Via wifi verstuur je gegevens draadloos via een netwerk. Het is een bijzonder staaltje techniek dat werkt met allerlei standaarden.
Deze verschillende wifi-standaarden kunnen verwarrend zijn. Wat is bijvoorbeeld het verschil in snelheid tussen wifi 5 en wifi 6? We leggen je daarom alle standaarden aan je uit.
Handig, want met deze informatie maak je de beste keuze bij het aanschaffen van een nieuw wifi-apparaat in huis.
Wat zijn wifi-standaarden?
De wifi-snelheid is uiteraard het belangrijkste voor jenetwerk, maar er komt meer bij kijken. Wifi-standaarden vallen onder de naam IEEE 802.11, en dekken namelijk meer dan dat. Denk aan de beveiliging, stroomregeling, servicekwaliteit en authenticatie.
Wifi-standaarden maken het makkelijker voor consumenten om te weten wat ze kopen. Ook bieden ze goede richtlijnen voor het ontwikkelen van apparatuur. Om de zoveel tijd komt er weer een verbeterde versie. De organisatie IEEE ontwikkelt deze wifi-standaarden.
De eerste standaard voor wifi werd in 1997 door het IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers) vastgelegd. Dit wordt ook wel het 802.11-protocol genoemd. Vanaf dat moment zou elk wifistandaard met de cijfers 802.11 beginnen, waar vervolgens één of twee letters achteraan worden geplakt. Voorbeelden zijn: 802.11a of 802.11b
In 2018 zorgde de Wi-Fi Alliance voor namen die eenvoudiger te begrijpen zijn: bijvoorbeeld Wi-Fi 5 en Wi-Fi 6.
De verschillende wifi-standaarden bepalen vooral de volgende punten:
- Reikwijdte: Wifi-apparaten communiceren via radiogolven. Deze golven gebruiken verschillende frequenties. De 2,4GHz frequentie heeft het grootste het grootste bereik, maar deze is langzamer dan 5GHz.
- Datasnelheid: De maximale hoeveelheid data die per seconde verzonden kan worden wordt aangegeven in Mbps: megabit per seconde. Ook wordt de term Gbps gebruikt: gigabit per seconde.
- Compatibiliteit: Dit bepaald hoe goed een standaard samenwerkt met andere apparaten. Een WPA3 functie is bijvoorbeeld veiliger dan WPA2, maar oude clients kunnen hier niet mee overweg.
De belangrijkste wifi-standaarden uitgelegd
Hier vind je uitleg over iedere wifistandaard, zodat je weet wat je in huis haalt wanneer je een nieuw netwerkapparaat koopt. Bij elke standaard zie je ook de wifi-snelheden.
Wifi 1 (802.11b)
Wifi 1 is de nieuwe naam voor 802.11b. Dit is niet de eerste standaard, want 802.11 werd al in 1997 geïntroduceerd. Het is wel de eerste standaard die succesvol is ingevoerd in de commerciële wereld sinds 1999.
- Wifi-snelheid: 11 Mbps
- Frequentie: 2,4 GHz
Wifi 2 (802.11a)
In 1999 werd 802.11a voor het eerst geïntroduceerd, en vanaf 2001 kwam Wifi 2 op de markt. Wifi 1 en Wifi 2 bestonden dus naast elkaar. De reden was dat beide standaarden hun eigen voor- en nadelen hadden.
Wifi 2 is sneller door het gebruik van 5 GHz, terwijl het bereik van Wifi 1 beter is. Door de twee standaarden naast elkaar te laten bestaan, konden consumenten en producenten zelf een keuze maken.
- Wifi-snelheid: 54 Mbps
- Frequentie: 5 GHz
Wifi 3 (802.11g)
Wifi 3 werd in 2003 geïntroduceerd, en is voor de meeste mensen de eerste vorm van wifi in huis. Wifi 3 is logischerwijs sneller dan zijn voorgangers. Het werkt niet alleen op een frequentie met meer bereik, maar verwerkt ook meer data per seconde.
- Wifi-snelheid: 54 Mbps
- Frequentie: 2,4 GHz
Wifi 4 (802.11n)
Wifi 4 werd in 2009 geïntroduceerd. Het voordeel van deze standaard is dat hij op twee frequenties kan werken. Daarnaast is de snelheid weer een stuk omhoog gegaan.
Wifi 4 was bovendien de eerste standaard die MIMO ondersteunt. Deze term staat voor Multiple-Input, Multiple-Output. Dat betekent dat apparaten gegevens van meerdere apparaten kunnen verzenden en ontvangen.
Dat was een belangrijke ontwikkeling, want steeds meer apparaten werden uitgerust met wifi. Deze konden dankzij de nieuwe techniek, allemaal tegelijkertijd met elkaar verbinden.
- Wifi-snelheid: 600 Mbps
- Frequentie: 2,4 GHz en 5 GHz
Wifi 5 (802.11ac)
Wifi 5 werd in 2013 geïntroduceerd in twee versies. Eerst met wave 1, en daarna met wave 2, waar de laatste een stuk sneller is. Vandaag de dag is wifi 5 nog steeds de meest populaire standaard.
Wifi 5 is uitgerust met een uitgebreide MIMO-functie om zoveel mogelijk apparaten met een wifi-netwerk te kunnen verbinden.
Daarnaast is beamforming een nieuwe kwaliteit van Wifi 5. Deze techniek kan gericht het wifisignaal verzenden.
- Wifi-snelheid: 2,6 Gbps
- Frequentie: 5GHz
Wifi 6 (802.11ax)
Wifi 6 werd in 2018 gelanceerd, en nieuwe laptops en telefoons zijn inmiddels allemaal in staat om met Wifi 6 te werken.
Net als bij zijn voorgangers gaat ook de MIMO-capaciteit omhoog. Met meerdere apparaten tegelijk op een netwerk is daarmee nog makkelijker geworden met Wifi 6.
Met de komst van Wifi 6E in 2020 werd de 6GHz-band geïntroduceerd. Het is in principe dezelfde standaard als Wifi 6, met één belangrijk verschil. Apparaten met dit label ondersteunen ook 6 GHz.
Dit is de grootste verandering sinds 1999, en een belangrijke stap voor meer stabiliteit van wifi. Het is de snelste standaard met een groot vermogen, maar ook het veiligst.
- Snelheid: 9,6 Gbps
- Frequentie: 2,4 GHz, 5 GHz en 6 GHz
Wifi 7 (802.11be)
Wifi 7 is nog volop in ontwikkeling, en daarom zijn er nog geen apparaten op de markt die gebruikmaken van deze standaard. Wel zijn verschillende fabrikanten achter de schermen aan het sleutelen aan nieuwe producten met wifi 7.
Het is nog even wachten voordat Wi-Fi Alliance de 802.11be-standaard helemaal rond krijgt, de verwachting is ergens in 2024. Pas dan kunnen apparaten de nieuwe technieken gaan gebruiken.
De snelheid van wifi 7 zal minimaal 30 Gbps zijn met een stabielere verbinding en minder storingen. Een geheel nieuwe technologie is Multi-Link Operation wat zorgt voor minder vertraging op het netwerk.
0 reacties op dit artikel