Maximale internetsnelheid adres

Controleer welke internetsnelheid mogelijk is op je adres

Postcode is onbekend
Combinatie is onbekend
Mbps

Uw snelheid wordt gemeten...

Pingms
DownloadMbps
UploadMbps

De maximaal haalbare internetsnelheid op jouw adres is:

0 Mbps

Check je haalbare up- en downloadsnelheid

Met voldoende internetsnelheid zijn websites snel geladen, en video's stream je zonder haperingen. Controleer daarom regelmatig de maximale internetsnelheid op je adres.

Met onze tool weet je direct welke upload- en downloadsnelheid beschikbaar is van elke type internetverbinding en provider bij je thuis.

Is je internetsnelheid lager dan verwacht, overweeg dan om over te stappen of je abonnement te upgraden met een hogere snelheid.

Alleen internet voor thuis

Welke internetsnelheid is haalbaar?

Het is goed om eerst uit te leggen welke snelheid haalbaar is per type verbinding. Dan weet je wat je kan verwachten voordat je gaat controleren welke snelheid haalbaar is op je adres.

Er zijn drie vaste internetverbindingen met elk zijn eigen maximaal haalbare snelheid:

 • DSL: De maximale snelheid is 200 Mbps via koper
 • Kabelinternet: Snelheden tot 1 Gbps via coax
 • Glasvezelinternet: Maximaal 8 Gbps haalbaar via glasvezel
 • Mobiel internet: Maximaal 500 Mbps via het mobiele netwerk.

De haalbare snelheid zijn wel afhankelijk van zaken zoals, de afstand tot de centrale, postcodegebied, provider en de kwaliteit van het netwerk.

Je maximale internetsnelheid zonder glasvezel is nog steeds hoog, tot 1000 Mbps via coax. Het verschil tussen kabel- en glasvezelinternet zit hem vooral in de uploadsnelheid en ping.

Via de kabel is je uploadsnelheid maximaal 70 Mbps en via glasvezel 1000 Mbps. Ook is je pingsnelheid veel beter via glasvezel.

Wat de maximale snelheid van wifi?

Wifi is krachtig genoeg om wel 10 Gbps te halen met de nieuwe wifi-6 standaard en hoger.

Hieronder vind je de belangrijkste wifistandaarden met de maximale snelheid:

 • 802.11b: Maximale snelheid van 11 Mbps.
 • 802.11g: Maximale snelheid van 54 Mbps.
 • 802.11n: Maximale snelheid van 600 Mbps.
 • 802.11ac (wifi 5): Maximale snelheid van 1,3 Gbps.
 • 802.11ax (wifi 6): Deze nieuwe standaard maximale snelheden tot 10 Gbps.

Helaas heeft je wifi thuis snel last van omgevingsfactoren zoals, de afstand tot je router, muren, plafonds en elektrische apparaten. Probeer altijd je wifisnelheid te verbeteren.

Wat de maximale snelheid van je router?

De maximale snelheid van je internet is ook afhankelijk van je router. Vooral als je internet via wifi. Zoals je hierboven kunt lezen is de niet alleen de hardware bepalend, maar ook welke wifistandaard je router gebruikt.

Het type verbinding en de modem-router die je van je internetprovider ontvangt zijn dus van belang. Hieronder zie je welke punten de maximale internetsnelheid van je router bepalen:

 • Routetechnologie: Nieuwere routers zullen snellere hardware en wifistandaarden gebruiken, zoals wifi 6. Maar ook snellere netwerkpoorten voor bekabeld internet.
 • Instellingen: De instellingen van je router kan de snelheid van je internet beïnvloeden. Bijvoorbeeld op welke kanalen je wifi is ingesteld.
 • Internetgebruikt: Zijn er bijvoorbeeld te veel apparaten aangesloten op je router, dan is er minder bandbreedte beschikbaar. Dit kan ook zeker invloed hebben.
 • Internetkabels: Als je de internetverbinding hebt aangesloten via een netwerkkabel, dan is een goede kwaliteit van de kabel belangrijk om niet je internetsnelheid te vertragen.

De beste internetsnelheden haal je wanneer je een internetabonnement hebt met de maximale snelheid, en als je hardware en instellingen optimaal zijn. Lees welke punten nog meer je internetsnelheid beïnvloeden.

Goed om te weten, zowel KPN als Ziggo gebruiken met hun nieuwe modems wifi 6. Heb je nog een oud modem, bel dan eens naar de klantenservice en vraag om een nieuw model.

Meet hier je huidige internetsnelheid met onze speedtest tool. Zo weet je precies hoe snel nu je internetverbinding is.

Hoe snel moet je internet zijn?

Welke internetsnelheid op jouw adres haalbaar hangt dus of van vele zaken. Het is natuurlijk interessant om te controleren wat je maximale internetsnelheid is. Zeker om alle providers te vergelijken met elkaar.

Maar welke internetsnelheid heb je precies nodig? Dat hangt ervan af hoeveel personen en apparaten bij je thuis verbonden zijn met het internet. En dan vooral, met hoeveel tegelijk.

Ik geef je enkele richtlijnen voor de snelheid die je kunt aanhouden:

Basis internetgebruiker: Gebruik je internet vooral gebruikt voor het bekijken van websites en filmpjes? Dan heb je genoeg aan een snelheid van 30 Mbps per persoon.

Streamen en gamen: Stream je regelmatig video's of speel je online games? Houdt dan minimaal 50 Mbps aan per persoon in huis.

Downloaden en streamen: Kijk je naar video in 4K of hogere kwaliteit en download je regelmatig grote bestanden? Neem dan een snelheid van minimaal 100 Mbps.

Meerdere internetgebruikers: Zijn er meerdere personen tegelijkertijd online in huis, dan is een minimale internetsnelheid van 200 Mbps aanbevolen.

Dit zijn algemene richtlijnen voor de aanbevolen internetsnelheid, met minimale snelheden. Een hogere snelheid zorgt er natuurlijk altijd voor dat het downloaden sneller gaat, en dat je altijd voldoende bandbreedte hebt in huis zonder problemen.

Maar voordat je gaat wisselen van provider is het natuurlijk altijd handig om eerst te achterhalen welke internetsnelheid er überhaupt mogelijk is op je adres.