Waarom biedt Ziggo geen glasvezel?

Ziggo is met 3,7 miljoen klanten nog altijd de grootste internetprovider van Nederland. Het bedrijf biedt echter geen glasvezel aan, waardoor het achterloopt op concurrenten zoals KPN en T-Mobile. Ik leg je graag uit wat de redenen zijn.

Marnix de Munck

Marnix de Munck

Specialist Internet

Ziggo glasvezelkabels

Waarom is Ziggo niet over op glasvezel?

Veel mensen in Nederland vragen zich terecht af; heeft Ziggo glasvezel?

Het antwoord is eenvoudig: Ziggo heeft geen glasvezelaansluitingen in woningen. Een klein deel van het netwerk van Ziggo bestaat wel uit glasvezelnetwerken, maar alleen naar de straatkast, naar de woningen liggen coaxkabels.

Ziggo is zelfs de enige internetprovider in Nederland die televisie, telefonie en internettoegang alleen aanbiedt via coax. Een echte kabelaar dus.

De provider promoot hun eigen kabelnetwerk als een glasvezelkabelnetwerk (hybrid fiber coax (HFC)-netwerken). Daarbij zegt Ziggo dat het grootste deel (97%) van hun netwerk uit glasvezel bestaat.

Dit klopt alleen per klant, want het laatste stuk kabel vanaf de wijkkast naar een woning is een coaxkabel, de rest is een glasvezelkabel.

Verwarrend is het wel, want 38.500 van de 410.000 kilometer bestaat uit een glasvezelkabel. Dat betekent dat 10.6% van het kabelnetwerk bestaat uit glasvezel.

Ziggo kabel-glasvezel netwerk
Het Ziggo-netwerk bestaat uit 410.000 km coax en 38.500 km glasvezel

Ziggo vs glasvezel

Het verschil tussen glasvezel of coax tot aan je woning (FTTH) in is aanzienlijk op veel punten. Wanneer het laatste stuk kabel naar je woning bestaat uit coax, dan is de snelheid en kwaliteit van de coaxkabel bepalend.

Om te kunnen bijbenen met glasvezelinternet heeft Ziggo het kabelnetwerk verbeterd met de techniek: GigaNet (gigabit internet via DOCSIS 3.1). Het GigaNet heeft een maximale snelheid van 1000 Mbps.

De downloadsnelheid komt hiermee overeen met glasvezel. Maar de uploadsnelheid is meer dan tien keer lager dan via het glasvezelnetwerk. Ook de pingsnelheid legt het af, wat belangrijk is voor online gamen.

Internet via glasvezel heeft verschillende voordelen voor de consument. Sneller en stabieler internet, met veel aanbieders om uit te kiezen. Op de kabel zit namelijk maar één aanbieder, en dat is Ziggo.

Verschil tussen Ziggo en glasvezel:

  • Glasvezel heeft een andere architectuur en techniek dan een kabelnetwerk.
  • Glasvezel heeft een gelijke hoge download- en uploadsnelheid.
  • Ziggo heeft een veel tragere uploadsnelheid.
  • Glasvezel heeft minder vertraging (betere ping).
  • Ziggo is een gesloten netwerk voor andere aanbieders.

Vergeleken met coax heeft glasvezel veel voordelen. Toch is voor de meeste huishoudens internet via coax goed genoeg. De televisiekabel van Ziggo levert genoeg bandbreedte om met meerdere personen in huis te kunnen internetten en streamen.

Lees meer over de voordelen en kosten van alleen internet bij Ziggo. De kabelaar biedt prima abonnementen voor internet only, dat is een pakket zonder tv of vast bellen.

We hebben ook een Ziggo aanbiedingspagina gemaakt waar we extra korting kunnen bieden voor nieuwe klanten.

De toekomst van VodafoneZiggo

Het aanleggen van een glasvezelnetwerk is duur en tijdrovend. Ziggo heeft om die reden voorlopig geen plannen om te investeren in dit netwerk. Daardoor blijft het onzeker of de kabelaar overgaat op glasvezel.

Het kost ongeveer 800 euro per woning om de coaxkabel te vervangen door een glasvezelkabel. Een flinke investering, en daar komt bij dat een provider volgens de Telecommunicatiewet toestemming moet vragen van elke gemeente en bewoner.

Hoe de toekomst voor Ziggo eruit gaat zien is nog afwachten, maar ondertussen verliest de aanbieder steeds meer klanten door de sterke concurrentie van glasvezel.

Om sneller internet te kunnen leveren zal VodafoneZiggo in 2023 gaan testen met DOCSIS 4. De nieuwste standaard voor coaxnetwerken. Hopelijk wordt hiermee de trage uploadsnelheid voor klanten verhoogd.

Tot die tijd zullen klanten moeten genoegen nemen met kabelinternet, of overstappen naar één van de vele glasvezelaanbieders zoals glasvezel van KPN.

Voorlopig is Ziggo nog altijd een marktleider in Nederland op het gebied van televisie- en internetdiensten. Maar of ze het gevecht met glasvezel kunnen winnen? De kans daarop is klein naar mijn mening, tenzij ze het coaxnetwerk gaan verglazen.

Wel zie ik een rol als prijsvechter, met iets minder goed internet, maar wel voor een betere prijs. Daarnaast zou Ziggo altijd nog hun eigen netwerk kunnen openstellen voor andere internetserviceproviders. De interesse is er in ieder geval.

Nogmaals, de snelheid via de kabel is voldoende voor de meeste gezinnen. Wanneer je grote bestanden wilt uploaden of online gamen, dan zul je de snelheid van glasvezelinternet pas merken.

Geef een reactie

4 reacties op dit artikel

John van der Hulst

Kan natuurlijk ook gebeuren dat een grote glasvezel internet aanbieder in de toekomst `Ziggo overneemt.

MatijsV

Waarom zou Ziggo geen aanbieder kunnen worden over bestaande (open) glasvezel netwerken. We kunnen daar toch kiezen voor meerdere providers, waarom kan ziggo daar geen provider zijn/worden?
Marnix de Munck

Marnix de Munck

Hoi Matijs, Ziggo is een pure kabelaar die concurreert met glasvezel. Huizen bestaan straks alleen uit coax en glasvezel, omdat DSL namelijk zal verdwijnen. Ziggo zal duurdere prijzen moeten hanteren wanneer ze zouden leveren over het netwerk van KPN. Het zou ook niet wenselijk zijn om met hun eigen coax-diensten te moeten concurreren waar ze veel meer marge hebben.

Leo

Het netwerk van Ziggo bestaat zeer zeker wel uit 97% glasvezel. Ik weet niet waar je die 10,6% en andere info vandaan hebt.
Marnix de Munck

Marnix de Munck

Hoi Leon, deze informatie kun je terugvinden op de website van Vodafoneziggo, daar vind je precies de informatie over hun netwerk. Namelijk dat het bestaat uit 410.000 km coax-kabel en voor 38.500 uit glasvezelkabels. De 97% klopt alleen per klant, en dus niet in totaal. Als er nog vragen zijn dan hoor ik het graag!

pn.stoop

Mijn download bij Ziggo is 359 Mbps met een ping van 9, dus dat klopt wel. Maar mijn upload hoort 50 Mbps te zijn, maar is 5.9 Mbps. Ja, inderdaad is die dus veel te langzaam. Dit heb ik gemeten met een nieuwe kabel vanaf het ziggo-modem naar Fritzbox 7590 AX met een desktop pc van nog geen jaar.
Marnix de Munck

Marnix de Munck

Hoi pn.stoop, heb je een netwerkkabel op het modem aangesloten, dan hoor je met een speedtest de uploadsnelheid te halen van je abonnement. Is dit niet het geval, bel dan de klantenservice van Ziggo zodat ze je modem op afstand kunnen uitlezen. Succces!

Besparen op je abonnement?

Postcode is onbekend
Combinatie is onbekend