Waarom biedt Ziggo geen glasvezel?

Ziggo is met 3,7 miljoen klanten nog altijd de grootste internetprovider van Nederland. Het bedrijf biedt echter geen glasvezel aan, waardoor het achterloopt op concurrenten zoals KPN en T-Mobile. Ik leg je graag uit wat de redenen zijn.

Marnix de Munck

Marnix de Munck

Specialist Internet

Ziggo glasvezelkabels

Waarom is Ziggo niet over op glasvezel?

Veel mensen in Nederland vragen zich terecht af; heeft Ziggo glasvezel?

Het antwoord is eenvoudig: Ziggo heeft geen glasvezelaansluitingen in woningen. Een klein deel van het netwerk van Ziggo bestaat wel uit glasvezelnetwerken, maar alleen naar de straatkast, naar de woningen liggen coaxkabels.

Ziggo is zelfs de enige internetprovider in Nederland die televisie, telefonie en internettoegang aanbiedt via coax, en dus niet via glasvezel. Met uitzondering van enkele nieuwbouwwijken is Ziggo een pure kabelaar.

De provider promoot hun eigen kabelnetwerk als een glasvezel-kabelnetwerk (hybrid fiber coax netwerken). Daarbij zegt Ziggo dat het grootste deel (97%) van hun netwerk uit glasvezel bestaat.

Dit klopt alleen per klant, want het laatste stuk kabel vanaf de wijkkast naar een woning is een coaxkabel, de rest is een glasvezelkabel.

Verwarrend is het wel, want 38.500 van de 410.000 kilometer bestaat uit een glasvezelkabel. Dat betekent dat 10.6% van het kabelnetwerk bestaat uit glasvezel.

Ziggo kabel-glasvezel netwerk
Het Ziggo-netwerk bestaat uit 410.000 km coax en 38.500 km glasvezel

Ziggo vs glasvezel

Het verschil tussen glasvezel of coax tot aan je woning (FTTH) in is aanzienlijk op veel punten. Wanneer het laatste stuk kabel (last mile) naar je woning bestaat uit coax, dan is de snelheid en kwaliteit van de coaxkabel bepalend. Er zijn coaxkabels die meer dan veertig jaar oud zijn in sommige gebieden.

Om te concurreren met glasvezelinternet heeft Ziggo hun kabelnetwerk geüpgraded met DOCSIS 3.1 technologie. Hiermee is gigabit internet (1000 Mbps voor consumenten) via de coaxkabel mogelijk, genaamd GigaNet.

De downloadsnelheid komt hiermee overeen met glasvezel. Maar de uploadsnelheid is meer dan tien keer lager dan via het glasvezelnetwerk. Ook de pingsnelheid legt het af, wat belangrijk is voor online gamen.

Internet via glasvezel heeft verschillende voordelen voor de consument. Sneller en stabieler internet, met veel aanbieders om uit te kiezen en een symmetrische internetsnelheid. Op de kabel zit namelijk maar één aanbieder, en dat is Ziggo.

Verschil tussen Ziggo en glasvezel:

  • Glasvezel heeft een andere architectuur en techniek dan een kabelnetwerk.
  • Glasvezel heeft een gelijke hoge download- en uploadsnelheid.
  • Ziggo heeft een veel tragere uploadsnelheid.
  • Glasvezel heeft minder vertraging (betere ping).
  • Ziggo is een gesloten netwerk voor andere aanbieders.

Vergeleken met coax heeft glasvezel veel voordelen. Toch is voor de meeste huishoudens internet via coax goed genoeg. De televisiekabel van Ziggo levert genoeg bandbreedte om met meerdere personen in huis te kunnen internetten en streamen.

Lees meer over de voordelen en kosten van alleen internet bij Ziggo. De kabelaar biedt prima abonnementen voor internet only, dat is een pakket zonder tv of vast bellen.

We hebben ook een Ziggo aanbiedingspagina gemaakt waar we extra korting kunnen bieden voor nieuwe klanten.

De toekomst van VodafoneZiggo

Het aanleggen van een glasvezelnetwerk is duur en tijdrovend. Ziggo heeft om die reden voorlopig geen plannen om te investeren in dit netwerk. Daardoor blijft het onzeker of de kabelaar overgaat op glasvezel.

Het kost ongeveer 800 euro per woning om de coaxkabel te vervangen door een glasvezelkabel. Een flinke investering, en daar komt bij dat een provider volgens de Telecommunicatiewet toestemming moet vragen van elke gemeente en bewoner.

Hoe de toekomst voor Ziggo eruit gaat zien is nog afwachten, maar ondertussen verliest de aanbieder steeds meer klanten door de sterke concurrentie van glasvezel.

Om sneller internet te kunnen leveren zal VodafoneZiggo in 2024 gaan testen met DOCSIS 4. De nieuwste standaard voor coaxnetwerken. Hopelijk wordt hiermee de trage uploadsnelheid voor klanten verhoogd.

Tot die tijd zullen klanten moeten genoegen nemen met kabelinternet, of overstappen naar één van de vele glasvezelaanbieders zoals glasvezel van KPN.

Voorlopig is Ziggo nog altijd een marktleider in Nederland op het gebied van televisie- en internetdiensten. Maar of ze het gevecht met glasvezel kunnen winnen? De kans daarop is klein naar mijn mening, tenzij ze het coaxnetwerk gaan verglazen.

Wel zie ik een rol als prijsvechter, met iets minder goed internet, maar wel voor een betere prijs. Daarnaast zou Ziggo altijd nog hun eigen netwerk kunnen openstellen voor andere internetserviceproviders.

Ben je geholpen met deze pagina?

Geef een reactie

6 reacties op dit artikel

Mac

Prima verhelderend artikel. Ik vind het schandalig dat Ziggo het eigen netwerk gesloten heeft gehouden voor concurrenten. Dit alles is bepaald verwerpelijk in een tijd waarin wij allemaal, beter laat dan nooit, zuiniger en verantwoordelijker omgaan met onze dichtbevolkte planeet en haar grondstoffen. Met de nieuwste technieken wordt het Ziggo-netwerk geïnnoveerd voor hogere upload- en downloadsnelheden.Ziggo had haar netwerk ter beschikking kunnen stellen (verhuren) aan die andere spelers op de markt. Alle partijen tezamen hadden daarbij financieel kunnen bijdragen in innovatie van het bestaande netwerk. Nu vele Ziggo-klanten weglopen, ook vanwege de steeds prijziger abonnementen, en überhaupt steeds meer consumenten voor glasvezel zullen kiezen, kan uiteindelijk gaan blijken dat Ziggo in zijn eigen voet heeft geschoten met zijn bovengenoemde 'zelfbeschermende' monopolistengedrag. What Goes Around Comes Around.

John van der Hulst

Kan natuurlijk ook gebeuren dat een grote glasvezel internet aanbieder in de toekomst `Ziggo overneemt.

Elizabeth de Roock

Ik zit bij KPN en ben verplicht om glasvezel te nemen! Waar ik woon, gaat dat vanaf de meterkast in de gang naar de huiskamer. Ik sta echt niet toe om een kabel dwars door de kamer te laten leggen. Ik wordt nu gedwongen dat wel toe te staan of dat ik binnenkort zonder tv, telefoon en internet zit! Het is nog twee derde duurder ook, ik gebruik alleen een tablet, mijn zus gebruikt geen internet en bellen doen we ook niet veel. Hoe ik dit allemaal op moet gaan lossen is mij een raadsel!. Ze zeggen gewoon dat ik maar een andere provider moet gaan zoeken, wel op tijd want dan valt alles weg. We hebben ook geen mobiele telefoon. Groetjes Elizabeth!
Marnix de Munck

Marnix de Munck

Hoi Elizabeth, Besef dat niets moet. Aan de andere kant is glasvezel wel een upgrade voor je internet, en KPN gaat waarschijnlijk zich inzetten om zo min mogelijk overlast te veroorzaken. Heb je geen zin in gedoe met nieuwe kabels, overweeg dan over te stappen naar een andere provider. Dat kan ook gewoon telefonisch geregeld worden als je dat wilt. Neem desnoods contact met ons op voor hulp met overstappen.

MatijsV

Waarom zou Ziggo geen aanbieder kunnen worden over bestaande (open) glasvezel netwerken. We kunnen daar toch kiezen voor meerdere providers, waarom kan ziggo daar geen provider zijn/worden?
Marnix de Munck

Marnix de Munck

Hoi Matijs, Ziggo is een pure kabelaar die concurreert met glasvezel. Huizen bestaan straks alleen uit coax en glasvezel, omdat DSL namelijk zal verdwijnen. Ziggo zal duurdere prijzen moeten hanteren wanneer ze zouden leveren over het netwerk van KPN. Het zou ook niet wenselijk zijn om met hun eigen coax-diensten te moeten concurreren waar ze veel meer marge hebben.

Leo

Het netwerk van Ziggo bestaat zeer zeker wel uit 97% glasvezel. Ik weet niet waar je die 10,6% en andere info vandaan hebt.
Marnix de Munck

Marnix de Munck

Hoi Leon, deze informatie kun je terugvinden op de website van Vodafoneziggo, daar vind je precies de informatie over hun netwerk. Namelijk dat het bestaat uit 410.000 km coax-kabel en voor 38.500 uit glasvezelkabels. De 97% klopt alleen per klant, en dus niet in totaal. Als er nog vragen zijn dan hoor ik het graag!

pn.stoop

Mijn download bij Ziggo is 359 Mbps met een ping van 9, dus dat klopt wel. Maar mijn upload hoort 50 Mbps te zijn, maar is 5.9 Mbps. Ja, inderdaad is die dus veel te langzaam. Dit heb ik gemeten met een nieuwe kabel vanaf het ziggo-modem naar Fritzbox 7590 AX met een desktop pc van nog geen jaar.
Marnix de Munck

Marnix de Munck

Hoi pn.stoop, heb je een netwerkkabel op het modem aangesloten, dan hoor je met een speedtest de uploadsnelheid te halen van je abonnement. Is dit niet het geval, bel dan de klantenservice van Ziggo zodat ze je modem op afstand kunnen uitlezen. Succces!