De verschillende wifi-standaarden uitgelegd

Via wifi verstuur je gegevens draadloos via een netwerk. Het is een bijzonder staaltje techniek dat werkt met allerlei standaarden. Hier lees je wat deze standaarden inhouden en wat de belangrijkste van het moment zijn.

Wifi symbool met kabels gemaakt

Wat zijn wifi-standaarden?

De eerste standaard voor wifi werd in 1997 door het IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers) vastgelegd. Dit wordt ook wel het 802.11-protocol genoemd. Bij iedere nieuwe wifi-standaard werd vervolgens één of twee letters achteraan geplakt. Hoe verder de letters in het alfabet staan, hoe nieuwer de standaard is.

Voor kenners is het 802.11-protocol een duidelijk systeem, maar voor de gemiddelde consument is de combinatie van cijfers en letters erg ingewikkeld. Daarom is in 2019 besloten om het verschil tussen de verschillende standaarden duidelijker maken. Nu is Wifi 1 tot en met Wifi 7 de standaard naamgeving.

Een wifi-standaard regelt niet alleen de snelheid en het bereik van het netwerk, maar ook andere aspecten zoals de beveiliging, stroomregeling, frequentiebanden en compatibiliteit. Hieronder vind je uitleg over iedere wifi-standaard met de belangrijkste verbeteringen en de snelheden.

Wifi 1 (802.11b)

Dit is niet de eerste standaard die ontwikkeld is, want ook 802.11a werd in 1999 geïntroduceerd. Het is wel de eerste standaard die succesvol is ingevoerd in de commerciële wereld. Het werd dus een belangrijke basis voor producenten en lange tijd waren veel apparaten met deze standaard uitgerust.

  • Snelheid: 11 Mbps
  • Frequentie: 2,4 GHz

Wifi 2 (802.11a)

Ook deze standaard werd in 1999 voor het eerst geïntroduceerd. Wifi 1 en Wifi 2 bestonden dus naast elkaar. De reden daarvoor was dat beide standaarden hun eigen voor- en nadelen hadden. Zo is Wifi 2 sneller door het gebruik van 5 GHz, terwijl het bereik van Wifi 1 beter is.

  • Snelheid: 54 Mbps
  • Frequentie: 5 GHz

Wifi 3 (802.11g)

Deze standaard werd in 2003 geïntroduceerd en is voor de meeste mensen de eerste vorm van wifi in huis. Wifi 3 is sneller dan zijn voorgangers en werkt niet alleen op een frequentie met meer bereik, maar kan ook meer data per seconde binnenhalen.

  • Snelheid: 54 Mbps
  • Frequentie: 2,4 GHz

Wifi 4 (802.11n)

Deze standaard werd in 2009 geïntroduceerd en is vandaag de dag nog op veel plekken terug te vinden. Naast de snelheidverbetering is het voordeel van deze standaard dat hij op twee frequenties kan werken.

  • Snelheid: 600 Mbps
  • Frequentie: 2,4 GHz en 5 GHz

Wifi 5 (802.11ac)

Deze standaard werd in 2013 geïntroduceerd en is vandaag de dag nog steeds een populaire standaard. In principe werkt de standaard op één frequentie, namelijk 5GHz, maar producenten combineren de 2,4 GHz-band van Wifi 4. Net als Wifi 4 is Wifi 5 uitgerust met de techniek MIMO, maar dan uitgebreider, waardoor het nog makkelijker is om meerdere apparaten met elkaar te laten communiceren.

  • Snelheid: 2,6 Gbps
  • Frequentie: 5GHz

Wifi 6 (802.11ax)

Wifi 6 was de eerste standaard die met de makkelijke naamgeving geïntroduceerd werd. De standaard werd in 2018 gelanceerd en begint door steeds meer apparaten ondersteund te worden. Nieuwere laptops en telefoons zijn inmiddels in staat om met Wifi 6 te werken. Net als bij zijn voorgangers gaat ook de MIMO-capaciteit omhoog. Met meerdere apparaten tegelijk op een netwerk is daarmee nog makkelijker geworden.

  • Snelheid: 9,6 Gbps
  • Frequentie: 2,4 GHz, 5 GHz en 6 GHz

Wifi 6E

Deze nieuwe vorm werd in 2020 geïntroduceerd. Het is in principe dezelfde standaard als versie 6, met één belangrijk verschil. Apparaten met dit label kunnen namelijk ook op een frequentie van 6GHz communiceren. Met deze nieuwe frequentieband zijn weer hogere snelheden haalbaar. Daarnaast gebruiken weinig andere apparaten 6 GHz, waardoor er minder verstoringen zijn.

Bekijk de voordelen van Wifi 6 met het nieuwe 6 GHz-spectrum

Wifi 7 (802.11be)

Wifi 7 is nog volop in ontwikkeling, en daarom zijn er nog geen apparaten op de markt die deze standaard ondersteunen. Wel zijn er verschillende fabrikanten die achter de schermen nieuwe producten met wifi 7 aan het ontwikkelen zijn. Het is vooral wachten voordat Wi-Fi Alliance de nieuwe standaard helemaal rond krijgt, maar de verwachting is ergens in 2024 of begin 2025.

Het is natuurlijk voorspelbaar dat Wifi 7 sneller en stabieler zal zijn. Een geheel nieuwe technologie is Multi-Link Operation, wat zorgt voor minder vertraging op het netwerk.

Gerelateerde artikelen