Wat is het snelste internet van Nederland?

Nederland staat op de zesde plaats in de Europese top 10 van landen met het beste internet. Maar welke internetprovider biedt in Nederland het snelste internet?

Marnix de Munck

Marnix de Munck

Specialist Internet

Map van Nederland met snelheidstest

Als we puur kijken naar de maximale internetsnelheid die beschikbaar is in Nederland, dan is Odido de leider met hun 8 Gbps glasvezelabonnement. Delta volgt met een maximale snelheid van 4 Gbps, daarna KPN met 4 Gbps.

ProviderMaximale internetsnelheidPrijs
Odido8 Gbps€85
Delta5 Gbps€67,50
KPN4 Gbps€67,50

Deze snelheden zijn overigens niet overal beschikbaar. Delta heeft vooral glasvezel liggen in buitengebieden en in Zeeland. KPN is op veel meer plekken beschikbaar, net als Odido. Het internet dat voor jou het snelste is, hangt daarom af van de plek waar je woont.

Als je wilt weten welke provider beter is, Delta of KPN, lees dan onze vergelijking. We vertellen je daar alles over de kosten en wat andere mensen van deze providers vinden.

Bij providers zoals Youfone en Online.nl kun je goedkoper internet bestellen, maar die zijn wel minder snel. Ziggo biedt ook hoge snelheden aan tot 1 Gbps via de kabel. Dat is sneller dan veel andere providers, maar weer niet zo snel als glasvezel van Odido of Delta.

Lees over de verschillen tussen kabel en glasvezel. Op die pagina lees je bijvoorbeeld dat de uploadsnelheid veel trager is dan bij glasvezel.

Wat is het snelste internet op je adres?

De soort internetverbinding die je thuis hebt, bepaalt vooral het snelste internetabonnement dat je kunt bestellen. DSL is het langzaamst, kabel is sneller en glasvezel is het snelst. Wie het netwerk heeft aangelegd bepaalt ook de maximaal haalbare snelheid van je internetverbinding.

Het is goed om te weten wat je daadwerkelijke snelheid is en of dit overeenkomt met wat je provider belooft. Om je hierbij te helpen, kun je onze internet speedcheck gebruiken. Hiermee krijg je inzicht in de haalbare snelheid van je internetverbinding op je adres.

Wil je thuis je internetverbinding sneller maken? Hier zijn enkele praktische tips om je internetverbinding te verbeteren. Laat je overigens niet gek maken met al die snelle glasvezelverbindingen. De meeste gezinnen kunnen goed uit de voeten met 100 Mbps.

Lees welke internetsnelheid je nodig hebt om thuis goed te kunnen internetten, streamen en gamen.

Wat is het snelste mobiele internet?

Tegenwoordig is 5G de snelste keuze voor mobiel internetten. Het is de opvolger van 4G en biedt veel hogere snelheden en een betere pingsnelheid.

KPN heeft in 2023 voor de 6e keer op rij de Ookla Speedtest Award gewonnen voor snelste mobiele netwerk. Ook uit onderzoek van umlaut kwam KPN als beste naar voren. Bovendien heeft KPN de hoogste gemiddelde snelheid via 5G van 154,6 Mbps, gevolgd door Odido met 136,1 Mbps. T-Mobile heeft de hoogste downloadsnelheid via 4G met 256 Mbps.

KPN en T-Mobile hebben dus de snelste mobiele internet van dit moment. Ze worden gevolgd door VodafoneZiggo.

Het is slim om – net zoals met thuis internet – de snelheden en dekking van de beste internet providers in jouw buurt te vergelijken voordat je een keuze maakt.

Ben je geholpen met deze pagina?

Geef een reactie

0 reacties op dit artikel