Maximale internetsnelheid adres

Controleer welke internetsnelheid mogelijk is op je adres

Postcode is onbekend
Combinatie is onbekend
Mbps

Uw snelheid wordt gemeten...

Pingms
DownloadMbps
UploadMbps

De maximaal haalbare internetsnelheid op jouw adres is:

0 Mbps

Check je haalbare up- en downloadsnelheid

Met voldoende internetsnelheid zijn websites snel geladen, en stream je video's zonder haperingen. Controleer daarom regelmatig de maximale internetsnelheid op jouw adres.

Gebruik dan onze handige tool, dan weet je direct welke upload- en downloadsnelheid beschikbaar op jouw adres. Niet alleen van alle soorten internetverbindingen, maar ook van elke provider.

Is je internetsnelheid lager dan verwacht? Overweeg dan om over te stappen naar een internetabonnement met een hogere snelheid.

Wereldbol met snelheidsmeter

Welke internetsnelheid is haalbaar?

We leggen je eerst uit welke snelheid haalbaar is per type verbinding. Zo weet je wat je kunt verwachten, voordat je controleert welke snelheid op jouw adres mogelijk is.

Er zijn drie vaste internetverbindingen, elk met hun eigen maximale snelheid:

 • DSL: Koper biedt een maximale snelheid van 200 Mbps.
 • Kabelinternet: Coax biedt een maximale snelheid van 1 Gbps.
 • Glasvezelinternet: Glasvezel biedt een maximale snelheid van 2 Gbps.
 • Mobiel internet: Het mobiele netwerk biedt een maximale snelheid van 500 Mbps.

Let wel op, de haalbare snelheden hangen af van zaken zoals, de afstand tot de centrale, postcodegebied, provider, en de kwaliteit van het netwerk.

Zelfs zonder glasvezel haal je nog steeds een hoge internetsnelheid in Nederland, tot wel 1000 Mbps via coax. Het verschil tussen kabel- en glasvezelinternet zit hem voornamelijk in de uploadsnelheid en ping.

Met een kabelverbinding is je uploadsnelheid namelijk maximaal 70 Mbps, terwijl je met glasvezel wel 2000 Mbps kunt halen. Bovendien is je ping aanzienlijk beter via glasvezel.

Wat de snelheid van wifi?

Wifi is tegenwoordig krachtig genoeg om hoge snelheden tot wel 10 Gbps te bereiken.

Hier vind je de belangrijkste wifistandaarden met hun maximale snelheden:

 • 802.11b: Maximale snelheid van 11 Mbps.
 • 802.11g: Maximale snelheid van 54 Mbps.
 • 802.11n: Maximale snelheid van 600 Mbps.
 • 802.11ac (wifi 5): Maximale snelheid van 1,3 Gbps.
 • 802.11ax (wifi 6): Deze nieuwe standaard maximale snelheden tot 10 Gbps.

In de praktijk zijn deze maximale snelheden niet altijd haalbaar. Helaas heeft je wifi thuis snel last van de omgeving zoals, de afstand tot je router, muren, plafonds en elektrische apparaten. Gebruik onze tips om je wifisnelheid te verbeteren in je woning.

Wat de snelheid van je router?

De maximale snelheid van je internetverbinding is ook afhankelijk van je router. Vooral als je verbonden bent via wifi. Dus niet alleen je type verbinding, maar ook de modem-router van je internetprovider speelt een rol.

Hieronder zie je welke punten de maximale internetsnelheid van je router bepalen:

 • Routetechnologie: Nieuwere routers zullen snellere hardware en wifistandaarden gebruiken, zoals wifi 6. Maar ook snellere netwerkpoorten voor bekabeld internet.
 • Instellingen: De instellingen van je router kan invloed hebben op de snelheid van je internet. Bijvoorbeeld op welk kanaal je wifi is ingesteld.
 • Internetgebruikt: Zijn er veel apparaten verbonden met je router, dan is er minder bandbreedte beschikbaar. Dit kan ook zeker invloed hebben.
 • Internetkabels: Is je internetverbinding aangesloten via een netwerkkabel, dan is een goede kabelkwaliteit belangrijk zodat je internet niet traag wordt.

De beste internetsnelheden haal je wanneer je een internetabonnement hebt afgesloten met de maximale snelheid, en als je hardware en instellingen optimaal zijn. Lees welke punten nog meer je internetsnelheid beïnvloeden.

Het is goed om te weten dat veel internetproviders, zoals KPN en Ziggo, modems leveren met wifi 6. Heb je nog een oud modem, bel dan eens naar de klantenservice en vraag om een nieuw model.

Om je huidige internetsnelheid te meten, gebruik hier onze internet snelheidstest. Hiermee krijg je direct inzicht in de snelheid van je internetverbinding.

Hoe snel moet je internet zijn?

Het is altijd nuttig om je maximale internetsnelheid te controleren, en providers met elkaar te vergelijken.

Maar welke internetsnelheid heb je precies nodig? Dat hangt ervan af hoeveel personen en apparaten bij je thuis verbonden zijn met het internet. En dan vooral, met hoeveel tegelijk.

Hier zijn enkele richtlijnen voor de snelheid die je kunt overwegen:

 • Basis internetgebruiker: Gebruik je internet vooral gebruikt voor het bekijken van websites en filmpjes? Dan heb je genoeg aan 30 Mbps per persoon.
 • Streamen en gamen: Stream je video's of speel je online games? Ga voor minimaal 50 Mbps per persoon.
 • Downloaden en streamen: Kijk je 4K-video's en download je grote bestanden? Kies dan minimaal 100 Mbps.
 • Meerdere internetgebruikers: Zijn er meerdere personen tegelijk online bij je thuis, dan raden we minimaal 200 Mbps aan.

Streamen en gamen: Stream je regelmatig video's of speel je online games? Houdt dan minimaal 50 Mbps aan per persoon in huis.

Dit zijn algemene richtlijnen voor de aanbevolen minimale snelheden. Een hogere snelheid zorgt er altijd voor dat je sneller kunt downloaden. Maar kijk goed naar wat je minimaal nodig hebt, zodat je voldoende bandbreedte in huis hebt.

Maar voordat je gaat wisselen van provider is het natuurlijk altijd handig om eerst te achterhalen welke internetsnelheid er überhaupt mogelijk is op je adres.