Glasvezel aansluiten in huis: alle stappen

Glasvezel wordt door heel Nederland aangelegd. Maar wat moet je verder doen als het tot de meterkast is aangesloten? We leggen je graag uit hoe je de glasvezelaansluiting gebruikt als je eenmaal een abonnement hebt afgesloten.

Marnix de Munck

Marnix de Munck

Specialist Internet

Glasvezel in huis

Controleer eerst de beschikbaarheid van glasvezel

Controleer altijd eerst of je woning al is aangesloten op het glasvezelnetwerk. Heb je een bericht ontvangen van je provider dat alles afgehandeld is, dan weet je zeker dat je een glasvezelabonnement kunt afsluiten. Gebruik hiervoor onze glasvezel check, en voer je adres is om alle aanbieders en abonnementen te vergelijken.

Glasvezel aansluiten in huis

Wil je snel en stabiel internet voor thuis, dan heeft glasvezel vele voordelen. Je verwacht misschien dat je thuis veel zaken moet aanpassen, maar dat valt mee. We geven je graag alle stappen om glasvezel in huis aan te sluiten.

1. Het glasvezelaansluitpunt installeren

De eerste stap is het installeren van het glasvezelaansluitpunt in huis. Dit is het punt waar de glasvezelkabel je huis binnenkomt. Dit punt wordt aangelegd in je meterkast. Je provider zal een monteur sturen om het aansluitpunt (FTU) te installeren.

Glasvezelaansluitpunt
Glasvezelaansluitpunt in de meterkast

2. Glasvezelmodem aansluiten

Je hebt glasvezelmodem nodig om een internetverbinding te kunnen maken. De meeste providers leveren een router-modem met wifi bij je internetabonnement, maar tegenwoordig kun je ook een eigen modem gebruiken. Dit modem sluit je aan op het glasvezelaansluitpunt in je meterkast met een Cat 6 of Cat 7 netwerkkabel. Je kunt dit ook door een monteur laten doen.

3. Aansluiten van apparaten

Al je apparaten in huis kun je nu verbinden met het glasvezelmodem. Voor apparaten die een snel en stabiel internet nodig hebben, zoals een spelcomputer, is een bekabelde verbinding aan te raden. Dan werkt je internet beter dan draadloos via wifi.

Gebruik voor een bekabeld netwerk cat 6 of cat 7 netwerkkabels. Met deze UTP-kabels krijg je de beste prestaties met je glasvezelaansluiting.

Er worden geen glasvezelkabels in huis gebruikt, maar altijd UTP-kabels. Glasvezel is superieur, maar binnenshuis moeilijk te gebruiken en duurder. Een netwerkkabel kan gemakkelijk de snelheid aan van glasvezel, dus het is voorlopig ook niet nodig.

Je televisie sluit je aan met een netwerkkabel om het modem. Tegenwoordig gebruiken veel mensen een tv-app op hun smart-tv. Je kunt deze app ook op een mediaspeler installeren. Tv kijken via glasvezel werkt dus eigenlijk hetzelfde als via het oude VDSL. Ook zijn er draadloze oplossingen voor televisiekijken, zoals powerline adapters of MoCo.

4. Zorg voor goede wifi via glasvezel

Glasvezelinternet zorgt voor betere wifi in huis, want je uploadsnelheid is dan even snel als je downloadsnelheid, en je pingsnelheid is beter vergeleken met kabelinternet.

Je wifisignaal is niet sterker met glasvezelinternet. Gelukkig zijn er verschillende oplossingen om je wifi te verbeteren in huis.

  • Plaats je modem buiten de meterkast: Een centrale plek voor je glasvezelmodem is belangrijk voor het verspreiden van het signaal. Probeer het modem in ieder geval buiten de meterkast te plaatsen.
  • Sluit een extra router aan: Een andere optie is een extra router aansluiten die je op een centrale plek in huis plaatst. Nog beter zijn extra wifi-punten, daar komen we op terug.
  • Installeer een access point: Wil je goed draadloos internet op elke verdieping, trek dan een netwerkkabel vanuit de meterkast naar boven, en sluit een access point aan. Hiermee krijg je het beste wifi op alle etages in huis.
  • Gebruik internet via het stopcontact: Heb je geen mogelijkheid om kabels te trekken, gebruik dan homeplugs. Dit zijn adapters waarmee je het wifibereik vergroot. Je sluit een adapter aan op de router en de andere steek je in het stopcontact op een verdieping.
  • Plaats een repeater: Heb je een enkele ruimte met matige wifi, dan kun je een wifi-versterker gebruiken. Plaats deze in het stopcontact op de plek waar je het signaal wilt versterken. Een nadeel van een repeater is dat je internetsnelheid ongeveer halveert.
  • Gebruik een mesh-systeem: Met een mesh-systeem werken meerdere wifi-punten samen om het draadloos signaal te verbeteren. Dit is een snelle oplossing voor draadloos internet in je hele huis.

Een glasvezelaansluiting voor je nieuwe woning aanvragen.

Ga je binnenkort verhuizen naar een nieuwbouwwoning? Dan raden we aan een glasvezelaansluiting aan te vragen. Je kunt op mijnaansluiting.nl zien welke netbeheerders in jouw buurt actief zijn. Hier vraag je via een portaal een glasvezelaansluiting aan, en overige voorzieningen voor je nieuwbouwwoning aan.

Veelgestelde vragen

Je mag een glasvezelaansluiting niet zelf verplaatsen omdat deze eigendom is van je provider. Neem daarom contact op met je glasvezelaanbieder voor hulp met het verplaatsen. Een monteur kan tegen een bedrag van ongeveer 300 euro het glasvezelaansluitpunt verplaatsen. De kosten zijn afhankelijk van de provider.

Je glasvezelaansluiting zit meestal in de meterkast. Het is een klein wit kastje op de muur in de meterkast. Lukt het niet om deze te vinden, neem dan contact op met je internetprovider.

Je mag altijd een glasvezelaansluiting weigeren, maar houd er rekening mee dat je meestal aansluitkosten moet betalen als je achteraf toch glasvezel wilt. Ben je een huurder bent, dan kan een verhuurder je niet verplichten om een glasvezelaansluiting te nemen, omdat het geen nutsvoorziening is. Het is wel verstandig om toestemming te geven voor glasvezel. Bedenk dat je nu gratis een aansluiting kunt krijgen die je later alsnog kunt gebruiken.

Dat is mogelijk, maar dat ligt aan je woning. Neem contact op met je internetprovider voor de mogelijkheden. Ze zullen de haalbaarheid nagaan en de kosten bepalen voor het aanleggen van glasvezel.

Bij een glasvezelaansluiting komt de glasvezelkabel via een klein kastje je woning binnen. Op dat kastje installeer je een modem die zorgt voor een internetverbinding. Glasvezel verstuurt informatie door dunne glasvezelkabels met lichtsignalen waardoor je razendsnel en betrouwbaar kunt internetten.

Geef een reactie

0 reacties op dit artikel

Gerelateerde artikelen

Beter en goedkoper internet?

Postcode is onbekend
Combinatie is onbekend