Wat is 5G en wat kun je ermee?

5G staat voor de vijfde generatie mobiel internet. Vergeleken met 4G biedt 5G tot honderd keer sneller draadloos internet en minder vertraging. Beide kunnen draadloos informatie verzenden via radiogolven. Maar dankzij efficiënt gebruik van nieuwe frequentiebanden heeft 5G meer capaciteit.

Marnix de Munck

Marnix de Munck

Specialist Internet

Vrouw met mobiel op een board aan het surfen

Wat is 5G?

5G is de opvolger van 4G en biedt supersnel mobiel internet, met snelheden die theoretisch 20 gigabit per seconde kunnen bereiken. 5G is ook ontworpen om veel meer apparaten tegelijk aan te kunnen, dankzij het gebruik van hogere frequenties en meer antennes. Dit extra vermogen is vooral handig op drukke plekken en in steden met veel slimme apparaten.

Hier zijn enkele van de belangrijkste technieken achter 5G:

 • Massive MIMO: 5G gebruikt meer antennes, zodat er meer apparaten tegelijkertijd kunnen worden bediend.
 • Hogere frequentiebanden: 5G gebruikt hoge frequenties die veel data sneller kunnen verzenden. In Nederland zijn de banden op 700 MHz en 3500 MHz aangewezen.
 • Beamforming: Met 5G wordt het signaal direct naar je toestel gestuurd, waardoor je een sterker signaal krijgt met minder kans op storing.
 • Netwerkslicing: 5G kan het dataverkeer beter regelen voor verschillende soorten apparaten op hetzelfde netwerk.

Wat zijn de voordelen van 5G?

Hier zijn enkele van de belangrijkste voordelen en toepassingen van 5G:

 • Sneller mobiel internetten: Internetten op je telefoon of ander mobiel apparaat gaat veel sneller. Je kunt films, games en grote bestanden in seconden downloaden.
 • Minder vertraging: Dankzij een snelle ping (lagere latentie) kunnen toestellen sneller met elkaar verbinden. 5G heeft een vertraging van 1 milliseconde, terwijl het 4G-netwerk 50 milliseconden nodig heeft.
 • Slimme steden: Steden kunnen slimme apparaten verbinden met mobiel internet, zoals verkeerslichten die zich aanpassen aan het verkeer of slimme prullenbakken die laten weten wanneer ze vol zijn.
 • Gezondheidszorg op afstand: Er wordt geëxperimenteerd met virtueel verzorgingshuizen en ambulanceverpleegkundige met een AR-bril.
 • Zelfrijdend verkeer: Zelfrijdende voertuigen kunnen realtime gegevens via 5G gebruiken om veilig aan het verkeer te kunnen deelnemen.

Wat zijn de nadelen van 5G?

De grootste beperking van het 5G-netwerk is het kortere bereik van de signalen. Om een goede ontvangst te garanderen, worden daarom op korte afstanden kleinere antennes geplaatst.

Hoewel 5G veel voordelen biedt, zijn er ook enkele nadelen:

 • Kosten voor infrastructuur: De uitrol van 5G kost veel geld voor de plaatsing van veel meer antennes, die een korter bereik hebben.
 • Energieverbruik: 5G gebruikt meer energie dan vroeger, omdat ze meer basisstations nodig hebben die dichter bij elkaar staan.
 • Gezondheidszorgen: Hoewel er geen bewijs is voor gezondheidsrisico's, hebben sommige mensen zorgen over de straling van het 5G-netwerk voor de gezondheid.
 • Beveiligingsrisico's: Als er meer apparaten met het internet verbonden zijn (IoT), dan kan het voor hackers makkelijker worden om toe te slaan.
 • Ondersteuning apparaten: Alleen de nieuwste smartphones ondersteunen het nieuwe mobiele netwerk. Oudere toestellen kunnen dus niet profiteren van de voordelen.

5G zendmast
5G vereist meer zendmasten vanwege zijn kortere bereik

Hoe snel is 5G vergeleken met 4G?

Mobiel internet via 5G kan veel sneller zijn dan 4G. Toch ervaren veel mensen snelheden die vergelijkbaar zijn met 4G. Dat komt doordat de snelle band voor 3,5 GHz momenteel wordt gebruikt door andere partijen zoals Inmarsat, een satellietbedrijf.

De Nederlandse overheid wilt daarom dat Inmarsat naar Griekenland verhuist om zo bandbreedte vrij te maken voor 5G. Dit zal zorgen voor veel snellere mobiel internet via 5G in Nederland.

Vergeleken met 4G kan 5G beter omgaan met drukke gebieden. Daarnaast is de reactiesnelheid van het netwerk korter. Kijk je puur naar de internetsnelheid, dan is 5G wel 10 tot 20 keer sneller dan 4G.

5G snelheid vergeleken met 4G en 3G

Tip: Hoe snel is je huidige internetsnelheid? Start onze speedtest om de snelheid op je telefoon te meten.

De toekomst van het 5G-netwerk

Het gebruik en snelheid van 5G zal in de toekomst verder toenemen. Andere apparaten zullen ook worden aangesloten op het internet, onder de noemer 'Internet of Things' (IoT)

Met 5G kunnen steden intelligenter worden. Voorbeelden zijn slimme parkeergarages, lantaarnpalen en zelfrijdende auto's die allemaal verbonden zijn met het mobiele netwerk.

Kan 5G het thuisgebruik van wifi vervangen? Het mobiele netwerk is niet ideaal voor alle apparaten in huis. Je internet is dan afhankelijk van factoren zoals de afstand tot de dichtstbijzijnde zendmast, obstakels zoals dikke muren, en het aantal gebruikers dat een zendmast deelt.

Alleen voor plekken zonder vaste internetaansluiting, of een zeer trage DSL-verbinding zoals in het buitengebied, is 4G voor thuis een goede oplossing.

Geef een reactie

0 reacties op dit artikel

Gerelateerde artikelen

Besparen op je abonnement?

Postcode is onbekend
Combinatie is onbekend