De beste internet provider van 2023

Veel mensen zoeken naar de beste internet provider van het jaar. Maar het zijn er veel, en sommige vinden de beste service belangrijk, anderen juist weer het snelste internet, of de goedkoopste prijs.

Daarom hebben we toplijstjes voor je gemaakt met de beste providers op verschillende punten.

Marnix de Munck

Marnix de Munck

Specialist Internet

beste internet

Wat is de beste internet provider?

Laten we beginnen met de uitslag van de jaarlijkse Tweakers Awards. Deze publieksprijs wordt gekozen door leden van Tweakers. We laten je de scores zien van meer dan een half miljoen leden!

Volgens Tweakers zijn KPN en Ziggo de beste internetproviders, gevolgd door T-Mobile en Freedom internet. De overige providers in de lijst scoren een stuk lager zoals je hieronder kunt zien.

Top 5 internetproviders tot 2023 volgens de publieksprijs van Tweakers:

ProviderPercentage stemmen
KPN28.36%
Ziggo27.07%
T-Mobile14.27%
Freedom internet7.92%
Tweak6.74%

De beste provider voor internet en tv

Om de beste provider voor internet en tv te bepalen hebben we de resultaten onderzocht van de Providermonitor. Dit is een jaarlijks onderzoek onder 10.000 consumenten naar de tevredenheid over de diensten van de grootste providers.

De consumentenbond geeft geen cijfer voor "de beste internet en tv provider". Daarom hebben we zelf het onderzoek geanalyseerd en vast bellen weggelaten.

Uit onze analyse blijkt: KPN is met een klantwaardering van 7,8 de beste internet- en tv-provider, gevolgd door Solcon en Freedom Internet, beide met een score van 7,5.

Opvallend is de beoordeling van Freedom Internet: met een 5,8 krijgen ze de laagste score voor hun tv-dienst, maar wel het hoogste cijfer voor hun klantenservice en internet.

Hier is de volledige lijst met de beoordelingen van internet- en tv-providers:

ProviderTotaal scoreKwaliteit internetKwaliteit tvKlantenservice
KPN7,88,27,97,4
Solcon7,58,16,97,6
Freedom Internet7,58,95,78,1
Ziggo7,47,67,57,2
Delta (Kabel)7,28,26,86,8
Budget Thuis7,27,57,56,6
T-Mobile Thuis7,17,96,86,7
Delta (glasvezel)6,77,16,26,8
Caiway6,57,16,65,9

Provider met de beste klantenservice

Freedom Internet heeft de beste klantenservice van alle aanbieders. Met een 8,1 krijgt de provider een zeer goed beoordeling. Klanten van Freedom Internet zijn dus zeer tevreden over de klantenservice, ondanks dat ze regelmatig tv-storingen vermelden.

De klantenservice van Caiway heeft een score van 5,9 gekregen van hun klanten. Dit is de laagste score van alle providers uit de test.

Deze lage score vind ik opvallend en ben daarom vele klachten op Trustpilot afgegaan over Caiway. Daar komen vooral klachten naar voren over slechte communicatie via de klantenservice, problemen met opzeggen en monteurs.

Provider met de minste storing

Bij Freedom Internet hadden klanten het minste last van internetstoringen (7%). Bij KPN (glasvezel) en Delta (Kabel) was dit 8%. Delta kreeg daarentegen wel weer de meeste klachten (21%) over hun glasvezelverbinding.

Kijk je naar tv-storingen, dan steekt Freedom Internet via DSL er bovenuit. Freedom heeft met 34% het hoogste percentage klanten met een televisiestoring. Zonde, want met een goede tv-dienst hadden ze de prijs voor beste internet en tv provider kunnen winnen.

Beste internetprovider op prijs en kwaliteit

Ziggo is de grootste internetprovider in Nederland met 3,3 miljoen klanten. En dat is niet voor niets. Ze zijn misschien niet de allergoedkoopste, toch bieden ze een goede prijs-kwaliteit verhouding. Ook heeft Ziggo goede aanbiedingen, voor nieuwe, maar ook bestaande klanten.

Je krijgt bij Ziggo veel entertainment en een snelle internetverbinding via coax. Ook worden ze goed elk jaar weer goed beoordeeld door abonnees. Voor hun internetverbinding, tv only abonnement en klantenservice krijgen ze uitstekende scores.

ProviderTotaal scoreKwaliteit internetKwaliteit tvKlantenservice
Ziggo7,47,67,57,2

Beste provider voor internet en mobiel

Een recent onderzoek naar de beste telefoonproviders van 2023 plaatst KPN opnieuw op de eerste plaats. Op tweede plek komt Odido en daarna Vodafone. KPN blinkt vooral uit in de Nederlandse mobiele netwerktest.

In een onderzoek naar wat klanten vinden van mobiele providers, komen Ben en Simyo als beste uit de bus, beide met een score van 8,4 uit 10. KPN doet het ook goed met een 8,1. Aan de onderkant van de lijst staan VodafoneZiggo met een 7,6 en Odido met een 7,5.

Voor meer informatie over deze onderzoeken, bekijk onze pagina over de beste mobiele providers van dit jaar.

Voordeligste budget providers

Genoeg mensen willen stabiel internet thuis, maar dan wel voor de laagste prijs. Vergelijk dan vooral de budgetproviders. Deze bieden een internetaanbod voor de scherpste prijs.

Ze krijgen misschien niet de beste beoordelingen van klanten, vooral niet als je kijkt naar de klantenservice. Toch scoren ze op geen enkel onderdeel een onvoldoende.

Dus als je niet veel waarde hecht aan een goede klantenservice, dan kun je zomaar 100 euro of meer per jaar besparen, afhankelijk van het internetabonnement dat je afsluit.

Budget providers, zoals Budget Thuis, Youfone, T-Mobile en Online.nl, gebruiken gewoon het netwerk van de grote providers. Ze leveren via vooral via het KPN-netwerk.

Ze kunnen goedkoper internet of tv leveren door minder geld uit te geven aan de service of ondersteuning voor wifi in huis. Vaak zie je ook dat premium providers extra's geven aan klanten, zoals een sportzender of extra toegang tot apps.

Hieronder een overzicht met de goedkoopste internetproviders van 2023:

ProviderSnelheidPrijs
Youfone30 Mpbs 32
T-Mobile50 Mbps 32,50
Budget Thuis30 Mbps€ 32,50

Zo vind je de beste internetprovider

De beste provider is persoonlijk, en voor iedereen net weer anders. Want het ligt er maar aan wat je zoekt in een internetprovider, prijs, kwaliteit of misschien juist de service.

Toch proberen we met enkele vergelijkingen en informatie uit recente onderzoeken de keuze makkelijk voor je te maken. Zo komen we tot onderstaande rijtje met beste providers:

Beste provider op basis van prijs en kwaliteitZiggo
Beste glasvezelproviderKPN
Provider met de beste klantenserviceFreedom Internet
Provider met de minste storingenKPN

Zoals hierboven al aangegeven: deze lijstjes zijn redelijk algemeen met beoordelingen op slechts enkele punten. Ook zijn niet alle 26+ providers van Nederland meegenomen in onderzoeken vanwege te weinig terugkoppeling van klanten.

Wil je een diepere providervergelijking maken, rekening houdend met de beschikbaarheid op jouw adres? Voer dan onze internet vergelijking uit met je postcode en huisnummer. Daarmee kun je uitgebreid filteren door het aanbod van providers en al hun abonnementen.

Gebruik onze toplijsten om de beste internet provider te kiezen. Wil je zelf op zoek gaan naar de beste provider die bij je past, volg dan de volgende stappen:

  1. Bepaal wat je nodig hebt van een internet provider.
  2. Vergelijk de verschillende providers op snelheid en prijs.
  3. Bepaal of de provider betrouwbaar is volgens klanten op websites zoals Trustpilot.
  4. Kies de provider die het beste bij je past en gebruik de overstapservice om te switchen.

Ga niet blind af op toplijsten zoals hierboven. De beste internet provider vind je door goed alle providers te vergelijken op de kosten, snelheid en de extra diensten op jouw eigen adres.

Onthoud dat de beste internet provider voor iedereen persoonlijk is. Bovenstaande tabellen geven je alleen maar een algemeen beeld. Maar toch kan het je maar net helpen met je keuze. Succes met overstappen!

Ben je geholpen met deze pagina?

Geef een reactie

0 reacties op dit artikel