1. Neem een lagere internetsnelheid
De internetsnelheid van een abonnement heeft veel invloed op de prijs. Het is simpel: hoe lager de snelheid, hoe lager de internetkosten.
Tip: Test eens je internetsnelheid met onze handige speedtest.
Razendsnel internet is natuurlijk overbodig wanneer je dit niet gebruikt. Waarom zou je dus meer betalen voor een hogere internetsnelheid terwijl je het misschien niet nodig hebt?
Probeer daarom eens goedkoper internet met een lagere snelheid, dan ben je voordeliger uit, en je kunt altijd nog upgraden als je toch meer bandbreedte nodig hebt.
2. Kies de goedkoopste internetverbinding
Er zijn verschillende soorten internetverbindingen, waarvan glasvezel het meest populair is. Maar niet iedereen in Nederland is al aangesloten op het glasvezelnetwerk.
Glasvezel internet is namelijk betrouwbaar en razendsnel, maar het kan duurder zijn. Gelukkig is DSL-internet een goedkoper alternatief voor glasvezel, en vrijwel overal in Nederland beschikbaar.
Wel is je internet via DSL trager en onbetrouwbaar, maar voor lichte internetgebruikers is dat helemaal geen probleem, en je bent een stuk voordeliger uit!
3. Stap over voor goedkoper internet
Switch naar de goedkoopste internetaanbieder, en sluit regelmatig een nieuw internetabonnement af, dan ben je altijd verzekerd van goedkoop internet.
De meeste abonnementen hebben een looptijd van een jaar. Na dat jaar kun je gewoon weer overstappen naar een andere provider, met lagere abonnementskosten.
Vaak krijg je als nieuwe klant ook nog een paar maanden korting. Door handig gebruik te maken van deze aanbiedingen ben je altijd verzekerd van goedkoop internet. Vooral het in het eerst jaar profiteer je dus van lagere internetkosten.
4. Combineer internet met mobiel
Veel providers bieden korting als je vast internet met een mobiel telefoonabonnement combineert. Dit heet een combinatievoordeel, waarbij je internet goedkoper wordt.
Telefoonabonnementen kunnen duur zijn, zeker met onbeperkte data. Een manier om geld te besparen is dan je mobiele abonnement combineren met een internetpakket.
Bovendien is het overzichtelijk om één contract en factuur te hebben voor zowel je internet- als mobiele telefoondiensten.
5. Kies een voordelige aanbieding
Een goede aanbieding zorgt voor goedkoper internet thuis. Let wel op, want je bespaart dan alleen het eerste jaar op je internetkosten.
Je ontvangt namelijk korting in het eerste jaar van je contract, dit wordt ook wel cashback genoemd. Toch levert dit een flinke besparing op, en soms zelfs een mooi cadeau.
In feite betekent hier een aanbieding of een cashback hetzelfde: je betaald een periode minder voor je internetverbinding wat je een besparing oplevert in het eerste jaar.
6. Kies alleen internet zonder tv
Bij veel providers kun je vast internet combineren met televisie. Kijk je nog lineaire tv, dan is het de moeite waard om aanbieders met het goedkoopste internet en tv te vergelijken.
Steeds minder mensen kijken nog televisie op de oude manier. Door de opkomst van streamingdiensten in Nederland hoef je gelukkig geen programma's, films en series meer te missen.
Een internetabonnement met tv is uiteraard duurder dan alleen internet. Kies je voor een internet-only abonnement, dan bespaar je tot wel € 12,- per maand!
7. Onderhandel met je provider voor korting
Veel internetproviders bieden kortingen aan klanten die bereid zijn te onderhandelen. Bel eens je provider op om korting te vragen voor goedkoper internet thuis.
Wanneer je niet tevreden bent met de aangeboden prijs, dan kun je altijd nog rondkijken voor een betere deal, bijvoorbeeld via onze complete en onafhankelijke internetvergelijker.
Ook kun je dreigen met opzeggen, soms gaat je provider alsnog overstag met een korting om je als klant te behouden. Zeker het proberen waard dus.
8. Deel internet met je buren
Deel de internetverbinding via wifi met je buren voor goedkoop internet. Misschien een vreemde suggestie, maar we willen graag compleet zijn met onze tips.
Je kunt de helft van je internetkosten besparen door je internetabonnement te delen met je buren (Let op: je deelt ook de internetsnelheid). Met een wifiverbinding is dit vrij eenvoudig te regelen.
We hebben een artikel geschreven met alle tips om internet te delen met je buren. Vooral goede afspraken maken met elkaar maken is het belangrijkste, zodat alles soepel verloopt.
9. Gebruik alleen mobiel internet
Internet kan duur zijn in Nederland, en een grote uitgave per maand aan vaste lasten. Wil je echt goedkoop internetten, gebruik dan alleen mobiel internet.
Veel mensen hebben mobiel én vast internet. Dus je bespaart flink met alleen een mobiel abonnement. Bovendien kun je een smartphone als wifi-hotspot instellen.
Het is een drastische keuze! We raden het echt alleen aan voor lichte internetgebruikers die geen tv-abonnement meer hebben, niet downloaden of vaak video's streamen.
Kies het goedkoopste sim only abonnement met onbeperkt internet met een ruime dagbundel. Je daglimiet is namelijk snel bereikt, zelfs met onbeperkt internet.
10. Let op prijsverhogingen van providers
Veel mensen vragen zich af waarom internet zo duur is? De belangrijkste reden is de inflatie. Een andere reden zijn de kosten die elk jaar stijgen door investeringen van je provider.
Providers maken deze kosten door jaarlijks verbeteringen aan hun netwerk en apparatuur. Deze investeringen worden dan terugverdiend door alle abonnementskosten te verhogen.
We raden je aan om de jaarlijkse prijsverhoging van je provider goed in de gaten te houden. Het voordeel is dat je zonder boete mag overstappen bij een wijziging van je contract.
We hebben lijstjes voor je gemaakt met de beste internetprovider van het jaar. Dit zou je kunnen helpen met kiezen en overstappen.