Wie heeft toegang tot je wifi: bekijk de verbonden apparaten met je netwerk

Heb je wel eens stilgestaan bij het idee dat anderen op je wifi kunnen zitten, en misschien zelfs met je meekijken? Geen leuk idee, daarom is het raadzaam om regelmatig te controleren welke programma's en apparaten toegang hebben tot je wifinetwerk.

Marnix de Munck

Marnix de Munck

Specialist Internet

Meerdere personen zitten op wifi

De risico's van een wifi-netwerk

Het kan grote gevolgen hebben voor je persoonlijke gegevens en je internetverbinding als iemand anders toegang heeft tot je wifi. Cybercriminelen kunnen je router gebruiken voor diefstal of aanvallen uitvoeren op andere computers.

Is je router gehackt en hebben hackers toegang, dan loopt dan de volgende risico's:

 • Diefstal van persoonlijke informatie: Computers van buitenaf die verbonden zijn met je wifi-netwerk kunnen je wachtwoorden en bankgegevens proberen te stelen.
 • Malware-besmetting: Je wifi-netwerk kan besmet raken met kwaadaardige software (maleware) die zich verspreidt naar andere apparaten op je netwerk.
 • Je router aan een botnet koppelen: Een botnet is een groot netwerk kwetsbare routers die criminelen gebruiken om aanvallen op servers uit te voeren.
 • Traag netwerk: Hebben andere toegang tot je wifi? Dan kan de bandbreedte op je netwerk volraken, waardoor je internetverbinding trager kan gaan werken.

Gebruik je een openbare wifi-hotspot, dan heb je een grotere kans dat hackers met je meekijken tijdens het internetten. Thuis is het zaak om de boel goed te beveiligen.

Het kan ook zijn dat je gewoon nieuwsgierig bent welke apparaten in huis aangesloten zijn op je wifiverbinding, en welke frequentie ze gebruiken, zoals de 2,4 of 5G-band.

Gelukkig kun je redelijk eenvoudig nagaan welke apparaten verbonden zijn met je wifinetwerk. Eerst maar eens je netwerk goed nalopen, lees verder hoe je dit kunt doen.

Achterhaal wie er op je wifi zit

Heb je het gevoel dat je internet ineens veel trager is geworden, zonder dat je instellingen hebt veranderd, of werken wachtwoorden plotseling niet meer? Als je het gevoel hebt dat er iets niet klopt, dan is het verstandig om de beveiliging van je netwerk goed na te lopen.

Wees gerust, want ik ga je precies uitleggen hoe je kunt achterhalen wie er op je wifi zit. Stap voor stap leg ik je uit hoe je verdachte activiteiten op je netwerk kunt opsporen, en welke maatregelen je kunt nemen om je netwerk zo goed mogelijk veilig te houden.

Ben je klaar om je wifi onder de loep te nemen? Goed, laten we dan snel beginnen!

1. Achterhaal welke apparaten op je netwerk zitten

Een apparaat dat verbonden is met je wifi-netwerk heeft een uniek MAC-adres. Hiermee is het apparaat herkenbaar, zodat het onderdeel wordt van een netwerk. Je kunt alle verbonden apparaten opzoeken door deze MAC-adressen zichtbaar te maken in je router.

De meeste routers (je modem is vaak tegelijk een router) kunnen je een lijst tonen met alle apparaten die op je wifi zitten. Je ziet dan het MAC-adres van elk aangesloten apparaat, en meestal staat ook de apparaatnaam erbij vermeld.

kpn router verbonden apparaten
In het modem van je provider zie je alle apparaten die met wifi verbonden zijn.

Om in je router te komen heb je eerst het IP-adres, gebruikersnaam en wachtwoord van je router nodig. Die vind je op de achterkant van het modem of router. Zo niet, kijk op de website van je provider, of zoek in de handleiding.

Lukt het nog steeds niet om erachter te komen hoe je toegang krijgt met het juiste adres? Lees dan ons stappenplan hoe je het IP-adres van je modem-router kunt achterhalen.

Je hebt het volgende nodig om de aangesloten apparaten op je wifi te controleren:

 • Toegang tot je router: Met het IP-adres van je router kun je via je browser inloggen. Voor Ziggo is dat bijvoorbeeld: http://192.168.178.1 en voor KPN: http://192.168.2.254. Log in met je gebruikersnaam en wachtwoord.
 • Ga naar "Verbonden apparaten": Ga naar de pagina in je router die alle verbonden apparaten laat zien. Voor Ziggo: klik op de link "Verbonden apparaten". Voor KPN: klik op "Aangesloten apparaten".
 • Controleer alle apparaten op je netwerk: Je ziet nu een lijst met alle IP-adressen van apparaten die met je wifi verbonden zijn. Verdachte adressen kun je hier blokkeren. Probeer na het blokkeren wel of je eigen apparaten in huis nog online zijn.
 • DNS-instellingen controleren: Ga naar de DNS-instellingen van je router, en controleer of deze nog kloppen. Zoek eerst op wat de DNS-adressen voor je provider horen te zijn. Zijn deze veranderd, dan kan het zijn dat er malware op je router is geïnstalleerd.

Tegenwoordig zijn veel apparaten in huis verbonden met het internet. Dan kan het lastig zijn om te achterhalen welke daar niet thuishoren? Het identificeren kun je zelf doen door de verbonden IP-adressen per stuk te blokkeren. Loop daarna goed al je apparaten langs. Ook die je snel over het hoofd kunt zien, zoals een robotstofzuiger of slimme deurbellen.

Hieronder gaan we dieper in op het herkennen van verdachte activiteiten op je wifi. Maar ook hoe je IP-adressen in je netwerk kunt koppelen aan je apparaten in huis.

2. Onderzoek de activiteiten op je wifi

Het kan lastig zijn om verdachte apparaten in je netwerk te herkennen. Om het makkelijk voor je te maken zijn er speciale netwerkprogramma's, die kunnen je meer informatie bieden over alle aangesloten MAC-adressen.

Persoonlijk vind ik inloggen in je router makkelijker, je hoeft dan geen software te installeren, en het is altijd gratis, in tegenstelling tot software die vaak maar deels gratis zijn.

In je router, of met netwerksoftware, zie je een lijst MAC-adressen. Gebruik dan de Wireshark tool om een fabrikant van een MAC-adres op te zoeken.

In mijn eigen wifi-netwerk herkende een apparaat niet, er stond geen naam bij. Met de tool van Wireshark zag ik dat een onbekend adres bij mijn lampen van Philips HUE hoorde. Heel handig dus als er geen naam bij een MAC-adres staat!

Wireshark tool MAC addres opzoeken

Programma's waarmee je het internetverkeer van je wifi in de gaten kunt houden zijn network-sniffers. Deze geven je meer informatie over de activiteiten op je wifiverbinding. Ook virusscanners met een firewall kunnen verdachte activiteiten opsporen.

Twee populaire programma's om je wifi-netwerk in kaart te brengen zijn: Advanced IP Scanner en NetCut. Met deze tools maak je een volledige scan van je netwerk. Je ziet dan precies wie er gebruikmaakt van je wifi, en vaak nog meer handige opties.

Je kunt deze eenmalig installeren en weer verwijderen als je klaar bent met controleren. De programma's hebben soms ook speciale meldingen voor verdachte activiteiten, dus je kunt ze ook gerust laten staan.

2. Herstel je wifirouter

Het goede nieuws: er zijn genoeg oplossingen om een router die gehackt is weer veilig te maken, en inbraken in de toekomst te voorkomen. Je kunt simpelweg apparaten blokkeren in je router, maar als je vermoedt dat je router is gehackt, voer dan de volgende stappen uit:

 1. Zet de fabrieksinstellingen terug: Met het terugzetten naar de fabrieksinstellingen worden alle instellingen opnieuw ingesteld. Hiermee wordt ook malware verwijderd, en aangepaste DNS-instellingen door derden. Kijk op de website van je router of je provider hoe je een reset het beste kunt uitvoeren.
 2. Opnieuw aanmelden: Wacht 30 minuten totdat je modem of router opnieuw is gereset, en meld je daarna aan met de standaard inloggegevens. Meestal vind je die op de onderkant van je modem. Je hebt nu tijdelijk geen internet, hou daar rekening mee.
 3. Verander je SSID en wachtwoord: Verzin een nieuwe naam voor je wifi-netwerk (SSID) en maak een sterk wachtwoord aan die moeilijk te kraken is. Gebruik ook een WPA3 versleuteling als je die optie hebt, daarmee maak je de beveiliging nog beter.
 4. Update je router: Provider voeren op afstand meestal een update voor je uit. Heb je een eigen router, ga dan naar de website van de maker en download de laatste firmware. Is deze firmware jaren oud, zoek dan of je product nog wel updates krijg. Zo niet, dan is het misschien tijd voor een nieuwe router in huis.
 5. Wijzig inloggegevens: Veel routers gebruiken standaard inloggegevens. Daarom is het zaak deze te veranderen met een sterk wachtwoord. Als het kan, wijzig dan ook de gebruikersnaam om het indringers moeilijker te maken.
 6. Gebruik de firewall van je router: De meeste router hebben een ingebouwde firewall die vaak al aanstaat. Ga na of deze daadwerkelijk is geactiveerd. Dit zorgt voor een extra laag beveiliging van al het internetverkeer.
 7. Verbind je apparaten met wifi: Vergeet niet om al je producten in huis opnieuw te verbinden met wifi. Gebruik daarbij het nieuwe wachtwoord van je wifi.

3. Beveilig je computer

Wil je extra beschermd zijn, zorg dan voor een goed beveiligde computer, waarbij je firewall van het besturingsysteem staat ingeschakeld. Gebruik daarbij een virusscanner, en scan regelmatig voor virussen en spyware. Deze kunnen ongewenst je wifiverbinding gebruiken.

Klik verder nooit op links in je mail die je niet vertrouwd. Veel computerinbraken ontstaan omdat iemand zelf per ongeluk malware, of een virus installeert. Meestal door op een link te klikken van een onbetrouwbare bron. Dit kun je dus makkelijk voorkomen als je goed oplet.

Wil je met een schone installatie je computer herstellen, zorg dan altijd voor een goede backup van al je bestanden. Ik raad aan om zelfs dagelijks automatisch een backup te maken van je computers en mobiele apparaten. Je weet maar nooit, en zoals met veel zaken... voorkomen is beter dan genezen.

Heb je zelf nog aanvullingen of vragen, laat het me dan gerust weten!

Veelgestelde vragen

Er is een maximaal aantal apparaten dat je kunt verbinden met je wifi. Gemiddeld genomen kunnen er 10 personen gebruikmaken van je wifi; zowel computers, telefoons, tablets en laptops. Ook andere huishoudelijke apparaten op je wifirouter tellen mee, zoals slimme lampen, speakers, of zelfs de robotstofzuigers.

De beschikbare bandbreedte, het type router, en het type apparaat, en wat je ermee doet, bepalen hoeveel mensen/apparaten er tegelijk op je wifi kunnen.

Het kan zijn dat te veel apparaten je wifiverbinding overbelasten, met trager internet tot gevolg. Soms ligt dit niet aan je wifipunten in huis, maar aan de maximale internetsnelheid van je abonnement. Voer een internet snelheidstest uit om je huidige internetsnelheid op te vragen.

Verhoog eventueel de snelheid van je internetabonnement, zodat er meer bandbreedte beschikbaar komt. Verder is het goed om je wifi te optimatiseren, of extra wifipunten met versterkers aan je netwerk toe te voegen.

Raakt je wifiverbinding vol, dan merk je dit aan de snelheid van het internet. Je verbinding wordt trager. Internetten duurt langer: pagina’s laden minder snel en het laden van online applicaties duurt langer. Je internet kan soms zelfs even wegvallen.

Voor een paar seconden wordt de internetverbinding onderbroken, waarna deze zich automatisch weer herstelt. Vooral als je aan het beeldbellen of videovergaderen bent, kan dit erg vervelend zijn, omdat de verbinding dan kort bevriest of wegvalt.

Elke wifiverbinding heeft een bepaalde snelheid die uitgedrukt wordt in megabit per seconde (Mbps). Deze beschikbare internetsnelheid wordt gelijkmatig verdeeld over de apparaten die tegelijkertijd gebruikmaken van het internet. Lees hoe je de sterkte van je wifi-signaal kunt meten in elke kamer van je huis.

Een gemiddelde internetgebruiker heeft vaak genoeg aan 50 tot 100 Mbps. Stel dat je 100 Mbps beschikbaar hebt, en er zijn vijf gebruikers op je wifinetwerk, dan hebben deze individueel 20 Mbps beschikbaar om te internetten. Wanneer één van deze gebruikers iets doet waarvoor veel meer Mbps nodig is, dan merken alle gebruikers dat hun internet een stuk trager wordt. Dit wordt geregeld door de router, die het beschikbare internet verdeelt over alle actieve apparaten.

Het is misschien geen leuk idee, maar toch zouden anderen je internetactiviteiten kunnen volgen. Je internetprovider kan bijvoorbeeld zien wat je online allemaal doet. Ze mogen je internetactiviteiten alleen niet meer opslaan volgens de wet.

Kijk uit met het gebruik van een VPN-verbinding, want er zijn gevallen bekend waar VPN-aanbieders internetactiviteiten van hun klanten doorverkochten aan andere bedrijven.

Ook je werkgever, of een hacker kan zien wat je uitspookt op het internet. Maar ook als je internet deelt met je buren, en beide hebben toegang tot dezelfde wifipunt.

Ben je geholpen met deze pagina?

Geef een reactie

0 reacties op dit artikel