Wat is bluetooth?

Bluetooth is een techniek om draadloos informatie uit te wisselen tussen apparaten. Veel mensen gebruiken het dagelijks, bijvoorbeeld om muziek te luisteren, foto's te maken of gegevens van hun sporthorloge in te zien. Maar wat is bluetooth eigenlijk en hoe werkt het?

Marnix de Munck

Marnix de Munck

Specialist Internet

Bluetooth logo

Bluetooth is gemaakt is door een Nederlandse elektrotechnicus Jaap Haartsen, die destijds voor het het Zweedse telecombedrijf Ericsson werkte. Hij ontwikkelde in 1994 een bruikbare manier waarbij apparaten op korte afstand draadloos met elkaar konden verbinden via radiogolven. De uitvinding gaf hij de naam "Bluetooth", wat een verwijzing is naar de oude Vikingkoning Harald Blauwtand. Haartsen is met zijn uitvinding opgenomen in de Amerikaanse Hall of Fame voor uitvinders.

In 2000 werd bluetooth voor het eerst toegepast op onder andere mobiele telefoons. Vrijwel alle moderne telefoons, laptops en tablets zijn tegenwoordig uitgerust met bluetooth-technologie.

Op bezoek bij Jaap Haartsen, de man achter bluetooth

Je komt bluetooth tegen in ontzettend veel apparaten, en dat heeft een belangrijke reden. Het is namelijk een zogenaamde open standaard. Dit betekent dat producenten bluetooth mogen gebruiken in hun apparaten zonder toestemming.

Je herkent apparaten met bluetooth aan het bekende blauwe logo met een witte 'B'. Dit geeft aan dat het apparaat een bluetooth-chip heeft die via radiogolven met andere apparaten kan communiceren.

Wanneer je zeker wilt weten of je apparaat het ondersteunt, dan kun je de verpakking of productspecificaties online controleren.

Er zijn verschillende versies van bluetooth, en elke versie heeft nieuwe dingen toegevoegd of problemen opgelost.

Bluetooth versieDatumKenmerken
Bluetooth 1.01999Eerste versie
Bluetooth 1.12002Verbeteringen en bugfixes.
Bluetooth 1.22003Snellere verbindingen, verbeterde audio.
Bluetooth 2.0 + EDR2004EDR voor snellere gegevensoverdracht.
Bluetooth 2.1 + EDR2007Verbeterde beveiliging, eenvoudiger koppelen.
Bluetooth 3.0 + HS2009Snelle gegevensoverdracht via wifi.
Bluetooth 4.02010Energiezuinigheid, BLE toegevoegd.
Bluetooth 4.12013Verbeterde verbinding.
Bluetooth 4.22014Sneller, betere beveiliging.
Bluetooth 5.02016Langere bereik, hogere gegevensoverdracht.
Bluetooth 5.12019Verbeterde richtingzoeker.
Bluetooth 5.22020Verbeteringen in efficiëntie en beveiliging.
Bluetooth 5.32021Verbeteringen en betrouwbaarder.
Bluetooth 5.42023Energiezuiniger en de ESL-standaard.

Hoe werkt bluetooth?

Bluetooth maakt gebruik van radiogolven om communicatie tussen apparaten mogelijk te maken. Eén apparaat zendt radiogolven uit en een ander apparaat ontvangt deze. Voordat deze communicatie kan plaatsvinden, moeten de apparaten eerst handmatig aan elkaar worden gekoppeld, een proces dat 'pairing' wordt genoemd. Tijdens deze koppeling wordt de bluetoothverbinding tussen de twee apparaten gevalideerd en tot stand gebracht.

Dit handmatige koppelingsproces draagt bij aan de veiligheid. Want zonder deze stap zou iedereen zomaar verbinding kunnen maken met bijvoorbeeld je telefoon of smartwatch. Stel je voor dat je buurman onverwachts muziek naar je bluetoothspeaker zou streamen!

Hebben twee apparaten eenmaal een koppeling met elkaar gemaakt? Dan kunnen de apparaten in de toekomst meestal automatisch met elkaar verbinden.

Bluetoothapparaten communiceren via radiogolven binnen een frequentiebereik van 2,402 tot 2,485 GHz. Het signaal heeft een relatief beperkt bereik, meestal tot ongeveer 10 meter, wat voldoende is voor apparaten in de nabije omgeving.

Een interessant kenmerk van Bluetooth is 'frequency hopping'. Hierbij selecteert het systeem automatisch een frequentie die op dat moment stabiel en beschikbaar is. Zo voorkom je dat dezelfde frequenties elkaar kunnen verstoren.

Waar gebruik je bluetooth voor?

Bluetooth is handig in allerlei situaties. Het is tegenwoordig de manier waarop we apparaten en toestellen draadloos met elkaar laten verbinden op korte afstanden. Je gebruikt deze techniek waarschijnlijk vaker dan je denkt. Hier zijn wat voorbeelden.

  • Foto's van je telefoon naar je laptop verzenden.
  • Je laptop met je printer laten communiceren.
  • Je smartphone met carkit verbinden.
  • Gegeven van je smartwatch op je telefoon inzien.
  • Je controller verbindingen met je spelcomputer.
  • Muziek afspelen op draadloze oortjes of speaker.
  • Een toetsenbord aan je tablet koppelen.
  • Je garagedeur op afstand openen met een sleutel.

Heeft bluetooth nadelen?

Het gebruik van bluetooth kan handig zijn, maar zoals bij elke technologie zijn er ook nadelen. Een belangrijk nadeel is het energieverbruik. Wanneer je bluetooth continu is ingeschakeld, dan kan de batterij van je mobiele telefoon sneller leegraken.

Bovendien, kunnen anderen gemakkelijk detecteren welke apparaten je bij je draagt als je bluetooth hebt ingeschakeld. Dit kan zowel je veiligheid als je privacy in gevaar brengen.

Tot slot is bluetooth niet geschikt voor het overdragen van grotere bestanden, zoals lange video's. Bluetooth is veel trager dan wifi of een bedrade verbinding. Daarom is het niet bedoeld als vervanging voor wifi.

Als je bluetooth niet gebruikt, schakel het dan uit. Dit beveiligt niet alleen je apparaat, maar spaart ook de batterij. Gebruik je regelmatig draadloze accessoires, dan is het handiger om het ingeschakeld te laten.

Hoe maak je een Bluetoothverbinding?

Bluetoothverbinding aanzetten op een mac

Het opzetten van een bluetoothverbinding is eenvoudig. Volg deze stappen om te koppelen:

  • Schakel bluetooth in op beide apparaten die je wilt verbinden met elkaar.
  • Er verschijnt een lijst met beschikbare bluetoothapparaten in de buurt.
  • Selecteer het gewenste apparaat uit de lijst.
  • Accepteer de melding met het verbindingsverzoek.

Na het goedkeuren zijn twee apparaten aan elkaar gekoppeld. Nu kun je bestanden uitwisselen, of de apparaten op andere manieren samen laten werken.

Geef een reactie

2 reacties op dit artikel

Jan

Duidelijk verhaal, kan er tegelijkertijd vanaf mijn telefoon gecommuniceerd worden met meer apparaten? Denk aan gehoorapparaten en selfie stick.
Marnix de Munck

Marnix de Munck

Hoi Jan, je kunt vanaf je telefoon met meerdere apparaten verbinden. Moderne smartphones hebben deze mogelijkheid. Succes.

ton

duidelijk uitgelegd

Gerelateerde artikelen

Besparen op je abonnement?

Postcode is onbekend
Combinatie is onbekend