Wat is bluetooth?

Bluetooth is een techniek om draadloos informatie uit te wisselen tussen apparaten. Veel mensen gebruiken het bijna dagelijks, bijvoorbeeld om muziek te streamen, foto's uit te wisselen of om gegevens van hun sporthorloge in te zien. Maar wat is bluetooth precies en hoe werkt eigenlijk?

Marnix de Munck

Marnix de Munck

Specialist Internet

Bluetooth logo

Bluetooth is gemaakt is door een Nederlandse elektrotechnicus: Jaap Haartsen die voor het het Zweedse telecombedrijf Ericsson werkte. Hij ontwikkelde in 1994 een methode waarbij apparaten op korte afstand draadloos met elkaar konden verbinden. Dit gaf hij de naam bluetooth, wat een verwijzing is naar de oude Vikingkoning Harald Blauwtand.

Op bezoek bij Jaap Haartsen, de man achter bluetooth

Je komt bluetooth tegen in ontzettend veel apparaten. Dat heeft een belangrijke reden. Het is namelijk een zogenaamde open standaard. Dit houdt in dat producenten geen toestemming nodig hebben om bluetooth te mogen gebruiken. Ze kunnen het dus in al hun apparaten verwerken en zo het gebruiksgemak vergroten.

Je herkent apparaten met bluetooth aan de aanwezigheid van het bekende bluetoothlogo. Dit blauwe logo met een witte B laat zien dat het apparaat een bluetooth-chip gebruikt om met andere apparaten via radiogolven te communiceren.

Tegenwoordig zijn alle telefoons, laptops en tablets met deze techniek uitgerust. Je kunt de verpakking of productspecificaties controleren wanneer je zeker wilt weten of een bepaald apparaat is uitgerust met bluetooth.

Hoe werkt bluetooth?

Bluetooth werkt met radiogolven. Het ene apparaat zendt radiogolven uit, terwijl het andere apparaat deze ontvangt. Hiervoor moeten de apparaten wel eerst handmatig aan elkaar gekoppeld zijn. Dat wordt ook wel pairing genoemd. Hierbij wordt de bluetoothverbinding tussen de twee apparaten goedgekeurd en tot stand gebracht.

Deze handmatige pairing verhoogt de veiligheid, want anders kan iedereen zomaar met je telefoon of smartwatch verbinden. Je wilt natuurlijk niet dat je buurman keihard Snollebollekes naar je bluetoothspeaker streamt :)

Hebben twee apparaten eenmaal een koppeling met elkaar? Dan kun je de bluetoothverbinding in de toekomst meestal zonder goedkeuring gebruiken, tenzij je de koppeling weer verbreekt.

Alle bluetoothapparaten verzenden en ontvangen radiogolven met een frequentie tussen de 2,402 en 2,485 GHz. Een bluetoothsignaal is is relatief zwak met een bereik tot ongeveer 10 meter. Genoeg om apparaten die dicht in de buurt zijn met elkaar te verbinden.

Bluetooth maakt bovendien gebruik van frequency hopping. Hierbij kiest het systeem zelf een frequentie die op dat moment stabiel, veilig en vrij is. Zo voorkom je dat dezelfde frequenties elkaar verstoren.

Voor welke verbindingen gebruik je bluetooth?

Een bluetoothverbinding kan in allerlei situaties goed van pas komen. Je gebruikt deze techniek waarschijnlijk vaker dan je denkt. Zo kun je een bluetoothverbinding maken om:

  • Foto's van je telefoon naar je laptop te verzenden
  • Je laptop met je printer te laten communiceren
  • Je smartphone met je carkit te verbinden
  • Gegeven van je smartwatch op je telefoon in te zien
  • Je controller te laten verbindingen met je spelcomputer
  • Muziek af te spelen op draadloze oortjes of speaker
  • Een toetsenbord aan je tablet te koppelen
  • Je garagedeur op afstand te openen

Heeft bluetooth nadelen?

Het gebruik van bluetooth is vaak ideaal, maar net als bij iedere andere techniek hangen er ook een paar nadelen aan. Een belangrijk minpunt is dat het gebruik van bluetooth energie kost. De batterij van je mobiele telefoon is sneller leeg wanneer je deze functie altijd geactiveerd is.

Daarnaast kunnen andere mensen makkelijk zien welke apparaten je op zak hebt wanneer je bluetooth hebt ingeschakeld. Dat kan soms voor een verhoogd risico op hacken zorgen.

Ten slotte is bluetooth niet het ideale middel wanneer je zwaardere bestanden wilt uitwisselen, zoals lange video's of grote foto's. Bluetooth is veel trager dan wifi of een kabelverbinding. Om die reden is bluetooth minder geschikt voor draadloos internet.

Hoe gebruik je een bluetoothverbinding?

Bluetooth werkt helemaal automatisch zodra twee apparaten aan elkaar gekoppeld zijn. Dit koppelen doe je door eerst bluetooth in te schakelen op beide apparaten, zoals je laptop en je mobiele telefoon. Bij het inschakelen komt er een lijst in beeld met alle beschikbare bluetoothapparaten in je omgeving.

Klik het apparaat aan waarmee je mee wilt verbinden. Op dat apparaat komt vervolgens een melding dat er een bluetoothverbinding gemaakt wil worden. Je kunt dit goedkeuren, waarna deze twee apparaten aan elkaar gekoppeld zijn. Nu kun je bestanden uitwisselen of de twee apparaten laten samenwerken.

Geef een reactie

0 reacties op dit artikel

Gerelateerde artikelen

Besparen op je abonnement?

Postcode is onbekend
Combinatie is onbekend