wifi thuis

Hoe vergroot je het wifi bereik in huis?

Een leven zonder wifi, veel mensen kunnen het zich nauwelijks meer voorstellen. Of het nou in je eigen huis of dat van vrienden is: overal maken we gebruik van draadloos internet. En daardoor hebben we, naast rotweer en vertraagde treinen, een nieuwe nationale ergernis: slecht wifi bereik in huis. We hebben slimme tips hoe je het wifi bereik in huis kunt vergroten.

Alvast wat simpele tips die kunnen helpen

  • Veel mensen hebben de router of het modem in de meterkast staan, maar dit kan zorgen voor verstoringen. Plaats het apparaat daarom buiten de meterkast om het verschil te meten.
  • Plaats de router of het modem zo hoog mogelijk, het signaal komt dan de minste obstakels tegen.
  • Ligt de router of het modem plat? Zet het apparaat dan eens rechtop en zet de antennes in een andere richting.
  • De router of het modem kun je altijd het beste op de meest centrale plek in het huis zetten. Probeer het apparaat dus eens te verplaatsen en kijk of dit verschil maakt.

Meet je wifi-snelheid

Goede kans dat je trage internet wordt veroorzaakt aan de kant van de provider. Meet daarom je internetsnelheid eerst goed. Voor een betrouwbare meting kun je dit het beste op verschillende tijdstippen doen. Bereken zo de gemiddelde snelheid.

Zoek dan uit welke snelheid jouw internetprovider heeft beloofd toen je klant werd. Ligt je gemeten snelheid onder de beloofde snelheid? Dan wordt het tijd om eens contact op te nemen met je provider. Doet de provider niets om de wifi-snelheid te verbeteren? Dan kan je verschillende stappen ondernemen om dit alsnog af te dwingen. Maar je kunt uiteraard ook overstappen naar een andere provider.

Ontdek je wifi-plek

Wifi bereik vergroten begint met iets eenvoudigs: de locatie van je acces point. Het acces point is het apparaatje dat het wifi signaal naar je laptop, tablet of smartphone stuurt. Vaak is dat toegangspunt standaard in je router ingebouwd. Het is belangrijk om je acces point op een plek te zetten waarmee je op zoveel mogelijk plaatsen goed bereik hebt. Meestal is dit ergens in het midden van je woning. En dus niet in de kelder of op zolder. Want hoe meer muren, vloeren of grote apparaten er tussen het acces point en jouw laptop of tablet zitten, hoe slechter het wifi bereik.

Stoorzenders aan de kant

Magnetrons, DECT-telefoons en bluetooth-apparaten kunnen het wifi signaal verstoren. Hierdoor krijg je meteen een slecht wifi bereik in huis. Probeer die stoorzenders dus zo ver mogelijk van je acces point of router te plaatsen.

Zoek een rustig wifi kanaal

Een wifi netwerk kan gebruikmaken van verschillende kanalen. Soms is het op één van die kanalen erg druk, bijvoorbeeld omdat al je buren er ook op zitten. Net als bij een volle snelweg, ontstaat er dan file. Het gevolg: traag internet. Gelukkig zijn er gratis programma’s waarmee je de beschikbare kanalen in jouw buurt kunt checken. Je ziet dan meteen op welk kanaal het rustig is. Je kunt dit gemakkelijk bekijken met programma’s zoals inSSIDer, Netstumbler of Vistumbler.

Firmware vers van de pers

Net als bij een computer of smartphone, werkt je router het beste wanneer de firmware helemaal up-to-date is. Firmware is software die in de hardware is geïnstalleerd. Op de website van de fabrikant van je router kun je zien of er alweer een geüpdatete versie van je firmware is. Je leest daar ook meteen hoe je die nieuwe firmware kunt installeren.

Wifi bereik vergroten met een nieuwe antenne

Heb je een router of acces point met externe antennes? Dan kun je het wifi bereik in huis vergroten (en dus de internetsnelheid verhogen) met een sterkere antenne. Geen zin om daar geld aan uit te geven? En niet bang om zelf de handen uit de mouwen te steken? Verbeter dan je wifi ontvangst met een zogenaamde WokFi: een huis-tuin-en-keuken wifi antenne die je zelf binnen een handomdraai in elkaar zet. En dat doe je inderdaad met hulp van een wok.

wifi bereik buiten

De wifi versterker of herhaler

Ben jij niet zo’n knutselaar? Of heb je geen zin om je wok op te offeren voor betere wifi? Overweeg dan de aanschaf van een wifi versterker of herhaler. Dit is een goedkope en gemakkelijke manier om je wifi bereik in huis te vergroten. Een wifi versterker herhaalt het signaal zodat het sterker wordt. Houd er wel rekening mee dat de wifi versterker je internet soms juist trager maakt, omdat hij het signaal niet tegelijk kan ontvangen, versterken en doorsturen.

Mesh multiroom wifi

Een ietwat radicale maatregel om het wifi bereik thuis te vergroten, is om een mesh multiroom wifi systeem aan te schaffen. Dat zijn satellieten (ook wel ‘nodes’) die verbinding hebben met het basisstation (meestal de router). Het mooie van dit systeem is dat de satelliet die het dichtstbij het basisstation is, het signaal opvangt en doorgeeft aan de andere satellieten. Zelfs bij de verste satellieten heb je even goed bereik als pal naast het basisstation. Inmiddels duiken een hoop fabrikanten in deze gloednieuwe technologie (zoals Linksys. Waarom mesh multiroom wifi zo radicaal is? Kijk maar eens naar de prijzen, zo’n installatie kost honderden euro’s.

Internet via het stopcontact

Lukt het je toch niet om in alle kamers snel internet te realiseren? Dan kun je eraan denken om een set stroomnetadapters aan te schaffen. Deze adapter steek je in het stopcontact en gebruikt zodoende het elektriciteitsnet als computernetwerk. Er zijn ook stroomnetadapters met een geïntegreerde wifi-zender, zodat je ze kunt gebruiken voor bijvoorbeeld je smartphone of tablet. Internet via het stopcontact is een goed alternatief voor een UTP-kabelnetwerk.

Ten slotte: een nieuw acces point

Heb je ondanks al deze maatregelen nog steeds last van slecht wifi bereik in huis? Dan is het misschien slim om je router of acces point te vervangen door een nieuwer exemplaar. De technologie van wifi is de afgelopen jaren erg verbeterd. Een nieuwe versie van wifi (zoals 802.11ac) is veel sneller dan een oude editie (zoals 802.11n). Kijk op je router of acces point welke editie van wifi hij ondersteunt. Een ander voordeel van een nieuwe router, is dat hij meestal gebruik kan maken van de 5 Ghz-frequentie. Die frequentie is veel sneller dan de ouderwetse 2,4 Ghz.

Bekijk de Youtube film van Kassa over het verbeteren van je Wifi signaal

Mocht niets meer helpen: switch van provider

Alles geprobeerd maar nog steeds niet tevreden over je wifi-snelheid? Dan is het misschien tijd om over te stappen naar een andere internetaanbieder. Soms kan een concurrent een betere snelheid leveren dan je huidige aanbieder. Benieuwd naar de opties? Op onze website kun je in een handig overzicht met vast internet voor thuis. Vergelijk alle grote internet providers met elkaar. Naast de beloofde snelheden kun je makkelijk vergelijken op prijs.

Datum: 23-01-17