wifi thuis

Hoe vergroot je het wifi bereik in huis?

Een leven zonder wifi, veel mensen kunnen het zich nauwelijks meer voorstellen. Of het nou in je eigen huis of dat van vrienden is: overal maken we gebruik van draadloos internet. En daardoor hebben we, naast rotweer en vertraagde treinen, een nieuwe nationale ergernis: slecht wifi bereik in huis. In deze blog vertellen we je aan de hand van een aantal slimme tips hoe je het wifi bereik in huis kunt vergroten.

Ontdek je wifi-plek

Wifi bereik vergroten begint met iets eenvoudigs: de locatie van je acces point. Het acces point is het apparaatje dat het wifi signaal naar je laptop, tablet of smartphone stuurt. Vaak is dat toegangspunt standaard in je router ingebouwd. Het is belangrijk om je acces point op een plek te zetten waarmee je op zoveel mogelijk plaatsen goed bereik hebt. Meestal is dit ergens in het midden van je woning. En dus niet in de kelder of op zolder. Want hoe meer muren, vloeren of grote apparaten er tussen het acces point en jouw laptop of tablet zitten, hoe slechter het wifi bereik.

Stoorzenders aan de kant

Magnetrons, DECT-telefoons en bluetooth-apparaten kunnen het wifi signaal verstoren. Hierdoor krijg je meteen een slecht wifi bereik in huis. Probeer die stoorzenders dus zo ver mogelijk van je acces point of router te plaatsen.

Zoek een rustig wifi kanaal

Een wifi netwerk kan gebruikmaken van verschillende kanalen. Soms is het op één van die kanalen erg druk, bijvoorbeeld omdat al je buren er ook op zitten. Net als bij een volle snelweg, ontstaat er dan file. Het gevolg: traag internet. Gelukkig zijn er gratis programma’s waarmee je de beschikbare kanalen in jouw buurt kunt checken. Je ziet dan meteen op welk kanaal het rustig is. Je kunt dit gemakkelijk bekijken met programma’s zoals inSSIDer, Netstumbler of Vistumbler.

Firmware vers van de pers

Net als bij een computer of smartphone, werkt je router het beste wanneer de firmware helemaal up-to-date is. Firmware is software die in de hardware is geïnstalleerd. Op de website van de fabrikant van je router kun je zien of er alweer een geüpdatete versie van je firmware is. Je leest daar ook meteen hoe je die nieuwe firmware kunt installeren.

Wifi bereik vergroten met een nieuwe antenne

Heb je een router of acces point met externe antennes? Dan kun je het wifi bereik in huis vergroten (en dus de internetsnelheid verhogen) met een sterkere antenne. Geen zin om daar geld aan uit te geven? En niet bang om zelf de handen uit de mouwen te steken? Verbeter dan je wifi ontvangst met een zogenaamde WokFi: een huis-tuin-en-keuken wifi antenne die je zelf binnen een handomdraai in elkaar zet. En dat doe je inderdaad met hulp van een wok.

wifi koffie haardvuur

De wifi versterker of herhaler

Ben jij niet zo’n knutselaar? Of heb je geen zin om je wok op te offeren voor betere wifi? Overweeg dan de aanschaf van een wifi versterker of herhaler. Dit is een goedkope en gemakkelijke manier om je wifi bereik in huis te vergroten. Een wifi versterker herhaalt het signaal zodat het sterker wordt. Houd er wel rekening mee dat de wifi versterker je internet soms juist trager maakt, omdat hij het signaal niet tegelijk kan ontvangen, versterken en doorsturen.

Mesh multiroom wifi

Een ietwat radicale maatregel om het wifi bereik thuis te vergroten, is om een mesh multiroom wifi systeem aan te schaffen. Dat zijn satellieten (ook wel ‘nodes’) die verbinding hebben met het basisstation (meestal de router). Het mooie van dit systeem is dat de satelliet die het dichtstbij het basisstation is, het signaal opvangt en doorgeeft aan de andere satellieten. Zelfs bij de verste satellieten heb je even goed bereik als pal naast het basisstation. Inmiddels duiken een hoop fabrikanten in deze gloednieuwe technologie (zoals Linksys en Sitecom). Waarom mesh multiroom wifi zo radicaal is? Kijk maar eens naar de prijzen, zo’n installatie kost honderden euro’s.

Ten slotte: een nieuw acces point

Heb je ondanks al deze maatregelen nog steeds last van slecht wifi bereik in huis? Dan is het misschien slim om je router of acces point te vervangen door een nieuwer exemplaar. De technologie van wifi is de afgelopen jaren erg verbeterd. Een nieuwe versie van wifi (zoals 802.11ac) is veel sneller dan een oude editie (zoals 802.11n). Kijk op je router of acces point welke editie van wifi hij ondersteunt. Een ander voordeel van een nieuwe router, is dat hij meestal gebruik kan maken van de 5 Ghz-frequentie. Die frequentie is veel sneller dan de ouderwetse 2,4 Ghz.

Bekijk de Youtube film van Kassa over het verbeteren van je Wifi signaal

Datum: 23-01-17