Wat is het Ziggo Giganet?

Wil je graag één van de snelste internetverbindingen van Nederland? Dan is het Ziggo GigaNet misschien wel een optie voor jou. Met een downloadsnelheid van 1000 Mbps heb je genoeg bandbreedte in huis voor al je apparaten. Hoe werkt het precies, en is het wat voor jou?

GigaNet snelheid

Hoe werkt Ziggo GigaNet?

Het Ziggo Giganet is een upgrade van het coaxiale netwerk van VodafoneZiggo, waarmee een internetsnelheid van 1000 Mbps haalbaar is. Met de netwerkuitbreiding wil Ziggo de concurrentie aangaan met het glasvezelnetwerk.

Het coaxnetwerk zelf is fysiek niet veranderd, maar gebruikt het zogeheten DOCSIS (Data Over Cable Service Interface Specification) 3.1 en 4.0 technologie. Simpel gezegd betekent dit een techniek die internet via coaxkabels mogelijk maakt.

Met DOCSIS 3.1 kun je met snelheden tot wel 10 Gbps (Gigabits per seconde) downloaden, en met DOCSIS 4.0 tot 10 Gbps in beide richtingen (dus zowel upload als downloaden). Het verschil tussen de 3.1 en 4.0 technologie zit hem dus vooral in de uploadsnelheid.

Bekijk hier alle actuele Ziggo aanbiedingen. We bieden extra korting voor nieuwe klanten.

Waar is het beschikbaar?

Het Ziggo Giganet is in de meeste delen van Nederland beschikbaar. Eigenlijk overal waar coaxkabels van Ziggo liggen. De kans is dus groot dat je van dit netwerk gebruik kunt maken, want 97% van alle woningen in Nederland zijn aangesloten.

De uitrol van het Giganet begon in 2019 in Utrecht en Hilversum onder het motto: "gigabit zonder graven". Daarna is langzamerhand uitgebreid naar andere delen van het land. Inmiddels is het Giganet via coax landelijk uitgerold.

Als je 100% zeker wilt weten of je hier gebruik van kunt maken, dan kun je dit het beste controleren met onze internet postcodecheck. Hier kun je namelijk je postcode invoeren om te controleren welke diensten van Ziggo er op jouw adres worden aangeboden.

Ziggo logo op de kaart van Nederland

Wat is de snelheid van GigaNet vergeleken met glasvezel?

De maximale snelheid die Ziggo via het GigaNet levert is 1 Gbps download- en 70 Mbps uploadsnelheid. Als je de betere internetproviders met elkaar vergelijkt, dan is Ziggo dus aanzienlijk sneller dan de meeste internetproviders in Nederland.

Waar je wel rekening mee moet houden, is dat de verschillen tussen glasvezel en kabel aanzienlijk zijn. Zo is de snelheid van glasvezel in de toekomst vele malen sneller. Nu nog is vooral de upload- en pingsnelheid vele malen beter.

Dit komt vooral omdat glasvezel special is gemaakt om digitale informatie te verzenden. Het versturen gaat niet met stroomsignalen, zoals met coax, maar met lichtsignalen. Daardoor is de gegevensoverdracht sneller, stabieler, maar ook een stuk zuiniger.

Ziggo is een kabelprovider, en biedt daarom geen glasvezel aan hun klanten. Het laatste stukje van de wijkkast tot de woning is van coax. Het aanleggen van een glasvezelnetwerk tot aan alle woningen is simpelweg te duur voor Ziggo.

Ziggo moet aardig wat inspanning leveren om te kunnen concurreren met glasvezel. De provider is genoodzaakt vele technische oplossingen en versterkers te gebruiken. Voorlopig lukt het nog aardig om genoeg snelheid uit de televisiekabel van coax te halen.

Toch is internet via de kabel voor de meeste mensen meer dan voldoende. Ook is coax vrijwel overal beschikbaar. Nog een voordeel is de coaxbekabeling, want in veel huizen ligt dit al tot in de woonkamer. Het aansluiten van kabeltelevisie is daarmee eenvoudiger.

Voordelen en nadelen van Ziggo GigaNet

Het grootste voordeel van het Ziggo GigaNet is de beschikbaarheid in Nederland. Dit komt doordat Ziggo al jarenlang kabelnetwerken heeft aangelegd en uitgebreid in Nederland. Daardoor is het GigaNet bij 97 procent van Nederlandse huishoudens beschikbaar.

Nog een voordeel is dat de stoep niet opengebroken hoeft te worden. GigaNet is een technische aanpassingen op het bestaande kabelnetwerk, met kabels die al naar je woning doorgetrokken zijn.

Een groot nadeel van het kabelnetwerk is de trage uploadsnelheid van maar 70 Mbps. Vergelijk dat maar eens met de uploadsnelheid van glasvezel met 1000 Mbps.

Ten slotte is het kabelnetwerk van Ziggo geen open netwerk. Hier heb je dus alleen de keuze uit Ziggo. Een groot verschil met glasvezel, waar je bij vele aanbieders een internetabonnement kunt afsluiten.

Wat kost een abonnement?

Ziggo GigaNet is niet goedkoop wanneer je daadwerkelijk een abonnement met 1000 Mbps bestelt. Het kost dan ook iets meer dan gewone abonnementen. Een Ziggo internetabonnement kost je ongeveer € 90 per maand voor de snelste variant.

Ziggo levert aan klanten een modem met ondersteuning voor wifi 6. Ziggo noemt het modem, de SmartWifi modem. Let dus op, dit modem ontvang je alleen bij de duurste Max- of Giga-abonnementen.

Als je een uitgebreid pakket wilt bestellen, zoals internet en televisie, of alles in 1 pakket, dan moet je daarvoor bijbetalen. Ziggo is dus niet de goedkoopste provider, maar wel een snelle provider, met een grote dekking in Nederland.

Een tip: controleer altijd op actuele Ziggo aanbiedingen, want dit kan je een hoop geld schelen. Vooral in het eerste jaar van je contract.

Ziggo Giganet of KPN glasvezel?

Twijfel je wat beter geschikt is voor jouw situatie: KPN of Ziggo? Dan is het verstandig om te kijken hoe het GigaNet zich verhoudt tot KPN-glasvezel.

Een glasvezelverbinding van KPN heeft als voordeel dat het minder gevoelig is voor storingen, en dat de upload- en downloadsnelheid gelijk is. Een nadeel is dat glasvezel nog niet overal beschikbaar is. Ziggo GigaNet daarentegen is wel al in de meeste gebieden beschikbaar. Verder zijn de kosten redelijk vergelijkbaar.

Conclusie

Coaxkabels zijn oorspronkelijk bedoeld voor televisie. Kan Ziggo met hun GigaNet toch nog concurreren met glasvezel? Kort gezegd, Ziggo GigaNet is een prima keuze als je op zoek bent naar snel internet, en als het netwerk bij jou in de buurt beschikbaar is.

De downloadsnelheid is hoog, en de kabels liggen er al. Wel moet je rekening houden dat het storingsgevoeliger is, en dat de uploadsnelheid veel lager ligt dan bij glasvezel.

Ben je geholpen met deze pagina?

Geef een reactie

0 reacties op dit artikel