Wie gebruikt je wifi: bekijk alle verbonden apparaten

Het is raadzaam om af en toe te controleren welke apparaten toegang hebben tot je wifinetwerk. Niet alleen voor de veiligheid, maar ook voor de prestaties van je netwerk. Ik geef je praktische tips zodat je de controle kunt behouden over de verbonden apparaten op je wifi.

Twee personen zitten op een wifi symbool

Achterhaal wie er op je wifi zit

Het kan grote gevolgen hebben voor je persoonlijke gegevens als iemand anders toegang heeft tot je wifi. Cybercriminelen kunnen je router gebruiken voor diefstal of aanvallen uitvoeren op andere computers. Gebruik je een openbare wifi-hotspot, dan heb je een grotere kans dat hackers met je meekijken tijdens het internetten.

Het kan ook zijn dat je gewoon nieuwsgierig bent welke apparaten in huis aangesloten zijn op je wifiverbinding, en welke frequentie ze gebruiken.

Ik leg je uit hoe je kunt zien wie er op je wifi zit, hoe je verdachte activiteiten op je netwerk kunt opsporen, en welke maatregelen je kunt nemen.

1. Controleer welke apparaten op je netwerk zitten

Een apparaat dat verbonden is met je wifi heeft een uniek MAC-adres. Hiermee is het apparaat herkenbaar in een netwerk. De meeste routers kunnen je een lijst tonen met alle MAC-adressen van elk aangesloten apparaat, met soms ook de apparaatnaam erbij.

kpn router verbonden apparaten
In het modem van je provider zie je alle apparaten die met je wifi verbonden zijn.

Om te zien welke apparaten verbonden zijn met jouw wifi, volg je de volgende stappen:

  1. Met het IP-adres van je router kun je via je browser inloggen. Voor Ziggo is dat bijvoorbeeld: http://192.168.178.1 en voor KPN: http://192.168.2.254.
  2. Log in met je gebruikersnaam en wachtwoord. Die vind je op de achterkant van het modem of router. Zo niet, kijk op de website van je provider, of zoek in de handleiding.
  3. Ga naar de pagina in je router die een lijst met alle verbonden apparaten laat zien. Voor Ziggo: klik op de link "Verbonden apparaten". Voor KPN: klik op "Aangesloten apparaten".
  4. Je ziet nu een lijst met alle IP-adressen van apparaten die met je wifi verbonden zijn. Verdachte adressen kun je hier blokkeren. Probeer na het blokkeren of je eigen apparaten nog online zijn.

Hieronder gaan we dieper in op het herkennen van verdachte activiteiten op je wifi. Maar ook hoe je IP-adressen in je netwerk kunt koppelen aan je apparaten in huis.

2. Onderzoek de activiteiten op je wifi

Tegenwoordig zijn veel apparaten in huis verbonden met het internet. Het kan lastig zijn om verdachte apparaten in je netwerk te herkennen. Het kan lastig zijn om verdachte apparaten in je netwerk te herkennen. Je kunt dit zelf doen door de volgende stappen te ondernemen:

  1. Blokkeer de verbonden IP-adressen één voor één.
  2. Controleer of je apparaten nog verbinding hebben.

Vind je het spannend om een onbekend MAC-adres te blokkeren? Gebruik dan eerst de Wireshark database om de naam van de fabrikant van een MAC-adres op te zoeken.

Wireshark tool MAC addres opzoeken
Met Wireshark ontdekte ik dat een onbekend adres op mijn wifi bij mijn lampen van Philips hoorde.

Om het makkelijker te maken zijn er speciale netwerkprogramma's die je meer informatie bieden over alle aangesloten MAC-adressen. Persoonlijk vind ik inloggen op de router makkelijker, omdat je dan geen (betaalde) software hoeft te installeren.

Twee populaire programma's om je wifi-netwerk volledig in kaart te brengen zijn: Advanced IP Scanner en NetCut. Je ziet dan precies wie er gebruikmaakt van je wifi, en nog veel meer opties.

3. Herstel je wifirouter

Je kunt simpelweg apparaten blokkeren in je router, maar als je vermoedt dat je router is gehackt, voer dan de volgende stappen uit:

  1. Zet de fabrieksinstellingen terug. Hiermee wordt malware verwijderd en aangepaste DNS-instellingen hersteld.
  2. Wacht 30 minuten totdat je modem of router opnieuw is gereset, en meld je daarna aan met de standaard inloggegevens.
  3. Verzin een nieuwe naam voor je wifi-netwerk (SSID) en maak een sterk wachtwoord met een WPA3 versleuteling.
  4. Heb je een eigen router, ga dan naar de website van de maker en download de laatste firmware. Is je router verouderd, dan is het misschien tijd voor een nieuwe router in huis.
  5. Ga na of de firewall van je router daadwerkelijk is geactiveerd. Dit zorgt voor een extra laag beveiliging van al het internetverkeer.
  6. Vergeet niet om al je producten in huis opnieuw te verbinden met wifi met het eventuele nieuwe wachtwoord.

4. Beveilig je computer

Wil je extra beschermd zijn, zorg dan voor een goed beveiligde computer. Virussen en spyware kunnen ongewenst je wifiverbinding gebruiken.

  1. Schakel de firewall van je besturingssysteem in.
  2. Scan regelmatig met een virusscanner.
  3. Klik nooit op links in je mail die je niet vertrouwd.

Zorg ten slotte altijd voor een back-up van al je bestanden. Ik raad aan om dagelijks automatisch een back-up te maken van je computers en mobiele apparaten. Voorkomen is immers beter dan genezen.

Heb je zelf nog aanvullingen of vragen, laat het dan gerust weten!

Veelgestelde vragen

Gemiddeld genomen kunnen maximaal 10 personen gebruikmaken van je wifi. Ook huishoudelijke apparaten tellen mee, zoals slimme lampen, speakers en robotstofzuigers. De beschikbare bandbreedte, het type router, het type apparaat en wat je ermee doet, bepalen hoeveel clients tegelijk op je wifi kunnen.

Het kan zijn dat te veel verbonden clients je wifiverbinding overbelasten met trager internet tot gevolg. Soms ligt dit niet aan je wifipunten, maar aan de maximale internetsnelheid van je abonnement. Voer een snelheidstest uit om je huidige internetsnelheid op te vragen.

Verhoog eventueel de snelheid van je internetabonnement, zodat er meer bandbreedte beschikbaar komt. Verder is het goed om je wifi te optimaliseren, of extra wifipunten met versterkers aan je netwerk toe te voegen.

Anderen kunnen in bepaalde omstandigheden je internetactiviteiten volgen. Je internetprovider kan in theorie zien wat je online allemaal doet, maar mogen je internetactiviteiten niet opslaan volgens de wet. Ook je werkgever, of een hacker kan zien wat je uitspookt op het internet.

Let op met het gebruik van een VPN-verbinding, want er zijn gevallen bekend waar VPN-aanbieders internetactiviteiten van hun klanten doorverkochten aan derden.

Ben je geholpen met deze pagina?

Geef een reactie

0 reacties op dit artikel