Wat is wifi 6: hoe maakt het je internet sneller en stabieler?

Wifi 6 is de nieuwe standaard voor draadloos internet. Het maakt vooral een snellere en betere verbinding via wifi mogelijk, vooral als er veel mensen tegelijkertijd online zijn. We leggen het je verder uit.

Marnix de Munck

Marnix de Munck

Specialist Internet

Wifi omhoog tillen door vrouw

Draadloze connectiviteit is voortdurend in ontwikkeling. Eens in de zoveel jaar komt er een weer nieuwe wifi-standaard bij, die steeds beter en sneller is dan de voorgangers.

Hoe zit het met de wifi versies?

Wifi-standaarden zijn in het leven geroepen om het voor consumenten duidelijker te maken wat ze kopen. Ook bieden ze richtlijnen voor de ontwikkeling van apparatuur.

De Wi-Fi Alliance, een non-profitorganisatie die eigenaar is van het Wi-Fi handelsmerk, controleert of apparaten voldoen aan de standaarden en geeft ze een keurmerk.

Voorheen werden ingewikkelde namen voor wifi-generaties gebruikt, waarbij het niet in één oogopslag duidelijk is welke beter is. De wifi-generaties heten als volgt, met achteraan de oude en technische naamgeving:

 • Wifi 1 (1999) is 802.11b
 • Wifi 2 (1999) is 802.11a
 • Wifi 4 (2003) is 802.11g
 • Wifi 4 (2009) is 802.11n
 • Wifi 5 (2014) is 802.11ac
 • Wifi 6 (2019) is 802.11ax

Misschien dat je hier en daar nog de oude namen tegenkomt, maar over het algemeen gebruiken fabrikanten de nieuwe naamgeving.

Hoe snel is wifi 6?

Wifi 6 zag in 2019 het levenslicht met veel verbeteringen vergeleken met wifi 5. De theoretische maximale snelheid van wifi 6 is 9,6 Gbps (Gigabit per seconde). Bij wifi 5 was dit 3,5 Gbps. Het is dus bijna drie keer zo snel. Let wel op: de maximale snelheid is behaald in ideale omstandigheden.

In het ‘echte’ leven is zo’n snelheid niet realistisch. Je internetsnelheid die je daadwerkelijk zult halen is afhankelijk van je internetabonnement, waar je woont, en het aantal aangesloten apparaten. In de praktijk zal je uitkomen op een snelheid tot 4 Gbps.

De snelheid van wifi 6 merk je vooral als je meerdere wifi-apparaten in huis hebt, en als je die op hetzelfde moment gebruikt. Met de technologie MU-MIMO en OFDMA kunnen meerdere gebruikers tegelijkertijd beter bediend worden.

Normaal gesproken geldt: hoe meer apparaten in een netwerk, hoe groter de kans op vertragingen. Wifi 6 kan vertragingen in een druk netwerk dankzij deze nieuwe technologieën in de kiem smoren.

Om een voorbeeld te schetsen: Kijk je op je laptop een film, en je partner is aan het videobellen, en daarnaast zijn je kinderen online een game aan het spelen, dan profiteren jullie allemaal nog steeds van een stabiele draadloze verbinding.

Wifi 6 heeft nog meer voordelen:

We geven je hieronder een opsomming van de voordelen vergeleken met wifi 5:

 • Meer bandbreedte: Het verbetert de mogelijkheden om meer apparaten tegelijkertijd te met wifi te verbinden.
 • Sneller internet: Het biedt je een snellere internetverbinding met hoge snelheden.
 • Zuiniger: het belast de batterij van je apparaten minder dan oudere wifi-generaties omdat het efficiënter werkt.
 • Veiliger: De nieuwe technologie WPA3 is verbeterd en maakt het hackers lastiger.
 • Minder vertraging: Je pingsnelheid is beter zodat je minder last hebt van vertragingen.
wifi-5 vs wifi-6

Toch heeft wifi 6 nu nog wat nadelen. Apparaten die deze nieuwe generatie ondersteunen zullen voorlopig nog duurder zijn. Daarnaast bestaat wifi 5 al een tijdje, waardoor er veel hardware en software op de markt is die geschikt zijn.

Wat is dan wifi 6E?

Je hebt misschien wel eens wifi 6E voorbij zien komen. Dit is een nieuwere versie die ook werkt in het 6 GHz frequentieband, dus naast de 2,4 GHz en 5 GHz banden.

Deze extra frequentieband levert meer bandbreedte op, dus meer capaciteit, en daarmee weer betere snelheden. Wifi 6E biedt je daarnaast een verbeterde beveiliging vergeleken met de wifi 6 zonder de "E".

Hoe kun je gebruikmaken van wifi 6?

Zowel je router als alle verbonden apparaten moeten wifi 6 ondersteunen om er gebruik van te maken. Stel dat je een router met wifi 6 in huis hebt, maar nog niet al je apparaten kunnen met de nieuwste wifi-standaard overweg. Dan hoef je niet onmiddellijk al je apparaten te vervangen. De router werkt dan ook gewoon met oudere apparaten.

De meeste nieuwere smartphones en laptops ondersteunen wifi 6 overigens al wel.

Heb je wifi 6 nodig?

Wifi 6 is de allernieuwste versie van Wi-Fi, en daardoor toekomstbestendiger dan wifi 5 of ouder. Koop je een nieuw apparaat met wifi 6, dan gaat die lang mee, en zal krachtig genoeg zijn voor in de toekomst.

Maar heb je wifi 6 echt nodig? De waarheid is dat wifi 5 voorlopig nog krachtig genoeg is voor de meeste huishoudens. Er is dus geen echte noodzaak voor een upgrade naar Wifi 6.

Toch is de nieuwste generatie veiliger, slimmer en zuiniger zodat er voordelen zijn om over te stappen. Grote verschillen zijn er echter niet, waardoor je het verschil alleen zou merken in een zeer groot huis, met veel verbonden apparaten.

Heb je wifi 5 in huis, dan heb je daar waarschijnlijk genoeg aan. Maar heb je oudere generatie, dan is het misschien een goed moment om over te stappen naar wifi 6.

De toekomst met wifi 7

Er wordt ondertussen al hard gewerkt aan de opvolger van wifi 6: namelijk wifi 7 (802.11be). De maximale theoretische snelheid van wifi 7 is maar liefs 40 Gbps! Hiermee is het vier keer zo snel als zijn voorganger.

De verwachting is dat de Wi-Fi Alliance deze nieuwe generatie in 2024 helemaal rond krijgt. Pas dan kunnen apparaten de nieuwe standaard gaan gebruiken. Nog eventjes geduld dus. Maar wacht er maar niet op, want zo blijf je natuurlijk aan de gang. ;)

Ben je geholpen met deze pagina?

Geef een reactie

0 reacties op dit artikel