kao ontdekte later dat onzuiverheden in het glas lichtlekkage veroorzaakten. Zijn onderzoek naar dit onderwerp hielp glasvezelkabels te ontwikkelen

Glasvezel werd eind jaren 70 door telecombedrijven gebruikt voor meer bandbreedte en lagere kosten dan het kopernetwerk.

Pas in het begin van de eenentwintigste eeuw werd glasvezel op grote schaal uitgerold naar huishoudens en bedrijventerreinen.

Wat zijn de voordelen van glasvezelinternet?

Glasvezel is nodig omdat de vraag naar bandbreedte sterk toeneemt. Volgens sommige berekeningen gebruiken we in 2030 wereldwijd zelfs twee keer gegevens over het internet.

Het merendeel van Nederland heeft al toegang tot het glasvezelnetwerk. Deze huishoudens ontvangen glasvezelinternet met genoeg bandbreedte voor een groot gezin.

Alle voordelen van glasvezelinternet een rij:

 1. Internetten met de snelheid van het licht: Internet via glasvezel is het snelste netwerk in Nederland. Als je een internetpakket koopt bij een glasvezelaanbieder, dan kun je kiezen voor snelheden tot 8000 Mbps.
 2. Meer bandbreedte: Een glasvezelkabel heeft veel vermogen in de vorm van bandbreedte. Daarmee heb je een snelle internetverbinding, die ook nog eens veel tegelijkertijd aankan.
 3.  Uploaden en downloaden even snel: Bij glasvezel zijn de upload- en downloadsnelheid hetzelfde (symmetrische verbinding). Dus of je nu informatie van het internet ophaalt of verstuurt: het gaat beide even snel. Dat is een groot voordeel. Bij andere verbindingen is de uploadsnelheid namelijk veel lager.
 4. Stabiel internet: Je glasvezelverbinding haalt altijd de maximale snelheid. Ook je buren hebben geen invloed op jouw internetsnelheid. Ook het weer, of andere elektrische apparaten kunnen je internet niet meer verstoren.
 5. Zuiniger in gebruik: De kabels van glasvezel gebruiken laserlicht, geen elektriciteit. Daarnaast gaat de apparatuur van het glasvezelnetwerk 60% zuiniger om met stroom volgens onderzoek. Daardoor wordt er uiteindelijk veel minder energie gebruikt.
 6. Open netwerk: Het glasvezelnetwerk is open voor andere aanbieders. Elke provider kan hierop zijn internetabonnementen aanbieden. Jij hebt dus als consument meer vrijheid bij het kiezen van je internetprovider.

Wat zijn de nadelen van glasvezel?

Glasvezel heeft bijna alleen maar voordelen. Toch kan ik wel een nadeel bedenken, namelijk het aansluiten van tv via glasvezel. Je hebt een netwerkkabel nodig van je modem naar je televisie. Veel mensen hebben wel een coaxbekabeling in huis maar geen UTP-netwerk.

Gelukkig zijn er genoeg oplossingen om je tv met een glasvezelverbinding te gebruiken.

Een ander nadeel is de beperkte toegang tot het glasvezelnetwerk voor veel mensen. Nog steeds is een aanzienlijk deel (ongeveer 40%) van Nederland nog niet aangesloten.

Hoe wordt je op glasvezel aangesloten?

Via glasvezel kun je snel en stabiel internet, bellen en televisie ontvangen met de snelheid van het licht. Het klinkt als iets uit een sciencefictionfilm, maar miljoenen Nederlandse huishoudens zijn al aangesloten op het glasvezelnetwerk.

Verbindingen vanaf de provider tot aan de wijkkasten gaan nu al over glasvezel. Ben jij aangesloten op glasvezel, dan loopt er ook een glasvezelkabel vanaf de wijkkast helemaal tot in je woning (meterkast). Gelukkig krijgen steeds meer huishoudens in Nederland een glasvezelaansluiting.

Misschien ben je de afkorting FTTH weleens tegengekomen. Dit staat voor Fiber to the Home, en dat betekend een glasvezelaansluiting tot de woning. In 2004 werden woningen in de gemeente Nuenen als eerste in Nederland aangesloten op een glasvezelnetwerk.

Hoe werkt het aanleggen van glasvezel?

 1. Een provider maakt afspraken met de gemeente voor het aanleggen.
 2. Verdeelkasten worden in je wijk geplaatst.
 3. Glasvezelkabels worden vanaf de verdeelkasten tot aan de woningen getrokken.
 4. Aannemers maken een afspraak om het aansluitpunt in je woning te installeren.

Hoe kan je glasvezel thuis gebruiken?

Ben je thuis al aangesloten op het glasnetwerk, en heb je een glasvezelabonnement? Dan komt een monteur bij je langs om het aansluitpunt (Fiber Termination Unit) te monteren.

Belangrijk is om eerst het juiste aansluitpunt in je meterkast te vinden. Daarna begint installeren. We zetten alle stappen voor je op een rij:

 1. Check je postcode: Kijk eerst of je bent aangesloten op het glasvezelnetwerk met een internet check. Zo ja, vergelijk dan alle internetpakketten op prijs en snelheid en sluit een abonnement af.
 2. Zoek het glasvezelkastje: Controleer of een glasvezelaansluitpunt al geïnstalleerd is in je meterkast. Het gaat om een wit kastje met een stroomkabel die in het stopcontact zit. Dit is de plek waar je de glasvezelmodem op aan gaat sluiten.
 3. Glasvezelmodem aansluiten: De provider zal het glasvezelmodem aanleveren. Hier zit een handleiding bij, zodat je zelf het glasvezelmodem kunt aansluiten. De lampjes op het modem geven aan wanneer de installatie goed is uitgevoerd.
 4. Apparaten verbinding met glasvezelinternet: De laatste stap is al je apparaten verbindingen met een netwerkkabel op het modem, of draadloos via wifi. Sluit ook je tv aan op glasvezel met een netwerkkabel. Gebruik cat6-kabels of hoger bij een gigabit abonnement, dan zit je goed.

Is een glasvezelabonnement duurder?

Met glasvezel heb je een betere internetverbinding dan via koper of coax, en je betaalt er maandelijks niet meer voor. De kosten van glasvezel hangen vooral af van het type internetabonnement en de provider die je kiest.

Lees een vergelijking tussen glasvezel en coax voor alle verschillen.

Voor een glasvezelabonnement betaal je van 45 euro tot 70 euro per maand, met snelheden van 100 Mbps tot 8000 Mbps. Deze prijzen zijn niet duurder dan een dsl- of kabelabonnement met dezelfde snelheden.

Wil je weten of glasvezel ook in jouw buurt beschikbaar is? Doe dan onze glasvezel internet check met jouw postcode en huisnummer.

Geef een reactie

2 reacties op dit artikel

miep claessen

Het klopt wel dat er voor nu geen nadelen verbonden zijn aan glasvezel. Toch lijken de prijzen van DSL hier en daar wel wat lager te zijn. Misschien moet dat allemaal nog blijken over een aantal jaar als heel Nederland een glasverbinding heeft.

jwROUWHORST

Genoeg voordelen maar het lijkt hier wel wat duurder te zijn.

Gerelateerde artikelen

Besparen op je abonnement?

Postcode is onbekend
Combinatie is onbekend