Wat veroorzaakt traag internet?
Weet je oorzaak van je trage internet, dan is het makkelijker om een passende oplossing te vinden. Er zijn verschillende factoren die een rol kunnen spelen, van je eigen apparatuur, tot problemen bij de provider.
Hier vind je veelvoorkomende oorzaken, en een checklist waarmee jij weer als een speer kunt gaan internetten!
- Een te traag internetabonnement: Hoe hoger het aantal Mbps van je internetabonnement, des te meer data je verbinding per seconde aankan. Hoeveel Mbps je nodig hebt, is afhankelijk van je internetgebruik. Een tekort aan Mbps vertraagt het downloaden, waardoor je internet merkbaar slechter wordt.
- Slechte wifi-verbinding: Een wifi-signaal kan belemmerd worden door muren, of allerlei meubelen. Dit verzwakt het signaal, waardoor je internet langzamer wordt. Ook heeft je modem maar een beperkt bereik. Zit je dus op zolder, dan kan je internet traag worden.
- Te veel mensen op het netwerk: Hoe meer mensen tegelijkertijd internetten op je netwerk, des te trager het zal worden. Gebruiken meerdere personen en apparaten, tegelijk van je internetverbinding? Dan heb je simpelweg een sneller internetabonnement nodig.
- Slecht apparatuur: Met verouderde spullen heeft je computer meer moeite heeft met de bandbreedte. Ook virussen en spyware veroorzaken problemen. Deze nemen dan een deel van je internetverbinding over, en dat heeft invloed op je internetsnelheid.
Je internetsnelheid verbeteren in 7 stappen
Nu weet je waarom je internet traag kan zijn, maar hoe los je het op? Met onze checklist achterhaal je het probleem, en zorg je ervoor dat je internet weer op topsnelheid werkt.
1. Doe een speedtest
De exacte snelheid van je internet meet je door onze speedtest uit te voeren. Hiermee controleer je de downloadsnelheid en uploadsnelheid van je internetverbinding. De speedtest werkt als volgt:
- Sluit alle programma's en open je browser.
- Ga naar onze speedtest.
- Klik op de grote knop met Start Speedtest.
- Wacht op de resultaten.
Voer deze snelheidstest twee keer uit: het liefs met een directe kabelverbinding op je modem, en een keer via wifi. Zo zie je welke snelheid je internetprovider levert, en welk snelheidsverlies je hebt via wifi.
2. Update je browser
Je browser zorgt voor een gebruiksvriendelijke toegang tot het internet, maar soms veroorzaakt je browser juist een trage internetconnectie. Een verouderde versie van de browser kan problemen geven.
Ook invoegtoepassingen en extensies veroorzaken soms problemen. Deze kleine programma's geven je webbrowser meer functionaliteiten, maar vertragen je browser ook.
Test dit door al je extensies uit te schakelen. Is je internetverbinding meteen sneller? Schakel de programma's dan één voor één in, om te achterhalen welke voor de meeste problemen zorgen.
Het kan zijn dat je niet de beste internetbrowser gebruikt voor jouw besturingsysteem. Stap eens over naar een andere browser. Wie weet gaat het browsen ineens een stuk sneller.
3. Update je computer
Zorg voor een optimale conditie van je computer. Zo weet je zeker dat dit geen slechte internetverbinding veroorzaakt. Controleer met een virusscanner of er geen virussen aanwezig zijn, en update al je oude software.
Ook de software van je telefoon moet je regelmatig bijwerken. Zo voorkom je niet alleen veiligheidsproblemen, maar zorg je er ook voor dat je apparaten optimaal blijven werkten.
3. Verplaats je router
Kijk dan eens goed naar de plek van je router. Je wilt eigenlijk zo min mogelijk obstakels die het signaal van de router kunnen verstoren. Zet hem op een open plek waar meubels en muren zo min mogelijk invloed op het signaal hebben. Door de router centraal te plaatsen, hebben meer plekken in huis beter toegang tot draadloos internet.
Plaats de draadloze router of modem hoog voor een betere verdeling van het signaal. Zet in ieder geval het apparaat nooit op de grond.
3. Upgrade je router
Heb je een router die op slechts één frequentie werkt? Dan werkt deze op 2,4 GHz, een frequentie die door ontzettend veel apparaten gebruikt wordt. Hierdoor wordt het druk op je wifinetwerk.
Je kunt dit omzeilen door een zogenaamde dual band router te kopen. Deze werkt niet alleen op 2,4 GHz, maar ook op 5 GHz. Deze frequentie is een stuk sneller en minder druk, waardoor er meer bandbreedte overblijft. Je internet wordt dan dus sneller en stabieler.
Lees onze vergelijking van routers voor het maken van de beste keus.
Bel ook eens je internetprovider op, het kan zijn dat je een gratis upgrade van je modem kunt krijgen. Mocht deze inmiddels sterk verouderd zijn.
4. Verbeter je wifi
Werkt het internet na al deze stappen nog steeds niet goed? Controleer of je apparaten de laatste wifi-standaarden ondersteunen. Bij elke nieuwe wifi-standaard zijn hogere snelheden haalbaar.
Zorg voor de beste wifi-instellingen. Deze vind je terug op de website van je provider. Zo heeft KPN een handige tool of je wifi goed in te stellen.
Het modem van je providers is niet sterk genoeg voor een sterk internetsignaal op meedere verdiepingen. Wifiversterkers zijn dan een oplossing om thuis het wifi-signaal te versterken.
4. Koop een signaalversterker
Wifiversterkers maken het mogelijk om op elke verdieping draadloos internet te ontvangen. Deze apparaten zorgen ervoor dat het wifisignaal beter door je woning wordt verspreid.
Heb je een huis met meerdere verdiepingen, dan raden we een wifi-punt aan op elke verdieping. Zo krijg je in iedere kamer een betere internetsnelheid.
Bekijk hier de beste wifi-versterkers volgens de laatste onderzoeken.
De beste oplossing hiervoor zijn bekabelde wifi-punten. Daarmee verhoog je de internetsnelheid door je hele woning.
4. Stap over op een bekabelde verbinding
Wifi heeft als voordeel dat je overal in je huis draadloos kunt internetten, maar het is ook een stuk instabieler dan een kabelverbinding. Wil je dus zeker weten dat je altijd op topsnelheid kunt internetten? Dan is een directe verbinding met een netwerkkabel de beste keus.
5. Bescherm je netwerk
Dit zou je in principe altijd moeten doen, maar controleer voor de zekerheid of je netwerk beschermd is. Iedereen die je internetverbinding wilt gebruiken krijgt dan alleen toegang met het juiste wachtwoord.
Zo voorkom je dat er onbekenden op je netwerk zitten die bandbreedte gebruiken. Bekijk hetnetwerkverkeer voor Windows en voor Mac:
Netwerkactiviteiten bekijken in MacOS
- Open Finder
- In de menubalk, klik op Ga > Hulpprogramma's
- Open Activiteitenweergave
Netwerkactiviteiten bekijken in Windows 10
- Druk de toetsen Ctrl + Alt + Del tegelijkertijd in.
- Kies Taakbeheer
- Ga naar tabblad App-geschiedenis en klik op Netwerk
6. Vervang verouderde apparatuur en kabels
Doet je computer inmiddels al jaren dienst, of beginnen kabels er versleten uit te zien? Dan zit hier mogelijk het probleem. Verouderde apparatuur werkt minder goed, waardoor het internetsignaal trager wordt opgevangen en doorgegeven.
Zorg er bovendien voor dat je kabels niet te lang zijn. Hoe langer de kabel, des te verder gegevens moeten reizen om bij je computer aan te komen.
Kies dus voor kortere kabels van goede kwaliteit. We raden Cat5 of Cat6 kabels aan voor de beste internetsnelheid.
Verminder apparaten die online zijn
Hoe meer apparaten gebruikmaken van het internet, des te trager je verbinding zal worden. Probeer eens enkele apparaten uit te zetten om dit uit te sluiten.
Woon je met meerdere mensen samen en willen jullie allemaal tegelijk internetten? Dan is het raadzaam om een snel internetabonnement aan te schaffen.
Tip: met onze internet postcodecheck vergelijk je alle abonnementen op je adres.
7. Neem contact op met je internetprovider
Hebben al deze stappen niet geholpen? Neem dan contact op met de klantenservice van je provider, voor specifieke tips die de werking van het modem verbetert.
Controleer gelijk of je provider een internetstoring heeft. Wie weet zijn ze toevallig bezig met het netwerk. Dat kan natuurlijk de boel verstoren.
8. Stap over naar beter en sneller internet
In het slechte geval kan de provider gewoon niet de beloofde snelheid leveren, waardoor je moet overstappen naar een andere internetprovider. Dat is zo gepiept en kan zorgen voor beter en sneller internet. Sowieso goed om eens te checken of je al glasvezel kunt bestellen voor razendsnel glasvezelinternet!
0 reacties op dit artikel