wifi versterker

Wat is een wifi versterker?

Heb je thuis een wifi netwerk, maar is het bereik op je zolder niet sterk genoeg? Of zit je graag in de tuin met je tablet en wil je daar betere wifi? Dan kun je overwegen een wifi versterker aan te schaffen. Maar wat is een wifi versterker nu precies? We vertellen je ook over de werking van en wat de belangrijkste voor- en nadelen van deze apparaatjes zijn.

Hoe werkt een wifi versterker?

Een wifi versterker is een apparaat dat – de naam zegt het al – je wifi signaal versterkt. Om goed uit te leggen wat een wifi versterker is, vertellen we eerst kort hoe wifi werkt. Wifi is, simpel gezegd, draadloos internet. Een access point (die meestal in je router is ingebouwd) verstuurt signalen via de radiogolf. Jouw smartphone, laptop of tablet vangt de signalen op en geeft antwoord aan het access point. Zie hier: een internetverbinding. Het bereik van de signalen die jouw router verstuurt, is alleen niet oneindig. Meestal gaan ze niet verder dan 10 tot 15 meter. Bovendien kunnen ze niet door dikke muren of vloeren heen. Dus zit jij ver weg van de router, dan is het wifi bereik waarschijnlijk zwak. Een wifi versterker maakt dat wifi signaal weer sterk. Soms worden de versterkers ook wel wifi repeaters of range extenders genoemd.

Werking wifi versterkers

Hoe werkt een wifi versterker precies? De wifi versterker pikt het wifi signaal van je router op en herhaalt dat. Het zendt dus eigenlijk precies hetzelfde signaal nog een keer uit. Een voorbeeld uit de praktijk: stel je voor dat jullie router midden in de woonkamer staat. Op de bank en in de keuken heb je dus prima bereik. Maar als je achterin in de tuin zit, op 20 meter afstand van je router, is dit signaal veel zwakker. Filmpjes kijken lukt nauwelijks. Plaats dan de wifi versterker ergens tussen de router en de tuin in. Tussen de versterker en jouw favoriete plek achter in de tuin, zit nu nog maar een meter of zeven. De afstand tussen de router en de wifi versterker is ook veel kleiner (namelijk nog maar dertien meter). De wifi versterker pikt het signaal van de router op, herhaalt het en stuurt het naar jouw tablet daar achterin de tuin. Je ontvangt het signaal daar op volle sterkte.

tp-link deco

Tip: Deco Multiroom Wifi van TP-Link

Voordelen van een wifi versterker

Het gebruik van een wifi versterker heeft een paar voordelen. Je vergroot het bereik van je wifi verbinding, zodat je ook op moeilijkere plekken gebruik kunt maken van draadloos internet. Het kan ervoor zorgen dat je internet verbinding op die plekken sneller en stabieler is. Een wifi versterker is een goedkope en eenvoudige oplossing voor slecht wifi bereik.

Nadelen van een wifi versterker

De wifi versterker is niet in iedere situatie de beste oplossing voor slecht wifi bereik. Er kleven namelijk een aantal nadelen aan. In de wifi versterker zit een radio. Die radio kan maar één ding tegelijk: óf het signaal vanuit je router ontvangen, óf dat signaal doorsturen naar jouw laptop of smartphone. Doordat de wifi versterker niet tegelijk het signaal kan ontvangen, versterken en doorsturen, kan je internet verbinding soms juist trager of minder stabiel worden. Bovendien zijn er veel verschillende versterkers op de markt en die passen niet allemaal bij iedere router. Let bij aankoop dus goed op of de wifi versterker wel werkt bij jouw router. Wij hebben een overzicht gemaakt met de beste routers.

Andere oplossingen voor beter wifi

Zoals je leest, kleven er zowel voor- als nadelen aan wifi versterkers. Heb je te maken met een onstabiele of trage wifi verbinding? Dan zijn er misschien andere oplossingen voor je probleem. Kijk bijvoorbeeld eens naar de locatie van je router. Doorgaans geldt: hoe meer muren, vloeren, kasten of apparaten er tussen je router en jouw laptop of smartphone zitten, hoe slechter het bereik. Meestal kun je je router het beste in het midden van je woonkamer plaatsen. Probeer stoorzenders, zoals magnetrons of bluetooth-apparaten zo ver mogelijk van je router te zetten. Wil je het heel grondig aanpakken? Dan kun je mesh multiroom wifi overwegen: je schaft hierbij zelf ‘satellieten’ aan die verbinding maken met je router. Goede wifi gegarandeerd, maar het is wel een flinke investering. In deze blog vertellen we je meer over hoe je het wifi bereik thuis gemakkelijk kunt vergroten.

Datum: 13-02-17