Wat is een ping?

Ping berekent de reactiesnelheid van een server, uitgedrukt in milliseconden (ms). Het aantal milliseconden geeft de vertragingstijd aan tussen een apparaat en een server. Een hoge ping leidt dus tot meer vertraging tijdens het gamen.

Ping-snelheid in een speedtest

Ga je onderzoek doen naar de snelheid van je internetverbinding, dan kom je al snel de term ping tegen. Hier lees je wat ping precies is, en wat je kunt doen om je pingtijd te verlagen.

Hoe werkt het pingen?

Ping is een signaal dat van jouw apparaat naar een andere host, zoals een server, wordt gestuurd. Het is een hulpmiddel om te controleren of een connectie tussen twee punten mogelijk is. Het versturen van een pingsignaal heeft twee doeleinden:

  1. Bepalen of een host beschikbaar is.
  2. Meten hoe lang het duurt voordat je een reactie van een host krijgt.

Bezoek je bijvoorbeeld een website, dan worden er meerdere pingsignalen verzonden. Dit signaal is een klein pakketje met data, dat uit 32 of 56 bytes bestaat. In het pakketje zit een echoverzoek. Zodra de host het pakketje ontvangt, dan wordt daarna gevraagd om eenzelfde pakketje terug te sturen.

De tijd die het kost voordat één pakketje heen-en-weer is gestuurd, wordt ook wel pingtijd genoemd.

Hoe beïnvloedt ping je internetsnelheid?

Als het om je internetsnelheid gaat, dan is je pingsnelheid belangrijk. Dit laat zien hoeveel tijd het kost om de informatie te versturen of te ontvangen. De pingtijd komt dus bovenop de algehele snelheid van het dataverkeer.

Ben je een gamer? Dan is je ping nog belangrijker. Speel je online met andere spelers, dan wil je in realtime zien wat er gebeurt. Heb je een hoge pingtijd, dan treedt er vertraging op, waardoor je achter de feiten aanloopt.

Wat is een goede ping?

Een goede ping is dus belangrijk voor je internetervaring, maar wat is een goede ping precies? Met behulp van onze speedtest kun je de pingtijd meten. De tijd wordt aangegeven in ms: milliseconden. Hoe hoger het getal, des te slechter de pingtijd.

  • Minder dan 30 ms: Uitstekende pingtijd met bijna onmerkbare vertragingen, en daarom ideaal voor online gamen.
  • 30 tot 50 ms: Gemiddelde pingtijd, nog steeds acceptabel voor online gamen.
  • 50 tot 100 ms: Iets tragere pingtijd. Niet erg merkbaar tijdens het surfen, maar wel tijdens het gamen.
  • 100 tot 500 ms: Trage pingtijd. Weinig effect op online surfen, maar een duidelijke vertraging tijdens online gamen.
  • Meer dan 500 ms: Een pingtijd van meer dan een halve seconde zal altijd merkbaar zijn, ook wanneer je gewoon aan het surfen bent. Onbruikbaar voor online gamen.

Wat veroorzaakt een hoge ping?

Een hoge ping zorgt dus voor trager internet. Wil je je internetsnelheid verbeteren? Dan is het de moeite waard om te kijken naar wat de vertraging veroorzaakt. Er zijn enkele mogelijke opties:

1. Kwaliteit van de provider

De service van je provider kan de pingsnelheid van je netwerk beïnvloeden, bijvoorbeeld wanneer de provider verouderde apparatuur gebruikt. Ook de stabiliteit van het netwerk hangt voor een groot deel van je provider af. Kies dus een provider die bekendstaat om zijn snelle en stabiele internetverbinding.

Hieronder zie je een afbeelding met de gemiddelde pingsnelheid van de top drie providers in Nederland. Zoals je ziet, heeft KPN de beste ping, met de minste vertraging.

De verwachting is dat pingsnelheid bij KPN nog verder zal verbeteren na het volledig uitrollen van hun glasvezelnetwerk. Nu gebruiken nog veel klanten DSL-internet.

2. Type internetverbinding

Jouw internetverbinding speelt een grote rol in de pingtijd. Zo is glasvezel razendsnel, waardoor een lage ping gebruikelijk is. Maak je gebruik van kabelinternet, dan kun je in de meeste gevallen op een lagere pingtijd rekenen. DSL is gemiddeld genomen de traagste van alle typen internetverbindingen.

3. Te weinig bandbreedte

Je hebt voldoende bandbreedte nodig voor al je internetactiviteiten. Stream je veel video's of upload je regelmatig grote bestanden? Zorg dan voor genoeg bandbreedte. Op die manier voorkom je opstoppingen in het netwerk. Koppel niet te veel apparaten aan hetzelfde netwerk, want dat kan de beschikbare bandbreedte verlagen.

4. Firewall

Je firewall controleert vrijwel alle data die je computer verzendt en ontvangt. Wanneer dit proces te lang duurt, dan zal ook je ping hoger worden. Je kunt ervoor kiezen om bepaalde functies van je firewall uit te schakelen, zolang je zeker weet dat je geen schadelijke bestanden ontvangt. Doe altijd een speedtest met je firewall uitgeschakeld en ingeschakeld om het verschil te meten.

5. Jouw locatie

Hoe verder data moet reizen voordat het bij zijn bestemming aankomt, des te langer het zal duren. Wil je dus contact maken met een server aan de andere kant van de wereld? Dan is je ping doorgaans hoger. Bij veel spellen kun je voor gameservers kiezen die dichter bij je in de buurt zijn om vertragingen te minimaliseren.

Geef een reactie

0 reacties op dit artikel

Gerelateerde artikelen

Besparen op je abonnement?

Postcode is onbekend
Combinatie is onbekend