Wat is een Mesh wifi-netwerk?

In een mesh-netwerk werken meerdere wifi-punten draadloos met elkaar samen voor een optimaal bereik. Een mesh wifi-systeem zorgt op deze manier voor een groter wifi-bereik.

Marnix de Munck

Marnix de Munck

Specialist Internet

Overal wifi-punten in huis

Veel huizen hebben plekken met een slechte wifi-verbinding. Soms kan je internet traag worden, of zelfs helemaal wegvallen. Om dit probleem op te lossen, kunnen consumenten een slimme innovatie op wifi-gebied aanschaffen: Mesh Wifi.

Maar wat is een draadloos mesh-netwerk nu precies, en hoe werkt het?

Hoe werkt Mesh wifi?

Normaal gesproken maak je een internetverbinding via de wifi van je router. Deze heeft een vaste plek in het huis, maar dat levert nog wel eens problemen op. Zelfs de beste routers hebben namelijk een maximaal bereik.

Hierdoor kunnen andere plekken in het huis buiten het bereik vallen, waardoor je bijvoorbeeld slecht bereik hebt op zolder of in de tuin.

Daarnaast heeft wifi veel last van obstakels, muren en plafonds in huis. Mesh-technologie lost al deze problemen op met een handig systeem.

Een mesh-systeem bestaat uit een hoofdrouter (mesh-router) die je aansluit op je modem. Door het huis plaats je hubs die het wifi-signaal oppakken en weer versterken.

Deze hubs (ook wel nodes genoemd) werken nauw met elkaar samen, en bouwen een slim wifi-netwerk door je hele huis.

Voorbeeld hoe het in een woning werkt

De mesh-router staat in de woonkamer, en een hub op de eerste verdieping. Je bekijkt een filmpje op je mobiel en loopt naar boven. De hub op de eerste verdieping neemt de verbinding van je router over.

Jouw verbinding blijft goed werken, want je mobiel schakelt automatisch over naar een beter wifi-punt. Dit heet seamless roaming.

Waarom is het een slim draadloos netwerk

We noemen het mesh-netwerk slim, omdat het zelf een verdeling maakt van alle gegevens over wifi. Alle hubs zoeken de efficiëntste route, zelfs wanneer dit niet de kortste route is.

Daarnaast kunnen sommige mesh-netwerken zelf afwegingen maken in de verdeling van de internetsnelheid. Een laptop waarop iemand aan het videochatten is, heeft meer breedband nodig dan je smart deurbel. Een mesh-verbinding zal de laptop voorrang geven.

wifi-punten die samenwerken
Mesh wifi-punten staan met elkaar in verbinding

Wat is het verschil met wifi-repeaters?

Het signaal draadloos opvangen en versterkt doorgeven ken je misschien al van de wifi-repeater. Maar wat is het verschil tussen een wifi-repeater en een mesh-netwerk?

Een repeater werkt inderdaad hetzelfde, het mist alleen de slimme functies. Daarnaast zijn mesh-hubs voorzien van meerdere radio's om sneller te kunnen ontvangen en zenden. Deze radio's werken ook nog eens samen om elkaar niet te verstoren.

Wat zijn de voordelen van een mesh-netwerk thuis?

  • Draadloze oplossing voor overal wifi-bereik is huis.
  • Slimme wifi-technologie dat zorgt voor een goed bereik.
  • Makkelijk uitbreidbaar met extra hubs.
  • Eenvoudig te installeren.
  • Automatisch wisselen naar het beste wiff-punt in huis.

Nadelen:

  • Een mesh-systeem is prijzig.
  • Draadloze oplossingen zijn gevoelig voor stoorzenders en obstakels.
  • De plaatsing van alle hubs is belangrijk voor een goede wifi-snelheid.

Is het wat voor jou?

Een mesh wifi-netwerk kan prima je wifi-verbinding in huis verbeteren. Zeker wanneer je in een groot huis woont. Plaats bijvoorbeeld een hub in de studeerkamer, de woonkamer, en op zolder. En dat zonder netwerkkabels.

Het lijkt dus de perfecte oplossing, maar toch is er is een betere keuze. Voor een compleet draadloze oplossing, is een mesh-systeem de beste keuze. Toch zijn wifi-punten die verbonden zijn met een netwerkkabel altijd beter: dit zijn acces points.

Een bekabelde wifi-punt (acces point) is niet bezig met zenden en ontvangen tegelijk. Dat levert een snelheidswinst op. Daarnaast heeft een kabel praktisch geen dataverlies onderweg. Nadeel is dan wel dat je een kabelnetwerk in huis nodig hebt.

Wat zijn de beste Mesh-systemen?

Bij systemen die wat duurder zijn heeft elke hub een aparte radio ingebouwd. Controleer de aanwezigheid van een derde radio in de specificaties. Staat er AC2200 of AC3000, dan is er een extra radio aanwezig.

Een systeem met wifi-6 is nog wat duurder, maar heeft een hoop voordelen waaronder de snelheid. Kijk dan naar AX6000 in de specificaties voor wifi-6 ondersteuning.

In ons artikel over de beste routers tippen we ook een mesh-router. Zo krijg je het beste product in handen met een goede prestatie.

Geef een reactie

6 reacties op dit artikel

Meine van der Meer

Ik heb een Sonos Playbar draadloos en ik heb een DVS 1200 wifiversterker van KPN. De laatste tijd valt de Sonos regelmatig weg. Ik heb gebeld met de Sons helpdesk en die adviseert om de DVS 1200 weg te halen en te (laten) vervangen door een Mesh systeem. De Sonos creëert naast het wifi netwerk van de router een eigen “netwerk” en die botsen met elkaar met als gevolg storingen. Iemand advies?

Roel Van Bouwel

Ik heb een mesh met 3 nodes geïnstalleerd, maar diegene die het verst van de router node staat geeft maar 32mbps? Is dat normaal? Hoe verhelpen?
Marnix de Munck

Marnix de Munck

Beste Roel, hoe verder een node van de hoofdroute is verwijderd, hoe minder sterk het signaal zal zijn. Dan krijg je dus een lagere snelheid. Probeer de afstand tussen de nodes te verkleinen als het mogelijk is. Zorg ervoor dat er geen obstakels of andere apparatuur in de weg zitten. Mesh is niet altijd de beste oplossing, beter is een bedrade wifipunt. Dit heet een acces-point. Het voordeel is dat deze punten onderweg geen snelheid verliezen vanwege de netwerkkabel.

Monique

Kan je dit systeem ook gebruiken als je verbinding wilt maken tussen 2 gebouwen (woonhuis en schuur)?
Marnix de Munck

Marnix de Munck

Hoi Monique, het is zeker mogelijk om tussen je schuur en woning een internetverbinding te maken met een mesh-systeem. De afstand tussen de twee plekken moeten dan niet te groot zijn, en zonder teveel obstakels die het signaal kunnen verminderen. Zelf heb ik een acces-point (bekabeld wifipunt) bij de schuifdeur en die zorg voor wifi door mijn hele tuin van 12 meter lang. Ik heb met deze oplossing zelf geen extra wifipunt nodig in mijn schuur. Succes!

F Van Wanrooij

Hoi Marnix, dank voor je antwoord. Kan de signaalsterkte, welke uit de router komt, versterkt worden, of is dit het maximale. Groet, Frans
Marnix de Munck

Marnix de Munck

Hoi Frans, het directe signaal uit je router kun je niet meer zendvermogen geven. We hebben een artikel met een stappen om je wifi signaal te verbeteren. Hoop dat je daar iets aan hebt. Succes!

Frans Van Wanrooij

Hoi Marnix, is een signaal van de satelliet te versterken, bv via een Mesh TP-Link Deco? Nu haal ik nog geen 10Mbps. Groet, Frans
Marnix de Munck

Marnix de Munck

Hoi Frans, een mesh netwerk kan zeker helpen om het bereik van je draadloze netwerk te vergroten. Heb je bijvoorbeeld op zolder minder goed bereik, dan kan een Mesh wifisysteem daarbij helpen, het maakt dan niet uit of je internetverbinding je huis binnenkomt via een glasvezel- of een satellietverbinding. Controleer eerst of je internetprovider bepaalde merken of modellen aanbevelen. Succes!

Harrie

Goedemorgen, Is er een apparaat waarmee ik een WiFi signaal op kan vangen van 5 tot 10 km ver. Vriendelijke groet, Harrie
Marnix de Munck

Marnix de Munck

Hoi Harry, met een straalverbinding is het mogelijk om met wifi tot 30 kilometer afstand te overbruggen. Lees ons artikel over hoe internet via een straalverbinding precies werkt. Succes!

Gerelateerde artikelen

Besparen op je abonnement?

Postcode is onbekend
Combinatie is onbekend