Wat betekent hosting en hoe werkt het?

Hosting is een dienst waarbij je een ruimte huurt op servers van een hostingbedrijf om de bestanden van je website op te slaan. Deze dienst omvat vaak ook aanvullende diensten, zoals domeinregistratie, e-mail en websitebouwers.

Marnix de Munck

Marnix de Munck

Specialist Internet

Hosting servers

Wat is webhosting?

Webhosting betekent in het kort: je website en de bijbehorende bestanden opslaan op de servers van het hostingbedrijf. Een hosting bedrijf biedt je niet alleen ruimte aan om je website op te hosten.

Een hostingbedrijf kan naast webhosting ook aanvullende diensten aanbieden, zoals domeinregistratie, e-mail, websitebouwers, SSL-certificaten, back-updiensten en ondersteuning.

Hoe werkt hosting?

Hosting is als het huren van een ruimte, maar dan op het internet. Je website met teksten, video's en foto's moeten ergens bewaard worden, zodat mensen op het internet je website kunnen bezoeken.

Een webhostingbedrijf biedt je die ruimte en technische middelen aan op hun computers. Ze zorgen er ook voor dat je website goed blijft werken, en ze kunnen je helpen als je problemen hebt.

Technisch gezien werkt hosting als volgt:

  • Server: Hostingbedrijven hebben een netwerk met krachtige servers en software. De servers zijn altijd online, zodat je website altijd bereikbaar is.
  • Opslagruimte: Het hostingbedrijf geeft je een opslagruimte op hun servers om je website op te zetten. Dit zijn de HTML-bestanden, afbeeldingen, video's, scripts en andere bestanden die je nodig zijn voor je website.
  • Domein: Het hostingbedrijf kan je helpen bij het registreren en koppelen van je domeinnaam aan je website.
  • Websitebeveiliging: Hostingbedrijven beschermen je website tegen hackers:
  • Bandbreedte: Hostingbedrijven bieden je bandbreedte, ook wel dataverkeer, zodat je website altijd snel en soepel kan worden geladen.
  • Ondersteuning: Hostingbedrijven bieden je technische ondersteuning om je te helpen bij vragen en problemen over je websitehosting.

Verschillende soorten hosting

Er zijn verschillende vormen van webhosting:

  • Shared hosting: Je deelt de server met andere websites, wat het goedkoper maakt. Dit type hosting is ideaal voor beginners vanwege de lage kosten en eenvoudig gebruik.
  • VPS (Virtuele Private Server): Een deel van de server is dan helemaal van jou, zonder dat je het deelt met andere websites. Het is duurder dan Shared hosting.
  • Dedicated hosting: Je huurt je eigen server. Het is de duurste optie, maar je krijgt de beste prestaties en veel opslagruimte.
  • Cloud hosting: Je betaalt alleen voor wat je gebruikt. Het is flexibel en betrouwbaar.

Wat voor jou de beste webhosting is, hangt af van je wensen voor een hostingplatform. Zo zijn er bedrijven die zich richten op bepaalde type CMS-software, zoals Wordpress, Magento en Shopify.

Geef een reactie

0 reacties op dit artikel

Gerelateerde artikelen

Beter en goedkoper internet?

Postcode is onbekend
Combinatie is onbekend